Alaphilippe verbaast nu ook met zege in tijdrit, De Gendt eindigt derde

Julian Alaphilippe heeft de tijdrit in Pau gewonnen. De gele trui was sneller dan Geraint Thomas en Thomas De Gendt. De Franse publiekslieveling verstevigt zijn leidersplaats. Wout van Aert moest opgeven na een zware val.

De 13e etappe van de Tour in een notendop:

 • Winnaar van de dag: Er werd niet meteen verwacht dat Julian Alaphilippe uit het geel gereden zou worden, maar deze tijdrit winnen én uitlopen in de stand stond nu ook niet in de sterren geschreven. Chapeau, "Loulou". Waar eindigt dit avontuur?
 • Winnaar van de dag (2): Geraint Thomas grijpt naast zijn zege, maar is de nummer 1 bij de "traditionele" klassementsmannen. Ook het gevaar uit zijn eigen ploeg heeft hij een kopje kleiner gemaakt.
 • Verliezer van de dag: De Tour is met Wout van Aert een smaakmaker kwijt. De dagzege zou na de Franse knalprestatie niet haalbaar geweest zijn, maar met zo'n akelige val de Tour verlaten wens je niemand toe.
 • Opvallend: We zijn dag 13 in deze Tour en voor het eerst heeft een renner een tweede ritzege te pakken. Het aantal succesvolle ploegen blijft beperkt tot 6 teams.

Vreugde en verdriet binnen één Belgische minuut

“Op naar geschiedenis” en “met de vingers in de neus”: met Wout van Aert leek de winnaar van de enige individuele tijdrit in deze Tour vooraf al bekend, maar de dag van de Belgische kampioen draaide helemaal anders uit dan verwacht en gehoopt.

 

Van Aert reed een zeer degelijke en vlakke tijdrit, maar net voor de slotkilometer volgde een geweldige anticlimax met zijn val en opgave. Eerlijk is eerlijk: de ritzege zou Van Aert dan al op zijn buik mogen schrijven hebben, want de verrassing kwam zowaar uit eigen land.

 

Thomas De Gendt had weer zijn dagje uitgepikt en reed een verbluffende tijdrit. De Gendt mikte op de top 10, maar bleef tot op de allerlaatste seconde in de hot seat hangen. Niemand kwam in de buurt van zijn vlijmscherpe chrono, op Rigoberto Uran na. De Colombiaan was in een nagelbijter amper 0"28 trager dan De Gendt.

Thomas doet prima zaak, maar Alaphilippe heeft weer het laatste woord

De Gendt bleef dromen en hopen, maar tuimelde van zijn wolk toen Geraint Thomas en Julian Alaphilippe op het lastige parcours werden losgelaten. 

 

Titelverdediger Thomas bleef bij de tussenpunten in de buurt van de gele trui, maar Alaphilippe dynamiteerde het bultje in de slotkilometer en had aan de finish een comfortabele marge van 14 seconden. De Franse chouchou wint niet alleen zijn 2e rit, hij is ook steviger leider.

 

Bij de tenoren kregen heel wat toppers toch weer een draai om de oren, zeker tegenover Thomas. Voor Quintana, Bardet en Landa is de achterstand met de dag zorgwekkender.

 

In die verliezende categorie mag ook Bernal geplaatst worden, want de Colombiaan reed een zwakke tijdrit en besliste op die manier zelf mee over de hiërarchie bij Ineos.

Bron:sporza.be

Foto: Belga

Sluwe Simon Yates pakt eerste Pyreneeënrit (zonder vuurwerk)

Simon Yates (Mitchelton-Scott) heeft de eerste rit in de Pyreneeën naar zijn hand gezet. De Brit vloerde zijn twee vluchtgenoten in een sluwe sprint. De klassementsmannen hielden zich koest op de flanken van de Peyresourde en de Hourquette d’Ancizan. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) begint dus ook aan de tijdrit in de gele trui.

De 12e etappe van de Tour in een notendop:

 • Winnaar van de dag: Simon Yates zakte door het ijs als kopman in de Giro, werd naar de Tour gestuurd als knecht van broer Adam, verloor in de eerste 10 dagen voldoende tijd en schoot bij zijn eerste echte poging vol in de roos. Yates heeft nu een rit in de 3 grote rondes gewonnen.
 • Verliezers van de dag: Met Mitchelton-Scott drinkt vanavond een ploeg champagne die in deze Tour al eens had mogen vieren. De 12 ritten werden verdeeld onder 6 ploegen. Heel wat teams hebben dus weer een kans gemist.
 • Opvallend: Met Rohan Dennis verliet de wereldkampioen tijdrijden de Tour langs een achterpoortje. Over de omstandigheden van zijn opgave zijn veel vragen. Wout van Aert, vandaag als laatste over de finish, lacht vanavond wellicht in zijn vuistje.

Yates is de sterkste uit een kopgroep van 40

Met twee cols van 1e categorie en een afdaling van zo’n 30 kilometer richting de finish was de eerste tocht door de Pyreneeën eerder spek naar de bek van de baroudeurs dan een uitnodiging voor de klassementsmannen. Zij spaarden hun kogels dan ook netjes op en bolden op 9 minuten van de ritwinnaar in gesloten slagorde binnen.

 

De vlucht van de dag – die het dus zou uitzingen tot de finish – kwam pas aan het einde van een vliegensvlug openingsuur tot stand. Een reusachtig pakket van liefst 40 renners snelde na een uurtje (met een gemiddelde van 50 km/u) weg en 7 Belgen hadden de boot niet gemist: Benoot, Wellens, Naesen, Teuns, Stuyven, Van Avermaet en Pauwels waren aan boord.

 

Wellens liet niets liggen op de Col de Peyresourde, maar haakte op de laatste beklimming meteen af. Ook de andere landgenoten hadden daar al snel door dat een 4e Belgische ritzege niet meteen voor vandaag was. Pauwels spartelde nog lang tegen op de Hourqette d’Ancizan, maar de vogels waren toen al gaan vliegen in een razendsnelle bergrit.

 

Simon Yates (Mitchelton-Scott), Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) en Pello Bilbao (Astana) beschikten over de sterkste klimmersbenen. In de bijtrapafdaling van 30 kilometer richting Bagnères-de-Bigorre werkte het trio wel erg voorbeeldig samen. Niemand speelde het spel smerig, de 3 biggetjes trokken bijna arm in arm naar de streep.

 

Een bocht op 200 meter van de finish zou veel bepalen over winst en verlies en Yates had die curve uitstekend ingeschat. De Brit lanceerde zijn sprint krachtig en kon zijn Spaanse en Oostenrijkse copains vrij vlot afhouden. Benoot demarreerde in de achtergrond nog naar de 4e plaats, ook Naesen en Stuyven eindigden in de top 10.

 

Door de wapenstilstand in het peloton mag Julian Alaphilippe morgen als leider beginnen aan de enige individuele tijdrit in deze Tour. Na de opgave van wereldkampioen Rohan Dennis kijken de Belgische fans vooral uit naar de tijd van Belgisch kampioen Wout van Aert.

Yates: "Ik heb mijn energie gespaard tot de bergen"

"Ik heb mijn energie gespaard tot in de bergen", zegt Simon Yates, die in deze Tour nog niets had laten zien.

 

"Dit was mijn eerste kans om iets te proberen en ik heb die met beide handen gegrepen. Ik wist niet goed of ik Mühlberger en Bilbao kon kloppen in de sprint, maar de ploegleiding had me gezegd dat ik vooraan moest zitten bij de laatste bocht. Zo kon ik de zege over de streep trekken."

 

"Ik ben heel trots dat ik nu een rit heb gewonnen in de drie grote rondes. Hopelijk komen er nog meer, maar we zullen wel zien of er nog kansen komen. Het is voorlopig in elk geval een fantastische Tour voor het team."

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

Zweden wint Nations Cup Aken, België wordt uitgesloten

Zweden heeft in Aken de Nations Cup gewonnen. Thuisland Duitsland verzamelde net 1 strafpunt meer. België werd uitgesloten omdat twee combinaties de wedstrijd niet konden of mochten beëindigen.

Na de eerste ronde stonden  vijf landen ex aequo aan de leiding: België, Ierland, Nederland, Frankrijk en Zweden. Maar tijdens ronde 2 slaagden enkel de Zweden erin om die foutenlast van vier strafpunten vast te houden. Op die manier pakten ze de eindoverwinning.

 

Het strafpunt dat de Duitser Daniel Deusser, die uitkomt voor de Belgische stal Stephex Stables, in de eerste ronde opliep met Calisto Blue omdat ze net te laat door de finish reden, kostte Duitsland uiteindelijk de zege.

 

Voor België werd de tweede ronde een kleine ramp. Eerst werd Niels Bruynseels gedwongen forfait te geven omdat zijn 15-jarige hengst, Utamaro d'Ecaussinnes, symptomen van een kwetsuur aangaf.

 

Vervolgens werd Gudrun Patteet (foto) uit de uitslag geschrapt omdat Sea Coast Valdelamadre Clooney bloedsporen op het lichaam had na een tweede ronde van 8 strafpunten, evenveel als in Ronde 1. Om in aanmerking te komen voor de einduitslag moeten mistens drie van de vier combinaties de wedstrijd beëindigen.

Uitslag Nations Cup Aken

1. Zweden - 4 strafpunten
2. Duitsland - 5
3. Frankrijk - 8
4. Ierland - 12
5. VS - 23

België werd uitgesloten.

Bron: spoza.be

Foto: Logines Masters

KV Mechelen wordt bij loting 1/16e finales beker vervangen door "bye"

KV Mechelen mag van het BAS niet deelnemen aan de bekercompetitie in België. De bekerwinnaar wordt bij de loting vervangen door een strookje "bye". Zo is een 1B-club of een amateurclub zeker van de 1/8e finales.

De 1A-clubs - KV Mechelen is door het BAS in 1A behouden, maar mag niet aan de Croky Cup meedoen - treden normalerwijs in de 1/16e finales in het bekerstrijdperk. In de pot van de 1A-clubs zullen nu slechts 15 clubs zitten én een strookje met "bye". Dat bevestigde de KBVB. Bye betekent dat je vrij bent.

 

Op 26 augustus wordt er geloot voor de 1/16e finales. De 1A-clubs komen in de ene pot terecht, de 8 1B-clubs en de 8 overgebleven amateurclubs zitten in een 2e pot. Een van de clubs uit die 2e pot zal dus automatisch naar de 1/8e finales mogen.

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Ewan fluit Groenewegen terug met katachtige sprong

Soudal-Lotto heeft een 2e keer kunnen oogsten in deze Tour de France, deze keer met sprinter Caleb Ewan. De Australiër ging met een ultieme jump nog voorbij de nochtans schijnbaar perfect gegangmaakte Dylan Groenewegen. Morgen duiken we de Pyreneeën in.

De 11e etappe van de Tour in een notendop:

 • Winnaar van de dag: 3e, 3e, 2e en 3e: Caleb Ewan was in vrijwel elke sprint op de afspraak, maar botste steeds weer op een snellere concurrent. In de enige sprinterskans van deze week liet hij zich de kaas niet van het brood eten, al moest hij die kaas wel aan het puntje van zijn voorwiel gaan halen.
 • Verliezer van de dag: Jumbo-Visma straalde misschien iets te veel vertrouwen uit en ook Dylan Groenewegen moest te snel zijn troeven op tafel gooien. De Nederlander was de te kloppen man op deze finish, maar werd op de streep afgetroefd.
 • Opvallend: Een sprintkoning is in deze Tour niet aanwezig. De toppers - Groenewegen, Viviani, Sagan en Ewan - hebben allemaal hun ritje gewonnen. Geen enkele snelheidsduivel is er in deze Tour al in geslaagd om een tweede rit te winnen.

Ewan klopt Groenewegen op de streep

Een geschiedenisloos dagje kreeg op 30 km van de finish toch nog een verhaal. Klassementsmannen Nairo Quintana en Richie Porte waren betrokken bij een valpartij, maar konden hun stek al bij al snel weer innemen. Dat was niet het geval voor Niki Terpstra, die de Tour na die crash moest verlaten.

 

In de hectische en zeer technische finale was het op 10 km van de aankomst nog eens prijs. Jasper De Buyst werd de gracht ingeduwd, kopman Caleb Ewan kon de val nog net ontwijken. De Australiër kwam tot stilstand en leek een kruis te moeten maken over zijn sprint, maar dat draaide uiteindelijk helemaal anders uit.

 

Voor Jumbo-Visma liep alles op wieltjes, maar achteraf bekeken nam de Nederlandse formatie misschien iets te snel de regie in handen. Op 4,5 km van Toulouse rekenden zij de moedige Aimé De Gendt (Wanty-Gobert) als laatste vluchter in, maar in de slotkilometer kwamen ze een mannetje tekort.

 

Mike Teunissen moest een ellenlange lead-out voor zijn rekening nemen en dwong spurtbom Dylan Groenewegen mee tot een inspanning van de lange adem.

 

Met zijn krachtige aanzet plaatste de Nederlander Caleb Ewan op enkele lengten, maar met zijn kleine beentjes sloop de Australische karakterkop toch naar het wiel van de topfavoriet. En met een ultieme jump spoelde hij de ereplaatsen van de voorbije ritten door met een klinkende ritzege. 

Groenewegen: "Je verliest meer dan dat je wint"

Dylan Groenewegen baalde als een stekker na zijn tweede plaats. "We kwamen vrij vroeg op kop van het peloton, maar dat was mijn keuze", zegt de Nederlander bij NOS.

 

"Mike Teunissen kon niet langer doortrekken en toen heb ik beslist om aan te gaan. Daardoor kom ik aan de finish misschien een paar millimeter te kort. Je verliest meer dan dat je wint, dat is wielersport. Als ik langer wacht, komen Ewan en de rest misschien over mij. Dan verlies ik ook."

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

 

Bonaventure sneuvelt in achtste finales in Boekarest

Ysaline Bonaventure (WTA 114) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het WTA-toernooi van Boekarest. Bonaventure verloor in de achtste finales kansloos tegen het Tsjechische achtste reekshoofd Kristyna Pliskova (WTA 92) in twee sets.

Bron & foto: sporza.be

Vanderelst en estafetteploeg zorgen voor 5 Belgische medailles op EK

Het EK atletiek voor beloften in Zweden is een succes geworden voor de Belgische delegatie. Met zilver voor Elise Vanderelst op de 1.500 meter en brons voor de mannen op de 4x100 meter estafette zit België aan 5 plakken.

De 21-jarige Elise Vanderelst moest enkel haar meerdere erkennen in de Britse Jemma Reekie, die had ook al de 800 meter gewonnen in Zweden. Na een snelle slotronde kwam Vanderelst in 4'23"50 over de finish. 

 

"Ik spaarde mijn krachten om alles te geven in de laatste 200 meter", legt Vanderelst haar tactiek uit. "Ik gaf alles om op het podium te geraken, dus ik ben heel tevreden met de zilveren medaille."

 

Vanderelst wil ook graag naar het WK in Doha en daarvoor . "Ik heb de limiet al een keer gelopen, maar ik moet die nog een keer halen. Woensdag heb ik een race gepland in België, dus ik zal pas na woensdag mijn medaille vieren."

Estafetteploeg op 4x100 meter loopt naar brons

De estafetteploeg op de 4x100 meter bij de mannen is ook op het podium geëindigd.  Simon Verherstraeten, Kobe Vleminckx, Antoine Snyders en Raphael Kapenda liepen in 39"77 naar de derde plaats en de bronzen medaille.

 

Voor Vleminckx is het na het zilver op de 200 meter al de tweede medaille op het EK voor beloften in Zweden. "Ik heb niet veel kunnen slapen na gisteren, maar nu kan ik echt beginnen te vieren. Dit is een fantastische prestatie voor het team", zegt Vleminckx.

 

"We waren al blij dat we de finale gehaald hadden, want we hadden nooit gedacht om mee te doen voor de medailles", zegt slotloper Kapenda. "We waren allemaal heel zenuwachtig, dus dit is een enorme verwezenlijking voor ons."

Na het goud van Paulien Couckuyt op de 400 meter hordenhet zilver van Kobe Vleminckx op de 200 meter en het brons van Hanne Maudens op de zevenkamp pakten de Belgen op de slotdag nog twee extra medailles met Vanderelst en de estafette.

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Paulien Couckuyt is Europees beloftekampioen op de 400 meter horden

Paulien Couckuyt heeft zich in Zweden tot Europees beloftekampioen op de 400 meter horden gekroond. In de spannende finale was een persoonlijk record van 56"17 net voldoende voor de gouden medaille.

De Italiaanse Linda Olivieri leek op weg naar de gouden medaille, maar in de laatste meters sputterde haar motor. Couckuyt rook bloed, vertraagde niet en toen Olivieri ook nog struikelde ging onze landgenote haar net voorbij op de finish.

 

De 22-jarige Couckuyt verpulverde haar persoonlijk record: 56"17. Haar vorig persoonlijk record bedroeg 57"11. Ze bleef wel nog 17 honderdste van een seconde boven de limiet voor het WK in Doha.

 

"Dit is echt niet te geloven. In de laatste rechte lijn had ik enkel oog voor de finish. De enige gedachte in mijn hoofd was dat ik Olivieri nog kon inhalen", vertelt Couckuyt. "Ik was gekomen voor de gouden medaille en het voelt fantastisch om die te winnen."

Podium op de 400 meter horden
1. Paulien Couckuyt  in 56"17
2. Linda Olivieri (Ita) 56"22
3. Yasmin Giger (Zwi) 56"37

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Aanvoerster Anouk Raes stopt bij de Red Panthers

Anouk Raes, aanvoerster van de nationale hockeyploeg bij de vrouwen, stopt als international. De 30-jarige speelster werd het afgelopen jaar geplaagd door een aanslepende blessure. 

Raes was één van de routiniers bij de Red Panthers. Ze nam met de nationale hockeyvrouwen in 2012 deel aan de Olympische Spelen van Londen. Na de teleurstelling van de gemiste kwalificatie voor de Spelen van 2016 in Rio bleef ze als aanvoerster één van de voortreksters bij de Panthers.

 

Op het WK van 2018 in Londen raakte de verdedigster geblesseerd. Die blessure bleef haar lang parten spelen en Raes ging door een moeilijke periode. Ze kwam 281 keer uit voor het nationale team.

 

Bondscoach Niels Thijssen bedankt Raes op de website van Hockey België. "Anouk is een geweldige speelster, die een uitzonderlijke internationale carrière kende. Zij heeft jarenlang, zowel op als naast het veld, een voortrekkersrol gespeeld in de ontwikkeling van het Belgische vrouwenhockey, dat geleid heeft tot het huidige niveau."

Bron & foto: sporza.be

Darcis moet meteen zijn koffers pakken op gravel van Bastad

Steve Darcis (ATP 195) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van het ATP-toernooi in het Zweedse Bastad. De 35-jarige Belg verloor in de eerste ronde van de Oostenrijker Dennis Novak (ATP 121) in twee sets: 6-2 en 7-5. Yannick Mertens overleefde de kwalificaties voor het graveltoernooi niet.

Bron: sporza.be

Foto: Getty Images

Bonaventure plaatst zich voor 1/8e finales in Boekarest

Op het WTA-toernooi van Boekarest heeft Ysaline Bonaventure zich bij de laatste 16 geschaard. Ze rekende in de 1e ronde af met de Kroatische Tereza Mrdeza.

Tereza Mrdeza (WTA-187) was in Roemenië opgevist als lucky loser. Op het hoofdtoernooi bleek de Kroatische evenwel niet opgewassen tegen Ysaline Bonaventure (WTA-114). De Belgische telde haar opponente in 1,5u tennis uit: 6-3 en 7-5.

 

In de 1/8e finales neemt Bonaventure het op tegen de winnares van het duel tussen Kristyna Pliskova (WTA-92) en thuisspeelster Alexandra Cadantu (WTA-214).

Bron & foto: sporza.be

 

Pieter Devos schrijft Masters CSI-jumping in Chantilly op zijn naam

Pieter Devos heeft de Masters gewonnen op de CSI-jumping in het Franse
Chantilly. Een dag nadat hij zijn leidersplaats in de Global Champions
Tour kwijtspeelde, was Devos met de 10-jarige merrie Jade iedereen te snel af in een barrage met dertien. Vier combinaties bleven foutloos.

De Amerikaan Spencer Smith werd met Theodore Manciais op 1"63 tweede, de Braziliaan Yuri Mansur met Carlson op 2"60 derde.

 

Devos was de enige Belg in de barrage. Wilm Vermeir werd met Gentiane veertiende, Nicola Philippaerts met Camargo vijftiende. Allebei moesten ze vier strafpunten noteren in de eerste omloop. Jéröme Guéry kwam daarin met Exxon Hedonist aan twaalf strafpunten en strandde op de 28e stek. 

 

De zege bracht Devos 23.325 euro op.

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

Verbluffende Van Aert wint sprint in Albi, toppers als Pinot verliezen tijd

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft in zijn eerste Tour de France meteen een etappe gewonnen, in een massasprint dan nog. In Albi klopte hij onder meer Viviani, Sagan en Ewan. Het peloton was door waaiers fel uitgedund. Pinot is de grootste verliezer.

De 10e etappe van de Tour in een notendop:

 • Winnaar van de dag: Welke woorden kunnen we nog uit onze hoed toveren om het debuut van Wout van Aert te beschrijven? De voorbije 9 dagen had hij al meer dan genoeg bewezen, maar dit is de kers op een onwaarschijnlijk lekkere taart.
 • Verliezers van de dag: Geen enkele klassementsman kan zeggen dat hij verrast werd door de wind en waaiers, want het zat er al een hele tijd aan te komen. Dat Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Richie Porte en Rigoberto Uran het kind van de rekening zijn, hebben ze enkel aan zichzelf te wijten. Mikel Landa kan pech als excuus inroepen.
 • Opvallend: Dat het een succesvolle Tour voor de Belgen is, is een understatement. De teller van onze landgenoten staat op 3 ritzeges. Daarvoor moeten we al terug naar 2007 (2 keer Boonen en 1 keer Steegmans). Voor 3 verschillende ritwinnaars moeten we terug naar 2001 (Wauters, Verbrugghe en Baguet).

Waaierfestival kost Pinot de kop, Van Aert met een ijzersterke spurt

Een ritje van twee keer niets, zo had de laatste etappe voor de rustdag zich moeten ontpoppen. Maar bij de startinterviews was al duidelijk dat de wind een bepalende factor zou kunnen worden. En zo geschiedde, want Albi was het decor van een slagveld.

 

Na enkele verwittigingen van onder meer Ineos en Bora-Hansgrohe forceerde nota bene maillot jaune Alaphilippe op 35 kilometer van de aankomst de echte scheuren. Iedereen was wel gewaarschuwd, maar klassementsmannen Pinot, Fuglsang, Porte en Uran zaten toch te slapen op het moment van de waarheid.

 

Vooral Ineos en Deceuninck-Quick Step roken bloed, maar Pinot en co leken hun hachje te redden. Ze naderden tot op 13 seconden, maar uiteindelijk brak de veer. Aan de finish zou het trosje meer dan anderhalve minuut verliezen, voor pechvogel Landa (na een val) was het verdict (2'09") nog erger.

 

In een razendsnelle finale had bij het sprintersgild enkel Groenewegen de trein gemist. Van Aert schoof dus op in de pikorde en dat zou wonderwel uitpakken. Sunweb rolde de rode loper uit voor Matthews, maar hij ontplofte helemaal.

 

Op de hellende finish keek Van Aert naar niemand. Hij pakte uit met een waanzinnig lange sprint en overvleugelde Ewan met de vingers in de neus. Viviani bleek de lastigste opponent en leek onze landgenoot even te pakken.

 

Maar met een ultieme jump trok Van Aert het laken toch naar zich toe, tot zijn eigen verbazing en met een gigantische pruillip bij Viviani als resultaat. Debutant Van Aert zet zo een punt achter een geweldige tiendaagse voor zijn team Jumbo-Visma en de Belgische wielersport. Morgen volgt de eerste rustdag.

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews