David Goffin knokt zich voorbij Cilic in Monte Carlo, 6-0 in set 3

David Goffin heeft zijn eerste opdracht van het gravelseizoen goed afgewerkt. Onze landgenoot, nummer 14 van de wereld, had wel 3 sets nodig tegen de Kroaat Marin Cilic (ATP-43): 6-4, 3-6, 6-0.

Gravel ligt Goffin wel, de Belg wilde in Monaco de desillusie van Miami doorspoelen, maar keek wel snel tegen een 0-3 aan. De opslag van het 11e reekshoofd draaide niet (minder dan 47% geslaagde 1e opslagen). 

 

Goffin, die in het 1e spelletje een breakbal had laten liggen, was wakker en wist dat er meer nodig was. Hij ging zijn foutenlast beperken en de rally's langer maken, iets wat een niet-gravelspecialist als Cilic niet graag heeft.

 

Goffin haalde de 1e set nog vlot binnen met 6-4. In de 2e set brak Goffin als eerste door de service van zijn tegenstander, maar daarna werd hij minder efficiënt op de breakballen. Cilic redde in set 2 liefst 9 van de 10 breakballen. En draaide op zijn beurt de rollen om: 3-6.

 

De Kroaat is te ongeduldig voor gravel: hij sloeg 38 winners, 18 meer dan Goffin, maar de Belg beperkte wel zijn onnodige fouten tot 20, tegenover de 52 van Cilic. Goffin tapte uit een beter vaatje en werd efficiënter: de 6-0 stond snel op het bord.

 

In de volgende ronde neemt Goffin het al zeker op tegen een kwalificatiespeler: de Italiaanse gravelspecialist Marco Cecchinato (ATP-93) of de Duitser Dominik Koepfer (ATP-54). Als hij ook die horde neemt wacht in de 1/8e finale wellicht een treffen met Sascha Zverev, de nummer 6 van de wereld.

Bron: sporza

Foto: Getty Images

EK roeien: Van Zandweghe eindigt 2e in B-finale, De Loof/Claeys 2e in C-finale

Niels Van Zandweghe heeft voor de beste prestatie gezorgd op het EK roeien in Varese (Ita). De 25-jarige Belg eindigde 2e in de B-finale in de lichte skiff, goed voor een 8e plaats totaal. In de C-finale van de dubbeltwee legden Pierre De Loof en Ruben Claeys eveneens beslag op de 2e plaats,  daarmee werden ze 14e in de eindstand.

Van Zandweghe startte in Varese bij afwezigheid van zijn zieke ploegmakker Tim Brys in de lichte skiff. Het duo neemt deze zomer in de lichte dubbeltwee deel aan de Olympische Spelen.

 

Vrijdag werd Van Zandweghe 3e in zijn reeks, waarna hij moest herkansen. Daarin werd hij zaterdag ook 3e, terwijl alleen de top 2 doorstootte naar de A-finale (top 6). Van Zandweghe moest vanochtend 4 seconden toegeven op de Kroaat Rajko Hrvat.

Het duo Pierre De Loof en Ruben Claeys kwam vrijdag ook niet verder dan de 3e plaats in de reeksen. In de herkansingen diezelfde dag kwam er ook een 3e plaats uit de bus, waardoor ze naar de plaatsingswedstrijden voor 13 tot 24 werden gezet.

 

Zaterdag eindigden ze 2e in hun reeks, goed voor de C-finale. Daarin was de 2e plaats opnieuw hun deel. De Noren Kristoffer Brun/Are Strandli waren vandaag beter. 

 

De Loof en Claeys mikten op een top 12, ze hoopten in Varese de bond te overtuigen om hen te selecteren voor de laatste olympische kwalificatierace in Luzern (15-17 mei).

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Roglic blaast iedereen weg voor Baskische eindzege, Gaudu krijgt ritwinst

 

Leider McNulty liet zich samen met zijn ploegmaat Pogacar wat verrassen en was daardoor op achtervolgen aangewezen. Hirschi liet zich uitzakken tot bij zijn twee maats, maar veel kon hij niet doen tegen het geweld voorin van Astana, Movistar en Jumbo-Visma.

 

Op de voorlaatste klim moest McNulty tot overmaat van ramp dan ook nog eens de rol lossen. Pogacar nam het kopmanschap meteen over, maar de Tour-winnaar zou nooit meer voorin geraken tot bij Roglic, Gaudu en Carthy, die als enige overbleven.

 

Op de steile slotklim versnelde Gaudu als eerste, enkel Roglic kon nog volgen. Met een vuistje verdeelden ze de buit: Gaudu voor ritwinst, Roglic voor zijn tweede eindzege. Nog het vermelden waard: de tiende plaats van Mauri Vansevenant. Wat een prestatie van de 21-jarige wolf van Deceuninck-Quick Step.

Winnaar Gaudu: "Klasse dat Roglic me de zege liet"

"Dit is de kers op de taart", sprak David Gaudu na zijn overwinning. "Ik voelde me al de hele week goed en nu pak ik een overwinning mee. Fijn, want hier winnen, in deze regio, in Arrate en voor dit wielergek publiek betekent veel voor mij. Het is de eerste keer dat ik een ritzege pak in de WorldTour, die niet volgt uit de vroege vlucht." 

 

"We hebben er echt voor gestreden. En ik eindig hier op de top met een supersterke Roglic die me de zege liet. Klasse dat hij dat doet en hij pakt de eindwinst. Ik moet hem heel dankbaar zijn. Dit was de kortste, maar tegelijkertijd ook de zwaarste rit van de voorbije week. Met maar liefst zeven beklimmingen viel het nooit stil. Ik was enorm gemotiveerd om hier goed voor de dag te komen en ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben."

Bron: sporza.be

Foto: gettysport

Badr Achab pakt net als zijn broer Jaouad brons op het EK taekwondo

Badr Achab keert met de bronzen medaille terug naar huis van het EK taekwondo in Sofia. Het is de derde Belgische bronzen medaille in de Bulgaarse hoofdstad, nadat gisteren ook zijn broer Jaouad en Raheleh Asemani eremetaal hadden gepakt.

Badr Achab is de nummer twee van de wereld in de categorie tot 74 kilogram. Hij pakte in 2018 de zilveren medaille op de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires. 

 

Op zijn 19e debuteerde hij vandaag op een EK taekwondo bij de grote jongens. In Sofia liep het in de halve finales mis tegen de Bosniër Nedzad Husic, de nummer 14 van de wereld, waardoor onze landgenoot uiteindelijk vrede moest nemen met het brons.

 

Gisteren pakte ook zijn broer Jaouad Achab brons in de categorie tot 63 kilogram, net als Raheleh Asemani in de categorie tot 57 kilogram bij de vrouwen.

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Deceuninck-Quick Step pakt uit met meesterlijk een-tweetje in het Baskenland

De Deen Mikkel Honoré heeft Deceuninck-Quick Step de 15e zege van het seizoen bezorgd. In de 5e rit van de Ronde van het Baskenland reed hij samen met zijn ploegmaat Josef Cerny weg uit de kopgroep. De Amerikaan Brandon McNulty (UAE) blijft leider.

Honoré en Cerny zetten peloton en medevluchters een hak

In het Baskenland is een sprint zeldzaam, maar vandaag stonden de sterren gunstig aan de start. Maar dat was zonder enkele tempobeulen in de kopgroep gerekend.

 

Het Deceuninck-Quick Step-duo Cerny/Honoré reed de vluchtersgroep in de finale helemaal aan flarden. Enkel Julien Bernard van Trek-Segafredo kon bergop zijn wagonnetje aanhaken bij de Quick Step-trein.

 

Astana deed nog een wanhoopspoging in de achtergrond. Aranburu en gouwgenoot Fraile gingen tekeer als een komeet in de laatste afdaling. De 2 Basken teerden op hun parcourskennis, maar konden nooit aan de broek van de kopgroep kietelen.

 

Op de voorposten deden de Deen Honoré en de Tsjech Cerny een een-tweetje om Bernard af te schudden. Honoré was de 1e die de Franse belager uitzwaaide. Cerny wachtte braaf 10 seconden en ging dan  zelfzeker op zoek naar zijn handlanger. 

 

Ze persten er samen nog eens alles uit en reden uiteindelijk hand in hand over de streep. Honoré kreeg de zege nog cadeau van zijn partner. Wat een huzarenstukje.

 

Bernard kon nog uit de klauwen van het peloton blijven, Daryl Impey won de pelotonsprint voor de 4e plaats. De leiderstrui van de jonge Amerikaan Brandon McNulty kwam niet in gevaar.

Bron: sporza.be

Foto: gettysport

Ontketende De Sousa smeert Van den Bergh eerste nederlaag aan

In de Premier League Darts mag Dimitri Van den Bergh zich meten met de 9 beste spelers van de wereld. Na 4 ongeslagen wedstrijden liep hij op speeldag 5 tegen een eerste nederlaag aan. De onorthodoxe maar ijzersterke Portugees De Sousa versloeg onze landgenoot met 3-7.

Ingetogen walk-ons ter ere van overleden Prins Philip

Gisteren zagen we geen dansende Dimitri Van den Bergh op het podium van de Premier League. De spelers hebben hun opkomst wat serener uitgevoerd, uit respect voor de gisteren overleden Prins Philip, de echtgenoot van Queen Elizabeth. 

 

Ook de traditionele danseressen waren er gisteren niet bij  en de ronkende "180"-calls waren uit respect voor Prins Philip wat rustiger klinken. Russ Bray en zijn collega-callers konden zo voor een keertje hun stem wat sparen.

Van den Bergh is ongeslagen status kwijt

Op speeldag 5 in de Premier League is Dimitri Van den Bergh tegen een eerste nederlaag aangelopen. De Portugees José de Sousa, die gisteren al schitterde met een 9 darter tegen Nathan Aspinall, bleek te sterk voor onze landgenoot: 3-7.

 

Van den Bergh moest in de eerste leg al meteen zijn worp afgeven aan "The Special One", die bekend staat om zijn knullige rekenfoutjes maar ook om zijn enorm scorend vermogen. Het bleek de voorbode van een moeilijke avond voor onze landgenoot.

 

De Sousa haalde opnieuw erg hoge scores, met 6 180's en een gemiddelde van 104,3, en snelde in geen tijd naar een 1-5-voorsprong. Van den Bergh kon nog een break terugnemen tot 3-5, maar het bleek slechts een laatste stuiptrekking.

 

Een secure De Sousa, die 50% haalde op zijn dubbels, liet zijn prooi niet meer los en maakte het vlot af: 3-7. De eerste nederlaag voor Van den Bergh betekent meteen ook de eerste zege voor De Sousa, die met 4 punten wel nog steeds voorlaatste staat in de stand. Van den Bergh ziet Jonny Clayton over hem springen naar de leidersplaats.

Stand van zaken na eerste 5 speeldagen

Door zijn eerste nederlaag heeft Dimitri Van den Bergh zijn leidersplaats moeten afgeven in de stand. Jonny Clayton won van Gary Anderson en voert het pak aan met 7 punten. 

 

Achter de Welshman zit alles op een zakdoek. Van den Bergh, Aspinall, Van Gerwen en Wright volgen in het zog met elk 6 punten. Cross, Anderson en Wade staan niet veel verder, met elk 5 punten.

 

De Sousa en Durrant zitten na het eerste speelblok van 5 wedstrijden in de gevarenzone. De Sousa heeft de rest wel nog binnen handbereik, voor titelverdediger Durrant is het wellicht nu al game over.

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

Jaouad Achab moet vrede nemen met brons op EK taekwondo, ook brons voor Asemani

Geen gouden medaille voor de Belgen op het EK taekwondo. In Sofia sleepten Jaouad Achab en Raheleh Asemani brons in de wacht. Mohamed Si Ketbi deed niet mee voor eremetaal.

Jaouad Achab (-63 kg) is de nummer 2 van de wereld en drievoudig Europees kampioen in 2014, 2016 en 2019. In de halve finales boog hij vandaag het hoofd voor de Turk Hakan Recber (14-7). Brons was het verdict.

 

Bij de vrouwen was Raheleh Asemani (-57 kg) het 5e reekshoofd. Ook zij schopte het tot in de halve finales, waarin nummer 1 van de wereld Jade Jones (GBr) een maatje te sterk was. 

 

Mohamed Si Ketbi, de Europese kampioen van 2014, speelde niet mee voor de medailles. In de klasse tot 68 kilogram sneuvelde onze landgenoot in de kwartfinales. 

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Belgen zetten de teller op 4 medailles op het WK jiujitsu

De Belgen blijven oogsten op het WK jiujitsu in Abu Dhabi. Na 2 gouden medailles gisteren veroverden Florian Bayili (zilver) en Amal Amjahid (brons) vandaag ook eremetaal.

Florian Bayili verloor in de categorie tot 69 kg de finale tegen Braziliaan Alessandro Botelho. Onze landgenoot kon zich troosten met een zilveren medaille. Bij de vrouwen knokte Amal Amjahid zich in de klasse tot 55 kg naar brons.

 

Gisteren kroonden Sarah Fanizza (-70 kg) en Jose Steve Nduazulu-Ndilu (-85 kg) zich al tot wereldkampioen jiujitsu. België telt nu al 4 medailles.

 

Het WK in de Verenigde Arabische Emiraten is een organisatie van de UAEFIJ-federatie, de meest prestigieuze van de 3 internationale jiujitsubonden.

Bron: sporza.be

Foto: @ AmalAmjahid

Louis Croenen stelt eigen Belgisch record op 100m vlinderslag nog wat scherper

Louis Croenen verkeert in hoogvorm en dat liet hij vanochtend in Eindhoven nog even zien.  Op de 100 meter vlinderslag verbeterde hij zijn eigen Belgische record: van 52"10 naar 52"00.

Tijdens de Qualification Meet in Eindhoven slaagde Croenen erin om zijn toptijd nog wat aan te scherpen. In december 2020 verbeterde hij het Belgische record in Rotterdam al naar 52"10, nu deed hij er nog een tiende vanaf: 52"00.

 

Croenen haalde het zo voor de Nederlander Nyls Korstanje (52"03) en de Duitser Daniel Pinneker (53"11).  

 

In de finale, later op de avond, eindigde Croenen uiteindelijk tweede. Hij moest in een tijd van 52"34, een stukje trager dan deze ochtend, zijn meerdere erkennen in de Nederlander Nyls Korstanje (51"93).

Voorbereiding op EK in Boedapest

Zijn nieuw Belgisch record is in elk geval een stevige opsteker voor de 27-jarige Croenen met het oog op het EK dat van 10 tot 23 mei plaats zal vinden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. 

 

Croenen bleef wel nog 4 honderdsten boven de kwalificatietijd (51"96) die nodig is om zich te plaatsen voor de 100 meter vlinderslag op de Olympische Spelen in Tokio. Croenen mag sowieso zijn vliegtickets al boeken aangezien hij wel al zeker geplaatst is voor de 200 meter vlinderslag.

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Red Flames kunnen de rug niet rechten in oefenpot tegen efficiënt Noorwegen

De Red Flames hebben hun eerste van twee oefenmatchen verloren. Tegen Noorwegen, de nummer 11 van de wereld, werd het 0-2. Zondag komen de Flames nog eens in actie tegen Ierland.

Flames verweren zich, maar Noorwegen is efficiënter

Na nederlagen tegen Nederland (1-6) en Duitsland (2-0) waren de Red Flames gebrand op eerherstel tegen Noorwegen, de nummer 11 van de wereld.

 

In het openingskwartier was het zoeken voor de Flames, die de wedstrijd moesten ondergaan tegen een dominant Noors elftal. Maar kansen konden ook de bezoekers niet meteen creëren.

 

Na een betere periode van de Flames kreeg Missipo de beste kans om de score te openen, maar een knal met haar linker leverde geen eerste doelpunt voor het nationale team op. Ook Vanhavermaet lukte het niet.

 

Dat brak de Belgische voetbaldames zuur op, want aan de overkant vloog de bal er wel in. En hoe. Een heerlijke vrije trap werd door Reiten in doel geknald. Goed voor de 0-1-ruststand.

 

Het antwoord van de Flames na rust kwam er, maar de 18-jarige Eurlings miste een enorme kans op de gelijkmaker. De Noren waren alweer dat tikkeltje efficiënter en rondden een counter perfect af dankzij Utland: 0-2.

 

Een derde nederlaag op een rij konden de Flames niet meer voorkomen. Zondag wacht Ierland, lukt het dan wel?

Debutant Eurlings: "Een nuttig verlies"

  • Ives Serneels (bondscoach): "We hebben weinig weggegeven voor de 0-1, het is spijtig dat we zelf niet op voorsprong konden komen. De foutjes die we maakten, worden door zulke teams afgestraft. Maar ik ben tevreden met wat ik gezien heb van de nieuwe speelsters. Dat we nu drie keer op een rij verloren hebben? Niemand verliest graag, maar ik probeer het te plaatsen met wat we bezig zijn. Morgen opnieuw bespreken. We voelen dat we nog stappen moeten zetten op verschillende vlakken."
 
  • Hannah Eurlings (18, eerste basisplaats): "Ik was sowieso al blij om te mogen starten en mezelf langer dan 10 minuten te kunnen tonen. Maar het is balen dat we verloren. Ik heb er wel veel uit geleerd, het was een nuttig verlies. De Noren waren vinniger en efficiënter. Als wij sneller 1-1 kunnen maken, is het een totaal andere match. Op mijn gemiste kans na ben ik best wel tevreden."

Bron: sporza.be

Foto: Belga