10 NOVEMBER, IEDEREEN WELKOM

KLEINE TUNNEL

ROADHOUSE

De Sint meert op 13 november aan in Antwerpen

 

Op zaterdagmiddag 13 november komt Sinterklaas met zijn stoomboot aan in Antwerpen. Hij zal er de kinderen traditioneel toespreken vanop het balkon aan het stadhuis. Iedereen is welkom om de Sint mee te onthalen. De KetnetBand en - wrappers zorgen voor heel wat animatie, en er is ook een live-uitzending op Eén en Ketnet.

 

De patroonheilige van de kinderen meert dit jaar met zijn gevolg aan rond 13.45 uur aan het ponton aan het Steenplein, waar burgemeester Bart De Wever en Bart Peeters hem verwelkomen. Daarna begeeft de stoet zich in de richting van het Steen en vandaar via de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui naar de Grote Markt, waar ze omstreeks 14.45 uur arriveren. Daar zal de Sint dit jaar opnieuw zijn traditionele toespraak vanop het balkon van het stadhuis kunnen geven.

 

Animatie en live-uitzending

De blijde intrede wordt opgeluisterd door Ketnet. Zo zorgen onder meer De KetnetBand en Sarah en Bavo voor aangepaste sfeer op de Grote markt. Ketnet-wrappers Sien Wynants en Thomas Vanachteren verzorgen de presentatie en leiden alles ter plaatse in goede banen. Doventolken zullen alles vertalen voor de doven en slechthorenden in het publiek.

 

Het feestelijke gebeuren is live te volgen vanaf 13.30 uur op Eén en Ketnet, VRT NU, Ketnet.be en in de Ketnet-app. Later zijn er ook herhalingen op Ketnet, waaronder een met Vlaamse gebarentaal.

 

Op de Grote Markt start het programma om 13.00 uur. Daar staat ook een groot scherm waarop de televisie-uitzending rechtstreeks te volgen is. Zo zien de kinderen daar ook de aankomst van de stoomboot en de stoet.

 

Coronamaatregelen en mobiliteitsinfo

De intrede van de Sint zal de geldende coronamaatregelen volgen. Een update van de  maatregelen ter plaatse zal te vinden zijn op www.ketnetvoorouders.be.

 

De stad raadt aan om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar de intrede van de Sint te komen. Een deel van de site wordt autovrij gemaakt of krijgt een tijdelijk parkeerverbod. De uitgebreide mobiliteitsinfo en een plannetje is te vinden op www.sna.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Foto: nieuwsblad.be

Op donderdag 11/11 schiet Proeft Boutique uit de startblokken

Je kunt ook op zaterdag 13/11 en zondag 14/11 komen proeven in de Waagnatie
 
Het aftellen naar het festival is begonnen. Nog maar een week en Proeft Boutique schiet uit de startblokken!

Kerst en Nieuw waren vorig jaar geen feesten in majeur, daarom maken we de eindejaarsperiode in 2021 langer, lekkerder er feestelijker dan ooit. Want dat verdien je.

Net als op het Antwerpen Proeft dat je kent, mag je overheerlijke gerechten (meer dan 60) verwachten en de zaligste restaurants van Antwerpen en omstreken. We toveren de Waagnatie om tot het ultieme foodie-walhalla, de place to be voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Proeft Boutique wordt 30 uur ongebreidelde verwennerij!

Donderdag, zaterdag en zondag Proeft Boutique, waar te beginnen? Wat moet je eerst doen?

Goed nieuws, het grondplan is er. Bepaal je eigen parcours en stel zelf je menu samen. Klik hier voor het grondplan.

Misschien kunnen 5 bekende chefs (Viki Geunes, Nick Bril, Johan Segers, Peppe Giacomazza en Loïc Van Impe) je helpen met een paar suggesties? Hier vind je hun favoriete gerechten.

Dorst? Maak je keuze uit de beste speciaalbieren (Duvel, La Chouffe, Tank 7, Bolleke, Tripel d'Anvers ...) en 7 verrassende wijnen van Alessandro Berselli Signature Collection, of schakel een tandje hoger met schitterende cocktails van BelRoy's.

Haal het meeste uit je dag of avond, laat je helemaal gaan.

Proeft Boutique wordt het startschot van lange en onvergetelijke eindejaarsfeesten. En dat menen we.
 
 
 

CHIP

BEKEND VAN THE VOICE SENIOR EN GO WITH THE FLOW

Exposed Music: een muzikaal-visuele sensatie

met Bent Van Looy

 

Zaterdag 23 oktober vindt Exposed Music plaats, een belevingsroute met korte, krachtige optredens op vier unieke locaties in Antwerpen. Muzikant en Antwerpenaar Bent Van Looy (Das Pop) is de curator van deze zesde editie.

Voor Exposed Music werken internationale artiesten multidisciplinair samen. Het resultaat is een boeiend en muzikaal avontuur: meubels spelen de hoofdrol in een minimusical, een beeldhouwer sculpteert live op muziek en een zevenkoppig koor speelt een verrassingsoptreden. 

 

Programma

 • ·       Veilinghuis Bernaerts: 'Salvage Story' door Mr en Mrs Cameron & koor Pink Noise
 • ·       Secreta: Roman Hiele en Tom Volkaert
 • ·       M HKA: 'Clayboy Mansion' door Younes Faltakh, Yorgos Tsakiridis en Dennis Ceylan
 • ·       Steinerschool Hibernia: The Zangles

 

Meer info en reserveren

Exposed Music – curator: Bent Van Looy (Das Pop)

zaterdag 23 oktober, 20-23 uur

Deelnemers kiezen een startlocatie en wandelen onder begeleiding van een gids gemiddeld 10 minuten van de ene locatie naar de andere.

Kijk op www.costa-antwerpen.be/exposedmusic2021.

 

Exposed Music is een project van district Antwerpen en de culturele ontmoetingscentra coStA en Het Stadsmagazijn.

Foto: antwerpen.be

Roger van Damme, tv-acteur en chef Vincent Banić, de Méditerranée en niet-te-missen opkomende keukentalenten schitteren vanaf 11/11 in de Antwerpse Waagnatie op Proeft Boutique, de eerste eindejaarseditie van culinair festival Antwerpen Proeft

 

ANTWERPEN,  'We pakken tijdens het verlengd weekend van donderdag 11 november 2021 uit met een gloednieuw festival: Proeft Boutique, de eerste eindejaarseditie van Antwerpen Proeft,' vertelt organisator Claudia Engelen. 'De Antwerpse Waagnatie wordt vanaf 11/11 omgetoverd tot het walhalla voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt. Proeft Boutique moet het startschot van lange en onvergetelijke eindejaarsfeesten worden.'

Wat zijn de verschillen tussen Antwerpen Proeft en jongere zusje Proeft Boutique?

Engelen: 'Proeft Boutique speelt zich af in de grootste hal van de Waagnatie, en niet outdoor. Het is een ander seizoen en je mag - dus ook - andere ingrediënten en andere gerechten verwachten. En de sfeer zal anders zijn: gezellige warme lichtjes in plaats van zomerterrassen.'

'Proeft Boutique is de uitgepuurde versie van Antwerpen Proeft, met de focus op restaurants en gerechten, de essentie. Niet onbelangrijk daarbij: Proeft Boutique is een groot festival, met meer restaurants dan op de eindejaarseditie in Londen. Het klassieke Antwerpen Proeft zou je enorm groot kunnen noemen.'

Wat staat er op de affiche?

Organisator Engelen: 'De line-up is een uitgekiende mix van chefs die van kwaliteit een erezaak maken: gastronomische hoogvliegers, internationale topsmaken, Antwerpse sterkhouders, maar ook veel opkomend talent. Proeft Boutique wil een bühne zijn voor jonge chefs, rijzende sterren en nieuwe culinaire concepten.'

'Ook mooi: Proeft Boutique wordt den bloemekee van Flanders Food Festival,' vult organisator Ward Ramaekers aan. 'De apotheose, het orgelpunt van deze 6 weken in het teken van de Vlaamse culinaire sector.'

Waarom moet je naar Proeft Boutique komen?

Ramaekers: 'Proeft Boutique is helemaal live, het eerste échte culinair festival of restaurantfestival in België sinds 2019. Je bent samen met vrienden, familie, collega's op één groot culinair feest, op één locatie en op één en hetzelfde moment. Na bijna 2 jaar.'

'Proeft Boutique is niet voor de happy few maar voor alle lekkerbekken en levensgenieters, zeker ook voor de jongere garde. Het festival is uitgesproken laagdrempelig. De vraagprijs voor een gerecht is 6 of 7,5 euro en je stelt je eigen menu samen. Wat, bij wie en hoeveel, dat bepaal je allemaal helemaal zelf.'

 


Geen feest zonder uitgebreid feestmenu en nieuwe, verrassende thema's. De lijst van restaurants en meer dan 50 gerechten doet een mens alvast watertanden.

Alle deelnemende restaurants: www.proeft.be/alle-restaurants

Alle gerechten: www.proeft.be/alle-gerechten

01. Spek voor ieders bek

TINÈLLE - KEN VERSCHUEREN
gastronomie, Frans-Belgisch - Mechelen
Tinèlle is de nieuwe gastronomische tempel van het gerestaureerde Predikherenklooster in Mechelen. Daarvoor kookte Ken Verschueren de pannen van het dak in Beerzel, met sterrenrestaurant De Tuinkamer.

L'ÉPICERIE DU CIRQUE UNDER THE PALM TREES - DENNIS BROECKX
eigentijds Vlaamse gastronomie, streek- en seizoensgebonden - Antwerpen
Dennis Broeckx voetbalde 12 jaar voor Royal Antwerp FC (voor hem de énige ploeg van 't stad), inmiddels speelt hij al jaren in de Premier League van de Vlaamse gastronomie. Met zijn zoveelste deelname, nu aan Proeft Boutique, mag je ook hem een ambassadeur van Antwerpen Proeft noemen.

BISTRO B23 - JOHN WEIJERS
casual fine dining, modern Frans - Antwerpen
John Weijers is de nieuwe chef op adres Brouwersvliet 23. Hij leerde de kneepjes van het vak bij sterrenrestaurants Parkheuvel (Rotterdam) en Vermeer (Amsterdam).

DE GODEVAART - MARTIJN HENDRIKSE
modern Europees, fine dining - Antwerpen
Martijn Hendrikse is ook chef-kok van restaurant Johannes aan de Herengracht in hartje Amsterdam. Hij verdeelt zijn tijd over 't stad en die andere stad.

GÅ NORD
Scandinavisch, oosters - Antwerpen

DE OFYR COPAINS
Zuid-, Noord-Europees, Amerikaans - Lebbeke

PIEPERS & RUND
gourmet fast food, biologisch - Amsterdam, Groningen (Nederland)

CREMERIE GERMAINE - JAN VANDEWIELE
artisanale gelato - Antwerpen
Jan Vandewiele was grafisch vormgever. Hij hing zijn digitaal penseel aan de wilgen, trok naar de Gelato University in het Italiaanse Bologna en vandaag tekent hij voor de beste gelato van Antwerpen en omstreken.

PHILIP'S BISCUITS - MAXIM PAINBLANC
artisanale biscuits, patisserie - Antwerpen, Mechelen
Wie aan Antwerpse handjes denkt, zegt Philip's Biscuits. Maxim Painblanc studeerde aan de befaamde hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Met zijn artisanale biscuits doet hij de Koekenstad alle eer aan.

ZAOWANG
sushi, Oost-Aziatisch - Antwerpen
Met zijn 12de deelname is Zaowang ongenaakbaar recordhouder.

02. Partners en gastchefs

A. Bru

"Drink lokaal. Eet lokaal," is in 2021 het thema bij Bru.

BISTROT DE POTTENBRUG - NICOLAS 'BORIS' MOREELS

/ donderdag 11 november
Frans-Belgisch - Antwerpen
Belgische steak tartaar met ijs van pickles

STERK - DYLAN SEVENANS /

zaterdag 13 november
casual Frans-Belgisch, oosters - Hoogstraten
Paling in 't nief: huisgemaakte zuurdesemfocaccia met groene kruiden, beurre blanc en paling

WINGERD - PIETER COOMANS /

zondag 14 november
eigentijdse gastronomie, North Sea Chef - Vorselaar
Nijlens grondwitloof met pancetta en crème van tsukemono en gerookte Lochtenberger (halfharde kaas)

B. Duvel

BUTCHER'S DINING by De Laet & Van Haver - FRANK HERMES
vleesspecialiteiten, Belgisch, Europees, seizoensgebonden - Hove

C. Oostenrijkse Dienst voor Toerisme

KOHLROSERLHÜTTE - MANFRED MAYER
authentiek Oostenrijks, Stiermarks - Bad Aussee (Oostenrijk)
Chef-kok Manfred Mayer wordt geroemd om zijn pesto's met vis uit de Ödensee en ingrediënten uit de buurt van dit meer en de eigen kruidtuin. Een andere innovatie is Stiermarkse sushi, met lokale forel of zalm, rijst uit Oost-Oostenrijk en inheems slablad in plaats van algenblad. Manfred Mayer is ook producent van kwaliteitsnoedels en vleessommelier.

03. El gusto latino

LOCO MEXICANO - KRISTOF WILLE
authentiek Mexicaans - Haasdonk

MAMA SARA / Aromas de los Andes - SARA CARRILLO
authentiek Peruaans - Kalmthout
Sara Carrillo pakte met restaurant Jalapeño Loco zilver in tv-kookwedstrijd 'Mijn pop-uprestaurant' (VTM).

04. Goud in de mond

CHEZ MANU / Puur Catering - MANUEL COPPENS
catering, chef aan huis, gourmet fast food - Oostham
Gouden gourmetburger: burger met (naar keuze) everzwijnfilet of hertenkalffilet, in carmenère (rode wijn) gepocheerd peertje, geflambeerde boschampignon en enoki, feestelijke veenbessensaus, truffelsaus en met 24-karaats bladgoud afgewerkte bun

CHOCOLADEHUIS BOON - PATRICK MERTENS
chocolaterie - Hasselt
Gouden chocoladeparel: handgerolde chocoladeparel met 23-karaats bladgoud, geserveerd in een glas mousserende wijn
Chocoladehuis Boon is bekend van zijn samenwerking met de Britse topdesigner Paul Smith en het gerenommeerde Londense grootwarenhuis Harrods.

05. Opkomend talent

SIGNATUUR - BART GILS
casual fine dining, seizoensgebonden - Antwerpen
Signatuur, versie 2.0, is nieuw op het Antwerpse Zuid. Daarvoor was Hoogstraten de standplaats. Chef Bart Gils haalde recent nog de lijst van spannende nieuwkomers in Sabato, het weekendmagazine van zakenkrant De Tijd. Hij wordt geprezen voor zijn inventieve keuken met mooie producten.

CASELLO - YORRE ADRIAENSSENS
fine dining, Italiaans - Schilde
Casello vind je in hartje Schilde in het gerestaureerde monument huis Tollenberg, waarvan de bouw dateert uit de jaren 1770 en waarin naast Casello vandaag ook een klassevolle interieurzaak zijn thuis heeft. Chef-kok Yorre Adriaenssens en zaakvoerder Bjorn Meermans staan voor gastronomie met Italiaanse flair.

DA COSTA - DAVID DA COSTA
fine dining, fusion, Indonesisch - Antwerpen
Chef David da Costa werkte zich in de kijker bij de Nederlandse sterrenrestaurants Pure C (chef Syrco Bakker) en De Lindehof (chef Soenil Bahadoer).

JÖRD / Outfort - KELLY VERBORGSTADT
chef aan huis, catering - Merksem / eventlocatie (Fort 8) - Hoboken
Kelly Verborgstadt is de nieuwe culinaire generaal van het best bewaarde fort van Antwerpen, het Hobokense Fort 8.

STERK: bij punt 02
WINGERD: bij punt 02
BOËNA: bij punt 06

06. Proef de Méditerranée op Proeft Boutique

BARRIO
food sharing, mediterraan, Spaans, Frans - Antwerpen

BOËNA - ADIL ACHAHBAR
modern mediterraan, Spaans, Noord-Afrikaans, Midden-Oosters - Wilrijk

LITTLE BEIRUT - FARES SALIBA
authentiek Libanees - Antwerpen

RUGGERI - STEFANO RUGGERI
authentiek Italiaans, Sardisch - Brasschaat

ZAGREB - VINCENT BANIĆ
authentiek Kroatisch, mediterraan - Antwerpen

Restaurant ZAGREB en chef Vincent Banić, ster van tv-serie 'Familie' (VTM), nemen je mee op reis naar Kroatië en de Adriatische Zee, waarnaar we in de herfst en winter allemaal stiekem verlangen, terwijl chef Fares Saliba van LITTLE BEIRUT je een authentiek stukje Libanon serveert. (Wist je trouwens dat Tom & Jerry uit de tekenfilms Libanezen zijn?) Restaurant RUGGERI laat je wegdromen naar la bella Italia en de Italiaanse parel in de Middellandse Zee, Sardinië, de heimat van chef Stefano Ruggeri.

Als je van hartige Spaanse en mediterrane (maar ook Franse) gerechten-om-te-delen houdt, gegarneerd met een partysfeer, kies je restaurant BARRIO als bestemming. Voor modern mediterrane, Spaanse en Noord-Afrikaanse smaken trek je naar restaurant BOËNA van jong talent Adil Achahbar, die zijn sporen verdiende bij sterrenchef Nick Bril en restaurant The Jane.

07. Ere-ambassadeur Antwerpen Proeft

ROGER VAN DAMME / DÉSIRÉE
patisserie - Antwerpen, Durbuy
Roger van Damme is een van dé gezichten van culinaire tv-zender Njam!, die in 2021 zijn 10de verjaardag viert. Gefeliciteerd!
Bij de online populariteitsenquête van Antwerpen Proeft in juli 2021 was Roger van Damme - met voorsprong - de nummer één.

Alle deelnemende restaurants: www.proeft.be/alle-restaurants

Alle gerechten: www.proeft.be/alle-gerechten

 Proeft Boutique werkt met het Covid Safe Ticket (CST) en de bijbehorende mobiele CovidSafeBE-app en met de Nederlandse CoronaSafe-app.

De toegang is gratis voor kinderen die na 2007 geboren zijn. Wie al een ticket had voor Antwerpen Proeft 2020 kan hiermee gewoon naar Proeft Boutique op 11/11, 13/11 of 14/11 (of naar Antwerpen Proeft in 2022).

Organisator Ramaekers: 'Mensen hebben goesting in een écht feest onder vrienden, familie of collega's en na lang wachten is het eindelijk zover. Kom vanaf 11 november lekker samen naar Proeft Boutique, en hef mee het glas op het goede leven.'

Meer informatie over Proeft Boutique en tickets: www.proeft.be

 

Over Proeft Boutique, Antwerpen Proeft i.s.m. AEG

Op culinaire festivals Proeft Boutique (eerste editie op 11, 13 en 14 november 2021) en Antwerpen Proeft, gestart in 2007 en pionier in België, bieden gerenommeerde restaurants, jong keukentalent en tv-chefs signatuurgerechten in degustatievorm aan.
Nergens anders in Vlaanderen vind je op één adres en op één en hetzelfde moment, live, zo veel (50 tot 70) kwalitatieve gerechten voor een fractie van de gangbare restaurantprijs: 6 of 7,5 euro.
Toonaangevende speciaalzaken en artisanale topnamen prijken eveneens op de affiche.
Proeft Boutique en Antwerpen Proeft (16, 17 en 18 april 2022) hebben plaats in de cultuurhistorisch waardevolle Waagnatie, aan de Schelde in de Antwerpse wijk het Eilandje.
Ambassadeur van Antwerpen Proeft is Nick Bril, sterrenchef van restaurant The Jane.
Ere-ambassadeurs zijn onder meer sterrenchefs Johan Segers ('t Fornuis), Roger van Damme (Het Gebaar, Désirée) en Viki Geunes (Zilte).
Hoofdpartner van Proeft Boutique en Antwerpen Proeft is AEG, een merk van wereldleider in huishoudtoestellen Electrolux.

 

Griezelen in het donkere Middelheim tijdens gratis Halloweentocht

 

Op vrijdag 29 oktober organiseert district Antwerpen een griezelige avondwandeling in het donkere Middelheimmuseum. De inschrijvingen starten op 1 oktober.

Deze theatrale wandeling tussen de beelden van het kunstpark neemt de bezoekers in kleine groepjes mee langs verschillende acts vol sfeer, muziek, vuur en natuurlijk… afgrijselijke griezels. De Halloweentocht is niet geschikt voor heel jonge deelnemers, maar kinderen van 7 tot 13 jaar overleven de avond wel, als ze de hand van mama of papa kunnen vasthouden.

De eerste griezelwandeling start om 17.30 uur, de laatste wandeling komt aan om 22 uur. Bezoekers mogen verkleed komen. Wie durft en wordt Dracula, een spook of een andere griezel? 

Tom Van den Borne, districtsschepen voor jeugd: “De Halloweenwandelingen zijn een leuke start van de herfstvakantie. Kinderen kunnen samen met hun ouders heerlijk griezelen.”

Inschrijven


De wandelingen zijn gratis, vooraf inschrijven is verplicht. Kinderen onder begeleiding van een of meerdere volwassenen krijgen voorrang. Volwassenen die zich zonder kinderen inschrijven, komen op een wachtlijst te staan en krijgen op maandag 25 oktober bericht of er nog plaatsen beschikbaar zijn.

Meer info: www.districtantwerpen.be, of via deze rechtstreekse link

 Foto: cartoon-productions.be

“Wat hebben we die lachende gezichten enorm gemist”

Hope Benefiet helpt leerlingen De Leerexpert meer bewegen met luchtsculptuur

Linkeroever (Antwerpen), 13 september – Blije tot dolgelukkige gezichten waren er maandag in overvloed bij de leerlingen van De Leerexpert Burchtse Weel. Benefietorganisatie Hope Benefiet stak er na een lange coronastilte opnieuw de neus aan het venster en schonk de school een groots luchtsculptuur dat educatief zal worden ingezet tijdens de lessen lichamelijke opvoeding.

De Leerexpert Burchtse Weel biedt onderwijs aan leerlingen met een matige of ernstig mentale beperking én met meervoudige beperkingen. “Dit is fantastisch”, reageert directeur Maarten Gillis. “Om de 4 à 6 weken kan elke klas hier op turnen. Samenspelen, sporten, springen, evenwicht, buigen en algemene lichaamscoördinatie zijn voor onze kinderen veel minder evident dan voor anderen. Daar werken wij heel specifiek op. We doen dit op een erg speelse manier. En daar is een springkasteel als dit de uitgelezen manier voor om tal van dingen tegelijkertijd in te oefenen, zonder dat de leerlingen het door hebben. Sterker: ze zullen er alleen maar meer en meer van willen.”

“Ten eerste zijn we heel blij dat we met Hope weer eens naar buiten kunnen komen. Al die lachende gezichten zien, doet ons ontzettend veel deugd. Dat hebben we enorm gemist”, weet Bonny Van den Bergh van Hope Benefiet en de ex-vrouw van wijlen oprichter Rupert Suply. “Rupert was altijd heel sportief. Bewegen was voor hem super belangrijk. En hij had ook een enorm hart naar kinderen toe. Daarom vonden we dit zo’n leuk idee. We gaan sowieso met onze goede doelen veel breder dan enkel kankeronderzoek waar we aanvankelijk geld voor inzamelden. We geven hoop aan mensen die echt hoop nodig hebben. En vandaag zetten we vooral kinderen centraal in onze werking.”

Bron & foto's: Sven Couberghs

 

 

"De goesting was bij iedereen enorm groot!"

The Day Before Tomorrow pakt na afwezigheid tijdens coronajaar meteen uit met recordeditie.

Brasschaat, 5 september – Met 15.000 feestvierders verkocht het open air muziekfestival The Day Before Tomorrow in het park van Brasschaat afgelopen zaterdag 4 september helemaal uit. Het was de eerste editie na meer dan een jaar afwezigheid door corona. De zogeheten ‘knaldrang’ bij een opvallend diverser publiek dan anders, alsook bij de vele artiesten op de verschillende podia overtrof alle verwachtingen.

“Ik krijg er nog kippenvel van”, zegt organisator Marc Reijntjes. “Dit is na al die tijd gewoon fantastisch. Iedereen had hier zo’n nood aan. De goesting was enorm: bij ons als organisatie, bij de bezoekers én bij de artiesten. Ik heb zelden de dj’s, dansers en acts zo alles zien geven. Hier doen we het voor hé. Kijk naar de optredens van oa Boef, Lil’Kleine, dj F.R.A.N.K, Yves Deruyter of pakweg afsluiter 1984. Dat zijn vandaag al legendarische TDBT momenten. Volgend jaar terug op de vertrouwde datum in juli? Als het kan zeker. Maar in deze tijden weet je maar nooit.”  

Foto's: AVP Graphics & Jona Graphy

 De organisatoren van Proeft Boutique, de najaarseditie van culinair festival Antwerpen Proeft, pakken bij het begin van de ticketverkoop uit met een nieuwe reeks attractieve namen van restaurants en speciaalzaken. Het evenement (met Covid Safe Ticket) vindt tijdens het verlengd weekend van Wapenstilstand plaats in de Antwerpse Waagnatie, op donderdag 11 november, zaterdag 13 en zondag 14 november.

De eerste editie van Proeft Boutique moet het startschot worden van lange en onvergetelijke eindejaarsfeesten. Deze namen partyen alvast mee:

> Dagný Rós Ásmundsdóttir = authentiek Nordic . Antwerpen . Dagný Rós is een van dé gezichten van culinaire tv-zender Njam!

> Ruggeri = authentiek Italiaans, Sardisch . Brasschaat, Schilde . Stefano Ruggeri behaalde zowel bij de Belgische Horeca Awards goud als bij de Retail Awards

> Boëna = modern mediterraan, Midden-Oosters . Adil Achahbar . Wilrijk . Adil werkte voor sterrenchef Nick Bril in restaurants The Jane, Upper Room Bar en August

> Jörd / Outfort = chef aan huis, cateraar . Merksem / eventlocatie . Hoboken . Kelly Verborgstadt is de nieuwe culinaire generaal van het best bewaarde fort van Antwerpen, het Hobokense Fort 8

> Mama Sara / Aromas de los Andes = authentiek Peruaans . Kalmthout . Sara Carrillo pakte met restaurant Jalapeño Loco zilver in tv-kookwedstrijd 'Mijn pop-uprestaurant' (VTM)

> Chocoladehuis Boon = meesterchocolatier . Hasselt . Boon is bekend van zijn samenwerking met de Britse topdesigner Paul Smith en het gerenommeerde Londense grootwarenhuis Harrods

Eerder loste Proeft Boutique al 11 namen van restaurants. De lijst vind je verderop.

'Ook nu zal iedereen die van lekker eten en drinken houdt serieus aan zijn trekken komen,' vertelt organisator Ward Ramaekers. 'Je mag een uitgekiende mix verwachten van gastronomische hoogvliegers, veel nieuwe zaken met vers talent, internationale topsmaken en Antwerpse sterkhouders.'

Catch that wave op 04/09

De online ticketverkoop van Proeft Boutique gaat van start op zaterdag 4 september om 12 uur. Met een ticket schuif je op het festival live aan tafel bij een sterke selectie van 25 gevierde restaurants en speciaalzaken. Maar er is meer.

- Je krijgt een gratis welkomstdrankje op Proeft Boutique.

- Op elke van de 3 festivaldagen krijgen de eerste 1.500 bezoekers een gratis doosje pralines van Neuhaus.

- Je kunt ter plaatse meedoen aan een wedstrijd en een gratis diner voor 2 winnen. Proeft Boutique geeft 20 gratis diners weg.

Organisator Ramaekers: 'Ik kan je ook nog vertellen dat er al online dagtickets zijn voor maar 7 of 8 euro. De eerste zogenaamde waves zijn dit. Wees er zaterdag 4 september dus op tijd bij op onze website, om 12 uur. Catch that wave.'

Verder is de toegang gratis voor kinderen die na 2007 geboren zijn. En wie al een kaartje had voor Antwerpen Proeft 2020 kan hiermee gewoon naar Proeft Boutique op 11/11, 13/11 of 14/11.

Proeft Boutique werkt met het Covid Safe Ticket (CST) en de bijbehorende CovidSafeBE-app en ook met de Nederlandse CoronaSafe-app.

Meer informatie over het festival en (vanaf 04/09) tickets: proeft.be

 

Begin augustus maakte Proeft Boutique de volgende 11 deelnemers bekend:

> Signatuur = casual fine dining, seizoensgebonden . Antwerpen . hiervoor in Hoogstraten, nu nieuw op het Zuid

> Tinèlle = Frans-Belgisch, fine dining . Ken Verschueren . Mechelen . hiervoor sterrenrestaurant De Tuinkamer in Beerzel

> Bistro B23 = casual fine dining, modern Frans . Antwerpen

> Casello = fine dining . Schilde

> De Godevaart = modern Europees, fine dining . Antwerpen

> Gå Nord = Scandinavisch, oosters . Antwerpen

> L'Épicerie du Cirque under the Palm Trees = eigentijds Vlaamse gastronomie, streek- en seizoensgebonden . Dennis Broeckx . Antwerpen

> Little Beirut = authentiek Libanees . Antwerpen

> Zaowang = sushi, Oost-Aziatisch . Antwerpen

> Cremerie Germaine = artisanale gelato . Antwerpen

> Philip's Biscuits = artisanale biscuits, patisserie . Antwerpen, Mechelen

Over Antwerpen Proeft, Proeft Boutique i.s.m. AEG

Op culinaire festivals Proeft Boutique (eerste editie op 11, 13 en 14 november 2021) en Antwerpen Proeft, gestart in 2007 en pionier in België, bieden gerenommeerde restaurants, jong keukentalent en tv-chefs signatuurgerechten in degustatievorm aan voor een fractie van de gangbare prijs: 6 of 7,5 euro. Toonaangevende speciaalzaken en artisanale topnamen prijken eveneens op de affiche.
Proeft Boutique en Antwerpen Proeft (16, 17 en 18 april 2022) hebben plaats in de cultuurhistorisch waardevolle Waagnatie, aan de Schelde in de Antwerpse wijk het Eilandje.
Ambassadeur van Antwerpen Proeft is Nick Bril, sterrenchef van restaurant The Jane. Ere-ambassadeurs zijn onder meer sterrenchefs Johan Segers ('t Fornuis), Roger van Damme (Het Gebaar, Désirée) en Viki Geunes (Zilte).
Hoofdpartner van Proeft Boutique en Antwerpen Proeft is AEG

100 Wilrijkse artiesten tellen af naar opvoeringen van ‘Midzomernachtsdroom’

 

In het Park Steytelinck wordt volop gerepeteerd. Muzikanten, acteurs, dansers en technici – waaronder ruim 100 vrijwilligers uit Wilrijk en omgeving – bereiden er ‘Midzomernachtsdroom’ voor. Dit wordt vanaf vrijdag 3 september 8 maal vertoond.

 

Voor deze productie werkt theatergroep Compagnie Lodewijk/Louis samen met een grote groep vrijwilligers uit Wilrijk en omgeving die onder meer acteren, kostuums vervaardigen en het decor opbouwen. Aan ‘Midzomernachtsdroom’ werken ook dansers mee van de nieuwe Wilrijkse vereniging Huys Arts en muzikanten van Academie Wilrijk.

 

Het district Wilrijk en cultuurcentrum De Kern verlenen eveneens hun medewerking. Het Park Steytelinck is het even fraaie als toepasselijke décor voor deze komedie van Shakespeare boordevol magische liefdesperikelen in een bos.

 

Vrijwilligers kijken uit naar première

Voor de vrijwilligers zijn het spannende dagen. Enkele van hen doen hun verhaal in het ‘2610 Magazine’, het infoblad van het district Wilrijk dat eerstdaags in alle brievenbussen van het district valt:

 • Actrice Chantal: “Ik zing al bij Academie Wilrijk, maar acteer nu ook in ‘Midzomernachtsdroom. Ik kijk er nu al naar uit om te mogen optreden in het Park Steytelinck!”
 • “De dialogen zijn best pittig: samen met een andere acteur moet ik om de haverklap andermans zinnen afmaken”, vertelt acteur Wim.

 

Deze en andere getuigenissen over de voorbereidingen van ‘Midzomernachtsdroom’ zijn terug te vinden in het herfstnummer van het  ‘2610 Magazine’ en op www.wilrijk.be (klik hier voor de rechtstreekse link).


Tickets verkrijgbaar via cc De Kern

‘Midzomernachtsdroom’ gaat in première op vrijdag 3 september om 19.30 uur. Daarna wordt de voorstelling nog opgevoerd op 4, 5, 8, 9, 10, 11 en 12 september. De opvoeringen op 3 en 4 september zijn reeds uitverkocht, voor de andere zijn nog tickets verkrijgbaar. Deze kosten in voorverkoop 15 euro bij cultuurcentrum De Kern via www.ccdekern.be/midzomernachtsdroom.

 Foto: HLN.be

Ten Zuiden van ‘t Zuid is terug in Hoboken

 

Vrijdag 3 september verzorgt het kamerorkest Casco Phil de vijfde editie van het tweejaarlijkse openluchtconcert Ten Zuiden van ’t Zuid onder leiding van dirigent Benjamin Haemhouts. Presentator Kurt Van Eeghem neemt de aanwezigen mee naar hemelse oorden waar componisten als Mozart, Tsjaikovski en Gounod hen zullen verwennen. 

 

De prachtige rococogevel van het districtshuis in park Sorghvliedt is opnieuw het decor voor de vijfde editie van Ten Zuiden van ‘t Zuid. De meest verrukkelijke composities uit het klassiek repertoire zullen de parkbezoekers ontroeren. Enkele schitterende solisten zorgen daarnaast voor de kers op de taart. Onder meer de ‘Ouverture uit De barbier van Sevilla’ van Rossini, de ‘Kaddisch for cello solo’ van Maurice Ravel en de ‘Farandole’ van Georges Bizet bezorgen de liefhebbers van het klassieke genre kippenvelmomenten. Omdat we met zijn allen de nieuwjaarsconcerten moesten missen, wordt de ‘Radetsky Mars’ gespeeld. Bovendien zal Kurt Van Eeghem de aanwezigen uitnodigen om over onze geliefde Schelde te zingen.

 

Naast Stef Camil Karlens, komt ook de virtuoze violiste Dunja Kalamir naar Hoboken. Deze jongedame komt uit Belgrado, is nauwelijks zestien jaar oud en winnares van de ‘ArtLink Balkan Young Artist 2020’. Een fenomenale soliste die zal verbluffen met haar kunnen.

 

Het concert start om 20 uur. Omwille van corona moet er vooraf gereserveerd worden via deze link. De tickets zijn, zoals steeds, gratis.

 

Districtsschepen Tom De Boeck: “Vorig jaar kon ons prachtig festival, op de meest feeërieke locatie van Antwerpen, niet plaatsvinden. Corona was de spelbreker. Dit jaar willen we ons trouwe publiek terug verwennen. Voor deze jubileumeditie halen we het beste uit de kast om u een onvergetelijke avond te bezorgen.”

 

Deze info staat ook om www.hoboken.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Foto: antwerpen.be

Smaakmeesters Deluxe biedt totaalbeleving bij gastronomische restaurants

 

Op 1, 2 en 3 oktober 2021 vindt de zevende editie van Smaakmeesters plaats, hét culinaire festival van stad Antwerpen. Het wordt een Deluxe-editie. Nieuw dit jaar zijn de wandelingen door verschillende wijken waarbij foodies kunnen genieten van een driegangenmenu verspreid over 3 restaurants uit de top van de Antwerpse gastronomische scène. Daarbij zit bovendien steeds een sterrenzaak.

 

De formule van Smaakmeesters is ondertussen gekend: een 130-tal Antwerpse horeca- en speciaalzaken laten culinaire fijnproevers een heel weekend proeven van hun meesterschap. Daarnaast zijn er in de binnenstad leuke culinaire animaties, zoals kookdemonstraties.

 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het programma. Wat al vaststaat, is dat de stad zich op zondagmiddag 3 oktober van haar beste culinaire kant laat zien met een totaalbeleving bij gastronomische restaurants. Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme: “Het wordt een culinaire ontdekkingstocht door de culinaire hoofdstad van Vlaanderen, precies daarom hebben we Smaakmeesters in het leven geroepen.”

 

1 menu gespreid over 3 gastronomische restaurants

Stad Antwerpen is trots op haar gastronomische potentieel. Ze wil haar culinaire top in de etalage zetten in het kader van The World’s 50 Best Restaurants, waarvan de awarduitreiking op 5 oktober plaatsvindt in Antwerpen. Daarom lanceert ze een nieuw initiatief voor deze Deluxe-editie van Smaakmeesters: een driegangenmenu verspreid over 3 gastronomische zaken. Tot de verbeelding sprekende namen als The Jane, Le Pristine, Het Gebaar, Nathan en Zilte schaarden zich achter dit project. Ze openen zondagmiddag 3 oktober samen met nog 22 andere sterren- en toprestaurants hun deuren voor deze unieke ervaring.

 

De topzaken werden ingedeeld in 9 arrangementen van 3 zaken, telkens in een andere wijk. In elke cluster zit minstens 1 sterrenzaak. Wie een tafel reserveert, krijgt een driegangenmenu (inclusief aperitief, dessert en koffie) voorgeschoteld in telkens een andere zaak. De verschillende te boeken arrangementen zijn:

 • arrangement 1 De Koninck: The Butcher's Son * - Black Smoke - Bokertov Laila
 • arrangement 2 Carolus Borromeus: FRANQ * - Nage - Sir Anthony Van Dijck
 • arrangement 3 Botaniek: Het Gebaar * - Bar Bulot – 1238 Restaurant
 • arrangement 4 PAKT: The Jane ** - August - Butcher’s Cave
 • arrangement 5 Kathedraal: Nathan * - DIM Dining - inVINcible
 • arrangement 6 KMSKA: Kommilfoo * - Lewis - L'épicerie du Cirque
 • arrangement 7 Dageraad: Dôme * - Cuichine - Ardent
 • arrangement 8 Eilandje: Zilte *** - Bistro L'îlot - Pazzo
 • arrangement 9 Theater: Le Pristine* - Graanmarkt 13 - Fine Fleur

 

De luncharrangementen zijn beschikbaar op zondagmiddag 3 oktober. Prijzen starten vanaf 165 euro.

 

Voor meer info en reservaties: www.smaakmeesters.be.

 Foto: hln.be

Antwerpen Proeft gaat EK en Songfestival achterna

Culinair festival wordt verplaatst naar Hemelvaart 2021, extra steunmaatregelen voor evenementensector dringend nodig

Culinair festival Antwerpen Proeft, gestart in 2007 en in België toonaangevend in zijn genre, slaat 2020 noodgedwongen over en kiest voor het lange weekend van Hemelvaart 2021, donderdag 13 mei tot en met zondag 16 mei 2021. "Deze beslissing is met pijn in het hart en na slapeloze nachten genomen," zegt organisator Claudia Engelen. "Antwerpen Proeft wordt jammer genoeg dubbel getroffen door de huidige situatie. We zijn én een evenement én op ons festival staan restaurants centraal."

Engelen: "We worden geconfronteerd met te veel onzekerheden wat maatregelen en timing betreft. De uitbraak is in België nu hopelijk een halt toegeroepen en intensieve zorg is gelukkig nooit overbelast geraakt. Waar het altijd om te doen was. Maar de boodschap van de vele experts en politici blijft op dit moment weinig bemoedigend, en biedt de evenementensector en de horeca onvoldoende perspectief."

"Gezondheid is vanzelfsprekend belangrijk," vervolgt Engelen. "Maar een strenge definitie van social distancing lijkt onwerkbaar voor de meeste evenementen en restaurants. Events en horecazaken kunnen niet op halve capaciteit draaien en tegelijk economisch gezond zijn. Dat is gewoonweg onmogelijk. Er moeten dus snel haalbare, realistische maatregelen komen. Hopelijk zijn onze politici zich hiervan bewust. De toestand van vandaag is ook niet eeuwig houdbaar voor de mensen. Zeker als je weet dat dit lelijke beest, zelfs met vaccins en medicijnen, wellicht nooit helemaal weg zal gaan."

De huidige crisis slaat diepe wonden in de Belgische evenementensector, die 3.200 bedrijven groot is en maar liefst 80.000 personen tewerkstelt.

Engelen: "Onze branche komt in gevaar en voor onze leveranciers begint het uiterst problematisch te worden. De beslissingen en regels van de overheid treffen onze sector het hardst. Want momenteel geldt er een beroepsverbod en we kunnen pas als laatste heropstarten. Het gaat hier ook niet over drie maanden geen werk, maar over één tot twee jaar geen inkomen ... Daarom moet er dringend een pakket met specifieke steunmaatregelen worden voorzien, plus een extra noodfonds voor de evenementenbranche."

Desalniettemin kijkt Antwerpen Proeft meer dan positief uit naar 2021 en zijn volgende editie. Het culinair festival vindt plaats aan de Antwerpse Waagnatie, zowel binnen als buiten. Aangekochte tickets voor de verplaatste editie van 2020 blijven geldig voor 13, 14, 15 en 16 mei 2021.

Meer informatiewww.proeft.be

Zangavond van THUIS

Openbaar
 · Georganiseerd door Sabine Torfs en Vlaams Huis DE KLOKKE
Woensdag 6 mei 2020 van 20:00 - 21:00
 
Bekijk link