Club Brugge lijdt eerste nederlaag van het seizoen, Antwerp triomfeert

Club Brugge heeft een tweede tik gekregen in vijf dagen. Na het penaltydebacle met Mbaye Diagne in de Champions League volgde op de Bosuil de eerste competitienederlaag van het seizoen. Dieumerci Mbokani en Lamkel Zé wisten de 0-1-achterstand uit in de tweede helft. Club was sinds 16 mei 2019 het verliezen verleerd. 

Antwerp - Club Brugge in een notendop:

  • Sleutelmoment: De tweede helft is nog maar 5 minuten aan de gang of Antwerp krijgt een strafschop. Een geschenk van de jonge Koussounou dat Mbokani niet laat liggen. Antwerp komt langszij en Club begint te twijfelen.
  • Man van de match: Didier Lamkel Zé speelde samen met zijn ploegmaats een bijrol in de eerste helft, maar was in het tweede bedrijf een gesel voor de Club-verdediging. Ligt aan de basis van de actie die tot een strafschop leidde, dwingt een own goal af én zadelt Kossounou met een fikse verkoudheid op.
  • Opvallend: Antwerp wint voor het eerst sinds 1997 voor eigen volk van Club. Dat weet dan weer voor het eerst dit seizoen buitenshuis niet te winnen in de competitie.
  • Schrijvers zet Club op voorsprong, Antwerp-supporters draaien de bierdouche open

Een worstelend Antwerp ontving met Club Brugge de autoritaire leider, dat wel met een fikse kater terugkwam uit Parijs na het strafschopincident met Diagne. In de competitie kon het op verplaatsing wel een foutloos rapport voorleggen en daar wilden de bezoekers graag een vervolg aan breien.

Die ambitie kon Club ook al snel kracht bijzetten wanneer Schrijvers de eerste kans liet optekenen. Schrijvers nam de bal handig mee en viseerde de korte hoek, waar Bolat, ook een ex-Genkie, goed plat ging.

In een eerste helft die zuinig was aan kansen viel halfweg dan toch een doelpunt. Vormer schonk Tau alle ruimte die hij nodig had om een voorzet uit zijn sloffen te toveren. Schrijvers was het doelwit in de 16 en die zag zijn half gekraakte schot over Bolat in de verste hoek botsen: 0-1.

Antwerp op achtervolgen aangewezen, maar veel weerwerk zat er niet meteen in. De snelle Myoshi kreeg een paar halve kansen niet binnen het kader gemikt.

Dan probeerden de Antwerp-supporters er zelf maar wat animo in te brengen. Wanneer De Laet uitpakte met een stevige, maar correcte tackle op Tau en de lijnrechter er een overtreding in zag, zat het er bovenarms op. De bierdouche werd vanuit de tribunes aangezet, waarop ref Van Driessche iedereen naar binnen stuurde. 

Van Driessche staakt wedstrijd na bierdouche voor lijnrechter

Antwerp herleeft dankzij strafschop en own goal

Na de rust moest de thuisploeg uit een ander vaatje tappen en daarvoor kreeg het binnen de 5 minuten wat hulp van Club.

Mbokani ging gretig neer in de 16 na een tackle van Kossounou en de bal ging onverbiddelijk op de stip. Lamkel Zé kwam zijn spitsbroeder nog wat tips meegeven en die loonden. Mbokani stuurde Mignolet de verkeerde kant op: 1-1 en zo was alles te herdoen.

Op zo’n snel tegendoelpunt had een aangeslagen Club duidelijk niet gerekend, maar aan de overkant leefden de roodhemden duidelijk op, met Didier Lamkel Zé op kop. De Kameroener snelde enkele keren flitsend voorbij Kossounou en dat bleef niet zonder resultaat. Net na het uur bracht hij de bal voor vanop de achterlijn. Sobol werkte de bal via Mignolet in eigen doel (2-1) en zo had Antwerp plots de regie in handen.

Club moest komen en wilde daar niet te lang mee wachten. Eerst zag Vanaken zijn schot via een heerlijke tackle van Hoedt nog net op het dak van het doel belanden. Ook Schrijvers greep zich naar de haren wanneer hij oog in oog met Bolat een botsende bal hoog over mikte.

De spanning gierde langs beide kanten door de aderen en dat leverde ook een heet standje op. Na een trekfout van De Sart en een stevige duw van Vormer als repliek gingen de poppetjes aan het dansen.

Met het einde in zicht leek Mbokani de 3-1  te maken en de zege nog wat extra glans te geven, maar Sobol redde nog prima op de lijn. Club ging meteen met de bal aan de haal en enkele tellen later schreeuwde Vanaken moord en brand nadat Buta zijn schot goed afstopte. Van handspel was er geen sprake en zo boekte Antwerp zijn eerste thuisoverwinning tegen Club sinds… 1997.

Is Lamkel Zé na kalm? Volgende wedstrijd geschorst na gele kaart

Meters stelen bij een inworp? Niet bij Bölöni

Philippe Clement (coach Club): “Ik kan nooit leven met een nederlaag. Ik wil altijd winnen en mijn groep ook. Je weet dat het hier altijd een moeilijke wedstrijd is en we hebben onze kansen niet afgemaakt, want we hebben er genoeg gekregen om het verschil te maken. Ik heb ook het idee dat Mbokani bij de strafschop meer het contact zoekt. Het is jammer dat ze zo weer in de wedstrijd komen, waar ze tot dan niet inzaten. Als je al die haat op en naast het veld hoort en voelt, denk ik dat mijn spelers rustig zijn gebleven. We zijn gewoon niet efficiënt genoeg geweest, maar dat kan gebeuren. Als we opnieuw een reeks kunnen maken van 15 wedstrijden met maar 1 nederlaag, denk ik dat we een fantastisch seizoen kennen.”

Laszlo Bölöni (coach Antwerp): "Ik denk dat dit een wedstrijd was met veel spanning. Het was een mooi spektakel op het veld en we hebben hetzelfde ook kunnen zien in de tribunes. Met de rust voelden we een zekere frustratie omdat het tegendoelpunt wat uit de lucht komt vallen. Dat was een mokerslag, waardoor we wel met meer energie uit de kleedkamers komen. Lamkel Zé is dan weer een fenomeen op twee verschillende manieren. Soms toont hij zijn goeie kant en soms zijn slechte. Je hebt er wel je werk mee, maar hij kan altijd beslissend zijn."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geen Australian Open voor geblesseerde Clijsters: "Maar ik blijf vastberaden"

Kim Clijsters won de Australian Open in 2011.

De comeback van Kim Clijsters (36) krijgt een eerste opdoffer te verwerken: onze landgenote laat weten dat ze herstelt van een knieblessure en niet zal kunnen spelen in januari. Door de Australian Open wordt dus een streep getrokken.

Op 12 september verraste Kim Clijsters vriend en vijand: op haar 36e kondigde de Limburgse haar terugkeer naar het proftennis aan. Maar het sprookje krijgt meteen een vervelend hoofdstuk: Clijsters, die in haar vorige carrières al blessuregevoelig was, ligt ook nu in de lappenmand.

In een wedstrijdje padel liep de viervoudige grandslamwinnares een scheurtje in de mediale band van haar rechterknie op. Ze moet rekenen op een revalidatie van 6 tot 8 weken.

"Ik heb beslist dat ik in januari niet zal kunnen spelen", meldt Clijsters op Twitter. "Ik revalideer na een knieblessure. Dit is een terugslag, maar ik blijf vastberaden om terug te keren naar het spelletje waar ik zo van houd. Ik waardeer alle steun en aanmoedigingen."

Clijsters zal in januari dus niet in actie komen, wat betekent dat ze een kruis moet maken over de Australian Open. Het eerste grandslamtoernooi wordt van 20 januari tot 2 februari gespeeld. Clijsters won de Australian Open in 2011 en zou meer dan waarschijnlijk op een wildcard hebben kunnen rekenen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antwerp blijft wisselvallig en verslikt zich nu ook in Moeskroen

Antwerp krijgt maar geen lijn in zijn prestaties en resultaten. Op bezoek bij Moeskroen klom het wel op voorsprong, maar de thuisploeg zette de match nog helemaal naar zijn hand en sluipt dichter bij de top 6.

Moeskroen - Antwerp in een notendop

  • Sleutelmoment: Wanneer gaan ze het eindelijk leren bij Antwerp? De bezoekers laten na om bij 0-1 door te duwen en op zoek te gaan naar een tweede doelpunt. Dat breekt hen na de rust zuur op.
  • Man van de Match: Ciranni stond voor het eerst aan de aftrap op het hoogste niveau en bleef knap overeind tegen Mirallas en Lamkel Zé. Hij maakte zelf de 1-1 en had bovendien een voetje in de andere Moeskroense doelpunten.
  • Opvallend: Antwerp klom in elk van zijn laatste zes wedstrijden op voorsprong, maar pakt slechts 6 op 18. Een snelle berekening leert ons dus dat The Great Old op zes speeldagen twaalf punten in de vuilbak heeft gesmeten.
Mbokani zet weifelend Moeskroen voor het blok

Beide ploegen hadden op de midweekspeeldag een teleurstellend gelijkspel geboekt, maar enkel bij Moeskroen werd er echt ingegrepen. Hollerbach schonk Ciranni zijn eerste basisplaats en verwelkomde de tandem Boya-Hocko terug op het middenveld. Antwerp-coach Bölöni gaf Benson de voorkeur op Refaelov.

De eerste helft was voor het grootste deel een saaie, klinische bedoening. Antwerp dreigde bij vlagen met schoten van Haroun en Mirallas, terwijl een bedeesd Moeskroen op geen enkel moment voluit durfde te gaan. De thuisploeg betaalde die angstige houding cash: Mbokani kopte een verre bal door en knikte de voorzet van Benson daarna zelf binnen voor 0-1.

Na die korte versnelling ging de voet van de bezoekers meteen weer van het gaspedaal. Ook een spaarzaam Antwerp kwam voor de rust niet meer in de problemen tegen Moeskroen, dat duidelijk nog zijn schroom moest afwerpen.

Antwerp laat zich nog maar eens vangen

De tweede periode begon met een hachelijk moment voor de neus van Bolat, maar die loste het rustig op. Meteen hadden we het beste gehad van het vierde kwartier, want de wedstrijd sjokte net als voor de pauze zonder noemenswaardige gebeurtenissen voort.

Tot Moeskroen een betwistbare vrije trap versierde. Ciranni mikte die in de muur, maar ramde de rebound door een bos van spelers in de verste hoek. Antwerp had voor de zoveelste keer een voorsprong te grabbel gegooid en moest zich herpakken, maar het was Moeskroen dat kansjes bleef verzamelen. Hocko en Osabutey deden de thuisfans op Le Canonnier dromen van meer.

Dat kwam er ook toen Lamkel Zé laks uitverdedigde en Osabutey dat afstrafte met een puntertje. De spits had wel het geluk dat De Laet er nog even bij zat en zo Bolat verraste. Het vertrouwen van Moeskroen, sinds 15 september op zoek naar een driepunter, groeide zienderogen en Godeau tikte volledig vrij de 3-1 binnen.

Toen pas werd het ware Antwerp wakker. Lamkel Zé devieerde van erg dichtbij over en dat was niet eens de grootste kans in het slotoffensief van The Great Old. Doelman Vasic stond echter aardig te spelen en kreeg ook nog eens hulp van Boya en Godeau. Die laatste hield Haroun met een geweldig block van een bijna zeker doelpunt en hield de eindstand zo op 3-1.

Ciranni: "Eindelijk onze kansen benut"

Het was een gedenkwaardige avond voor Alessandro Ciranni. "Ik heb hiernaar gesnakt en er hard naar toegewerkt. Het was leuk dat de trainer mij het vertrouwen gaf", zei de jonge doelpuntenmaker van Moeskroen.

"In de eerste helft speelden we niet slecht. We hadden veel balbezit en dat doelpunt kwam uit het niets. In de tweede helft hebben we de knop omgedraaid en zijn we er 100% voor gegaan. Zij werden fysiek misschien een beetje moe en daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt", luidde de analyse van Ciranni.

"In de wedstrijden die we verloren en gelijkspeelden hebben we zelf eigenlijk toch goed gespeeld. De andere ploegen waren misschien gewoon iets efficiënter. Vandaag hebben wij de kansen eindelijk benut. Het was een mooie overwinning", genoot hij na.

Ciranni beschreef ook zijn goal nog. "Een vrije trap nemen is normaal een van mijn kwaliteiten. Nu had ik het geluk dat de bal opnieuw voor mijn voeten kwam. Dan was het: niet nadenken, gewoon binnentrappen. En zij kregen een mentale dreun."

Haroun: "Eigenlijk moeten we dit afmaken"

Faris Haroun stond na afloop zuchtend voor de micro. "Een verplaatsing naar hier is altijd moeilijk, maar we kwamen in het begin niet in gevaar. We scoorden met een mooie actie en dan was het moeilijkste eigenlijk al gebeurd."

"Moeskroen had niet eens kansen in de tweede helft, maar ze schoten drie keer op doel en drie keer was het goal. Ik vind het ook spijtig dat als je de VAR hebt, dat de scheidsrechter dan toch fluit bij die 'fout'. Hij staat er twee meter vanaf en ik raak zuiver de bal. Daar kwam dan de 1-1 uit. Dat zijn details, maar Moeskroen kreeg er wel vertrouwen door", sakkerde de middenvelder.

Haroun was ook niet blind voor de mindere dag van Antwerp. "Het was geen grootse prestatie. Als je hier op voorsprong staat, moet je het kunnen afmaken zonder super te spelen. Er was wat vermoeidheid, maar dat mag geen excuus zijn. Het zit gewoon soms wat tegen."