Nadert het softijsfaillissement in België?

Belgische markt toont in tegenstelling tot de rest van de wereld amper nog interesse in softijs

Antwerpen/Vlaanderen, 12 juli – Steeds minder consumenten in ons land genieten bij de huidige zomerse temperaturen van softijs. De wereld marktleider in de meest uiteenlopende ijsmachines en toebehoren, Carpigiani Benelux(Zandhoven/Antwerpen), merkte in België de voorbije jaren een sterk dalende trend voor de verkoop van softijsmachines; tot zelfs 80% in vergelijking met eind jaren ‘90. Terwijl softijs in de rest van de wereld vandaag wél bijzonder populair blijft. Producenten wijzen met een beschuldigende vinger richting de negatieve berichtgeving uit het verleden, rond enkele gevallen van besmetting na het eten van softijs.

 

Softijs wordt sinds de aangehaalde voorvallen door het grote publiek, in België, nog al te vaak geassocieerd met slechte hygiëne. De gevolgen voor de producenten van softijsmachines, waaronder marktleider Carpigiani, zijn dramatisch in ons land.Tussen 1990 en 2000 stonden er op de Belgische markt tot ongeveer 1.250 softijsmachines. Op dit moment is dat aantal gedaald tot 150 à 200 machines; een daling met meer dan 80%. Een doorgedreven heropvoeding van een deel van de ijsventers (naar het voorbeeld van Nederland) en de verstrengde regelgeving voor softijsmachines sluiten volgens de sector nieuwe gevallen van besmettingen nagenoeg uit.

“De huidige generatie softijsmachines voldoet volledig aan de Hygiënecode voor ijsbereiding”, lichten Joop Mulder en Stefan De Vroede van Carpigiani Benelux, toe. “Ze zijn allemaal voorzien van een eigen pasteurisatiefunctie. Die verhittingstechniek doodt bij gebruik alle mogelijke bacteriën en verhindert besmettingen. Zo’n functie garandeert de hygiëne van het toestel tot maximaal zes weken, maar wij raden al onze klanten aan om dit om de 14 dagen te doen. Voor het onderhoud en de reinigingen werken de meeste zaken trouwens steevast met professionele firma’s. Dus wat ons betreft, is het huidige angstklimaat en de dalende trend geheel onterecht.”

Opmerkelijk is dat ondanks de sterke daling van interesse in softijs, de Belg de ijsvariant nog wel steeds op grote schaal consummeert bij pakweg fast food-ketens, pretparken en winkels zoals bijvoorbeeld IKEA. Bij onze buurlanden en in de rest van de wereld was softijs overigens nooit populairder. In grote steden zoals Tokio, New York, London en Melbourne zijn softijsvarianten van pakweg thee en watermeloen erg trending op social media. En in Nederland maakt softijs meer dan een zesde uit van het totaalaanbod. Bij onze Noorderburen staan er 4.500 tot 5000 softijsmachines.

 

Bron: HOLY2

Fiesta Europa

Groenplaats, Antwerpen 17-18-19-20-21 juli 2019

Voor het ultieme vakantiegevoel is er Fiesta Europa, de gezelligste en authentiekste Europese specialiteitenmarkt die rondtoert in Vlaanderen en omstreken.

Kuier langs kraampjes van marktkramers uit alle hoeken van ons continent die unieke spullen of typische voeding en drank aanbieden.

Vlei u neer op ons internationaal terras om te genieten van al dat lekkers, terwijl de kinderen zich uitleven op de springkastelen in het kinderdorp. 

Pik intussen een internationaal getint concertje mee. De sfeervolle livemuziek nodigt heel wat bezoekers uit om te dansen.

Proef, geniet, ontdek, beleef.

Openingsuren

Woensdag 17 juli - 10.00u - 22.00u
 
Donderdag 18 juli - 10.00u - 22.00u
 
Vrijdag 19 juli - 10.00u - 22.00u
 
Zaterdag 20 juli - 10.00u - 22.00u
 
Zondag 21 juli - 10.00u - 19.00u
 
Randanimatie
 
Kinderdorp
Doorlopend
 
Woensdag 17 juli - 12h - 15h
 
Woensdag 17 juli - 18h - 22h
 
Donderdag 18 juli - 12h - 15h
 
Donderdag 18 juli - 18h - 22h
 
Vrijdag 19 juli - 12h - 15h
 
Vrijdag 19 juli - 17h - 22h
 
Zaterdag 20 juli - 14h - 16h
 
Zaterdag 20 juli - 18h - 22h
 
Zondag 21 juli - 11h - 14h
 
Zondag 21 juli - 15h - 18h
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 JULI 2019

PRETTIGE FEESTDAG VOOR ONZE AMERIKAANSE VRIENDEN

WIJ WENSEN ONZE VRIEND WIES ANDERSEN EEN SPOEDIG HERSTEL TOE, NA ZIJN ZWARE HART OPERATIE. VANWEGE ONZE REDACTIE.

NIET TE VERGETEN 

NU ZONDAG 9 JUNI GEUZEN TORNOOI OP VEEMARKTJE

BEKIJK ONDERSTAANDE BEELDEN

GELUKKIGE 20ste VERJAARDAG ALANA VANWEGE ONZE REDACTIE

SINT-ANDRIES RUN ZONDAG 26 MEI 2019

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuw op Den Dam CC De Vleeshaak

Den Dam is stadsontwikkelingsgebied. Willen we loften, koffiebars, quinoa- en kefirgelegenheden? Wordt de frituur een sushibar en schieten huizenprijzen de lucht in?
Als kloppend hart van deze nieuwe wijk komt er CC De Vleeshaak, een prachtige cultuurtempel die de transformatie van de buurt in gang moet trekken. Zal iedereen zijn plaats vinden in deze maakbare wereld?

Welkom op de culturele bouwwerf van den Dam! Een theatervoorstelling waarin fictie realiteit wordt. Receptie/iftar inbegrepen!
Volg CC De Vleeshaak op Facebook en Instagram

CREDITS
Gemaakt door de verenigingen en bewoners van de Antwerpse Damwijk en de kunstenaars van Archipel, Rooftoptiger en Bad van Marie
Met steun van de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen, Het Oude Badhuis
Met dank aan Cultuurconnect, de Dansende Samenleving, Elegast, Groot Familie, Kras Dam, KunstZ, Loods des Doods, MEATPACK, Piazza, de Verhalenwerf

BINNENKORT
vr 17 mei 2019 20:00 | Antwerpen vertrekpunt Café Poppemieke, Korte Lobroekstraat 4 | tickets via Het Oude Badhuis
za 18 mei 2019 20:00 | Antwerpen vertrekpunt Café Poppemieke | tickets via Het Oude Badhuis
zo 19 mei 2019 20:00 | Antwerpen vertrekpunt Café Poppemieke | tickets via Het Oude Badhuis

Foto’s: CC De Vleeshaak

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diamantmuseum DIVA vierde verjaardag met traktatie op diamanten

Exact één jaar geleden opende diamantmuseum DIVA haar deuren voor het grote publiek in Antwerpen. Ruim 5.000 mensen bezochten DIVA tijdens het 57-uur durende openingsfeest op 4, 5 en 6 mei. Op zaterdag 4 mei vierde DIVA haar eerste verjaardag met workshops diamantslijpen en juweelontwerp, stadswandelingen in De Gouden Straatjes én trakteert DIVA met vijf diamanten.

“DIVA verovert steeds meer harten. We kijken tevreden terug naar onze eerste Wonderkamer, een samenwerking met topinterieurarchitect Axel Vervoordt. Ook de vaste collectie groeit dankzij schenkingen van weldoeners die samen met onze partners en sponsors geloven in de rol van DIVA als toonaangevend landelijk diamant- en zilvermuseum”, geeft Luk Lemmens aan, voorzitter van de Museumstichting. “Deze landelijke rol reflecteert zich ook in het bezoekersaantal. Het voorbije jaar kreeg DIVA 88.000 bezoekers in het museum. Uiteraard rusten we niet op onze lauweren. Op 13 september opent de tweede Wonderkamer met de vermaarde juwelenontwerpers Wouters & Hendrix. Maar eerst vieren we feest. Ik nodig iedereen uit om onze verjaardag op zaterdag 4 mei mee te vieren.”

Samen met het Antwerpse juwelierscollectief ‘De Gouden Straatjes’ en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), koepelorganisatie van de Antwerpse diamantsector, stelde DIVA een feestelijk programma voor. Want ook de juweliers van De Gouden Straatjes bliezen hun eerste kaarsje uit én breiden uit.

Zeven Juweelontwerpers sloten zich aan bij het collectief. De Wijngaardstraat in het historisch centrum, altijd al een ‘Gouden Straatje’ met z´n dichte concentratie aan edelsmeden bracht vijf namen mee: Mia & Moi, Hanne Schoofs, Wim Meeussen, Gerda de Vrij en Rembrandt Jordan.

Foto’s & video: www.divaantwerp.be / Frederik Beyens

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voorlopige bescherming van het juwelenhuis Ruys in Antwerpen

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt het juwelenhuis Ruys in Antwerpen voorlopig als monument. 
“Juwelenhuis Ruys is een echte parel van de Antwerpse binnenstad. Het prachtige art nouveau gebouw van architect Ferdinand Truyman geniet tot ver buiten de stad naambekendheid. Het is bovendien opmerkelijk dat het juwelenhuis al vijf generaties in het bezit is van dezelfde familie. Vanwege deze historische, architecturale en artistieke waarde verleen ik de voorlopige bescherming.” zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
 
Juwelenhuis Ruys ligt op een steenworp van de iconische Nationale Bank en Sint-Jozefkerk en werd ontworpen door de privé- en stadsarchitect Ferdinand Truyman en gebouwd in 1902-1904, langsheen de bedrijvige Sint-Jorispoort. Het juwelenhuis is al vijf generaties in het bezit van dezelfde familie. Zo startte stamvader en goud- en zilversmid Jacques Marie Ruys (1810-1863) rond 1839 een atelier in de straat en opende daar later met zijn echtgenote een juwelenzaak.


 
Truyman ontwierp een indrukwekkende natuurstenen façade in een zwierige art-nouveaustijl met neorococo-elementen als uithangbord voor de winkel. De begane grond wordt volledig ingenomen door drie grote vitrines met bijzonder sierlijk houtwerk. De verdiepte winkeltoegang heeft een bijzonder plafond bekleed met spiegels. De huisnaam is aangebracht op de brede houten puilijst met rocaillesleutels en cartouches.
Het intact bewaarde unieke begin twintigste-eeuwse winkelinterieur is net als het gebouw ontworpen volgens een totaalconcept in art-nouveaustijl. Tot op vandaag kenmerkt het zich door een uitzonderlijk verfijnde afwerking en kwaliteitsvol materiaalgebruik.

Andere ruimtes op de begane grond (de huidige kantoren) achter de winkelruimte werden in dezelfde periode 1902-1904 ingericht in een eclectische stijl met elementen ontleend aan het neoclassicisme, de neo-Vlaamse renaissance, de neogotiek en een gestileerde art nouveau. Een zeer opmerkelijk plafond in de middenste kamer met de voorstelling van vier vrouwenfiguren (wellicht de vier jaargetijden) en de symbolen van de dierenriem wordt toegeschreven aan grafisch kunstenaar en lid van de Antwerpse kunstenaarsvereniging De Scalden, Emile Delrue. Tot op vandaag wordt de zaak door naaste verwanten als juwelenhuis uitgebaat. Het is dankzij hun inspanningen dat dit prachtige gebouw in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven.
 
Procedure
Na de voorlopige bescherming organiseert het stadsbestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de stad. Binnen negen maanden beslist de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed over een definitieve bescherming.

Foto’s: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/6164

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belgian Icon ‘Bruegel’ van Jos De Gruyter en Harald Thys

Na een vliegtuig te hebben opgedragen aan Kuifje in 2015, gevolgd door Magritte, de Rode Duivels, Tomorrowland en de Smurfen, presenteert Brussels Airlines haar 6de Belgian Icon: een uniek vliegtuig geïnspireerd door de Vlaamse schilder Bruegel de Oude. Het resultaat is een groot kunstwerk en het meest complexe vliegtuigdesign ter wereld door de enorme gedetailleerdheid van het schilderwerk.

Omdat 2019 het Bruegeljaar is, heeft Brussels Airlines besloten om de Vlaamse Meester te eren met een Belgian Icon. Voor de gelegenheid werkte de luchtvaartmaatschappij samen met Toerisme Vlaanderen enBOZAR, Paleis voor Schone Kunsten. Deze laatste trad op als curator en stelde voor om te werken met twee hedendaagse Belgische kunstenaars, Jos De Gruyter en Harald Thys. Het artiestenduo kreeg de opdracht om een design voor het vliegtuig te bedenken dat naar het werk van de oude meester kijkt vanuit het perspectief van hun eigen kunststijl.

Hoewel 450 jaar hen scheidt, delen de artiesten en Bruegel gelijkenissen in de manier waarop ze de realiteit observeren, met zijn plaatsen, mensen, landschappen en gewoontes. Bovendien hebben ze met elkaar gemeen dat ze hetzelfde gebied bewonen: België, waar ze leven en waaruit ze inspiratie halen voor hun artistieke producties.

Voor het vliegtuig hebben Jos de Gruyter & Harald Thys een selectie elementen uit emblematische Pieter Bruegel schilderijen gekozen om een nieuwe compositie en realiteit te creëren. Het nieuwe universum dat ze creëerden integreert details en taferelen uit werken als Nederlandse Spreekwoorden (1559), Het Gevecht tussen Vasten en Vastenavond (1559), Kinderspelen (1560), De Vlucht naar Egypte (1563), Jagers in de Sneeuw (1565), De Oogst (1565) en De Boerendans (1569).
Het resultaat is een 37m lange Airbus A320 die Bruegel werd gedoopt. De twee zijden van de romp hebben elk een eigen design en het duurde 19 dagen om alles met de hand te schilderen. Bruegel is dan ook het meest complexe vliegtuigdesign dat ooit werd gecreëerd, door de enorme gedetailleerdheid van het schilderwerk.
Het vliegtuig werd vandaag in aanwezigheid van Christina Foerster, CEO van Brussels Airlines, Ben Weyts, Vlaams Minister van Toerisme, Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, Paul Dujardin, CEO van BOZAR en de artiesten onthuld.

“Brussels Airlines is een ambassadeur van België. Dit 6de iconische vliegtuig toont de rijke kunstgeschiedenis van België en we zijn heel trots op het prachtige vliegende kunstwerk dat we met de steun van Toerisme Vlaanderen en de artistieke expertise van BOZAR hebben gecreëerd. De Hi Belgium Pass, dat een groot succes is sinds de lancering in 2017, bouwt verder op dit ambassadeurschap om toeristen naar ons mooie land te trekken, nu ook met de Flemish Masters Experience.” Christina Foerster, CEO van Brussels Airlines

Het Bruegel vliegtuig is dus slechts een deel van een groot project om de Vlaamse Meesters in 2019 en 2020 te promoten. Brussels Airlines en Toerisme Vlaanderen bundelen hun krachten om toeristen naar België te doen afreizen met de Hi Belgium Pass: de Vlaamse Meesters Experience. Met de pass kunnen toeristen van 48 Europese steden naar Brussel vliegen, onbeperkt met de trein naar Belgische steden reizen en een heleboel culturele bezienswaardigheden gratis bezoeken. De Vlaamse Meesters exposities en collecties in Vlaanderen en Brussel zijn nu ook inbegrepen. Eenmaal in Brussels Airport aangekomen worden reizigers meteen in het Bruegel universum ondergedompeld, dankzij een grote kunstinstallatie van Toerisme Vlaanderen bij de gate A40.
“Vlaamse Meesters zoals Pieter Bruegel spreken internationaal nog altijd tot de verbeelding. Het zijn culturele uithangborden die een breed publiek kunnen verleiden om af te reizen naar de bakermat van zoveel fantastische kunst. Wie zich echt wil onderdompelen in de wereld van Bruegel, Rubens of Van Eyck moet Vlaanderen zeker bezoeken.” Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme

“In onze nieuwe state-of-the-art animatie komen de iconische figuren uit de schilderijen van Bruegel op een unieke manier tot leven. De animatie maakt deel uit 

van een langlopend belevingsproject op de luchthaven. Op 3 jaar tijd raken zo’n 75 miljoen reizigers geprikkeld door onze Vlaamse Meesters en ook door onze andere toeristische troeven zoals gastronomie en wielrennen. Daar komen nu nog eens 1 miljoen passagiers bovenop die de komende 5 jaar van of naar Brussels Airport zullen reizen aan boord van een vliegende Vlaamse Meester. Dat zijn nog eens 1 miljoen mensen die trotse ambassadeurs van onze Vlaamse Meesters worden en bij uitbreiding ook van onze toeristische bestemming. Reken daar gerust ook nog eens de miljoenen mensen bij die via sociale media beelden zullen zien of delen van dit prachtige vliegtuig.” Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen
“Velen kennen BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten als de culturele hotspot in het historische gebouw van Victor Horta in het hart van Brussel. Vandaag is BOZAR ook geëvolueerd naar een echt “House of Creation”, door hedendaagse creatie te stimuleren in onze eigen ruimtes maar ook op onverwachte plaatsen. Naast het ondersteunen van de deelname van Jos de Gruyter & Harald Thys aan de 58ste Internationale Kunsttentoonstelling – La Biennale di Venezia, zijn we blij dat we onze reis met het kunstenaarsduo tot hoog in de lucht kunnen uitbreiden met de lancering van dit bijzondere vliegtuig.” Paul Dujardin, CEO van BOZAR – Paleis voor Schone Kunsten

Het artiesten duo Jos de Gruyter & Harald Thys werd gekozen om België te vertegenwoordigen op de 58ste Internationale Kunstmanifestatie – La Biennale di Venezia, die van 10 mei tot en met 24 november plaatsvindt.Daarom zal Bruegel’s allereerste vlucht een vlucht naar Venetië zijn, om de artiesten te begeleiden naar de inhuldiging van het Belgische paviljoen op 11 mei. Het vliegtuig zal daarna vluchten verzorgen in het hele Europese en Midden-Oosten netwerk van Brussels Airlines voor de komende 5 jaar.

Foto’s & video: www.bozar.be

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tentoonstelling Gils-Van Ostaijen-Gils

In de nalatenschap van Gust Gils sluimerden drie dagboekschriften van de vader van de schrijver. In deze Jongelingsdagboeken (1915-1918) schreef René Gils o.a. over zijn liefdes- en kantoorleven, zijn dichterlijke ambities en de vriendschap met Paul van Ostaijen, zijn collega op het Antwerpse stadhuis.
Dit bijzondere tijdsdocument uit de eerste wereldoorlog, met essentiële getuigenissen voor de biografie van Paul Van Ostaijen, wordt nu voor het eerst gepresenteerd in de tentoonstelling Gils-Van Ostaijen-Gils in de bovenkamer bij Demian. 
 
Meelezen over de schouder van een tijdgenoot van Van Ostaijen, het turbulente Antwerpen van de oorlogsjaren beleven; prille liefdes, danspaleizen, dichterlijke ambities, dromen, kantoorkarakters, schrijfkamers, demonstraties, vriendschappen en intriges.
 
Gust Gils is één van de belangrijkste literaire erfgenamen van Van Ostaijen’s werk. Het is dan ook een opmerkelijke vaststelling dat hij nooit op de hoogte blijkt te zijn geweest van het poëtisch verleden van zijn vader en de onvermoede overeenkomsten in beider gevoelsleven. Dankzij deze bijzondere dagboeken is de band tussen beiden zichtbaar geworden. Wat bij leven niet gebeurde is met deze vondst hersteld.          
 
Naast de dagboeken toont Demian een bijzondere selectie publicaties en archivalia van zowel Paul van Ostaijen als Gust Gils. 

  
 
Opening:                          
 
Zaterdag 11 mei, met om 15.00 en 16.00 uur een voordracht uit de dagboeken door acteur en regisseur Koen de Sutter. 
Dit evenement is onderdeel van de derde editie van het Letterenhuisfestival.

Demian
Hendrik Conscienceplein 16-18
B 2000    Antwerpen
Tel + 32 (0)3 233 32 48

info@demian.be
www.demian.be

www.antiquariaat.demian.be
www.uitgeverij.demian.be

Foto’s: Demian

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rommelmarkt op den Dam op 14 september

Een van de grootste rommelmarkten van de stad in meerdere straten van de Damwijk. Vorig jaar hadden we meer als 130 standhouders. Kom snuisteren tussen verschillende kraampjes en geniet van straatanimatie. Groot?! Een groot deel van de Damwijk is autovrij en je kan kuieren in de Twee Netenstraat, Lange Lobroekstraat, Rupelstraat, Demerstraat, Dijlestraat en de Weilandstraat. Er vallen altijd koopjes te doen op den Dam!

Wil jij spulletjes verkopen?
Lees er alles over op www.damsefeesten.be! Of spring ineens naar het inschrijvingsformulier!

Was je er vorig jaar bij?
Neem dan zeker je inschrijvingsnummer van vorige keer erbij (staat in mail of SMS) en dan krijg je dezelfde standplaatsen terug als in 2018!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ONZE VRIEND EDDY MAES ZOU VANDAAG 68 JAAR GEWORDEN ZIJN

WE ZIJN JE NIET VERGETEN LIEVE VRIEND

RUST IN VREDE

VANWEGE DE REDACTIE