Mbokani schenkt Antwerp titel van “ploeg van ’t stad” en leidersplaats

Antwerp heeft een vermakelijke stadsderby gewonnen. Het klopte in een akelig leeg Bosuil-stadion rivaal Beerschot. Mbokani kroonde zich tot matchwinnaar. Als kers op de taart grijpt Antwerp ook de macht in de Jupiler Pro League.

Antwerp – Beerschot in een notendop:

 • Sleutelmoment: Beerschot moet lang aandringen om 17 minuten voor tijd eindelijk de verdiende gelijkmaker te scoren. Het momentum lijkt te kantelen in het voordeel van de bezoekers, maar Mbokani beslist de derby met één klasseflits.
 • Man van de match: Lior Refaelov is in uitstekende doen. Afgelopen donderdag trok hij de Europese zege tegen Loedogorets over de streep, vandaag wijst hij zijn team de weg met een doelpunt en een assist.
 • Opvallend: Onder Ivan Leko is de rol van Mbokani licht gewijzigd en dat vertaalde zich voor vandaag ook in de statistieken met 1 goal per 261 minuten tegenover 1 goal per 139 minuten vorig seizoen. Die statistieken mogen weer van tafel geveegd worden, want Dieumerci beslist de derby.

Refaelov wijst Antwerp nog maar eens de weg

Het vooruitzicht van een eerste Antwerpse derby met inzet in 16 jaar had die van Antwerp vooraf schijnbaar net iets meer gekieteld, want van bij de start namen de roodhemden van coach Ivan Leko het heft in handen. Beerschot hield een vijftal minuten stand, maar dan wees Refaelov zijn ploeg de weg met een afgeweken schot in de hoek.


Nog voor de bezoekers het goed en wel beseften, kregen ze op het kwartier al een tweede veeg om de oren. Een handbalaanval kwam bij Refaelov, die met een achteloos tikje precies klaarlegde voor de linkerpoot van Juklerod. Vanhamel had geen verhaal op diens harde pegel buitenkantje links.


Antwerp bleef de betere ploeg en Frans moest een voorzet van Gerkens over het eigen doel tikken om de 3-0 van Mbokani en de finale knock-out te voorkomen. Beerschot schoot wakker en ging beter voetballen. Bij de eerste de beste kans was het meteen raak voor de Ratten. Tissoudali rolde Seck en Miyoshi op en pikte er Suzuki uit voor doel. Geen 3-0, maar 2-1 bij de rust.

Momentum kantelt, maar Mbokani beslist het met één flits

Na de rust begon de vermoeidheid na de Europese match van donderdag door te wegen bij Antwerp. Beerschot voelde dat en voerde de druk op de verdediging van het stamnummer 1 op. Holzhauser, voor de rust nog onzichtbaar, kwam beter tot zijn recht, maar een spectaculaire poging met links krikte zijn ferme statistieken niet verder op.


De gelijkmaker liet lang op zich wachten, maar kwam er 17 minuten voor tijd dan toch. Verstraete ging liggen, maar Vergoote zag er geen graten in. De organisatie was even zoek bij Antwerp en Beerschot profiteerde daar optimaal van. Tissoudali pikte er net als in de eerste helft Suzuki uit voor doel en die zorgde voor de verdiende 2-2.


Het mentale voordeel leek definitief te kantelen in het voordeel van de bezoekers, maar uit het niets klom Antwerp toch weer op voorsprong. Buta opende splijtend op Mbokani en die duwde het leer oog in oog met Vanhamel knap in de verste hoek.

 

De eerste kans voor Antwerp in de tweede helft kwam er pas een kwartier voor tijd, maar leverde wel de drie punten op voor The Great Old. Beerschot verdiende meer, maar het is het stamnummer 1 dat naar de eerste plek in de hoogste afdeling springt.

Reacties

 • Ivan Leko (coach Antwerp): “We wisten vooraf al dat het twee teams zijn die aanvallend spelen. De vijf goals zijn geen toeval. Zonder onze fans en met de Europese match van donderdag in de benen, waren we wel gehandicapt. We kwamen fysiek in de problemen en Beerschot speelde gewoon goed. Ze verdienen te staan waar ze staan. Ik wist dat de vermoeidheid een grote rol ging spelen en wilde de wedstrijd winnen in de eerste 60 minuten, omdat het de laatste 30 minuten lastig ging worden. En dat is ons min of meer gelukt. We doen het buitengewoon goed. We staan eerste na 10 speeldagen, wonnen Europees eerder deze week en haalden in het begin van het seizoen al de beker binnen. Genieten.”
 • Hernan Losada (coach Beerschot): "Het juiste resultaat vandaag was een gelijkspel geweest. Jammer genoeg slikken we direct na de 2-2 het winnende doelpunt. We moeten wel trots zijn. We hebben alles gegeven. Misschien waren we na de gelijkmaker te ambitieus en gingen we te naarstig op zoek naar de overwinning. Helaas scoren ze de 3-2 in de omschakeling. Op deze manier heb ik er geen problemen mee om een wedstrijd te verliezen, al doet het natuurlijk wel pijn dat het in de derby is. Chapeau voor mijn spelers."

Bron: sporza.be

Thomas De Gendt sluit Giro af met prijs voor de superstrijdlust

Thomas De Gendt heeft de Giro d'Italia afgesloten met een prijs. De renner van Lotto-Soudal gaat met de prijs voor de superstrijdlust aan de haal, goed voor een beloning van 4.000 euro.

De Gendt had niet kunnen uitpakken met kunststukjes in de Tour en trok dan maar na "3 weken training in Frankrijk" naar de Giro. In Italië lag het klimaat onze landgenoot beter: hij liet zich zien met onder meer een 3e plek in de 17e rit en een 4e plek in de 2e tijdrit.

 

Zijn inspanningen in verschillende vluchten ziet De Gendt nu beloond met de prijs voor de superstrijdlust, een klassement waarin je punten kan sprokkelen met beklimmingen, tussensprints en goede rituitslagen.

 

De Gendt liet dan ook geen kruimels liggen onderweg. "Je kunt maar beter alles meepakken wat je kunt meepakken. Het telt voor iets mee", zei De Gendt na de eerste rit in lijn. "De Italianen smijten hier met punten en dat telt voor ik weet niet wat allemaal."

 

De Gendt strijkt een cheque van 4.000 euro op, een mooie bonus na een geslaagde Giro.

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

Iserbyt maakt indruk in Ruddervoorde, Aerts afgemat door ploegenspel

Eli Iserbyt heeft in Ruddervoorde zijn tweede overwinning van het seizoen gepakt. In eigen streek troefde hij man in vorm Toon Aerts af, met dank aan slim ploegenspel bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Lars van der Haar mag mee op het podium.

Met drie zeges op rij op zak kan je al eens met veel zelfvertrouwen starten. Toon Aerts dook resoluut als eerste het veld in in Ruddervoorde en probeerde snel een schifting af te dwingen. 

 

Het beulswerk van Aerts mocht niet baten, want - met de nodige moeite - bleven Iserbyt, Hermans en Van Kessel in zijn wiel hangen. Na een mindere start kon ook Belgisch kampioen Laurens Sweeck aansluiten. 

 

Ook Iserbyt merkte snel dat alleen aan de boom schudden weinig vruchten afwierp. Hij riep dan maar de hulp in van zijn ploegmaats. Na Michael Vanthourenhout trok Laurens Sweeck stevig door. Toon Aerts moest elke aanval alleen pareren. Vooral met goede beurten in de zandbak kon hij bijbenen.

 

Maar het spervuur aan aanvallen eiste toch zijn tol. Net toen Iserbyt eens omkeek na een kleine snok, maakte Aerts een schuiver. Meer hoefde de koploper niet te zien om vol zijn kans te gaan. Met een indrukwekkende slotronde snelde Iserbyt naar zijn tweede zege na de Rapencross in Lokeren.

 

Aerts moet een streep trekken door zijn zegereeks en deelt nu de leiding met Iserbyt in de Superprestige. Lars van der Haar vervolledigde het podium.

Iserbyt: "Ik kon een tandje meer dan de rest"

Eli Iserbyt bedankte zijn ploegmaats na de zege in Ruddervoorde. "Laurens en Michael hebben perfect steekwerk gedaan, zodat ik wat meer energie kon sparen. Toon moest veel werk doen, maar ging wel goed door het zand."

 

"Ik had genoeg over gelukkig om hem eraf te rijden. Ik kon een tandje meer dan de rest. Ik heb wat gesukkeld met mijn knie, maar nu heb ik het topgevoel weer beet. Ik was heel goed vandaag."

 

Toon Aerts toonde zich sportief in de nederlaag. "Ik moet tevreden zijn met de tweede plek. Het was een man-tegen-mangevecht met Eli en hij was de betere. Ik heb stevig afgezien."

 

"Of ik te veel op kop heb gezeten? Soms is er geen betere positie", zei Aerts. "Als er een hele ploeg tegen je strijdt, moet je wel. Het heeft me wel wat krachten gekost om hun aanvallen te pareren. Het was een tactische wedstrijd, waarin Eli heel sterk was."

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Tim Wellens schiet raak in de Vuelta: ritwinst en bergtrui

Tim Wellens heeft toegeslagen in de Vuelta. Onze landgenoot van Lotto-Soudal was op de aankomst bergop sterker dan zijn medevluchters Guillaume Martin en Thymen Arensman. Wellens pakt ook de bergtrui.

Rit 5 in de Vuelta in een notendop:

 • Winnaar van de dag: Tim Wellens heeft er lang op moeten wachten, maar zijn eerste overwinning van het seizoen is er wel meteen ééntje om in te kaderen. Zijn aanvalslust werd niet alleen beloond met de bergtrui, hij kaapte door uitgekiend te koersen ook nog eens de ritzege weg.
 • (Bijna) verliezer van de dag: Voor de klassementsrenners was er de hele dag geen vuiltje aan de lucht, maar het venijn zat in de staart. Daniel Martin raakte in de slotkilometer nog betrokken in een valpartij en zag hoe Primoz Roglic nog enkele seconden uitliep. Uiteindelijk besliste de jury om die tijd niet aan te rekenen, Martin kwam met de schrik vrij.
 • Opvallend: Sabiñánigo is de Belgen gunstig gezind. In 2008 boekte ook Greg Van Avermaet er al een ritzege in de Vuelta. Hij was toen in de sprint sneller dan Davide Rebellin en Juan Antonio Flecha.

Wellens bekroont lange vlucht met knappe ritwinst

Een heuvelachtige rit met 2 cols van 2e en 1 col van 3e categorie. Gesneden koek voor aanvallers met goede benen en dus kregen we al snel een ruime kopgroep van 14 renners, met daarbij ook onze landgenoot Stan Dewulf. Maar de koplopers kregen nooit meer dan 40 seconden en werden na ruim een uur alweer ingelopen.

 

Een nieuwe poging van een dozijn renners had meer succes. Voor Tim Wellens ging het toch niet snel genoeg, hij sprong weg uit de kopgroep en kreeg Thymen Arensman mee. Op de Alto de Vio kregen ze het gezelschap van Guillaume Martin.

 

Het leiderstrio liep tot meer dan 4 minuten uit op het peloton, waar Ineos Grenadiers de boel controleerde. Wellens deed intussen een zaakje in het bergklassement. Zowel op de Alto de Vio, de Alto de Fanlo én de Alto de Petralba pakte hij de volle buit. Wellens snoepte zo met één puntje meer de bergtrui af van Richard Carapaz.

 

Het peloton knabbelde aan de achterstand, maar de 3 koplopers bleven buiten schot. In de slotkilometer reageerde Wellens gevat op een aanval van Arensman. Onze landgenoot trok in de hellende slotmeters zelf stevig door en zowel Arensman als Martin moesten passen. 12 jaar na Greg Van Avermaet pakt zo opnieuw een Belg de ritzege in Sabiñánigo. 

 

Primoz Roglic was de beste in het peloton en snelde met enkele seconden voorsprong naar de 4e plaats. Eerste achtervolger Daniel Martin verging het minder goed, hij raakte in de slotkilometer nog betrokken bij een valpartij. Gelukkig voor de Ier werd hem het tijdverlies niet aangerekend. 

Wellens: "Dolgelukkig met deze overwinning"

436 dagen na zijn ritzege in de BinckBank Tour weet Tim Wellens weer wat winnen is. De vreugde was dan ook groot. "Dit voelt fantastisch. Ik heb een moeilijke periode achter de rug na mijn zware valpartij (op training, kort voor de Tour, red.). Het heeft lang geduurd vooraleer ik weer goede benen had."

 

"Ik had twijfels over mijn vorm toen ik naar de Vuelta kwam, maar nu ben ik natuurlijk dolgelukkig met deze ritzege. Onze ploeg wou minstens één rit winnen in deze ronde, het is mooi dat ons dat al zo vroeg lukt. De komende 2 weken kunnen we nu zonder druk rijden."

 

"De start was loodzwaar, er werd 2 uur lang voluit gekoerst. Gelukkig zat ik mee in de goede vlucht. Het draaide daar niet echt goed. Maar toen we eerst met 2 en dan met 3 weg waren, werd er prima samengewerkt. We waren aan elkaar gewaagd, maar ik had nog net iets extra’s op het einde."

Bron: sporza.be

Foto: getty images

Antwerp zet scheve situatie recht bij rentree in Europa

Antwerp heeft zijn eerste échte Europese match in meer dan een kwarteeuw naar zich toegetrokken. De bekerwinnaar - duidelijk de betere ploeg tegen Loedogorets - kwam na de rust uit het niets achter in Bulgarije, maar kon de rollen nog omdraaien. Gerkens en Refaelov zorgden voor de 1-2. Een goeie generale repetitie voor de derby van zondag tegen Beerschot.

Loedogorets - Antwerp kort samengevat

 • Sleutelmoment: Op het uur gooit Leko het roer om. De bleke Benavente moet wijken voor Ampomah. De Ghanees schudt Antwerp weer wakker met zijn flukse dribbels en leidt de ommekeer in.
 • Man van de Match: De beste voetballer in de Huvepharma Arena was veruit Lior Refaelov. De Israëliër onderstreepte zijn status met het belangrijke winnende doelpunt, doorzicht en techniek verenigd.
 • Opvallend: Een achterstand wegpoetsen tegen een Bulgaarse tegenstander, dat kan je Antwerp wel toevertrouwen. Al was het Mirakel van Vitosja meer dan dertig jaar geleden iets straffer.

Antwerp dommelt in na reeks kansen...

Na het missen van de groepsfase vorig seizoen was de honger bij Antwerp groot. Op het veld van de negenvoudige Bulgaarse kampioen Loedogorets hadden de bezoekers wel een paar minuten nodig om het juiste ritme te vinden.

 

Eens op dreef was Antwerp wel duidelijk de betere ploeg. Juklerød bracht de eerste lading kansen aan. Batubinsika kon net niet bij zijn voorzet en Benavente had meer moeten aanvangen met zijn aflegger. Refaelov plaatste daarna een versnelling, maar schoof zijn schot rakelings naast. Na vers voorbereidend werk van Juklerød redde Iliev de inzet van Gerkens.

 

Daarna sloop de gemakzucht in de Antwerpse rangen. Het gevaar droogde op en, erger nog, achterin werd er geknoeid. Batubinsika en Hongla brachten hun ploeg in de problemen met elk een flauwe terugspeelbal.

... en heeft wake-upcall van Loedogorets nodig

De nonchalance werkte ook na de rust door. Na een minuut legden de Bulgaren er een in het mandje. Marin verraste Butez met een schuiver van buiten de zestien die precies in de verste hoek paste. Het duurde zijn tijd vooraleer Antwerp een gepast antwoord klaar had.

 

Leko bracht Ampomah en die bracht met zijn acties meer schwung. Dat deed The Great Old zichtbaar deugd. De gelijkmaker van Gerkens kwam er wel door een gelukje. Hij verlengde een hoekschop met zijn schouder over Iliev in doel. Niet veel later had Refaelov de rollen helemaal omgedraaid. Hij stortte zich op een makke bal van Santana en omspeelde Iliev voor 1-2.

 

Loedogorets was het helemaal kwijt en mocht blij zijn dat het geen 1-3 werd. Gerkens kende deze keer pech met een kopstoot tegen de lat en een knal van Miyoshi werd knap gered. Omdat de Bulgaren geen vuist meer konden maken, kon Antwerp de match rustig uitspelen.

De Laet: "Nog een woordje voor Refaelov? Hij had een tweede keer moeten scoren"

Ritchie De Laet was heel tevreden, ook over de manier waarop: "Inderdaad, als we bij de rust 3-0 voorstaan, kan niemand iets zeggen, denk ik. Met die 0-0 bij de rust maken we het ons wel moeilijk. We kwamen 1-0 achter, maar we hebben gereageerd als ploeg. En de score had nog hoger kunnen oplopen. We hebben 90 minuten lang proberen hoog druk te zetten."

Leko: "Heel trots op mijn kleine groep hier in Bulgarije"

Ivan Leko was een tevreden coach, over het resultaat en de manier van voetballen: "1-2 is eigenlijk nog een klein resultaat als je ziet hoe we gespeeld hebben. En dat tegen een team dat toch heel wat Europese ervaring heeft. Mijn jongens hebben super gespeeld. We hebben getoond dat voetbal leuk kan zijn."

 

"Het was jammer dat we gingen rusten zonder goals. We hadden 3, 4 grote kansen. Ik ben een trotse coach. Het waren de laatste weken ook moeilijke omstandigheden om in te werken. Heel wat stafleden ontbraken, ook heel wat bestuursleden (door corona natuurlijk, red). Ik ben dus echt trots op de kleine groep die meekwam naar Bulgarije."

 

De pressing was top, bij balverlies was Antwerp indrukwekkend: "Dat is de manier waarop we willen spelen. Ook in België. We speelden al 6 à 7 mooie matchen dit seizoen. Sommigen zeggen dat we stom spelen en te open, maar ik ben niet stom. Ik houd van zo voetbal te spelen, ik houd van aanvallen, wij houden van aanvallen. Mijn jongens accepteren deze manier van aanpak. Als je aanvalt, is het normaal dat de verdediging af en toe afziet. Maar we zijn nog maar 3 à 4 maanden samen aan het werken. Dit goeie resultaat met goed voetbal geeft vertrouwen voor de volgende matchen."

Bron: sporza.be

Elise Mertens opent sterk in Tsjechië

Elise Mertens (24) is deze week aan de slag op het sterk bezette hardcourttoernooi van Ostrava in Tsjechië. De Belgische nummer 1 opende met een zege tegen de 19-jarige Amerikaanse Amanda Anisimova (WTA-30), vorig jaar halvefinaliste op Roland Garros.

Na een 3e ronde op het gravel van Roland Garros kwam Elise Mertens in Tsjechië weer terecht op haar geliefkoosd terrein: hardcourt. 

 

Op de harde ondergrond draaide haar service uitstekend. Geen enkel spel gaf Mertens uit handen.

 

Daarin maakte ze het verschil met Amanda Anisimova. De Amerikaanse moest in elke set 2 keer een servicegame uit handen geven. Na 1 uur en 13 minuten was de buit binnen voor Mertens.

 

In de tweede ronde wacht voor onze landgenote een duel met de Tsjechische speelster Karolina Muchova (WTA-28). Zij klopte in haar eerste wedstrijd de Chinese speelster Zhang Shuai (WTA 35): 6-1 en 6-1.

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

Lampaert beukt naar zege in uitgewaaide Driedaagse Brugge-De Panne

Yves Lampaert heeft zijn seizoen in schoonheid afgesloten. De renner van Deceuninck-Quick Step toonde zich de sterkste beer in de zeewind naar De Panne. Hij sloop in de finale weg uit een kopgroep met overlevers. Het podium kleurde volledig Belgisch. Mathieu van der Poel viel in de finale letterlijk weg.

Waaierfestival zorgt al snel voor chaos

Toen u de deur vanmorgen opende, was uw nog maar net verzorgde haardos ongetwijfeld helemaal in de war. Er waaide een felle wind vandaag, zo ook tijdens de AG Driedaagse Brugge-De Panne.

 

Na amper 10 kilometer splitste het peloton zich al in drie stukken. Waaiers! Naesen, Vanmarcke en Kwiatkowski kwamen ten val en zouden opgeven. Vooraan vormde zich een kopgroep met de andere grote namen, met onder anderen Ronde van Vlaanderen-winnaar Mathieu van der Poel.

 

Een twintigtal renners hielden uiteindelijk stand vooraan, maar voelden de hele wedstrijd de hete adem van de achtervolgende groep in de nek. Onder leiding van Jumbo-Visma en Trek-Segafredo, die zich lieten verrassen, bleef het tijdsverschil rond de 50" schommelen. Even leek een samensmelting een feit, maar dichter dan 20" kwamen ze niet.

 

Vooraan had Alpecin-Fenix maar liefst vijf mannetjes mee, daaronder ook spurtbom Merlier. Deceuninck-Quick Step was ook met vijf: Lampaert en Asgreen als grote namen.

Val Van der Poel opent de finale

Alpecin-Fenix nam de touwtjes in handen. Van der Poel deed heel wat kopwerk, alles op Merlier, leek het. Intussen werd de kopgroep steeds kleiner en kleiner. De felle wind en enkele prikjes van onder anderen Rickaert waren de boosdoener.

 

En die boosdoener kan je wel heel letterlijk nemen, want plots smakte Van der Poel in de gracht na een felle windstoot. Chaos in de kopgroep, zeven renners bleven over. Daarbij vier mannetjes van Deceuninck-Quick Step.

 

Maar met Merlier, Degenkolb en Trentin als blok aan het been, moesten Lampaert en co af van de drie snelle mannen. Aanvallen was de boodschap, met succes. Lampaert en Declercq wisselden elkaar af, de tweede poging van Lampaert was de goede.

 

Trentin liet een gaatje en keek achterom. De vogel was gaan vliegen. Na een pechjaar eindigt het seizoen van Lampaert dan toch met een mooie zege. Declercq beukte nog naar een tweede stek, Merlier vervolledigde het Belgische podium.

Lampaert: "Een plezier om zo te koersen"

Na een pechseizoen graaide Lampaert dan toch nog zijn overwinning mee, al was het op het ultieme einde. "Dat is toch een opluchting", zegt Lampaert. "Een WorldTour-koers, een heel mooie dan nog. Ik denk dat het heel mooi was om te zien."

 

"Het was elke seconde opletten, want je kon zomaar op de kant vliegen. Maar we hebben een fantastische inspanning met de ploeg geleverd. Met 4 man in de finale namen we de koers in handen, dan is het een plezier om zo te koersen."

 

"Bert (Van Lerberghe) vroeg me of hij de sprint voor mij moest aantrekken. Ik zei hem dat hij zijn eigen sprint mocht rijden en dat ik zelf nog iets zou proberen. Dan was het wat pokeren op het einde, eerst lieten ze me niet gaan, maar op de grote baan kreeg ik een gaatje."

 

"Na een minuut had ik wel wat spijt, want ik voelde de benen ontploffen en de wind was echt verschrikkelijk. Maar eens ik wist dat ik 18 seconden had, wist ik dat ze echt moesten stampen om me terug te halen."

Declercq: "Lampaert speelde met de pedalen"

"De tweede plek doet heel veel deugd, maar nog meer dat we de koers winnen. Zeker als dat met een van je beste maten gebeurt, met Yves (Lampaert). Tijdens de wedstrijd zei ik hem nog dat hij zich moest sparen, want hij speelde met de pedalen."

 

"Toen hij alleen ging, wist ik dat hij de ideale man was. Hij was de sterkste vandaag. Het is een superdag om het seizoen af te sluiten."

Merlier: "Wist dat het lastig werd tegen vier blauwe mannen"

"Ik had graag gewonnen, maar de laatste ronde vielen ze bij de ploeg en ik wist niet waar ze zaten. Alleen tegen vier blauwe mannen, dan wist ik dat het lastig zou worden."

 

"Dat Mathieu was gevallen, wist ik tijdens de koers nog niet. Ik verneem het nu pas. Al zou het wel raar zijn geweest als ze hem er hadden afgereden."

Bron: sporza.be

Foto: gettysport

Uitblinker Charles De Ketelaere: "Hier had ik al mijn hele leven voor gewerkt"

Charles De Ketelaere heeft een sterke wedstrijd in de Champions League bekroond met het beslissende doelpunt tegen Zenit Sint-Petersburg (1-2). "Gewoonweg fantastisch", reageerde de 19-jarige uitblinker van Club Brugge.

Vorige zaterdag was Charles De Ketelaere er niet bij tegen Standard (1-1).  "Een teleurstelling", zei hij gisteren op de persconferentie, "maar ik begreep wel dat ik me mocht opmaken voor de wedstrijd in de Champions League: als basisspeler of als invaller."

"Daar hoopte ik alvast op, want ik werk al heel mijn leven voor zulke matchen. En dat het dan zo uitdraaide, is gewoonweg fantastisch."

Club Brugge kwam in Sint-Petersburg op voorsprong via Dennis, maar een kwartier voor het tijd stond het 1-1 gelijk. De Ketelaere: "We zijn erin blijven geloven. We voelden ook dat we nog kansen zouden krijgen, omdat we fysiek sterker waren dan Zenit."

Volgende week wacht al de match tegen Lazio, dat gisteravond Dortmund klopte (3-1). "Hopelijk blijft het niet bij die ene zege en winnen we nog matchen", zei De Ketelaere.

Coppejans botst op Fransman Humbert in eerste ronde in Antwerpen

Kimmer Coppejans (ATP-172) heeft de eerste ronde op het tennistoernooi in Antwerpen niet overleefd. Hij moest in twee sets zijn meerdere erkennen in  Ugo Humbert (ATP-38). De Fransman speelde vorig jaar de halve finales op het toernooi in ons land. 

Coppejans had voor het toernooi in eigen land een wildcard gekregen. Maar hij stond uiteindelijk net geen uur en een kwartier op de baan tegen Humbert. De eerste set was wel netjes in evenwicht, maar bij 4-5 verloor Coppejans zijn service op een heel slecht moment.

 

Toch liet hij het hoofd niet hangen en ook in set twee ging hij goed mee met Humbert. Maar de Fransman had opnieuw genoeg aan een break op het juiste moment.

 

Met David Goffin (ATP-14) en Zizou Bergs (ATP-528) komen nog twee Belgen in actie in het enkelspel in de Lotto Arena. 

Coppejans: "Had telkens een slechte game naar het einde van de sets toe"

Coppejans werd zeker niet van de baan gespeeld in Antwerpen. Waarom heeft hij deze partij verloren? "Het grote verschil was de return. Ik speelde mijn returns te weinig in het veld en zette niet genoeg druk op zijn service. En indoor gaat het toch meer over service en return. Dat was vandaag niet genoeg."

 

"In de rally's moest ik niet onderdoen, ik denk zelfs dat ik de meerderheid gewonnen heb. Maar op het einde van beide sets speelde ik telkens een slecht servicegame. Dat is de analyse."

 

Hoe kijkt Coppejans nu in dit gekke tennisseizoen? "Ik ben niet bang om corona op te lopen. Ik zit niet meteen in de risicogroep en ik volg alle protocollen heel goed op. Maar het is wel lastig om een kalender te maken want we kunnen uit minder toernooien kiezen. En ook financieel is het moeilijk."

 

"Gelukkig heb ik op de Australian Open en op Roland Garros de derde ronde van de kwalificaties gehaald. In het begin van het jaar was er ook de ATP Cup en van Wimbledon en de US Open heb ik nog wat prijzengeld gekregen. Dit jaar is er financieel dus nog niet zo'n heel groot verschil, maar komend jaar vrees ik dat het toch lastig zal worden."

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Weer geen punten voor Essevee na comebackzege van Antwerp

Zulte Waregem heeft ook tegen Antwerp geen einde kunnen maken aan zijn herfstdip. De thuisploeg kwam snel op voorsprong maar na de pauze draaiden  de bezoekers de partij helemaal om. Benavente zette bij zijn debuut in een Antwerp-shirt de kers op de taart.

Zulte Waregem - Antwerp in een notendop:

 • Sleutelmoment: Rond het uur plaatst Antwerp een fikse tussenversnelling. Zulte Waregem incasseert twee goals in korte tijd en voelt de drie punten uit z'n handen glippen.
 • Man van de match: Martin Hongla speelde een stevige wedstrijd op het Antwerpse middenveld en lag met de 1-2 mee aan de basis van de zege voor de bezoekers.
 • Opvallend: Het is al de derde keer dit seizoen dat Antwerp een vroege tegengoal slikt, maar net als tegen Kortrijk en STVV buigt The Great Old die achterstand nog om in een zege.

Dompé scoort enige goal in boeiende eerste helft

Zulte Waregem en Antwerp sloegen de studieronde over en kozen meteen voor de aanval. Dat leverde een boeiende openingsfase op, met al in de zevende minuut een doelpunt voor de thuisploeg. Opare, ex-Antwerp, stuurde Dompé perfect in het straatje en die werkte beheerst af.

 

Ook na de 1-0 ging het vlotjes op en neer in het Regenboogstadion: een schot van Hongla dwong doelman Bostyn tot een zweefsprong, aan de overkant stond Butez pal bij een vrije schietkans voor Bianda.

 

En dat golvende patroon bleef zich doorzetten. Mbokani zag een uitstekende kopbal tegen de lat afketsen, de thuisploeg dreigde nog een paar keer via het nieuwe speerpunt Chory. De boomlange Tsjech debuteerde vandaag in de spits bij Zulte Waregem.

Antwerp gaat erop en erover na de pauze

Na de pauze was de eerste kans nog voor doelpuntenmaker Dompé, zijn vluchtschot zoefde nipt naast. Daarna nam Antwerp het commando over. Refaelov liet de gelijkmaker eerst nog liggen, maar Haroun was even later wel trefzeker. Zijn schot verdween via de paal achter Bostyn in doel.

 

De bezoekers duwden het gaspedaal nu nog wat dieper in. De verdediging van Zulte Waregem kreunde onder de druk en moest zich uiteindelijk ook gewonnen geven. Gerkens vond de vrijstaande Hongla, die zijn schot via de schoen van Opare in doel zag verdwijnen.

 

Zulte Waregem toonde weerbaarheid en ging met de moed der wanhoop nog op zoek naar een puntje, maar Bruno en Seck lieten de beste kansen liggen. In de absolute slotfase nam invaller Benavente, die debuteerde bij Antwerp, alle twijfels weg met de 1-3.

Francky Dury: We hadden minstens een punt verdiend"

 • Ivan Leko (Antwerp): "Ik denk dat het voor de neutrale toeschouwer een heel aangename wedstrijd was, met twee teams die alleen aan aanvallen dachten. Wij startten slecht, al hadden we ook wel onze kansen. Het was een kwestie van killer instinct. Ik heb me tijdens de rust boos gemaakt, omdat we de grinta misten om te scoren. In de tweede helft waren we wel die 5 procentjes beter, met drie goals en veel kansen om er nog meer te maken. Maar ook Zulte Waregem had nog kansen. Na een moeilijke voorbereiding, onder meer door de coronasituatie, ben ik heel blij met deze zege. Aan de derby denken we nu nog niet. In onze situatie kunnen we echt niet verder vooruit kijken dan de eerstvolgende match."

 • Francky Dury (Zulte Waregem): "Over de 90 minuten gezien verdienen we hier zeker een punt, op basis van de kansen. We hadden zelfs kunnen winnen. Maar we hebben één minder moment gehad in de tweede helft, waarin Antwerp fysiek en technisch wel erg aanwezig was. En dan scoren zij ook twee keer. Wij waren daar even niet goed van. We hebben geprobeerd om de goede mentaliteit uit de eerste helft terug te vinden. Op het einde krijgen we ook nog een paar goede mogelijkheden, maar het was niet onze beurt vandaag. We zetten vandaag wel onze voet naast Antwerp, toch een kandidaat voor de top vier, dus we kunnen met opgeheven hoofd naar huis."

Bron: sporza.be

Wervelend Beerschot viert 6 keer feest, afterparty van STVV komt te laat

Beerschot heeft een doelpuntenfeestje georganiseerd tegen STVV. Na 40 minuten stond de thuisploeg al 5-0 voor tegen een defensief zwak STVV. Dat het uiteindelijk nog 6-3 werd kon de pret op het Kiel niet bederven. Beerschot springt voorlopig naar de tweede plek in het klassement.

Beerschot - STVV in een notendop:

 • Sleutelmoment: Al na 1 minuut zette Beerschot de tegenstander met de rug tegen de muur. Holzhauser gaf het startschot voor een spektakelmatch op het Kiel.
 • Man van de match: Raphael Holzhauser was met twee goals en een assist nog maar eens de grote man bij Beerschot. De Oostenrijker beent Onuachu bij in de topschutterslijst.
 • Opvallend: De 1-0 van Holzhauser na 63 seconden was niet de snelste goal van het seizoen. Op de eerste speeldag liet zijn ploegmaat Noubissi het net al na 56 seconden trillen tegen Oostende.

Beerschot speelt ontstellend zwak STVV van de mat

Beerschot had wat recht te zetten na de uitschuiver in Gent voor de interlandbreak en greep STVV dan ook meteen bij het nekvel. De eerste minuut was amper volgemaakt, of de onvermijdelijke Raphael Holzhauser had er al 1-0 van gemaakt met een droge knal in de bovenhoek.

 

Het was de start van een ware doelpuntenkermis, ook wel met dank aan de STVV-defensie, die collectief door het ijs zakte. Tissoudali werd weinig in de weg gelegd voor de 2-0, nog voor het halfuur flikkerde de 3-0 al op het bord na een penaltygoal van Holzhauser.

 

En zo ging het maar door. Tissoudali ondervond opnieuw weinig weerstand op weg naar zijn tweede van de avond, even later mocht Brogno nummer 5 in het mandje leggen. Feest op het Kiel, maar wat een ontluisterende prestatie ook van STVV, dat op slag van rust wel nog eens tegenprikte via Filippov: 5-1 halfweg.

Opflakkering bij de bezoekers komt te laat

Na de pauze gingen de schietoefeningen gewoon door. Suzuki liet de Truiense hoop zowaar weer even opflakkeren na een flater achterin bij Beerschot, maar Coulibaly zette snel orde op zaken met een kanonskogel in het dak van het doel.

 

STVV presteerde na de pauze toch wat beter dan ervoor – dat kon ook moeilijk anders – en bij Beerschot was het vet stilaan van de soep. De bezoekers beloonden zichzelf met een derde doelpunt, invaller Nazon tekende voor de 6-3.

 

Even leek Beerschot het zichzelf nog moeilijk te maken toen Suzuki dicht bij de 6-4 kwam, maar Vanhamel hield de kloof van drie doelpunten in stand. In het slotkwartier gebeurde er helemaal niets meer, de spektakelzege van Beerschot kwam niet meer in gevaar.

Losada: "Voetjes op de grond houden"

 • Hernan Losada (coach Beerschot): "Het was een wedstrijd met veel emoties en veel doelpunten. In de eerste helft waren we superefficiënt op de juiste momenten. Alles liep zoals gepland. Dit is sowieso een onwaarschijnlijke start van ons seizoen. We willen blijven werken en zien waar we eindigen, maar we blijven altijd met de voetjes op de grond. Deze groep heeft dat ook niet nodig. Het is een heel volwassen groep. Zij beseffen heel goed dat je voor elke wedstrijd keihard moet werken. Volgende week is er de derby, laten we hopen dat het ook een goede wedstrijd vol emoties wordt zoals vanavond."

 • Kevin Muscat (coach STVV): "De manier waarop wij de wedstrijd begonnen, was crimineel. De verdediging was in de eerste helft onbestaande. Daar word je voor afgestraft, en terecht. Als je zo start, moet er mentaal iets niet kloppen. We moeten dat aanpakken en verantwoordelijkheid nemen, zowel collectief als individueel. We moeten onze situatie realistisch bekijken en de juiste combinatie vinden om ons vooruit te helpen. In de tweede helft ging het wel allemaal iets beter en scoorden we ook een paar goals. We ‘wonnen’ de tweede helft zelfs, maar uiteindelijk is dat niet veel waard."

Bron: sporza.be

Ewan sprintkeizer in Scheldeprijs, nummer 2 Ackermann gedeklasseerd

Lotto-Soudal heeft zijn zege te pakken in het klassieke najaar. In de Scheldeprijs stond er geen maat op de snelle sprintersbenen van Caleb Ewan. Pascal Ackermann eindigde op ruime afstand 2e, maar werd gedeklasseerd omdat hij een valpartij had veroorzaakt in de laatste rechte lijn.

Voorspelbaar koersverloop eindigt met voorspelbare massasprint

Door de coronamaatregelen ging de Scheldeprijs dit jaar niet van start in Nederland, maar bleef het bij rondjes draaien rond Schoten. Een veredelde kermiskoers zou je dan denken, maar het deelnemersveld was wel om van te smullen. Zowat alle topsprinters tekenden present, met Tour-rivalen Ewan en Bennett als uitschieters.

 

Met die keur aan (top)sprinters en met het biljartvlakke parcours stond het nog meer dan andere jaren in de sterren geschreven dat het een massasprint zou worden. 8 vluchters, met daarbij tweevoudig ex-winnaar Mark Cavendish (die zondag nog vreesde zijn laatste race gereden te hebben), begonnen alsnog aan een ten dode opgeschreven vlucht.

 

Meer dan anderhalve minuut voorsprong kregen de leiders nooit. Piotr Havik kon in de slotronde nog wat extra publiciteit pakken door zijn vlucht nog wat langer uit te stellen. Tegen beter weten in, uiteraard.

 

De sprint verliep, zoals wel vaker in Schoten, chaotisch. Een zwieper van Ackermann zorgde voor een valpartij van Riwal-sprinter Jensen. Caleb Ewan had dan al zijn schot gelost. Ackermann kwam nauwelijks nog aan zijn achterwiel en werd later zelfs nog gedeklasseerd. Zo kregen we met Bonifazio en Coquard als 2e en 3e een verrassend podium.

 

In de achtergrond gebeurden nog heel wat akkefietjes. Favoriet Bennett kwam er door een slippertje van zijn achterwiel niet aan te pas. Toekomstige ploegmaats Merlier en Philipsen vochten nog een robbertje met handgebaren uit na de finish.

Ewan: "Belangrijke zege voor mij, nog belangrijker voor het team"

"Dit is een heel belangrijke race voor de sprinters, maar toch was het de eerste keer dat ik hier aan de start stond", vertelt winnaar Caleb Ewan.

 

"Het team deed het geweldig voor mij, ik kon ver weg van alle problemen blijven. Ik heb pas achteraf gezien dat ze nog gevallen zijn."

 

"Ik had nog nooit een koers van dit niveau gewonnen in België. Voor mij is dit een belangrijke zege, maar voor de ploeg misschien nog meer. Ik denk dat ze gelukkig zullen zijn."

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

Démare maakt zijn klavertjevier vol, Armée strandt op 6,5 km van Giro-ritzege

Arnaud Démare (Groupama-FDJ) blijft de ongenaakbare spurtkoning in de Giro. De Fransman snelde voor de 4e keer naar ritwinst. Vluchter Sander Armée (Lotto-Soudal) mocht eventjes dromen van een ritzege, maar werd in de slotfase gegrepen. De roze trui van João Almeida kwam niet in gevaar.

De 11e etappe van de Giro in een notendop:

 • Winnaar van de dag: Arnaud Démare is niet te kloppen in deze Giro en bouwt zijn kloof in het puntenklassement weer uit op Peter Sagan.
 • Verliezer van de dag: Fernando Gaviria had het juiste wiel te pakken, maar de Colombiaan plofte wel heel snel neer in zijn zadel.
 • Pechvogel van de dag: Voor Elia Viviani was dit een van de laatste kansen in deze lastige Giro, maar de Italiaan werd in het laatste wedstrijduur aangetikt door een idiote motorrijder. Een gehavende Italiaan kwam in de sprint niet verder dan de 10e plaats.
 • Pluim van de dag: Sander Armée heeft de sprinters deze kans niet in geschenkverpakking aangeleverd. Onze landgenoot maakte hen het leven zuur. Goed voor een nieuw contract bij Lotto-Soudal?

Arme Armée, pijlsnelle Démare

"Vandaag is een ontsnapping zinloos", opperde Victor Campenaerts (NTT) voor de start. Sander Armée (Lotto-Soudal) dacht daar anders over en ging met 4 Italianen op pad.

 

De alliantie van de sprintersploegen - UAE, Cofidis en Groupama-FDJ - slenterde niet en gunde het vijftal slechts 4 minuten.

 

In een typische sprintersrit leken Armée en co een vogel voor de kat, maar onze landgenoot - die nog op zoek is naar een contract voor 2021 - was bijzonder koppig.

 

Op 35 kilometer van de finish gaf de chrono nog 2'10" aan, 10 kilometer later ging hij er alleen vandoor en op 15 kilometer van de aankomst zag het verschil (1'50") er nog altijd rooskleurig uit.

 

Maar de logica werd toch weer gerespecteerd: de eenzame fietser was sterk, maar niet sterk genoeg om een hongerig peloton af te houden. Op 6,5 kilometer van Rimini werd hij opgepeuzeld.

 

In een bochtenrijke en technische finale rolde Groupama-FDJ de rode loper nog maar eens uit voor Arnaud Démare.

 

De Fransman pakte het vol vertrouwen slim aan, zag hoe Fernando Gaviria (UAE) meteen ontplofte en hakte Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step) vakkundig in mootjes op weg naar zijn 4e ritzege.

"Als morgen iemand aanvalt, dan zal iedereen moeten volgen"

 • Joao Almeida (roze trui): "Het wordt morgen een lastige etappe. We zullen met een kleine groep naar de finish trekken. Hoe comfortabel mijn voorsprong is? De kloof is toch mooi. Als iemand aanvalt, dan zal de rest ook moeten volgen, want iedereen wil winnen. Hopelijk kan ik mijn trui verdedigen."
 • Arnaud Démare (ritwinnaar en puntentrui): "Een 4e zege, dat is ongelofelijk. Dat had ik bij de start van de Giro niet verwacht, ook al wist ik dat ik goeie benen had en ook al is mijn ploeg sterk. 4 op 4, dat is buitengewoon. De volgende sprint volgt pas over een week, maar we zullen hier eerst van genieten."

Bron: sporza.be

Foto: gettysport