Flamingokuikentje Umi piept uit het ei in ZOO Antwerpen

Fantastisch nieuws vanuit de nestkuilen aan het flamingoverblijf in ZOO Antwerpen! Het bevruchte flamingo-ei dat in de broedmachine lag, is uitgekomen en het kuikentje werd succesvol bij de eigen ouders geplaatst. Het is hun eerste nakomeling en ze tonen zich zorgzame ouders. Het kuikentje met zijn lange roze pootjes werd Umi genoemd, wat leven betekent. Met zijn gepiep communiceert hij of zij ijverig met de ouders. Op die manier roept het om voedzame, rode kropmelk. Jong leven in de brouwerij!

Broedproces

Flamingo-eieren zijn zeer fragiel en om breken te vermijden, worden ze in de broedmachine uitgebroed. Intussen blijven de ouders ijverig op een nepei van kalk broeden zodat hun broedzorg gestimuleerd blijft. De broedtijd bij flamingo’s telt 28 dagen, het eigenlijke uitbreken duurt gemiddeld 72 uur. Op 10 juli zat het kuikentje met zijn kopje in de luchtkamer van het ei. Op het einde van het broedproces verliest een ei 15% aan gewicht door verdamping van het water, daardoor ontstaat er een grotere luchtkamer. Om het ei te kunnen openpikken, moet het kuiken hier met zijn kopje in terechtkomen. Vanaf dat moment, leggen de verzorgers het ei in een vochtigere broedkast om het eivlies soepel te houden zodat het niet vast komt te zitten. Met een klein beetje hulp van de verzorgers geraakte het kuikentje op 12 juli uit de vliezen en uit de eierschaal. Het kuikentje heeft hiervoor zijn eigen hulpmiddel, een eitand. Je ziet hem als een witte stip op de foto’s, geniaal. Hij verdwijnt uiteindelijk na enkele dagen.

Verzorger Heidi: “Wist je dat de eidooier ook helemaal wordt opgenomen in het lijfje van de kleine vogel? Het is zijn voedsel de eerste uren uit het ei.”

Succesvolle switch

Na een korte check-up waarbij het kuikentje gewogen wordt (Umi weegt 100 gram op de kop), wisselden de verzorgers het kalkei voor het kuiken. Na een paar momenten van verbazing om het piepende kuikentje dat ineens in zijn hoge nest lag, ging de vader enthousiast op het nest staan. Na 10 minuten spannend afwachten, nam mijnheer het kuiken op zijn poten en ging hij zitten. Hij houdt het kleintje warm onder zijn lichaam en je ziet het kopje af en toe tevoorschijn piepen. De ouders wisselen elkaar af om zelf te kunnen eten.

Verzorger Heidi: “Vooral de papa zorgt goed voor het kuikentje. Umi is heel alert en roept goed. Ouders herkennen hun jong aan de stem. Communicatie ten top!”

Bloedrode babymelk

Flamingo’s voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo’s! De natuurlijke kleurstof van de kreeftachtigen die ze eten, zorgt voor hun mooie rode veren. Zowel het verenkleed als de poten en de snavel van de ouders worden bleker in de periode van het voederen. Pasgeboren kuikens zijn spierwit van kleur. Hun eerste volle verenkleed is grijs om heel langzaam, na een jaar, roze tot felrood te kleuren. De kolonie kleurt mooi op hun vaste stek op het Flamingoplein waar ze iedereen verwelkomen in ZOO Antwerpen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZEBRA GEBOREN IN ZOO PLANCKENDAEL

Is een zebra nu zwart met witte strepen of wit met zwarte strepen? We weten het eigenlijk niet, maar we weten wel dat ons pasgeboren zebraatje een ongelofelijk schatje is. Het meisje is de eerste dochter van Nele en André. Ze kreeg de naam Uzuri, wat schoonheid betekent in het Swahili en ze is nu al te bewonderen op de savanne in ZOO Planckendael.

Nele zorgt heel goed voor haar kleintje, houdt haar dicht bij zich en beschermt haar tegen de enthousiaste aandacht van jong hengstje Tamu. Onze boreling staat heel hoog op haar poten en ze heeft een opvallend driehoekje op haar borst. Haar mama Nele heeft een hartje. Zebra’s Luisa en haar zoon Tamu herken je aan een bolletje op hun borstkas. Breng hen zeker een bezoekje in continent Afrika.

 

Verzorger Jolien: “Zebra Nele liet ons wat wachten op haar eerste jong, ze is over tijd gegaan. Maar dan was het eindelijk zover! Het zebraatje staat al hoog en droog. De poten van het kleintje zijn bijna even lang als die van de mama.”

Bron: ZOO/Planckendael

Foto's: Jonas Verhulst

Vier de zomer in de ZOOmerbar

De ZOOmerbar brengt je elke dag van de week een verkwikkend liveoptreden, koele cocktails en lekkere zomerse gerechtjes — met zicht op de flamingo's!

Kom heerlijk genieten op 't Schoonste terras van 't Stad, in het prachtige belle epoquedecor van ZOO Antwerpen. Gratis toegang tot de bar, ook als je de ZOO (betalend) niet bezoekt. Sla een praatje. Geniet van een hapje en een drankje. En laat je meeslepen door de live muziek op de Kiosk.

Thema-avonden

 • Maandag: Franse chansons
 • Dinsdag: Nederlandstalige liedjes
 • Woensdag: Accordeon moods
 • Donderdag: Jazz, blues & crooners
 • Vrijdag: Swingende covers
 • Zaterdag: Salsa Saturday
 • Zondag: Jukebox, de band speelt liedjes op verzoek

Zalige ZOOmeravonden

met live muziek in een bijzonder decor

 • Elke dag van 16u00 tot 21u00
 • Van 29 juni tot en met 1 september
 • Flamingoplein ZOO Antwerpen
 • Live muziek en kinderanimatie
 • Gratis toegang tot het Flamingoplein – iedereen welkom!

Bron: ZOO Antwerpen

OOK DIT JAAR ZIJN ONZE OOIEVAARS GESLAAGD MET GROOTSTE ONDERSCHEIDING

Ook dit jaar zijn onze ooievaars geslaagd met grootste onderscheiding! Alle jonge vogels zijn geringd en ZOO Planckendael mag mooie cijfers communiceren. Voor het derde jaar op rij zijn er meer dan 100 jongen geboren in het park! 103 kuikens werden geringd, wat het gemiddeld aantal jongen per nest op 2,3 brengt. Een prachtig cijfer! De grootste kolonie van België telt nu 235 vogels in 66 nesten. 

Vanaf augustus trekken de ooievaars weer naar Frankrijk, Spanje en West-Afrika om te overwinteren. Ze vliegen gemiddeld 300 km per dag en maken daarbij gebruik van thermiek, opstijgende warme luchtbellen. Ze vertrekken niet naar de warmte of op vakantie, maar ze vliegen naar daar waar er voldoende voedsel voor hen is. Spijtig genoeg sterven nog altijd veel jonge vogels in hun eerste jaren op trektocht door elektrocutie via hoogspanningskabels.

Vanaf maart verwelkomt ZOO Planckendael ze weer met open armen om te nestelen. En de cirkel is weer rond...

Opnieuw ringt Planckendael zijn jonge ooievaarskuikens

28 mei 2019

Opnieuw ringt Planckendael zijn jonge ooievaarskuikens. Drie ringrondes heeft Planckendael nodig om alle kuikens van 2019 van hun paspoort te voorzien. Ooievaars leggen drie tot vijf eieren, die ze 33 dagen warmhouden en om beurten bebroeden. Gemiddeld worden er 2 tot 3 jongen groot per nest.

Ringen

Zoals elk jaar ringt Planckendael alle kuikens. Met behulp van een hoogtewerker gaat hun verzorger twaalf meter de hoogte in op bezoek bij elk nest om de jongen te identificeren. Die nesten hebben een diameter van zo’n 1,5 meter en liggen hoog in de boomkruinen en op nestplatformen, verspreid over het hele park. Elk kuiken wordt geringd en we plukken veertjes die we bewaren voor later onderzoek.

Planckendael ligt op een natuurlijke trekroute

Overwinteren doen de ooievaars tussen Spanje en West-Afrika. Sommigen vliegen meer dan 4 000 kilometer met een gemiddelde van 300 kilometer per dag. De ooievaarstrek naar het zuiden heeft niets met hun zoektocht naar warmere oorden te maken, zoals weleens wordt gedacht. Ze vliegen naar het zuiden omdat daar in de winterperiode meer voedsel te vinden is. Een gevaarlijke tocht, want hoogspanningskabels zijn een grote vijand van ooievaars.

Ooievaars zonder grenzen

Planckendael hielp in de jaren ’90 de bijna verdwenen ooievaars overleven in West-Europa door enkele koppels ooievaars te laten broeden in het park. Hun nakomelingen volgden de natuurlijke trekroutes naar het zuiden en komen jaarlijks terug naar Planckendael om er te broeden.

De oorspronkelijke Planckendaelgroep van zes dieren breidde daardoor uit tot een kolonie van meer dan 128 ooievaars in 2017. Samen met de Vlaamse Gemeenschap, het Zwin en Natuurpunt startte Planckendael in 1999 het project ‘Ooievaars zonder grenzen’. Binnen dat project werd extra onderzoek gedaan naar de trekroutes van ooievaars. Met satellietzenders ontdekten de wetenschappers van het CRC (Centre for Research and Conservation), het wetenschappelijk instituut van ZOO Antwerpen en Planckendael, dat jonge dieren nog steeds naar Afrika trekken, maar dat veel oudere ooievaars al lang niet meer de oversteek maken. Ze overwinteren in Spanje en Frankrijk, omdat ze daar op o.a. vuilnisbelten voldoende voedsel vinden.

Bron: ZOOplanckendael.be

Foto's: Jonas Verhulst

Dubbele adoptie monniksgieren in Planckendael zorgt voor wereldprimeur

MONNIKSGIEREN PLOTS MET VIEREN

Twee primeurs in één klap voor ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Jarenlange inspanningen rond de kweek van monniksgieren resulteerden in mei 2019 in vier jonge gieren die komende zomer in Bulgarije in de natuur worden uitgezet. Twee kuikens zitten nu op het nest bij hun natuurlijke ouders. Het derde werd door een ervaren koppel geadopteerd. Dat koppel kreeg daarenboven nog een éxtra adoptiejong uit een Franse dierentuin onder z’n vleugels. Het is de éérste keer ter wereld dat monniksgieren twee jongen tegelijk onder de veren neemt. Bovendien deden wetenschappers van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael een unieke DNA-analyse op een uitgekipt ei van een monniksgier om het geslacht van kuikens sneller te bepalen. “Dat is een extra troef”, zegt Marleen Huyghe, stamboekhouder en coördinator van het Europese kweekprogramma. ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael adviseren voortaan andere dierentuinen eischalen uit de broedmachine op te sturen naar Antwerpen om de speciale analyse te doen in het eigen labo.

ZOO PLANCKENDAEL SCOORT WERELDPRIMEUR: DUBBELE ADOPTIE DOOR MONNIKSGIEREN

VOOR HET EERST OOK UNIEKE DNA-ANALYSE OP UITGEKIPT EI

Twee primeurs in één klap voor ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Jarenlange inspanningen rond de kweek van monniksgieren resulteerden in mei 2019 in vier jonge gieren die komende zomer in Bulgarije in de natuur worden uitgezet. Twee kuikens zitten nu op het nest bij hun natuurlijke ouders. Het derde werd door een ervaren koppel geadopteerd. Dat koppel kreeg daarenboven nog een éxtra adoptiejong uit een Franse dierentuin onder z’n vleugels. Het is de éérste keer ter wereld dat monniksgieren twee jongen tegelijk onder de veren neemt. Bovendien deden wetenschappers van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael een unieke DNA-analyse op een uitgekipt ei van een monniksgier om het geslacht van kuikens sneller te bepalen. “Dat is een extra troef”, zegt Marleen Huyghe, stamboekhouder en coördinator van het Europese kweekprogramma. ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael adviseren voortaan andere dierentuinen eischalen uit de broedmachine op te sturen naar Antwerpen om de speciale analyse te doen in het eigen labo.

ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael zijn dé autoriteit op het vlak van monniksgieren. Al jaren kweken beide parken met de vogels, bestuderen ze de factoren die de doorgaans moeilijke kweek kan stimuleren en zetten ze jonge dieren opnieuw uit in de natuur. In heel Zuid-Europa is de monniksgier de voorbije jaren verdwenen door onder meer jacht en vergiftiging. Als coördinator van het Europese kweekprogramma opende ZOO Planckendael in 2005 een datingvolière. Gieren vanuit heel Europa kunnen elkaar er leren kennen en worden opgevolgd door wetenschappers. Zijn er écht positieve signalen, dan wordt het koppel samen gezet in het Breeding Centre in ZOO Planckendael. “Daar kunnen ze een nog hechter koppel worden en kunnen wij hen goed opvolgen. Dat zijn basisvereisten om goed te kweken”, vertelt Marleen Huyghe, stamboekhouder en Europees programmacoördinator.

Met succes, blijkt nu. Dit broedseizoen legden drie de koppels er een ei. Eén koppel zorgde zelfs voor twee bevruchte eieren. Om het kweeksucces te verhogen, werd hun eerste ei weggehaald om uit te broeden in de machine. Het experiment gebeurde bij Orion en Crouk. Hun broeddrang bleef aanwezig en dus legde het koppel één maand later een tweede bevrucht ei. Dat ei kipte uit op 6 juni 2019. Het jong uit hun eerste ei zag het levenslicht op 7 mei 2019. De experts van ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael kozen ervoor om dat bij het ervaren koppel Sir en Snowflake te plaatsen. “Het embryo in hun ei bleek afgestorven”, gaat Huyghe verder. Tegelijkertijd contacteerde een Franse dierentuin de experts van ZOO Planckendael. Daar was begin mei ook een jong uitgekomen in de broedmachine dat niet bij de ouders gezet kon worden omdat die intussen op een tweede vervangei broedden. Een zoektocht naar een geschikt adoptiekoppel binnen het kweekprogramma bracht hen bij Sir & Snowflake.

ALLEREERSTE DUBBELE ADOPTIE

Voor de allereerste keer in de geschiedenis werden daarom twee jongen bij één adoptiekoppel geplaatst. Het was een behoorlijke sinecure om beide kuikens onder de poten te krijgen. Pas na verschillende pogingen konden ze zich breed genoeg maken en pasten beide jongen onder de poten. De dubbele adoptie laat toe jaarlijks meer kuikens in het programma te kweken en meer aan natuurbroed te doen, waarbij ouders hun jongen zelf grootbrengen. Dat is een belangrijke voorwaarde om uit te zetten in de natuur. Opgevoed door mensen geraken vogels te afhankelijk van hen.

UNIEKE DNA-ANALYSE

Een aantal jongen worden deze zomer in Bulgarije in de natuur uitgezet. Want om uit te zetten, zijn er meerdere jonge vogels nodig om voldoende sociale interactie te behouden. Ze mogen eveneens slechts enkele dagen van elkaar verschillen zodat ze samen uitvliegen. Ook het geslacht is belangrijk. Er zijn te veel mannen in de datingvolière in ZOO Planckendael. Het geslacht vroeger bepalen - ruim voor het transport naar de herintroductiesites - zorgt voor een betere geslachtsverhouding in de volière. Daarom is voor het eerst de eischaal van het eerste adoptiejong onderzocht. “Uit opgedroogde bloedvaatjes is DNA geïsoleerd en het geslacht bepaald”, legt Philippe Helsen uit, onderzoekscoördinator conservatiegenetica bij ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael. “Bij staalname willen we altijd niet-invasief werken en ouders niet storen tijdens het broeden. Elke manipulatie vormt een risico. En elk jong telt.”

Deze techniek, voor het eerst beoefend op een ei van monniksgieren, is een extra troef. ZOO Antwerpen & ZOO Planckendael adviseren voortaan andere dierentuinen eischalen uit de broedmachine naar het labo van het onderzoekscentrum in Antwerpen op te sturen voor de speciale DNA-analyse. “Alle expertise komt samen en dient het kweekprogramma en het herintroductieprogramma positief”, besluiten Huyghe en Helsen.

Bron: ZOO/Planckendael

Foto's: Marleen Huyghe - verzorgers - Olivier

ZOO Planckendael verwelkomt familie geredde berberapen

Nieuwe diersoort krijgt een verblijf in Marokkaanse sferen

In ZOO Planckendael heerst een blije stemming. Het dierenpark bij Mechelen verwelkomt een nieuwe diersoort. Een familie berberapen neemt er zijn intrek in een prachtig nieuw verblijf in Marokkaanse sferen. Zeven geelbruine aapjes leven er samen. Ze zijn bedreigd en hebben onze aandacht broodnodig. Deze apen werden in 2017 in Polen gered uit een illegaal kweekcentrum. Zo kwamen ze bij Stichting AAP en daarna bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek terecht. Zij zochten een goede opvang voor dieren in nood. En die hebben ze nu gevonden, hun nieuwe thuis is in ZOO Planckendael!

Help!

Berberapen leven in het Atlasgebergte in Noord-Afrika (Marokko en Algerije) tot op 2 000 meter hoogte. Er zijn nog maar een 10 000 dieren over. De laatste 30 jaar is hun aantal met 65% afgenomen. Hun leefgebied wordt door de mens ingepalmd. Dieren worden illegaal verhandeld om als huisdier dienst te doen. Ook hier in Europa! Als de eigenaar ze niet meer wil, komen ze vaak in opvangcentra terecht. Ze worden ook gebruikt in het toerisme. Op toeristische plaatsen kun je op de foto met zo’n aapje. Schattig of niet, ga op reis niet op de foto met een aap!

Berbernamen

De groep bestaat uit 3 mannen en 4 vrouwen. Alle dieren in ZOO Planckendael hebben een berbernaam. Zo heb je kweekman Aku, wat maan betekent. Hij is 20 jaar oud. Dan komt mama Taziri (± 12j) of maanlicht en haar zoon Tuareg (± 2j) of een berberstam en mama Ayana (± 12j) of bloesem met haar zoon Dayo (± 2j) of genoegen. De twee laatsten zijn meisje Musa (2j) of zoon en vrouwtje Kayla (± 10j) of mijn lieverd. De vrouwtjes dragen hun kleintjes eerst op de buik en dan verhuizen ze naar de rug, zelfs mannetjes dragen baby’s. ZOO Planckendael neemt deel aan het EEP (EAZA Ex situ Programme), het Europese kweekprogramma.

Marokko in ZOO Planckendael

Hun nieuwe buitenverblijf is zo’n 2 500 m² groot en heeft verschillende klimbomen. Centraal staat een wintergroene Atlasceder van zeven meter hoog. In de waterpartij kunnen ze spelen, dat vinden ze heerlijk. De binnenverblijven hebben grote ramen zodat de bezoekers de dieren ook daar bezig kunnen zien. Het gebouw is opgebouwd als een Marokkaans huis van leem. De bezoekers vertoeven op de binnenplaats. Hier vind je citrusvruchten, vijgenbomen en terracotta amforen gevuld met geurige kruiden. Zo ruik je Marokko. Wist je dat de verzorgers de kruiden ook gebruiken als verrijking voor de dieren?

Vlooien

Berberapen hebben geen insecten in hun pels, maar toch vlooien ze elkaar. Zo communiceren ze: ze bevestigen de rangorde, geven blijk van respect of onderdanigheid. Het vriest ’s winters in het Atlasgebergte maar met een warme ondervacht hebben ze hun eigen winterjas.

Smulpapen

Als het etenstijd is, proppen ze hun eten in hun wangzakken, voor later. Ze lusten grassen, vruchten, schors, bladeren en af en toe een insect zoals rupsen. In ZOO Planckendael krijgen ze meerdere keren per dag veel groenten, apenbrokken en een beetje fruit.

Matthias, curator zoogdieren: “Ik ben enorm blij met deze nieuwe apensoort in ZOO Planckendael. Het zijn boeiende groepsdieren en deze geredde groep heeft een belangrijke boodschap te brengen. Poseer op reis nooit met berberapen!”

WEETJES:

 • BIJGELOOF: Op Gibraltar leven een 200-tal dieren. Volgens een legende blijft Gibraltar in handen van de Britten zolang er berberapen op de rots leven. Dus die doen er alles aan om de groep in stand te houden.Wist je dat dit de enige aap is die in Europa voorkomt?
 • Wist je dat zelfs de bijhorende toiletgroep tegels en lampen in berberstijl en authentieke Marokkaanse deuren heeft? De wasbekken staan op verschillende hoogtes: klein en groot, broederlijk naast elkaar. En helemaal nieuw is het ruimere familietoilet met een grote wc, een kleine wc en een verzorgingskussen.

TIP: Tegen de zomer wordt de weg naar dit verblijf nog avontuurlijker met een boomhut met glijbaan en kruiptunnels, goed voor een boeiende ontmoeting met de berberapen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiep hiep hoera! Kai-Mook wordt 10 jaar!

ZOO Planckendael viert de bekendste olifant met feestweekend

Zondag 17 mei 2009 om 8u40: Heel het land stond op z’n kop en was in feeststemming bij de geboorte van de eerste Belgische olifant. Dit kleine wonder stal onmiddellijk alle harten. Een unieke en blije gebeurtenis met één van de meest opvallende live-streamings van die tijd. Meer dan 100.000 mensen volgden de live geboorte.  Dat kleine olifantenwonder verhuisde drie jaar later met haar familie naar een nieuw en groot verblijf in ZOO Planckendael en ze werd er vorig jaar ook mama van Tun Kai. De geboorte van Kai-Mook was de start van het corridorproject in India. Zo helpen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael deze dieren in hun leefgebied. Om de olifanten en Kai-Mook hier blijvend onder de aandacht te houden, viert ZOO Planckendael heel het verjaardagsweekend 17,18 en 19 mei. Alle kinderen die, net als Kai-Mook 10 jaar zijn of dit jaar 10 worden (geboren in 2009), krijgen gratis toegang gedurende het hele weekend.

Verzorger Cedric Goethals: “Ik denk nog vaak terug aan het mooiste moment in mijn leven als olifantenverzorger: toen baby Kai-Mook na de geboorte rechtstond op haar pootjes en onmiddellijk begon te drinken bij haar mama! Zo’n opluchting en zo mooi!”

Verjaardagsweekend

Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei viert ZOO Planckendael groots: met gratis toegang voor alle kinderen die dit jaar ook 10 jaar zijn of worden (° 2009). Bovendien krijgen de olifanten elke dag van dit weekend een verjaardagstaart. Afspraak om 15u aan de olifantenlodge.  Verjaardagskaartjes of tekeningen mag je afgeven in de shop van ZOO Planckendael zodat ze de olifantentempel kunnen sieren.

Anja Stas, commercieel directeur: “We hebben de mensen betrokken zoals familie en hen het verhaal van begin tot eind mee laten volgen, van zwangerschap tot live geboorte. Het mooiste moment voor mij was het natuurlijke wonder van de geboorte zelf, zo’n emotie! Pas achteraf besef je dat we België toen positief hebben verbonden.”

Kweekgroep in Planckendael

Planckendael speelt een actieve rol in het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde Aziatische olifant. De olifantentempel huisvest een vrouwenfamilie met twee baby’s en een kweekstier. Stier Kanvar kwam onlangs uit ZOO Antwerpen naar ZOO Planckendael. Hij is de toekomstige papa voor de volgende generaties.

Bedreigde olifanten, hier en in India

Sinds de geboorte van Kai-Mook in 2009 steunen ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael het corridorproject van Asian Nature Conservation Foundation (ANCF) in India. In de Thirunelli-vallei in Zuid-India strijden mens en olifant om dezelfde grond: de mensen willen er wonen en gewassen verbouwen, de olifanten willen er ongestoord door trekken en in contact komen met soortgenoten. In Zuid-India legt het ANCF corridors (wandelstroken) aan enkel en alleen voor de olifanten. Ze treden er op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen en bieden de bevolking elders een alternatief stuk grond aan om te bewerken. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar hersteld.

Linda Van Elsacker, zoölogisch directeur, na een bezoek aan India: “Fantastisch om een strook bos terug te kunnen geven aan de olifanten zodat ze tijdens hun natuurlijke routes niet meer in direct contact, en meestal conflict, met mensen komen! Dankzij het K-groeiplan van Kai-Mook hebben we in Kerala de olifanten rechtstreeks kunnen steunen.”

Indrukwekkende cijfers:

-           1,2 miljoen bezoekers op de website

-           60 000 mensen keken tegelijkertijd naar het livemoment van de geboorte, nooit gezien in België

-           naamwedstrijd: 7500 inzendingen

-           4,4 miljoen geboortekaartjes verstuurd in heel België

-           173 675 euro verzameld ten voordele van het K-Groeiplan en India

-           18 juni 2012: verhuis olifantenfamilie naar Planckendael

-           13 januari 2018: Kai-Mook wordt in ZOO Planckendael mama van Tun-Kai

-           17 mei 2019: Kai-Mook wordt 10 jaar. Gelukkige verjaardag!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hip veulentje geboren in ZOO Antwerpen

Rond de Egyptische Tempel huppelt er een nieuw zebraatje rond. Mama Luena beviel onlangs van haar derde kleintje. Het is een prachtig meisje en ze heet Ulani. Het veulentje werd in de vrouwengroep geboren, net zoals in de natuur en is al onmiddellijk met de kudde op de Savanne te bewonderen. Flank aan flank laat mama Luena haar kleintje het perk verkennen. Het veulentje is een afscheidsgeschenk van papa Hero die inmiddels in Italië woont. Zijn genenlijn is voldoende vertegenwoordigd. De bergzebra’s doen het goed, hier en in andere Europese zoos. In de natuur niet, daar leven er nog maar 9 000 dieren. Deze zebra’s herken je aan een typerend flapje aan hun keel. Je vindt haar aan de Egyptische Tempel tussen de giraffen en de andere 4 zebra’s.

Bron: ZOO/Antwerpen

Foto's: Jonas Verhulst

HET LEVEN DOOR EEN ROZE BRIL

HET LEVEN DOOR EEN ROZE BRIL

ZOO Antwerpen innoveert continu om het welzijn van de dieren te optimaliseren. Daarom zijn er recent speciale lampen geïnstalleerd bij onze koningspinguïns. De dieren hebben baat bij het brede lichtspectrum van de LEP-lampen (light emitting plasma). De vrij recente lichttechnologie bevat uv-licht. Eerder onderzoek toont aan dat door de aanwezigheid van uv-straling paarsachtige of felroze vlakken op hun snavel verschijnen. Die vlakken geven een indicatie over de conditie van een mannetje en vrouwtje en kunnen ervoor zorgen dat koppeltjes zich optimaal kunnen vormen. Want de mooi oplichtende vlakken verschijnen pas als ze geslachtsrijp zijn. Het menselijk oog heeft niet de mogelijkheid om uv-licht waar te nemen, maar pinguïns – en bij uitbreiding de meeste vogelsoorten - wel. Met het effect willen we koppels beter matchen en het kweeksucces van de bedreigde soort stimuleren. Het experiment is uniek in Europa.    

ACHTERGROND

We willen onze dieren zo goed mogelijk huisvesten en hun welzijn optimaliseren. Daarom proberen we hun natuurlijke habitat zo goed mogelijk na te bootsen. Koningspinguïns komen voor in subarctische regio’s, rond de Falklandeilanden. Daarom kiezen we er ook voor om de lichtcyclus van die regio na te bootsen met LEP-lampen, aangestuurd door een speciaal computersysteem. Doorheen het jaar bootsen we de lengte van de dagen na. De timing van zonsopkomst en zonsondergang verschilt immers doorheen het jaar heel sterk omdat de eilanden dicht bij de zuidpool liggen. In de zomer is er daar heel veel licht en in de winter is het er quasi donker. Begin 2018 onderging het verblijf in ZOO Antwerpen een renovatie en werd er gezocht naar extra en vernieuwende toevoegingen die mogelijk waren op het vlak van verlichting. Een vrij recente lichttechnologie werd gevonden in een Amerikaanse dierentuin.

HOE VERLOOPT HET EXPERIMENT CONCREET?

Op basis van het Amerikaanse voorbeeld zijn LEP-lampen, of light emitting plasma-lampen, geïnstalleerd in het pinguïnverblijf. Dat is erg innoverend en zelfs uniek in Europa. De lampen hebben een heel breed lichtspectrum en bevatten in tegenstelling tot gewone lampen uv-straling. Uit eerder extern onderzoek is gebleken dat pinguïns paarsachtige of felroze vlakken hebben op hun snavels die verschijnen onder uv-licht, vanaf de dieren geslachtsrijp zijn. Die vlakken zorgen ervoor dat de koppeltjes zich optimaal kunnen vormen. 

Uit eerder extern onderzoek is gebleken dat pinguïns mooi gestreepte paarsachtige vlakken hebben op hun snavels die verschijnen onder uv-licht, vanaf de dieren geslachtsrijp zijn.

Als een vrouwtje goed in conditie is en een mannetje ook, dan gaan die een heel mooie oplichtende vlek hebben. Een vlek die wij niet kunnen zien, maar de pinguïns wel doordat de speciale lampen uv-stralen verspreiden”, zegt coördinator Dierenzorg Jan Dams. “Pinguïns, en bij uitbreiding de meeste vogels, zien op een heel andere manier dan mensen. Het menselijk oog heeft niet de mogelijkheid om uv waar te nemen. Pinguïns wel en nemen kleuren anders waar. Door de uv-stralen van de nieuwe lampen zien de pinguïns de kleurrijke zones die mensen niet kunnen waarnemen.” 

Door de uv-stralen van de nieuwe lampen zien de pinguïns de kleurrijke zones die mensen niet kunnen waarnemen.

HOE HEEFT HET EXPERIMENT IMPACT? 

ZOO Antwerpen hoopt met het experiment de partnerkeuze van de pinguïns te verbeteren. “Pinguïns kijken naar elkaar op erg verschillende manieren”, gaat Dams verder. “Glanzen de veren mooi? Zijn de ogen helder? Eén van de aspecten die daarbij hoort, is die weerkaatsing van het uv-licht op de snavel. Dat maken we nu mogelijk. We geven ze de mogelijkheid extra informatie te krijgen over een mogelijke partner. We hopen dat dit leidt tot een beter kweeksucces van de bedreigde soort die zich niet makkelijk voortplant.” De wetenschappers binnen ZOO Antwerpen zullen nu gaan vergelijken wat de concrete impact van de lampen op termijn is. Gaan er meer bevruchte eieren zijn? Zal er betere koppelvorming zijn? 

We geven ze de mogelijkheid extra informatie te krijgen over een mogelijke partner. We hopen dat dit leidt tot een beter kweeksucces van de bedreigde soort die zich niet makkelijk voortplant.

Bron: ZOO/Antwerpen

Foto's: ZOO/Antwerpen

Babygorilla Thandie leert kruipen

De capriolen van babygorilla Thandie kennen geen einde. Een paar weken geleden genoot ze nog van de eerste zonnestralen op haar snoetje, van de wind in haar weelderige haardos en van het gevoel van gras tussen haar tien schattige teentjes.

Thandie geniet met volle teugen van het leven! Maar ze groeit ook als kool. Zoals elk klein baby’tje gaat ze een volgende fase in haar jonge leventje in. Ze leert kruipen!

Mama Mayani laat haar al eens wat meer los en dan zie je de kleine spruit haar uiterste best doen om op haar armpjes en beentjes recht te komen. Waggelend en onbeholpen voorlopig nog. Maar o zo vertederend. Thandie moet nog wat oefenen.

Bron & video: Zoo Antwerpen

Foto: Jonas Verhulst

bekijk onderstaande beelden