Obbi Oulare vlamt Standard voorbij Antwerp in de stand

Obbi Oulare heeft zich tot matchwinnaar gekroond tegen Antwerp. Zijn goal in de eerste helft was voldoende voor Standard om de drie punten over de streep te trekken. De Luikenaars springen over Antwerp naar plaats 3.

Standard - Antwerp in een notendop:

 • Sleutelmoment: Bij het begin van de tweede helft verschijnt Lamkel Ze alleen voor Bodart. Dé kans om Antwerp langszij te brengen, maar de Kameroener plaatst de bal naast.
 • Man van de match: Gojko Cimirot was zowel in balrecuperatie als in offensief opzicht ijzersterk vandaag. Op een moeilijk bespeelbaar veld was hij de bepalende figuur bij Standard.
 • Opvallend: Michel Preud’homme kreeg zijn vijfde gele kaart onder de neus geduwd en zal zo als eerste coach in België ‘geel geschorst’ zijn de volgende wedstrijd. Geen primeur om trots op te zijn.

Standard is baas in gesloten eerste helft

Veel sfeer in een uitverkocht Sclessin, maar op het veld was het lang wachten op enige opwinding. In de eerste twintig minuten werd er vooral strijd geleverd op het middenveld, beide ploegen sneden de lijnen richting de spitsen vakkundig af.

 

Pas halverwege de eerste helft slaagde de thuisploeg erin om een tussenversnelling te plaatsen. Lestienne en Bastien waren dicht bij de openingstreffer, maar vonden Bolat op hun weg. Even later kraakte de Antwerp-defensie dan toch. Na een dribbel van Carcela vlamde Oulare de bal heerlijk in de kruising: 1-0.

 

Veel voetbal was er daarna helaas niet meer te zien. De slotfase van de eerste helft werd gekruid met veel discussies en enkele gele kaarten, waaronder eentje voor Michel Preud’homme, zijn vijfde al dit seizoen.

Lamkel Ze mist de kans op de gelijkmaker

Meteen na de pauze schotelde Lamkel Ze zichzelf een uitgelezen kans voor, maar hij faalde oog in oog met Bodart. De bezoekers putten moed uit die kans en bleven de thuisploeg onder druk zetten. Lamkel Ze was nog een tweede keer dicht bij de gelijkmaker, Bodart hield Standard overeind.

 

Pas in de laatste twintig minuten kreeg Standard weer wat meer vat op de partij. Carcela en uitblinker Cimirot heroverden het middenveld, maar veel doelgevaar leverde dat niet meer op. Carcela mikte de beste kans op Bolat.

 

Antwerp perste er nog een slotoffensiefje uit, maar Preud’homme had intussen zijn defensie versterkt met een extra pion. Zo was er geen doorkomen meer aan voor The Great Old, die door de nederlaag achterblijft met een magere 2 op 12.

Preud'homme: "Als Oulare fit is, kan hij topspits zijn zoals Lukaku"

"Ik ben zeker tevreden", zei Standard-trainer Preud'homme na de wedstrijd. "We pakken 7 op 9 tegen moeilijke ploegen, de ploeg heeft dus goed gereageerd na die nederlaag op KV Kortrijk. Zeker in de 1e helft speelden we heel goed. Het was na de 1-0 niet de bedoeling om achteruit te kruipen, maar we wilden wel de 0 houden." 

 

Obbi Oulare was de Luikse uitblinker. "Als Oulare fit is, zal Roberto Martinez ook naar hem kijken. Hij is hier al speciaal voor hem geweest. Als hij fit is, is het een topspits zoals Romelu Lukaku. We hebben veel met hem gewerkt en hopen dat hij niet opnieuw geblesseerd raakt. Als hij fysiek top zou zijn, zouden we hem niet kunnen hebben of houden in België. Het is ook een goeie jongen. Hij geeft alles en heeft eindelijk begrepen wat hij moet doen. Zijn mentaliteit zit goed."

 

"Play-off I is bereikt dat was het eerste doel. Nu willen we proberen om Europees te spelen." 

 

Preud'homme pakte zijn 5e gele kaart en is geschorst. "Ik was verrast want ik had nog geen waarschuwing gekregen. Ik gesticuleer, ik kan mijn armen niet stilhouden. Ze zouden mij moeten vastbinden. Ik ben niet sluw genoeg om te fluisteren in het oor van de assistent zoals anderen. Ik ben de gekste dus ik ben geschorst." 

Defour: "We moeten onze offensieve kracht terugvinden"

"Het was een match met veel duels en veel agressiviteit", zei Antwerp-speler Steven Defour. "Standard scoorde als eerste en kon dan de kat uit de boom kijken. Standard is fysiek sterk, wij hadden de bal beter moeten laten rondgaan. In tweede helft lukte het beter, maar Lamkel Zé miste dan de kans op de gelijkmaker."


"We zitten in een mindere periode met 2 op 12. Het zit een beetje tegen. Twee maanden geleden zou die bal van Lamkel Zé wel raak geweest zijn, nu niet. We moeten onze offensieve kracht terugvinden."

Bron: sporza.be

Beerschot gaat naast Westerlo laatste speeldag in dankzij Noubissi

Beerschot heeft geen steek laten vallen op de voorlaatste speeldag van de tweede periode. Het kwam tegen Lommel wel op achterstand, maar Noubissi hielp zijn team met twee goals alsnog aan de zege. Zo gaat de strijd om de periodetitel volgende week tussen Beerschot en Westerlo.

Doelpunten:

 

 • 50' Aabbou 0-1
 • 72' Noubissi 1-1
 • 82' Noubissi 2-1

Met een zege zou Lommel zeker zijn van het behoud in eerste klasse B en dus was de vreugde bij de bezoekers groot na de goal van Aabbou. Hij zette de bezoekers op voorsprong net na de rust. Een gevleide voorsprong want Beerschot was de hele eerste helft baas.

 

Het zag twee ballen sterven op het doelkader en een goal van Tissoudali werd afgekeurd na buitenspel. Beerschot liet de moed niet zakken en bleef zoeken naar de zege. Noubissi zorgde voor de verlossing. Hij maakte gelijk na een assist van Holzhauser en na 10 minuten trof hij opnieuw raak: 2-1.

 

Beerschot heeft nu 23 punten, net als Westerlo. En het hoopt ook nog op extra punten door de geschrapte wedstrijd tegen Virton. Aan de andere kant van het klassement heeft Lommel nog een puntje meer dan Roeselare. Zij beslissen volgende week in een onderling duel wie de play-downs moet spelen tegen Lokeren.

Bron: sporza.be

Elise Mertens geeft het goede voorbeeld voor Clijsters in Dubai

Elise Mertens (WTA-22) heeft de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi in Dubai. Onze landgenote won in twee korte sets eenvoudig van de Chinese Qiang Wang (WTA-28): 6-3, 3-0. 

In hun vorige 4 wedstrijden vochten Mertens en Wang steeds lange driesetters uit, waarvan de Belgische slechts 1 duel kon winnen: vorig jaar in de 1/16e finales van Wimbledon.

 

Mertens trok hun vijfde duel met verrassend gemak naar zich toe. Na een aarzelende start, waarbij Mertens meteen een opslagspel weggaf, pikte ze de draad snel weer op.

 

Elise Mertens won bij 3-3 10 spelletjes op een rij, en in 1 uur en 3 minuten was de partij afgelopen.

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Kim Clijsters charmeert in de tweede set, maar verliest haar comebackmatch

Kim Clijsters (36) heeft haar eerste match in haar derde carrière verloren. De voormalige nummer één van de wereld liet tegen Garbiñe Muguruza vooral in een spannende tweede set haar kunstjes van weleer zien, maar was niet constant genoeg om aanspraak te mogen maken op de overwinning. Na ruim anderhalf uur stond 6-2 en 7-6 op het scorebord.

Wennen in eerste set

Meer dan 7 jaar was het geleden dat Kim Clijsters een profwedstrijd had gespeeld. Het duurde dan ook even vooraleer ze op dreef kwam.

 

Vooral aan haar opslag heeft Clijsters nog werk. Dubbele fouten, 10 in totaal, hebben haar flink wat punten gekost.

 

De 10 jaar jongere Garbine Muguruza (WTA-16) nam de cadeaus met veel plezier aan. De Spaanse serveerde wel prima en besloot de eerste set met 6-2.

Hameren in de tweede

Ook in de tweede set kende het spel van de (voormalige) topspeelster hoogtes en laagtes. Opnieuw was Kim Clijsters op achtervolgen aangewezen, tegen de finaliste van de Australian Open stond ze snel 3 games in het krijt.

 

Daarna nam Clijsters de regie over van Garbine Muguruza. Net zoals vroeger maakte ze scherpe hoeken en hamerde ze haar tegenstandster bij momenten van het terrein. Het schaarse publiek in Dubai, met aardig wat Belgen in de tribunes, genoot met volle teugen.

 

Clijsters kwam 5-4 voor, maar Muguruza wist wel een tiebreak af te dwingen. Opnieuw maakte de Belgische een achterstand goed, maar een 2e matchbal deed haar de das om. Na ruim anderhalf uur tennis verliet Clijsters met opgeheven hoofd haar eerste toernooi sinds de US Open in 2012.

"Ze gaat het ons nog lastig maken"

Garbine Muguruza heeft zich flink in het zweet moeten werken tegen Kim Clijsters. "Het was erg speciaal. Toen ik begon als profspeelster, was zij een van de sterren. Dat maakte het extra leuk voor mij", reageert de Spaanse in Dubai voor onze camera.

 

Clijsters miste duidelijk matchritme. "Tennissers die fantastisch gespeeld hebben, blijven fantastisch spelen. Ze zal het ons nog lastig maken", gelooft Muguruza.

 

"Ik heb de voorbije 7 jaar matchen gespeeld en zij niet. Dat was het verschil, al was dat niet zo groot op het terrein."

 

Kan Clijsters haar oude niveau dan weer oppikken? "Dat weet ik niet", antwoordt Muguruza, "maar het talent heeft ze alleszins nog."

Bron: sporza.be

Foto: AP

Charleroi vergeet de genadestoot uit te delen aan Antwerp

Antwerp en Charleroi hebben de buit verdeeld op de Bosuil. Na een boeiende partij waarin vooral de bezoekers grossierden in kansen werd het 1-1.

Antwerp - Charleroi in een notendop:

 • Sleutelmoment: Antwerp heeft het moeilijk na de pauze, maar op het uur krijgt Mbokani dé kans om Antwerp weer op voorsprong te trappen vanaf de penaltystip. De topschutter besluit zwak op Penneteau.
 • Man van de match: Joris Kayembe heerste op het middenveld, recupereerde heel veel ballen en was ook in aanvallend opzicht alomtegenwoordig.
 • Opvallend: Nicolas Penneteau pakt al zijn derde penalty dit seizoen. Niemand doet beter in onze vaderlandse competitie.

Antwerp op voorsprong dankzij Rodrigues en VAR

In een winderig Bosuilstadion hadden beide ploegen wat tijd nodig om zich aan te passen aan de omstandigheden. Pas na een kwartier viel de eerste kans te noteren, maar die leverde wel meteen een doelpunt op. De goal van Rodrigues werd eerst nog afgekeurd wegens buitenspel van Mbokani, maar de VAR corrigeerde die beslissing: 1-0 voor Antwerp.

 

Charleroi had moeite om tot echt uitgespeelde kansen te komen, en dus moest het maar op een standaardsituatie. Bolat en Seck werkten Willems tegen de grond bij een hoekschop, ref Van Driessche wees naar de stip. Het was Morioka die mocht aanleggen vanaf elf meter, maar Bolat hield zijn net schoon.

 

In het slot van de eerste helft was het balbezit vooral voor Charleroi. Verder dan een half mislukte omhaal van Nicholson kwamen de bezoekers niet meer.

Charleroi laat zege liggen in de tweede helft

Charleroi begon fel aan de tweede periode en plakte Antwerp vast op de eigen helft. Shamar Nicholson kreeg al snel drie kansen voorgeschoteld, en de derde was de goede. Na een slecht weggewerkte hoekschop ramde hij op aangeven van Dessoleil de gelijkmaker in het dak van het doel.

 

Antwerp had geen reactie in huis en mocht blij zijn dat Rezaei even later de 1-2 liet liggen. Op het uur kreeg Antwerp dan een penalty na ongelukkig handspel van Nurio. Mbokani leverde een belabberde strafschop af en besloot slap op de benen van Penneteau.

 

De slotfase was nog helemaal voor een ontketend Charleroi, dat vol voor de zege ging, maar de ene kans na de andere de nek omwrong. Nicholson stuitte op Bolat, Gholizadeh maaide in de slotseconden knullig over de bal.

Laszlo Bölöni: "Zwakke prestatie van ons"

Laszlo Bölöni (Antwerp): "Beide ploegen hadden kunnen winnen, ook al zetten wij een zwakke prestatie neer, maar dat was vooral te wijten aan fysieke vermoeidheid. Over heel de match bekeken, helde de balans toch wat meer over naar hun kant, dus ik kan tevreden zijn met een gelijkspel. Het was een mindere dag bij ons, weinig zaken gingen zoals het moest. Natuurlijk is het jammer dat Mbokani die penalty mist, maar we kennen zijn waarde en die vermindert hierdoor niet."

 

Karim Belhocine (Charleroi): "Een punt halen op Antwerp is natuurlijk niet slecht, maar als je ziet hoeveel kansen we gecreëerd hebben, hadden we misschien toch op drie punten mogen hopen. Ik ben alleszins fier op de reactie van mijn spelers, want na een moeilijke eerste helft hebben ze karakter én goed voetbal getoond. We zijn misschien wel de ploeg die dit seizoen de meeste kansen heeft afgedwongen op bezoek bij Antwerp. Ik kan dus heel tevreden zijn over mijn team."

Bron: sporza.be

Beerschot deelt OHL tik uit in strijd om 2e periode en is leider

Beerschot heeft een uitstekende zaak gedaan in de strijd om de tweede periodetitel in 1B. In eigen huis legde het OHL over de knie met 2-1 dankzij doelpunten van Tissoudali en Frans. Beerschot wordt (voorlopig) ook alleen leider. (Over)morgen komen de andere kanshebbers nog in actie.

 • 47': Tissoudali (Beerschot): 1-0
 • 60': Frans (Beerschot): 2-0
 • 79': Van den Bergh (OH Leuven): 2-1

2 ballen op de paal warmen fans op voor rust

De strijd in 1B was nog nooit zo spannend. 4 leiders met 17 punten en 2 achtervolgers op 2 puntjes van de leidersplek. Met nog 3 speeldagen voor de boeg, wordt elk foutje genadeloos afgestraft.

 

Beerschot en OHL stonden in een onderlinge clash voor een levensbelangrijk duel in de strijd om de periodetitel. Beerschot kampte met enkele blessures, OHL stond dan weer met minder druk aan de aftrap. De Leuvenaars hebben periode 1 al op zak.

 

Qua balbezit deden beide teams niet onder voor elkaar voor rust. Maar qua wil en kansen stak OHL er een kopje bovenuit. Al had OHL evengoed op achterstand kunnen staan. Een poging van Ibara liet doelman Henkinet kansloos, maar die kreeg gelukkig redding van zijn doelkader.

 

Ook aan de overkant telden we 1 grote kans en ook die vloog op de staak. Sowah knikte een voorzet van een bedrijvige Aguemon op de linkerpaal. Op enkele kleinere kansjes na hadden de aanwezige supporters niet veel om zich aan op te warmen, op de potige duels na.

 

Tissoudali en Frans geven Beerschot vleugels

Na de rust kreeg OHL een fikse opdoffer te verwerken na amper 2 minuten. Tissoudali werkte een voorzet van Ibara voorbij Henkinet: Beerschot op voorsprong.

 

De voorsprong gaf de thuisploeg vleugels, want een dikke 10 minuten nadien kopte Frans, weggeplukt bij Lierse Kempenzonen, de 2-0 onhoudbaar tegen het net.

 

OHL was het noorden kwijt, Beerschot nam het commando volledig over. Maar met nog een kwartier op de klok was daar plots de reactie van de bezoekers. Zowel de kogel van Borges, Maertens als Perbet botsten op een Beerschot-lichaam.

 

De Beerschot-defensie brak dan toch even, en hoe! Van den Bergh legde de aansluitingstreffer in doel met een sublieme omhaal: 2-1. Verder dan die tegengoal kwam OHL niet meer, Beerschot hield de 3 punten thuis en mag zich (voorlopig) leider in 1B noemen. OHL kreeg dan weer een fikse tik in de strijd om de 2e periodetitel.  

Bron: sporza.be

Racing Genk scoort twee keer, maar speelt gelijk op de Bosuil

De laatste inhaalwedstrijd van de 25e speeldag heeft een puntendeling opgeleverd. Antwerp en Racing Genk dwongen vooral na de pauze kansen af, maar er kwam geen afscheiding: 1-1. Beide doelpunten waren van Genkse makelij: Maehle wiste met een owngoal de snelle 0-1 van Onuachu uit. In de stand schieten beide ploegen niet veel op met het punt.

Antwerp-Racing Genk in een notendop:

 • Sleutelmoment: Minuut 77: Ito stoomt door richting Bolat, wil de keeper voorbij en daarbij is er contact met Seck. Penalty of niet? De VAR zegt neen, maar de discussie blijft. Wolf: "Het was meer penalty dan geen penalty."
 • Man van de match: Didillon kreeg na de match complimenten van Wolf. De Franse keeper stond op het verkeerde been bij de 1-1, maar hield na de rust zijn net schoon. Vooral de schoten van Lamkel Ze en Buta leverden fraaie reddingen op.
 • Opvallend: Antwerp verloor nog niet in eigen huis dit seizoen. Na Standard en Anderlecht is Genk nog maar de 3e ploeg die punten kan rapen op de Bosuil.

Onuachu legt fluks Antwerp het zwijgen op bij 1e kans

Het begin van elke helft was voor Antwerp. Al na 20 seconden moest Didillon een bal pakken. Haroun en Lamkel Ze dreigden met ballen naast. Genk kreeg geen voet aan de grond, maar stond plots 0-1 voor. Bij de eerste kans zocht en vond Bongonda het hoofd van de boomlange Onuachu, goed voor de eerste goal van 2020 van de Nigeriaan, zijn 8e van het seizoen.

 

De match kwam meer in evenwicht, Genk versierde kansjes, Bolat hield Mæhle van de 0-2. Het bleef wel moeilijk combineren, met linies die dicht bij elkaar speelden. Antwerp nam toch weer het heft in handen, Haroun was te verrast om Didillon te verschalken en Mæhle haalde met een broodnodige tackle de bal uit de voeten van Refaelov na een mooi hakje van Mbokani.

 

Diezelfde Mæhle lag even later aan de basis van de 1-1: een vrijschop werd door Seck voor de neus van Didillon gekopt. Mbokani en De Laet konden niet echt bij de bal, die op het lichaam van een onwetende Mæhle viel en zo in doel belandde. De 1-1 was verdiend voor Antwerp.

Aangenamere 2e helft zonder goals en penaltyfase

Weer was Antwerp dreigender in het begin van de helft. Didillon ging goed plat op een verre bal van Benson. Die fase kreeg even later een herhaling aan de overkant met Bongonda als schutter, Bolat had wat moeite. De Antwerp-keeper moest meteen daarna weer Bongonda tegenhouden en zag een bal van Hrosovsky net naast zoeven. De bezoekers namen de controle over de match over.

 

Bij Genk was Bongonda de gevaarlijkste man, bij Antwerp was Lamkel Ze erg bedrijvig. De Kameroener kapte zich goed vrij en kon de winkelhaak uitkiezen. Het werd de verste, maar daar stak Didillon letterlijk een vuist tussen.

 

De match ging goed op en neer. Toen Onuachu Ito tussen 2 verdedigers op weg naar Bolat zette, was er in de 16 contact tussen Seck en de Japanner. Penalty of niet? De VAR vond alvast van niet. Een fase die ook na de match nog voor veel discussie zorgde.


In de slotminuten was het weer al Antwerp dat de klok sloeg, Genk vocht voor wat het waard was. Didillon duwde een schuiver van Buta voorlangs, invaller Gano gleed weg op het moment dat hij gevaarlijk kon afdrukken en Rodrigues kopte op de rug van Uronen. 

 

De 1-1 bleef staan. Antwerp blijft ongeslagen in eigen huis en 4e, Genk 6e met 4 punten meer dan achtervolgers Zulte Waregem, KV Mechelen en Anderlecht.

Genk-coach Wolf: "Het was meer penalty dan geen penalty"

 • Hannes Wolf (Genk-coach): "Onze eerste helft was vreselijk. We leden veel balverlies en hadden geen balbezit. We maakten wel een snelle goal, maar daarna was het niet oké. Bij de rust voerde ik wat positiewissels door, die het team goed oppikte. Het was niet alleen een tactische ingreep, maar ook de attitude van de spelers was goed. Ze moesten moedig onder druk spelen. Toen werd het een open wedstrijd. Na 10 minuten in de 2e helft hadden we 25 heel goeie minuten. We hadden de 2-1 kunnen maken of een penalty kunnen hebben. Voor mij is het penalty, ook al kun je zeggen dat je niet 100 procent zeker bent, maar de verdediger gaat met zijn lichaam richting Ito. Het is dus meer penalty dan geen penalty. Misschien is het een "85 procent"-penalty Op het einde hadden we wel nog wat geluk en redde Thomas (Didillon) nog enkele fantastische ballen. Op basis van onze 2e helft is de 1-1 verdiend. Dit is een goed punt voor ons."
 • Ritchie De Laet (Antwerp): "Ik ben helemaal geen tevreden man. Er waren 2 verschillende helften. In de 1e helft waren wij heel dominant. Zij scoorden bij hun 1e kans. Wij hadden 2 of 3 goals kunnen maken voor de rust, denk ik. De 2e helft begon helemaal anders. Ze veranderden van systeem met 3 vanachter en wingbacks. Het duurde te lang voor ons om daar een antwoord op te vinden. Zo hadden ze meer balbezit en wist ons middenveld het even niet meer. Ze waren 20 à 25 minuten aan het drukken. Naar het einde konden we met een paar wissels de match weer overnemen. Jammer dat we de winnende goal niet konden maken. Die penaltyfase? Dat was moeilijk te zien voor mij. Misschien dat een andere ref er wel een geeft, maar gelukkig vandaag niet."

Bron: sporza.be

 

Dolblije Van Aert: "Dit is een bevestiging dat ik het nog altijd kan"

Na meer dan een jaar heeft Wout van Aert eindelijk nog eens een veldrit gewonnen. In zijn eigen Lille haalde hij het na een indrukwekkende solo. "Ik zat al een hele week met deze cross in mijn hoofd", zei een dolgelukkige Van Aert na de finish. 

"Rustig de tijd genomen"

Ruben Van Gucht wilde meteen na de wedstrijd weten wat er door de drievoudige wereldkampioen heen ging in de laatste rechte lijn. "Heel veel", antwoordde Van Aert met de glimlach.

 

"Het is de eerste keer dat ik win sinds mijn val in de Tour. Het is een bevestiging dat ik het nog altijd kan. Ik besliste om van ver aan te gaan. Ik voelde me heel goed van in het begin van de cross."

 

"Ik heb rustig de tijd genomen om op te schuiven en toen ik plots alleen zat in de achtervolging op Quinten Hermans zag ik dat iedereen op zijn limiet zat. Ik kwam bij Quinten, duwde door en kon daarna het verschil maken."

 

Hoeveel deugd doet deze zege? "Het is niet de grootste overwinning, maar wel eentje voor eigen volk. Ik zat al een hele week met deze cross in mijn hoofd. Het is een beloning voor mezelf, ik word er best emotioneel van."

 

"Voor het thuispubliek rijden is ook heel leuk. Ik ben hier Belgisch kampioen geworden een paar jaar geleden en dat is nog altijd één van mijn mooiste dagen. Ik heb nu ook eindelijk de Krawatencross gewonnen. Ik denk dat ik hier heel veel mensen in mijn dorp een plezier mee doe."

"De cross zullen ze niet zomaar afgelasten"

Als het weer het toelaat, wil Van Aert morgen in Merksplas ook een gooi doen naar de zege in zijn laatste cross voor de start van zijn wegcampagne. Zal er gecrost wordt in Merksplas? "Er is nog altijd een verschil tussen een sport en een spel. De cross zullen ze niet zomaar afgelasten."

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews