65e verjaardag ‘eerstesteenlegging districtshuis Deurne’

 

Op 20 oktober 2021 is het exact 65 jaar geleden dat de eerstesteenlegging van het districtshuis/gemeentehuis van Deurne plaatsvond door toenmalig burgemeester Maurice Dequeecker. Het district zet daarom het ‘Huis van Deurne’ in de kijker met de website www.huisvandeurne.be en enkele activiteiten.

 

Voor liefhebbers van modernistische architectuur is Deurne het paradijs. Het districtshuis, de Unitaswoningen, het Atheneum, bibliotheek Couwelaar, de Braemblokken en verschillende woningen maken deel uit van deze bouwkunst.

Over smaken en kleuren valt niet te twisten, maar het ‘Huis van Deurne’ is en blijft een gebouw met veel troeven en een eigen schoonheid. Wie de tijd neemt om het gebouw grondig te bekijken, kan moeilijk ontkennen dat het gaat om waardevolle architectuur.

 

Geschiedenis

Eind jaren 40 beslist de gemeente Deurne om een nieuw gemeentehuis te bouwen. In 1947 tekent architect Eduard Van Steenbergen het ontwerp, maar hij sterft in 1952. Zijn zoon Edward Van Steenbergen Junior werkt de plannen verder uit. Het ontwerp is een zakelijk modernistisch complex, met een administratieve en een representatieve vleugel (met raad- en trouwzaal) die op een centrale toren aansluit. Op 20 oktober 1956 wordt de eerste steen gelegd. Vier jaar later zijn het administratieve gedeelte en de toren klaar en worden die al in gebruik genomen. Nog eens vier jaar later, in 1964, wordt het protocollaire gedeelte rond de binnenkoer ingehuldigd.

 

Activiteiten

Op 20 oktober 2021, exact 65 jaar na datum, herdenkt het district de eerstesteenlegging van het districtshuis/gemeentehuis van Deurne. Het district zet daarom het ‘Huis van Deurne’ in de kijker.

  • www.huisvandeurne.be geeft extra info over de geschiedenis, de bouw en het interieur van het districtshuis. De website is een rondleiding doorheen het gebouw met foto’s en weetjes. De teksten zijn gebaseerd op nota’s van de architecten en burgemeester Dequeecker.
  • Het district lanceerde een oproep bij Deurnenaren die in 1956 het levenslicht zagen, hetzelfde jaar als de eerstesteenlegging van het districtshuis. Deze Deurnenaren nemen op 20 oktober deel aan een exclusieve, gegidste rondleiding met aansluitend een receptie en live muziek in het districtshuis. De gidsen van 'Expeditie De Stad' laten hen het gebouw en inrichting zien.
  • Op donderdag 21 oktober om 14 uur en vrijdag 22 oktober om 19 uur vinden er nog extra gratis rondleidingen plaats met gidsen van’ Expeditie de Stad’. Inschrijven is verplicht (voor 20/10) via cultuurantenne.deurne@antwerpen.be of tel. 03 338 45 68. Plaatsen zijn beperkt.
  • In de week van 18 oktober krijgt het districtshuis op de social mediakanalen van Deurne en via izi.TRAVEL extra aandacht. Klik hier voor meer info.
  • Dit najaar vinden er terug schoolbezoeken plaats in het districtshuis. Leerlingen krijgen een korte rondleiding, leren meer over de werking van het districtshuis en mogen een huwelijk naspelen.

Foto: antwerpen.be