KV Oostende neemt Antwerp te grazen op de Bosuil

Antwerp heeft in eigen huis verloren van KV Oostende. Gerkens bracht het team vroeg op voorsprong, maar met aangenaam voetbal dwongen de bezoekers toch nog een verdiende zege af.

Antwerp - KV Oostende in een notendop:

 • Sleutelmoment: Na enkele gemiste kansen krijgt KV Oostende vijf minuten voor affluiten toch loon naar werken. Invaller Marko Kvasina scoort de winning goal.
 • Man van de match: Andrew Hjulsager had duidelijk geen last van vermoeidheid en deed het uitstekend als aanjager in de Oostendse frontlinie.
 • Opvallend: KV Oostende blijft verbazen dit seizoen. Zelfs met een door corona flink gehavende ploeg draait KVO vlot mee in de subtop en nadert het nu tot op een puntje van Anderlecht.

Twee goals in evenwichtige eerste helft

Op een licht besneeuwde grasmat begonnen beide ploegen voorzichtig aan de wedstrijd. Pas na tien minuten kregen we een eerste doelkans te zien, een vrije trap van Refaelov eindigde op de vuisten van Castro.

 

De tweede kans van de partij was ook voor Antwerp, en die leverde meteen een doelpunt op. Gerkens kneep slim naar de eerste paal om een lage voorzet van Buta tegen de touwen te duwen.

 

Oostende had wat meer tijd nodig om zijn ritme te vinden op het lastige veld. Pas na een half uurtje voetballen konden de bezoekers de druk op de thuisdefensie opvoeren. En met succes: een mooi uitgespeelde aanval eindigde voor de voet van Sakala, die beheerst afwerkte.

 

Aan de overzijde was er nog een kans voor Lamkel Zé, die door de afwezigheid van Mbokani opnieuw in de basis stond bij Antwerp, maar hij kreeg de bal niet voorbij Castro. 1-1 halfweg.

KV Oostende verzilvert dominantie na de rust

Het eerste wapenfeit na de pauze kwam van de thuisploeg. Juklerod, ingevallen voor Lukaku, verscheen na een rush over de linkerflank schuin voor Castro, maar besloot voorlangs.

 

Daarmee hadden we meteen ook de beste Antwerpse actie van de tweede helft gezien, want vanaf dan trok KV Oostende het laken naar zich toe. Uitblinker Hjulsager stuitte twee keer op Beiranvand, Gueye trapte de beste kans onhandig over en naast.

 

Vijf minuten voor tijd kreeg KVO dan toch wat het verdiende. Skulason leverde de perfecte assist voor de ingevallen Kvasina, die slim tussen twee verdedigers in liep en de bal van dichtbij voorbij Beiranvand knikte.

 

Een bleek Antwerp kwam niet verder meer dan een vluchtschot van Refaelov, over de kooi van Castro. Het bleef dus 1-2: duur puntenverlies voor Antwerp, KV Oostende komt op een zucht van de top vier.

Blessin: "Ongelooflijke mentaliteit in deze groep"

 • Alexander Blessin (KV Oostende): "Het was een geweldige overwinning van mijn team. Ik was al trots op de jongens na Club Brugge, maar dit was ongelooflijk. Ik heb het dan niet over de eerste 20 minuten, toen we het wat moeilijk hadden. Maar daarna kwamen we beter en beter in de match en vanaf dan had ik een heel goed gevoel over de wedstrijd. Als je die tweede helft ziet, hadden we misschien twee of drie goals meer moeten maken. En als je je kansen niet afmaakt, weet je dat het nog fout kan lopen, zoals we al eerder meemaakten in wedstrijden tegen topteams."

  "Goed, we staan nu dicht bij de top vier. De spelers mogen één dag naar het klassement kijken, en daarna concentreren we ons weer op de volgende match. De mentaliteit van deze groep is ongelooflijk. Ik wil er ook niet één speler uitpikken, want het was een echte teamprestatie."

 • Frank Vercauteren (Antwerp): "We begonnen heel goed en hadden alles onder controle, maar daarna zijn we verzwakt en vergaten we te doen wat we moesten doen. Ze waren meer bezig met discussies, met fouten, met de referee, dan met onze eigen organisatie. En dat kost ons een doelpunt. In de tweede helft hebben we het weer goed aangepakt, alleen zijn we in de laatste 20 minuten helemaal weggezakt. Het was voor sommigen wat moeilijk qua energie en het allemaal nog kunnen dichtlopen. Dan ga je je taken wat vergeten. En als je ruimte geeft, dan weet je dat de tegenstrever daar volop gebruik van maakt."

  "Ik ben al een tijdje aan het aankloppen bij het bestuur voor versterkingen. Maar je moet ook zeker zijn dat wat er komt, beter is dan wat we hebben. En het moet ook mogelijk zijn. We zijn al een tijdje aan het zoeken. Een injectie kan altijd goed zijn, maar dat is voor elke club zo. Maar we klagen daar niet over. We hebben nog tijd tot het einde van de transfermarkt en hopen daar nog iets aan te doen."

Bron: sporza.be

5e zege op een rij voor Van der Poel in Hamme, Van Aert houdt kloof klein

Mathieu van der Poel heeft voor de 5e keer op een rij de Flandriencross in Hamme naar zijn hand gezet. Wout van Aert hield de wereldkampioen de hele cross lang in het vizier en eindigde 2e.

Zij aan zij doken Mathieu van der Poel en Wout van Aert het veld in. Na een klein slippertje zakte Van Aert meteen een aantal plaatsen terug, ook Van der Poel slierde even weg in de modder en ging erbij liggen.

 

In de tweede ronde nam Van der Poel voorin over van Michael Vanthourenhout. De West-Vlaming leek aanvankelijk goed mee te gaan met de wereldkampioen, maar in het begin van ronde drie brak de veer.

 

Van der Poel begon aan zijn lange solo en leek geen weerstand meer te krijgen van Van Aert na een paar foutjes van de Belgische kampioen.

 

Toch was die niet aangeslagen en hij hield Van der Poel in zijn vizier. Van 20 seconden ging de voorsprong van de alleskunner terug naar 10 seconden, maar dichterbij kwam Van Aert niet meer.

 

Ver in de achtergrond reed ook Laurens Sweeck een heel mooie koers. Hij werd uiteindelijk 3e na een duelletje met Tom Pidcock. Een opsteker voor het WK in Oostende, waar Sweeck met veel zand zijn favoriete ondergrond terugvindt.

 

In het klassement van de X²O-trofee blijft Eli Iserbyt, vandaag zevende, leider. Hij heeft nog altijd bijna drie minuten voorsprong op eerste achtervolger Toon Aerts.

Reactie van de tenoren:

Wout van Aert: "Ik heb niet het gevoel dat ik hier mijn capaciteiten kwijt kon. Ik maakte te veel fouten als ik te snel probeerde te rijden. Ik was wat verrast door de "agressiviteit" van mijn collega's, dat had wellicht veel met de tussensprint te maken. Voor ik het wist zat ik in vijfde positie en zag ik Mathieu wegrijden."

 

"Dit zijn de moeilijkste parcoursen voor mij. Maar ik probeer hier ook beter in te worden. Ik heb de druk hoog gehouden op Mathieu en ik kwam ook een beetje dichter. Maar op dit soort omlopen is hij gewoon beter dan ik. Ik kwam net niet dicht genoeg om er echt in te geloven en hem meer stress te bezorgen. Toch ben ik tevreden: ik heb er het maximale uitgehaald."

 

Mathieu van der Poel: "Ik was niet super, wel goed. Ik reed met zwaar vermoeide benen rond en maakte te veel fouten. Ik denk dat veel renners dat hadden. Het lag enorm glad. Ik mag zeker niet klagen, maar het is zeker nog niet wat het volgende week moet zijn. Dan moet het nog een pak beter op het WK in Oostende."

Bron: sporza.be

Foto: Belga

Wereldkampioene Alvarado soleert naar de zege in Hamme, Betsema komt dichter bij Brand

Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado heeft de Flandriencross in Hamme aan haar erelijst toegevoegd. Ze reed in de tweede ronde weg en soleerde daarna naar de zege. Denise Betsema werd tweede en deed een zaakje in het klassement. 

De beste start in Hamme was voor Lucinda Brand, maar lang kon de topfavoriete voor het WK in Oostende niet van de de koppositie genieten. In de eerste blubberstrook nam Denise Betsema meteen de koppositie over.

 

Brand moest de hele openingsronde achtervolgen, maar in de laatste rechte lijn kwam ze plots als een duveltje uit een doosje helemaal naar voren, goed voor 5 extra bonificatieseconden. 

 

De tweede ronde was er één vol valpartijen. Nadat Betsema en Brand allebei in aanraking waren gekomen de Hamse grond, versnelde Alvarado helemaal voorin. Manon Bakker en Sanne Cant gingen even mee, maar lang duurde hun verweer niet.

 

Alvarado reed snel van iedereen weg en haalde het uiteindelijk vrij gemakkelijk. Betsema zou nog tweede worden, Brand, die allesbehalve een topdag had, vierde. Het verschil tussen de twee is nu 38 seconden in de stand. Alles kan dus nog in de X²O-trofee veldrijden.

Alvarado: "Benen waren niet top"

"Het was eigenlijk niet de bedoeling om er een lange solo van te maken", zei een tevreden Alvarado na de wedstrijd. "Maar na de valpartijen van Betsema en Brand ging ik er vol voor. Dat pakte gelukkig goed uit."

 

"Mijn benen waren niet top en ik zat de hele wedstrijd in de verzuring. Toch is dit een belangrijke zege met het oog op het WK. Ik krijg hier veel goede moed van."

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

An Vannieuwenhuyse eindigt als laatste in WB monobob in Königssee

An Vannieuwenhuyse is zaterdag vijftiende en laatste geworden tijdens de achtste manche van de Women's Monobob World Series in het Duitse Königssee. De zege was voor de Amerikaanse Kaillie Humphries.

Humphries won beide reeksen en haalde het in een opgetelde chrono van 1'46"75 met 62 honderdsten voor haar landgenote Elana Meyers Taylor. De Duitse Stephanie Schneider (+0"75) werd derde.   

 

Vannieuwenhuyse klokte in haar twee runs 54"48 en 54"69, goed voor een totaal van 1'49"17. Ze bleef daarmee 2"42 boven de tijd van Humphries. Vorige week werd de 29-jarige Vannieuwenhuyse bij haar eerste optreden in de monobob veertiende in het Zwitserse Sankt Moritz.  

 

 Zondag komt Vannieuwenhuyse in Königssee in actie in de Wereldbekermanche bobslee, met remster Sara Aerts aan haar zijde in een tweemansbob.

Bron: sporza.be

Foto: IBSF

Jade Smits (19) scherpt nog een keer Belgisch record aan

Op de Flanders Qualification Meet in Antwerpen heeft Jade Smits haar Belgisch record verbeterd op de 50 meter rugslag. De nieuwe topchrono: 28"69.

Vorige zomer dook Jade Smits als eerste onder de 29 seconden. In Hengelo (Ned) tikte de tiener aan in 28"77. Daarmee knalde ze Kimberly Buys (29"09 in 2013) van de tabellen.

 

Vanmiddag in het vertrouwde Wezenbergbad ging Smits nog sneller. In Antwerpen legde ze de badlengte af in 28"69.

 

Smits werd vierde in een race die werd gewonnen door de Nederlandse zwemster Maaike de Waard (28"06).

 

Met haar verbeterde chrono staat Smits weer een stap dichter bij de limiettijd voor het EK in Boedapest (28"33).

Bron: sporza.be

Foto: PhotoNews

Dit is het programma van Wout van Aert: geen Omloop en Kuurne

Wout van Aert (Jumbo-Visma) gaat dit jaar opnieuw op schattenjacht in de klassiekers. Vorig jaar triomfeerde hij in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. Dit jaar probeert hij de Ronde en Roubaix aan zijn erelijst toe te voegen. Ontdek hier het programma van Van Aert in de klassiekers.

Programma Wout van Aert in het voorjaar
06/03 Strade Bianche
10-16/03 Tirreno-Adriatico
20/03 Milaan-Sanremo
26/03 E3 Harelbeke
28/03 Gent-Wevelgem
04/04 Ronde van Vlaanderen
11/04 Parijs-Roubaix
Programma Van Aert in 2e deel van het seizoen
30/05-06/06 Critérium du Dauphiné
26/06-18/07 Tour de France
24/07 Olympische Spelen: wegrit
27/07 Olympische Spelen: tijdrit
05-12/09 Tour of Britain
19/09 WK tijdrijden
26/09 WK op de weg

Bron: sporza.be

Foto: AP

Broer en zus Desmet maken indruk op dag 1 van het EK shorttrack

Ondanks corona vindt het EK shorttrack dit jaar toch gewoon plaats. Bij België is het vooral uitkijken naar de prestaties van Stijn en Hanne Desmet.

Sterke openingsdag van Stijn en Hanne Desmet

De Belgische selectie mag terugkijken op een geslaagde eerste dag in Gdansk. Stijn Desmet won zijn 3 reeksen. Hiermee heeft hij zich geplaatst voor de halve finales van de 1.500 meter en de kwartfinales van de 500 en 1.000 meter.

 

Zijn zus Hanne deed nauwelijks onder en won ook haar 2 reeksen. Zij schaatst morgen de halve finale van de 1.500 meter en de kwartfinale van de 1.000 meter.

 

De Belgische aflossingsploeg plaatste zich ook voor de halve finales, dankzij een 2e plaats achter topland Rusland. Gert-Jan Goeminne en Rino Vanhooren wisten zich bovendien met een 3e plaats in hun reeks ook te plaatsen voor de halve finales van de 1.500 meter. Op de andere afstanden zijn ze veroordeeld tot B-finales.

Bron:sporza.be

Foto: PhotoNews

Swings plaatst zich voor finale massastart op WB in Heerenveen

Heerenveen vormt het decor voor 1e Wereldbeker in het schaatsen. Hoe doen Bart Swings, Sandrine Tas en Stien Vanhoutte het?

Geen finale voor Vanhoutte

Stien Vanhoutte kon het goeie voorbeeld van Bart Swings niet volgen. Zij eindigde in haar halve finale 11e op 12 deelneemsters. Ze schaatst later dit weekend wel nog de 500 en 1.000 meter.

Swings haalt finale massastart

Een opsteker voor Bart Swings na zijn ietwat teleurstellende EK allround. Op de Wereldbeker in Heerenveen wist hij zich te plaatsen voor de finale van de massastart, zijn favoriete onderdeel op het ijs.

 

Swings mocht achter de Nieuw-Zeelander sprinten om de 2e plaats. Hij plaatste zich vrij eenvoudig in de top 8, die recht geeft op de finale van zondag. Swings won op dit onderdeel zilver op de vorige Olympische Spelen.

Foto: VRT

Sebbe De Buck maakt crash goed in tweede run en wordt vierde op Laax Open

Sebbe De Buck (25) heeft de vierde plek veroverd op de Laax Open, de grootste snowboardwedstrijd in Europa. Tijdens zijn eerste run ging De Buck nog tegen de vlakte, maar nadien zette hij de scheve situatie recht met een vierde plek.

Sebbe De Buck wist zich te plaatsen voor de finale van de slopestyle op de Laax Open in Zwitserland. In die finale eindigde zijn eerste run met een crash. 

 

De tweede keer ging het beter. De Buck kreeg 74,43 punten voor zijn tweede en laatste run. Net naast het podium, maar wel goed voor een knappe vierde plek. 

 

De winst ging overtuigend naar de Zweed Niklas Mattsson (84,28ptn). De Duitser Leon Vockensperger (78,90ptn) en de Noor Marcus Kleveland (78,30ptn) vervolledigden het podium.

Foto: snowboardbelgium

Kim Meylemans eindigt 8e in voorlaatste Wereldbekermanche

Kim Meylemans is als 8e geëindigd in de 7e manche van de Wereldbeker skeleton, die plaatsvond in het Duitse Königssee.

De 24-jarige Meylemans finishte na twee runs in 1'43"58. Daarmee was ze 1"28 trager dan de Duitse Jacqueline Lölling. 

 

In de tussenstand van de Wereldbeker is Meylemans 6e met 1.056 punten.

 

Het beste resultaat van Meylemans dit seizoen is een 5e plaats in de openingsrace in het Letse Sigulda.

 

De Wereldbeker skeleton eindigt volgende week vrijdag (29 januari) met een manche in het Oostenrijkse Innsbruck.

Bron & foto: sporza.be

Van Aert tot 2024 bij Jumbo-Visma: "Er was nog interesse, maar ik wou blijven"

Wout van Aert heeft een nieuw contract getekend dat hem tot 2024 aan Jumbo-Visma bindt. Dat kondigde het Nederlandse team aan in een grappig filmpje met als rode draad: "Wout kan alles".

Ondanks al dan niet vage interesse van onder meer Ineos was er bij Wout van Aert nooit twijfel dat zijn toekomst bij Jumbo-Visma lag. "Ik wilde het zelf heel graag, omdat ik hier een stuk beter ben geworden."

 

"Ik denk dat iedereen heeft kunnen zien dat ik de afgelopen jaren enorme stappen heb gezet. Ik heb veel aan de ploeg te danken. In mijn hoofd was de beslissing om bij te tekenen dan ook vrij snel duidelijk."

 

"Ik hoef je niet uit te leggen dat er meer interesse in me was, maar ik heb zelf nooit gesprekken met een ander team gevoerd. Mijn doel was altijd om mijn contract open te breken."

 

"We zijn het beste team van de wereld geworden. Het was voor mij dan ook het beste om te blijven. Ik ben blij dat het rond is en opgelucht dat ik me er over kan uitspreken."

"Hij is een ster. Geweldig om met zo'n persoonlijkheid te kunnen werken"

 • Richard Plugge (teammanager): "“Wout is een van de grote sterren van het wielrennen. Hij is de huidige nummer 3 van de wereld. Voor ons was het belangrijk om hem te behouden. Er waren misschien ook wel andere teams in Wout geïnteresseerd, maar zijn intentie was vanaf het begin om bij te tekenen. Daarna kostten de details alleen nog wat tijd."
 
 • Merijn Zeeman (sportief verantwoordelijke): "Wout heeft zich ontpopt tot een geweldige smaakmaker in het wielrennen, een ster zou ik wel willen zeggen. Hij is iemand die de sport leuker maakt om naar te kijken. We zijn er trots op dat hij nog jarenlang in geel en zwart zal rijden. Voor ons als coaches is het sportief geweldig om met zo’n persoonlijkheid en renner samen te mogen werken. Onze ploeg is de laatste jaren continu in ontwikkeling geweest. Dat geldt ook voor de ploeg rondom Wout in het voorjaar. Ik denk dat de analyse vorig jaar was dat de ondersteuning onvoldoende was. Daar zijn we mee in ontwikkeling. Dat zal de komende jaren verder gaan. Om ook op dat vlak sterker te worden en Wout de ondersteuning te geven die hij nodig heeft.”

Bron: sporza.be

Foto: Jumbo-Visma

Schaatsseizoen van Mathias Vosté zit erop met liesblessure

Tegenslag voor Mathias Vosté. Het korte seizoen is nog maar net begonnen, maar voor de Belgische schaatser zit het erop: hij blesseerde zich op training aan zijn lies.

Door corona beperkt het schaatsseizoen zich tot 4 toptoernooien in 5 weken in een bubbel in Heerenveen. Het voorbije weekend eindigde Vosté 8e op het EK sprint. De komende 2 weekends waren er wereldbekermanches in Nederland, waarbij Vosté zich hoopte te plaatsen voor het WK afstanden in februari.

 

Maar de 26-jarige Vosté, die zondag 2e werd op de 1.000 meter op het EK, moet een streep trekken door die plannen. Hij liep een blessure aan zijn lies op op training. "Mijn seizoen is voorbij", postte hij op Instagram.

Bron: sporza.be

Foto: VRT

"Bart Swings is fitter dan ooit, hij moet nu rustig blijven en dan komt topresultaat vanzelf"

Het EK schaatsen allround bracht voor Bart Swings niet wat de Belg er zelf van verwacht had. In het kamp-Swings zijn ze toch tevreden over zijn toernooi. "De weg omhoog is ingezet. Als Bart deze lijn doortrekt, dan doet hij op de Olympische Spelen mee voor de medailles" zegt zijn Nederlandse coach Martin ten Hove in de aanloop naar de Wereldkbeker van komend weekend.

"We zagen weer vaak "de oude Bart""

Bart Swings hield niet het beste gevoel over aan het EK snelschaatsen allround. Onze landgenoot werd vorig weekend 6e in Heerenveen en was daar niet tevreden mee. Wat vindt Martin ten Hove, de coach van Swings, van het EK van zijn poulain? "Hij heeft al veel beter gereden op training dan hij afgelopen weekend deed", klinkt het bij Sporza.

 

"Ik snap zijn teleurstelling en ik had ook verwacht dat hij al iets harder zou rijden. Maar het is niet heel verrassend. We zijn best wel veel dingen aan het veranderen in zijn schaatstechniek en dat gaat niet over één nacht ijs."

 

"We hebben al tijdens veel wedstrijden en trainingen gezien dat het wel goed ging, alleen zagen we nu tijdens dit toernooi weer vaak "de oude Bart", die schaatste met zijn oude techniek."

 

"Dat is heel logisch, zeker in een spannend moment. Dan val je vaak terug op oude "fouten". Het is kwestie van veel te herhalen en dan zal je zien dat hij het niveau van het voorseizoen kan laten zien op de wedstrijden."

"Zijn EK was eigenlijk helemaal niet slecht"

Dan lijkt de oplossing simpel: Swings moet dus meer wedstrijden op hoog niveau schaatsen? "Hij heeft in ieder geval veel trainingswedstrijden gereden, maar dat is anders. Hij moet meer racen tegen goede tegenstanders, van wie je wil winnen."

 

"De grootste les van dit EK is de focus op de techniek. We zijn ervan overtuigd dat het plots wel goed kan vallen, zoals bijvoorbeeld komend weekend op de World Cup."

 

6e op een EK, dat is niet slecht. Maar een echte uitschieter blijft uit voor Swings. Boekt hij nog vooruitgang? "Het is zo dat hij vorig jaar een heel slecht seizoen kende. Zijn prestaties van dit EK zijn eigenlijk zo slecht niet in vergelijking met 2020."

 

"Hij maakt echt weer veel progressie. Natuurlijk is het jammer dat het er niet uitkwam op het EK, maar het is volgens ons echt een kwestie van tijd voor hij weer op het podium schaatst van een groot toernooi."

"Swings moet nu vooral rustig blijven"

Is er dan iets mis met de wedstrijdmentaliteit van Swings? "Dat zou ik niet zeggen, want dat betekent dat hij zijn best niet doet. Het is eerder andersom. Hij wil zo graag laten zien dat hij weer bij de top hoort, dat hij daardoor de focus op de techniek verliest. Daar moet hij nu uit leren: focussen op de juiste dingen tijdens een wedstrijd."

 

"Er komen natuurlijk twijfels als je een heel seizoen lang je niveau niet haalt. Hij weet dat hij het kan en dat hij op de goede weg is. Net op zo'n EK, dat breed gevolgd wordt door de media, lukt het net even niet. Nu moet hij vooral rustig blijven en dan komt dat topresultaat vanzelf."

 

"Uit alle data blijkt dat Bart fitter is dan ooit. Zijn techniek is veel veranderd en dat heeft geresulteerd in heel snelle tijden tijdens de trainingen. Op het EK viel hij wat terug in oude gewoonten, maar de weg omhoog is ingezet."

 

"Hij heeft het in zich om podium te halen. Het moet er gewoon eens uitkomen op het juiste moment. Leeftijd (Bart Swings wordt 30, red) mag daarin geen rol spelen. We zien zoveel goede dingen van Bart. Als hij deze lijn doortrekt, dan doet hij op de Olympische Spelen mee voor de medailles."

 

Volgende maand is het WK afstanden het volgende grote toernooi voor Swings. Wat mogen we daar verwachten van de Belg? "Op de massastart is hij sowieso een van de favorieten, op de andere afstanden niet. Maar ik ben er zeker van dat hij kan verrassen", sluit Ten Hove af.

Bron: sporza.be

Foto: gettysport

Kan het nog gekker? Lamkel Zé kroont zich tot matchwinnaar bij Antwerp

Antwerp heeft een tweede zege op een rij geboekt onder Frank Vercauteren. Blikvanger tegen Cercle Brugge was niemand minder dan Lamkel Zé, die een week geleden zichzelf nog leek af te schrijven bij de club maar nu zowaar de enige goal uit de (flauwe) match maakte.

Antwerp - Cercle Brugge in een notendop:

 • Sleutelmoment: In een erg gesloten wedstrijd leken Antwerp en Cercle Brugge op weg naar een scoreloos gelijkspel, maar in het slot van de wedstrijd was daar plots Lamkel Zé.  Na een uitstekende pass van Boya werkte hij beheerst af.

 • Man van de match: Nog geen week is hij terug uit de B-kern, maar tegen Cercle Brugge kroonde Lamkel Zé zich opnieuw tot man van de match met het beslissende doelpunt in de absolute slotfase. Ook Seck en De Laet verdienen een eervolle vermelding, er was geen doorkomen aan voor Cercle.

 • Opvallend: Het gaat zo stilaan van kwaad naar erger voor Cercle. De rode lantaarn kon al niet meer winnen sinds half november op het veld van Waasland-Beveren.

Niets te beleven in flauwe eerste helft

Antwerp-coach Frank Vercauteren moest het onder meer doen zonder Mbokani, Haroun en Gouden Schoen Refaelov en bracht enfant terrible Lamkel Zé terug in de ploeg. Bij Cercle ontbrak dan weer Hazard die eerder deze week uit de selectie werd gezet.

In de eerste helft viel er nauwelijks wat te beleven. Cercle kon eens dreigen via Vanhoutte, aan de overkant mikte Gerkens na een hoekschop tegen de paal.  Het ontbrak bij beide teams aan inspiratie waardoor het aan de rust nog 0-0 stond.

Verguisde Lamkel Zé trekt Antwerp over de streep

Na de rust groeide Antwerp in de partij zonder veel kansen te creëren. Lamkel Zé glipte in de aanvangsfase door de buitenspel, maar faalde oog in oog met Didillon in de afwerking. Even later trapte Hotic via het been van een Antwerp-verdediger naast.

Een kleine 10 minuten voor tijd gebeurde dan het onvermijdelijke. Boya tikte de bal knap door tot bij Lamkel Zé en hij maakte er 1-0 van. Het woelwater besloot zijn doelpunt vervolgens uitbundig te vieren. 

 

Cercle had geen reactie meer in huis en blijft zo de rode lantaarn na 22 speeldagen. Antwerp springt terug naar de 3de plek dankzij... Lamkel Zé. 

Verstraete: "Blij voor Lamkel Zé? Vooral met de zege"

 • Frank Vercauteren (trainer Antwerp): "We wisten op voorhand dat dit een moeilijke wedstrijd zou zijn.  Voetballend is er zeker nog werk, maar iedereen heeft alles gegeven in moeilijke omstandigheden.  Dit is een overwinning van de ploeg en niet van Lamkel Zé al heeft hij ons zeker een handje geholpen. Hij heeft gedaan wat we van hem gevraagd hebben en bracht ons zeker iets bij. Ik kan alleen maar tevreden zijn met zijn prestatie."

 • Paul Clement (trainer Cercle Brugge): "Ik denk dat we vandaag zeker een punt verdienden.  Een overwinning niet, maar ook Antwerp  verdiende de zege niet. Het was een wedstrijd zonder echte kansen en we stonden goed, maar op dat ene moment gaat het dan mis. We zijn heel erg teleurgesteld dat we geen punt kunnen meenemen. Ons spelniveau is meer dan degelijk, maar om op te klimmen in de stand zullen we punten moeten pakken."

 • Birger Verstraete (Antwerp): "Dit was zeker niet onze beste wedstrijd. We speelden goed in blok en Cercle deed dat ook waardoor de grote kansen uit bleven. Het moet in de toekomst zeker beter dan dit, maar het belangrijkste was om de 3 punten te pakken.  Of ik blij ben voor Lamkel Zé? Ik ben vooral blij met de overwinning.  Er staat niemand boven de groep, maar vandaag heeft hij gewoon zijn job gedaan. Ik hoop dat we de komende maanden nog veel plezier aan hem kunnen beleven."

Bron: sporza.be

Beerschot verliest 1e match zonder Losada, Eupen maakt vroege 0-1 snel goed

Beerschot blijft ook onder de nieuwe coach Will Still kwakkelen. Het begon nochtans goed tegen Eupen. Maar na een snelle goal van Noubissi ging het steil bergaf, met 3 Eupense goals en een rode kaart voor de ingevallen Brogno.  De debuterende trainer bleef achteraf strijdvaardig. "Het is op dit soort momenten dat een groep zijn ware sterkte moet tonen." 

Eupen-Beerschot in een notendop:

 • Sleutelmoment: Vlak voor rust krijgt Sanusi een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar het feestje gaat niet door. Eupen kan zo met een voorsprong de rust in en diept die na de pauze zelfs nog verder uit. 

 

 • Man van de match: Konan N’Dri. De Ivoriaan, een product van de Aspire Academy, pakte vanavond uit met een paar geslaagde dribbels en bleek moeilijk af te stoppen. Hij bekroonde een puike wedstrijd met zijn allereerste doelpunt voor de ploeg uit de Oostkantons. 
 
 • Opvallende statistiek: 28 jaar, 3 maand en 7 dagen. Dat is de exacte leeftijd van debuterende coach Will Still. Daarmee is hij de jongste coach ooit in Europa van een club op het hoogste niveau. 

Droomstart voor Still kent geen vervolg

Het tijdperk Will Still kon onmogelijk beter beginnen voor Beerschot. Na 2 minuten belandde een mislukt schot van Halaimia zomaar voor de voeten van Noubissi, die er zonder verpinken 0-1 van maakte.

 

Lang konden de bezoekers die voorsprong niet vasthouden, want nauwelijks enkele minuten later had de onvermijdelijke Prevljak de gelijkmaker al tegen de touwen getrapt. Vanuit de rebound liet de Bosniër Vanhamel geen kans. 

 

Even later had de thuisploeg eigenlijk altijd opnieuw moeten scoren, maar eerst en Ngoy en dan opnieuw Prevljak kwamen niet tot scoren. 

 

De troepen van Still toonden wel goede wil, maar konden weinig uitgespeelde aanvallen op de mat brengen. “Zilveren schoen” Holzhauzer zwierf nagenoeg onzichtbaar over het veld. 

Eupen gaat erop en erover

Vlak voor rust knalde de bedrijvige N’Dri de thuisploeg dan snoeihard op voorsprong.  Na de pauze trok Eupen die goede lijn door. Centrale verdediger Koch nam een uitstekende voorzet van Adriano mooi mee met de borst en trapte perfect overhoeks in doel. Nog voor het uur was de wedstrijd zo gespeeld. 


Een tweede goal van N’Dri werd daarna nog terecht afgekeurd voor buitenspel. Het werd uiteindelijk zelfs nog wat pijnlijker voor Beerschot, want het moest de wedstrijd volmaken met zijn tienen. Na een rake elleboogstoot moest de ingevallen Brogno de strijd vroegtijdig staken. 

Door deze zege tellen zowel Eupen als Beerschot nu 30 punten. Ook rondom hen blijft alles zeer dicht bij elkaar staan. Beerschot blijft achter met een troosteloze 2 op 24. 

San José: "Deze reeks doortrekken"

Will Still (coach Beerschot):  “Mijn debuut was niet goed. Het was een verdiende nederlaag. We beginnen goed aan de match, maar dat heeft nu totaal geen belang meer. We maken twee individuele fouten en worden dan telkens gepakt op de tegenaanval. We scoren niet vlot en krijgen veel te veel tegengoals. Dan gaan de kopjes naar beneden. We moeten zorgen dat we daar zo snel mogelijk uit geraken en terug naar boven kijken. Hoe dan ook moet het snel beter. Het is op dit soort momenten dat een groep zijn ware sterkte moet tonen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Ikzelf als allereerste." 

 

Beñat San José (coach Eupen): “Ik ben erg trots op mijn spelers. De eerste goal was wat pech voor ons, maar we hebben een goede mentaliteit getoond en zijn er meteen in gevlogen. Onze eerste helft was heel erg goed. Ondanks de blessure voor onze kapitein Amat konden we de lijn doortrekken. Na de uitsluiting verliezen we wat controle, maar we eindigen opnieuw sterk. Ik hoop dat we deze reeks kunnen doortrekken. Onze situatie is erg moeilijk, het schema blijft druk. We hebben onze werkwijze wat aangepast met de medische staf om iedereen fit te houden, maar het belangrijkste is dat de spelers er volledig voor blijven gaan.  Prevljak scoort vlot, maar hij is ook zeer belangrijk op het veld en zorgt voor goede een verbinding tussen de verschillende compartimenten. Ik ben blij met zijn scorend vermogen, maar zeker ook met zijn attitude op het veld."

Joren Dom (Beerschot): “We waren uitstekend begonnen. Het was de bedoeling om ze meteen hoog vast te zetten, maar we lopen vrij snel in de val en dan zie je dat het spook van de voorbije weken er meteen opnieuw insluipt. Het was gewoon niet goed genoeg. De resultaten zijn echt slecht. Dit is het slechtst mogelijke moment om een vormdip te hebben, maar ik ben er zeker van dat we dat snel kunnen keren."

 

Menno Koch (Eupen): “10 op 15 in de drukste maand ooit: een heerlijk gevoel. Beerschot is een heel moeilijke ploeg om tegen te spelen, maar we reageren heel goed na die vroege goal. Vooral na balverlies hebben we heel goed druk gezet. Na de rode kaart was het even iets moeilijker,  maar het goede gevoel overheerst. We weten heel goed wat we kunnen als ploeg en profiteren zeer goed van hun foutjes. Het was een beetje een once in a lifetime goal voor mij, maar ik ben vooral blij dat we de zege pakken. Je merkt nu ook dat we opnieuw wat meer in ons ritme zijn gekomen na de gedwongen coronabreak en we gewoon een erg goed niveau halen. Als we zo verder doen, mogen we zeker naar boven kijken.” 

Bron: sporza.be

Jos Verlooy is Belgische Ruiter van het Jaar: "Enorme motivatie om nog beter te doen"

Jos Verlooy is bij het referendum van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie (KBRSF) verkozen tot Ruiter van het Jaar. Glenn Geerts kreeg de titel Menner van het Jaar.

Door de coronamaatregelen kon het Equigala in Brussel niet doorgaan en werden de trofeeën in de ruitersport digitaal uitgereikt.

 

Jos Verlooy werd met ruime voorsprong verkozen tot Ruiter van het Jaar. Hij kreeg 2.932 stemmen achter zijn naam en haalde het van Niels Bruynseels en Pieter Devos, die respectievelijk 2.403 en 2.360 stemmen verzamelden. 

 

"Om in een zo sterk jumpingland als België als meest regelmatige naar voren te komen, is toch wel een prestatie en een enorme motivatie om dit jaar nog beter te doen", waarmee Verlooy verwees naar de Olympische Spelen van Tokio, waar hij met een paard zoals Igor medaillekandidaat is.

 

Op het EK in Rotterdam in 2019 pakte de 25-jarige Verlooy goud met de Belgische ploeg en individueel brons.

Bron: sporza.be

Foto: Belga