Hiep hiep hoera! Kai-Mook wordt 10 jaar!

ZOO Planckendael viert de bekendste olifant met feestweekend

Zondag 17 mei 2009 om 8u40: Heel het land stond op z’n kop en was in feeststemming bij de geboorte van de eerste Belgische olifant. Dit kleine wonder stal onmiddellijk alle harten. Een unieke en blije gebeurtenis met één van de meest opvallende live-streamings van die tijd. Meer dan 100.000 mensen volgden de live geboorte.  Dat kleine olifantenwonder verhuisde drie jaar later met haar familie naar een nieuw en groot verblijf in ZOO Planckendael en ze werd er vorig jaar ook mama van Tun Kai. De geboorte van Kai-Mook was de start van het corridorproject in India. Zo helpen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael deze dieren in hun leefgebied. Om de olifanten en Kai-Mook hier blijvend onder de aandacht te houden, viert ZOO Planckendael heel het verjaardagsweekend 17,18 en 19 mei. Alle kinderen die, net als Kai-Mook 10 jaar zijn of dit jaar 10 worden (geboren in 2009), krijgen gratis toegang gedurende het hele weekend.

Verzorger Cedric Goethals: “Ik denk nog vaak terug aan het mooiste moment in mijn leven als olifantenverzorger: toen baby Kai-Mook na de geboorte rechtstond op haar pootjes en onmiddellijk begon te drinken bij haar mama! Zo’n opluchting en zo mooi!”

Verjaardagsweekend

Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei viert ZOO Planckendael groots: met gratis toegang voor alle kinderen die dit jaar ook 10 jaar zijn of worden (° 2009). Bovendien krijgen de olifanten elke dag van dit weekend een verjaardagstaart. Afspraak om 15u aan de olifantenlodge.  Verjaardagskaartjes of tekeningen mag je afgeven in de shop van ZOO Planckendael zodat ze de olifantentempel kunnen sieren.

Anja Stas, commercieel directeur: “We hebben de mensen betrokken zoals familie en hen het verhaal van begin tot eind mee laten volgen, van zwangerschap tot live geboorte. Het mooiste moment voor mij was het natuurlijke wonder van de geboorte zelf, zo’n emotie! Pas achteraf besef je dat we België toen positief hebben verbonden.”

Kweekgroep in Planckendael

Planckendael speelt een actieve rol in het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde Aziatische olifant. De olifantentempel huisvest een vrouwenfamilie met twee baby’s en een kweekstier. Stier Kanvar kwam onlangs uit ZOO Antwerpen naar ZOO Planckendael. Hij is de toekomstige papa voor de volgende generaties.

Bedreigde olifanten, hier en in India

Sinds de geboorte van Kai-Mook in 2009 steunen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael het corridorproject van Asian Nature Conservation Foundation (ANCF) in India. In de Thirunelli-vallei in Zuid-India strijden mens en olifant om dezelfde grond: de mensen willen er wonen en gewassen verbouwen, de olifanten willen er ongestoord door trekken en in contact komen met soortgenoten. In Zuid-India legt het ANCF corridors (wandelstroken) aan enkel en alleen voor de olifanten. Ze treden er op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen en bieden de bevolking elders een alternatief stuk grond aan om te bewerken. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar hersteld.

Linda Van Elsacker, zoölogisch directeur, na een bezoek aan India: “Fantastisch om een strook bos terug te kunnen geven aan de olifanten zodat ze tijdens hun natuurlijke routes niet meer in direct contact, en meestal conflict, met mensen komen! Dankzij het K-groeiplan van Kai-Mook hebben we in Kerala de olifanten rechtstreeks kunnen steunen.”

Indrukwekkende cijfers:

-           1,2 miljoen bezoekers op de website

-           60 000 mensen keken tegelijkertijd naar het livemoment van de geboorte, nooit gezien in België

-           naamwedstrijd: 7500 inzendingen

-           4,4 miljoen geboortekaartjes verstuurd in heel België

-           173 675 euro verzameld ten voordele van het K-Groeiplan en India

-           18 juni 2012: verhuis olifantenfamilie naar Planckendael

-           13 januari 2018: Kai-Mook wordt in ZOO Planckendael mama van Tun-Kai

-           17 mei 2019: Kai-Mook wordt 10 jaar. Gelukkige verjaardag!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hip veulentje geboren in ZOO Antwerpen

Rond de Egyptische Tempel huppelt er een nieuw zebraatje rond. Mama Luena beviel onlangs van haar derde kleintje. Het is een prachtig meisje en ze heet Ulani. Het veulentje werd in de vrouwengroep geboren, net zoals in de natuur en is al onmiddellijk met de kudde op de Savanne te bewonderen. Flank aan flank laat mama Luena haar kleintje het perk verkennen. Het veulentje is een afscheidsgeschenk van papa Hero die inmiddels in Italië woont. Zijn genenlijn is voldoende vertegenwoordigd. De bergzebra’s doen het goed, hier en in andere Europese zoos. In de natuur niet, daar leven er nog maar 9 000 dieren. Deze zebra’s herken je aan een typerend flapje aan hun keel. Je vindt haar aan de Egyptische Tempel tussen de giraffen en de andere 4 zebra’s.

Bron: ZOO/Antwerpen

Foto's: Jonas Verhulst

HET LEVEN DOOR EEN ROZE BRIL

HET LEVEN DOOR EEN ROZE BRIL

ZOO Antwerpen innoveert continu om het welzijn van de dieren te optimaliseren. Daarom zijn er recent speciale lampen geïnstalleerd bij onze koningspinguïns. De dieren hebben baat bij het brede lichtspectrum van de LEP-lampen (light emitting plasma). De vrij recente lichttechnologie bevat uv-licht. Eerder onderzoek toont aan dat door de aanwezigheid van uv-straling paarsachtige of felroze vlakken op hun snavel verschijnen. Die vlakken geven een indicatie over de conditie van een mannetje en vrouwtje en kunnen ervoor zorgen dat koppeltjes zich optimaal kunnen vormen. Want de mooi oplichtende vlakken verschijnen pas als ze geslachtsrijp zijn. Het menselijk oog heeft niet de mogelijkheid om uv-licht waar te nemen, maar pinguïns – en bij uitbreiding de meeste vogelsoorten - wel. Met het effect willen we koppels beter matchen en het kweeksucces van de bedreigde soort stimuleren. Het experiment is uniek in Europa.    

ACHTERGROND

We willen onze dieren zo goed mogelijk huisvesten en hun welzijn optimaliseren. Daarom proberen we hun natuurlijke habitat zo goed mogelijk na te bootsen. Koningspinguïns komen voor in subarctische regio’s, rond de Falklandeilanden. Daarom kiezen we er ook voor om de lichtcyclus van die regio na te bootsen met LEP-lampen, aangestuurd door een speciaal computersysteem. Doorheen het jaar bootsen we de lengte van de dagen na. De timing van zonsopkomst en zonsondergang verschilt immers doorheen het jaar heel sterk omdat de eilanden dicht bij de zuidpool liggen. In de zomer is er daar heel veel licht en in de winter is het er quasi donker. Begin 2018 onderging het verblijf in ZOO Antwerpen een renovatie en werd er gezocht naar extra en vernieuwende toevoegingen die mogelijk waren op het vlak van verlichting. Een vrij recente lichttechnologie werd gevonden in een Amerikaanse dierentuin.

HOE VERLOOPT HET EXPERIMENT CONCREET?

Op basis van het Amerikaanse voorbeeld zijn LEP-lampen, of light emitting plasma-lampen, geïnstalleerd in het pinguïnverblijf. Dat is erg innoverend en zelfs uniek in Europa. De lampen hebben een heel breed lichtspectrum en bevatten in tegenstelling tot gewone lampen uv-straling. Uit eerder extern onderzoek is gebleken dat pinguïns paarsachtige of felroze vlakken hebben op hun snavels die verschijnen onder uv-licht, vanaf de dieren geslachtsrijp zijn. Die vlakken zorgen ervoor dat de koppeltjes zich optimaal kunnen vormen. 

Uit eerder extern onderzoek is gebleken dat pinguïns mooi gestreepte paarsachtige vlakken hebben op hun snavels die verschijnen onder uv-licht, vanaf de dieren geslachtsrijp zijn.

Als een vrouwtje goed in conditie is en een mannetje ook, dan gaan die een heel mooie oplichtende vlek hebben. Een vlek die wij niet kunnen zien, maar de pinguïns wel doordat de speciale lampen uv-stralen verspreiden”, zegt coördinator Dierenzorg Jan Dams. “Pinguïns, en bij uitbreiding de meeste vogels, zien op een heel andere manier dan mensen. Het menselijk oog heeft niet de mogelijkheid om uv waar te nemen. Pinguïns wel en nemen kleuren anders waar. Door de uv-stralen van de nieuwe lampen zien de pinguïns de kleurrijke zones die mensen niet kunnen waarnemen.” 

Door de uv-stralen van de nieuwe lampen zien de pinguïns de kleurrijke zones die mensen niet kunnen waarnemen.

HOE HEEFT HET EXPERIMENT IMPACT? 

ZOO Antwerpen hoopt met het experiment de partnerkeuze van de pinguïns te verbeteren. “Pinguïns kijken naar elkaar op erg verschillende manieren”, gaat Dams verder. “Glanzen de veren mooi? Zijn de ogen helder? Eén van de aspecten die daarbij hoort, is die weerkaatsing van het uv-licht op de snavel. Dat maken we nu mogelijk. We geven ze de mogelijkheid extra informatie te krijgen over een mogelijke partner. We hopen dat dit leidt tot een beter kweeksucces van de bedreigde soort die zich niet makkelijk voortplant.” De wetenschappers binnen ZOO Antwerpen zullen nu gaan vergelijken wat de concrete impact van de lampen op termijn is. Gaan er meer bevruchte eieren zijn? Zal er betere koppelvorming zijn? 

We geven ze de mogelijkheid extra informatie te krijgen over een mogelijke partner. We hopen dat dit leidt tot een beter kweeksucces van de bedreigde soort die zich niet makkelijk voortplant.

Bron: ZOO/Antwerpen

Foto's: ZOO/Antwerpen

Babygorilla Thandie leert kruipen

De capriolen van babygorilla Thandie kennen geen einde. Een paar weken geleden genoot ze nog van de eerste zonnestralen op haar snoetje, van de wind in haar weelderige haardos en van het gevoel van gras tussen haar tien schattige teentjes.

Thandie geniet met volle teugen van het leven! Maar ze groeit ook als kool. Zoals elk klein baby’tje gaat ze een volgende fase in haar jonge leventje in. Ze leert kruipen!

Mama Mayani laat haar al eens wat meer los en dan zie je de kleine spruit haar uiterste best doen om op haar armpjes en beentjes recht te komen. Waggelend en onbeholpen voorlopig nog. Maar o zo vertederend. Thandie moet nog wat oefenen.

Bron & video: Zoo Antwerpen

Foto: Jonas Verhulst

bekijk onderstaande beelden