Smaakmeesters Deluxe biedt totaalbeleving bij gastronomische restaurants

 

Op 1, 2 en 3 oktober 2021 vindt de zevende editie van Smaakmeesters plaats, hét culinaire festival van stad Antwerpen. Het wordt een Deluxe-editie. Nieuw dit jaar zijn de wandelingen door verschillende wijken waarbij foodies kunnen genieten van een driegangenmenu verspreid over 3 restaurants uit de top van de Antwerpse gastronomische scène. Daarbij zit bovendien steeds een sterrenzaak.

 

De formule van Smaakmeesters is ondertussen gekend: een 130-tal Antwerpse horeca- en speciaalzaken laten culinaire fijnproevers een heel weekend proeven van hun meesterschap. Daarnaast zijn er in de binnenstad leuke culinaire animaties, zoals kookdemonstraties.

 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het programma. Wat al vaststaat, is dat de stad zich op zondagmiddag 3 oktober van haar beste culinaire kant laat zien met een totaalbeleving bij gastronomische restaurants. Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme: “Het wordt een culinaire ontdekkingstocht door de culinaire hoofdstad van Vlaanderen, precies daarom hebben we Smaakmeesters in het leven geroepen.”

 

1 menu gespreid over 3 gastronomische restaurants

Stad Antwerpen is trots op haar gastronomische potentieel. Ze wil haar culinaire top in de etalage zetten in het kader van The World’s 50 Best Restaurants, waarvan de awarduitreiking op 5 oktober plaatsvindt in Antwerpen. Daarom lanceert ze een nieuw initiatief voor deze Deluxe-editie van Smaakmeesters: een driegangenmenu verspreid over 3 gastronomische zaken. Tot de verbeelding sprekende namen als The Jane, Le Pristine, Het Gebaar, Nathan en Zilte schaarden zich achter dit project. Ze openen zondagmiddag 3 oktober samen met nog 22 andere sterren- en toprestaurants hun deuren voor deze unieke ervaring.

 

De topzaken werden ingedeeld in 9 arrangementen van 3 zaken, telkens in een andere wijk. In elke cluster zit minstens 1 sterrenzaak. Wie een tafel reserveert, krijgt een driegangenmenu (inclusief aperitief, dessert en koffie) voorgeschoteld in telkens een andere zaak. De verschillende te boeken arrangementen zijn:

  • arrangement 1 De Koninck: The Butcher's Son * - Black Smoke - Bokertov Laila
  • arrangement 2 Carolus Borromeus: FRANQ * - Nage - Sir Anthony Van Dijck
  • arrangement 3 Botaniek: Het Gebaar * - Bar Bulot – 1238 Restaurant
  • arrangement 4 PAKT: The Jane ** - August - Butcher’s Cave
  • arrangement 5 Kathedraal: Nathan * - DIM Dining - inVINcible
  • arrangement 6 KMSKA: Kommilfoo * - Lewis - L'épicerie du Cirque
  • arrangement 7 Dageraad: Dôme * - Cuichine - Ardent
  • arrangement 8 Eilandje: Zilte *** - Bistro L'îlot - Pazzo
  • arrangement 9 Theater: Le Pristine* - Graanmarkt 13 - Fine Fleur

 

De luncharrangementen zijn beschikbaar op zondagmiddag 3 oktober. Prijzen starten vanaf 165 euro.

 

Voor meer info en reservaties: www.smaakmeesters.be.

 Foto: hln.be

Antwerpen Proeft gaat EK en Songfestival achterna

Culinair festival wordt verplaatst naar Hemelvaart 2021, extra steunmaatregelen voor evenementensector dringend nodig

Culinair festival Antwerpen Proeft, gestart in 2007 en in België toonaangevend in zijn genre, slaat 2020 noodgedwongen over en kiest voor het lange weekend van Hemelvaart 2021, donderdag 13 mei tot en met zondag 16 mei 2021. "Deze beslissing is met pijn in het hart en na slapeloze nachten genomen," zegt organisator Claudia Engelen. "Antwerpen Proeft wordt jammer genoeg dubbel getroffen door de huidige situatie. We zijn én een evenement én op ons festival staan restaurants centraal."

Engelen: "We worden geconfronteerd met te veel onzekerheden wat maatregelen en timing betreft. De uitbraak is in België nu hopelijk een halt toegeroepen en intensieve zorg is gelukkig nooit overbelast geraakt. Waar het altijd om te doen was. Maar de boodschap van de vele experts en politici blijft op dit moment weinig bemoedigend, en biedt de evenementensector en de horeca onvoldoende perspectief."

"Gezondheid is vanzelfsprekend belangrijk," vervolgt Engelen. "Maar een strenge definitie van social distancing lijkt onwerkbaar voor de meeste evenementen en restaurants. Events en horecazaken kunnen niet op halve capaciteit draaien en tegelijk economisch gezond zijn. Dat is gewoonweg onmogelijk. Er moeten dus snel haalbare, realistische maatregelen komen. Hopelijk zijn onze politici zich hiervan bewust. De toestand van vandaag is ook niet eeuwig houdbaar voor de mensen. Zeker als je weet dat dit lelijke beest, zelfs met vaccins en medicijnen, wellicht nooit helemaal weg zal gaan."

De huidige crisis slaat diepe wonden in de Belgische evenementensector, die 3.200 bedrijven groot is en maar liefst 80.000 personen tewerkstelt.

Engelen: "Onze branche komt in gevaar en voor onze leveranciers begint het uiterst problematisch te worden. De beslissingen en regels van de overheid treffen onze sector het hardst. Want momenteel geldt er een beroepsverbod en we kunnen pas als laatste heropstarten. Het gaat hier ook niet over drie maanden geen werk, maar over één tot twee jaar geen inkomen ... Daarom moet er dringend een pakket met specifieke steunmaatregelen worden voorzien, plus een extra noodfonds voor de evenementenbranche."

Desalniettemin kijkt Antwerpen Proeft meer dan positief uit naar 2021 en zijn volgende editie. Het culinair festival vindt plaats aan de Antwerpse Waagnatie, zowel binnen als buiten. Aangekochte tickets voor de verplaatste editie van 2020 blijven geldig voor 13, 14, 15 en 16 mei 2021.

Meer informatiewww.proeft.be

Zangavond van THUIS

Openbaar
 · Georganiseerd door Sabine Torfs en Vlaams Huis DE KLOKKE
Woensdag 6 mei 2020 van 20:00 - 21:00
 
Bekijk link