De tentoonstelling The Double Life of Images van Dr. Hugo Heyrman wordt geopend op zaterdag 9 november van 16.00u. tot 21.00u.

De tentoonstelling loopt van zondag 10 november tot en met zondag 12 januari 2020.

De omvangrijke tentoonstelling Dr. Hugo Heyrman The Double Life of Images (2019) omvat meer dan 50 werken, in opvolging van eerdere reeksen: Transparency of Time (2017), A Transformative Gaze (2014), Another Reality (2012), Inside the image (2010) en City Life & Body Language (2008). Dit is zijn 14e solo expo in Galerie De Zwarte Panter sinds de eerste Cyclus van het Straatleven, De waarneming waarnemen: herinneren is het isoleren van een visueel fragment in 1975. Dr. Heyrman maakte naam in de jaren 60 en 70 als pionier van de eerste happenings, popart en conceptuele kunst in België, en door een rebelse houding te kanaliseren in publicaties (Happening News, Artworker Star) en een Continentale Video & Filmtoer met een Mobiel Museum voor Moderne Media, experimentele objecten en schilderijen.

Sinds de jaren ’60 heeft hij zich ontwikkeld als een van de belangrijkste schilders van zijn generatie. Met een voortdurende uitdaging verdiept Dr. Hugo Heyrman zich verder in het avontuur van het schilderen. Met zijn oeuvre heeft hij bijgedragen aan de heropleving van de rol van de schilderkunst. In essentie gaat zijn werk over het mysterieuze dubbele leven van beelden: de ambigue aanwezig-in-afwezigheid structuur van het beeld, simultaan concreet en abstract — het opent een transitionele ruimte tussen het reële, het herinnerde en het imaginaire.

Schilder van het postmoderne leven

De enigmatische schilderijen van Dr. Hugo Heyrman worden gekenmerkt door een picturale intensiteit en een resonantie van de beelden. Zijn kunst is zowel diepzinnig als opstandig tegen een lineaire, chronologische vorm van tijd. Via het mysterieuze dubbele leven van beelden betreden we de dimensie van een flexibel, innerlijk gevoel van tijd — waar een blik een privé droom wordt. De werken zijn een informele schilderkunstige transformatie van materie en media, fotografie en film-bronnen. Er ontstaat een verruimde picturale iconologie — een dialectische relatie tussen materiële beelden en mentale beelden.

Elk nieuw doek is een experimentele ervaring in het gebruik van schilderkunstige fictie en vrijheid. Het artistiek avontuur toont zich in de overlapping van realiteit, herinnering en verbeelding. Als schilder van ‘atmosferen van verandering’, creëert hij een picturale ruimte die zich openplooit in een meervoud van betekenis: een simultane constructie en deconstructie van het beeld. Zijn betrokkenheid bij de wereld raakt ons, als een picturale realiteit, een plaats buiten ruimte en tijd — in het oog van de 'maelstrom', omgeven door een veranderende 'zeitgeist'.

Het boek The Double Life of Images van Dr. Hugo Heyrman, met een essay van de kunstenaar, vormgegeven door Thomas Soete, verschijnt naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling.

Een bibliofiele editie in een foedraal met een origineel werk van Dr. Hugo Heyrman in een oplage van 15 exemplaren, genummerd van 1 tot 15, wordt uitgegeven door de Vrienden van De Zwarte Panter. De intekenprijs van deze bibliofiele editie bedraagt 700 euro, te storten op rekeningnummer IBAN: BE96 0682 0095 2705 van de Vrienden van de Panter. De gewone editie is verkrijgbaar in de galerie en in de betere boekhandel tegen de prijs van 30 euro, verzendingskosten niet inbegrepen.

Dr. Hugo Heyrman – deelname aan 'Forgotten Heritage: European Avant-Garde Art Online'project by Marika Ku┼║micz, founder of the Arton Foundation: www.forgottenheritage.eu/artists/128/dr-hugo-heyrman- presented at the National Museum, Warsaw.

De tentoonstelling Nick Andrews ”Tales & Rituals” loopt nog t.e.m. zondag 3 november.

Alfred Klinkan in Neue Galerie Graz –Wasnichtallessorauskommt

Universalmuseum Joanneum – Joanneumsviertel, Graz, Österreich, nog t.e.m. 12 januari 2020.

Alfred Klinkan (Judenburg 1950 - Wien 1994) komt in Antwerpen toe in 1976. De jonge Oostenrijker had een buitenlandse studiebeurs verkregen aan de Antwerpse Academie voor 1976-1977 en hij ontving voor 1977 nog een stipendium van de Oostenrijkse staat. Al in 1977 kreeg hij een eenmanstentoonstelling in de galerie De Zwarte Panter, geopend door Jan Cox, en zijn laatste expositie was in 1990. Ter gelegenheid van deze omvangrijke retrospectieve Alfred Klinkan, gaf het museum een uitgebreide catalogus/boek uit “Alfred Klinkan - Wasnichtallessorausauskommt” met teksten van Günther Holler-Schuster, Peter Peer, Dralog Prelog, Wolfgang-Schlag, Paul De Vree, Ulrich Becker en Ernest Van Buynder. Te bekomen aan 30 €. De samenwerking tussen de galerie De Zwarte Panter en de curator van de tentoonstelling Günther Holler-Schuster was enthousiasmerend, volledig in de geest die de kunstenaar uitstraalde. www.museum*joanneum.at

Fred Bervoets – Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135. Nog tot 20 december.

Steeds is het autobiografisch karakter aanwezig. Het al of niet verdoken zelfportret is dan ook een steeds terugkerend motief. www.ccmerksem.be

Jan Cox - lezing concert

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de geboorte van de kunstenaar.

De Commissie Cultuurbeleid van de Universiteit Antwerpen, de Vrienden van het MuHKA en de Vrienden van De Zwarte Panter organiseren op dinsdag 26 november om 19 uur een lezing-concert in de neogotische kapel van het voormalig klooster van de Grauwzusters, Lange Sint-Annastraat 7 te 2000 Antwerpen. Ernest Van Buynder, erevoorzitter van het MuHKA en voorzitter van de Commissie Cultuurbeleid verwelkomt en duidt kort de figuur van Jan Cox. Eredocent Gilbert De Greeve vertolkt op de piano de Derde Fantasie van Peter Benoit en Gymnopédie van Eric Satie, alsook een Prelude van de componist Renier Van der Velden. Dirigent Jaak Gregoor houdt hierna een korte lezing over Harry Cox, componist en broer van Jan. Gilbert De Greeve vertolkt daarna een “Légende - à la mémoire d’Alice Nahon” van Harry Cox. Dankwoord door Pierre Cox, astronoom en zoon van Harry Cox. Glas van de vriendschap. Graag uw aanwezigheid bevestigen via www.uantwerpen.be/jancox

Atelier ARTISIT - Extimiteit

Deelnemende kunstenaars: Roel Brouns, Marcel Houben, Jos Holtappels, Tinne Kers, Patrick Peeters, Angelique Vantuykom, Gaston Wuestenberge.

Kunstenaars op uitnodiging : Fred Bervoets, Karolien Bollen, Maartje Elants, Frank Maieu en Yves Velter. Vernissage vrijdag 8 november om 19u. Met performance, gedichten bij hapjes en dranken. Inleidend woord Prof. Dr. Willem Elias (kunstfilosoof, VUB).

Zaterdag en zondag 9-10, 16-17, 23-24 november, telkens van 10u tot 18u.

Abdijsite Herkenrode (Poortgebouw), Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt. www.artisit.be

Tentoonstelling Kamagurkistan. De grenzen van de ernst - mudel Deinze, nog t.e.m. 26 januari 2020Kamagurka’s vlijmscherpe humor fileert het menselijk gedrag op een kafkaiaanse wijze. Via schilderijen, cartoons en sketches krijg je een menu van menselijk gedrag waarin humor, wreedheid, wellust, platitudes maar ook lukrake gedachten in een absurd sausje worden geserveerd. De titel verwijst naar het Studio Brussel programma uit 2002.

Activiteiten in het mudel : Vrijdag 6 december 20:00 - Kamaloog:

Hou Sinterklaasavond vrij in jouw agenda want dan trakteren we jullie op de Kamaloog! Het belooft een bijzondere avond te worden want de hoofdrol is weggelegd voor Kamagurka. Moderator van dienst is Babette Degraeve, zelf beeldend kunstenaar. Extraatje is dat deze special doorgaat in de tentoonstelling Kamagurkistan. Prijs € 5

Vrijdag 29 november 2019 van 20:00 tot 22:00, Leietheater, Brielstraat 8, 9800 Deinze Kamagurka & Herr Seele - The Return of the Comeback , 80 jaar Kamagurka & Herr Seele!

Al veertig jaar zijn Kamagurka en Herr Seele vrienden. Het was 16 jaar geleden dat ze nog eens samen op de planken hadden gestaan. Jaren waarin ze weliswaar samenwerkten als schilders, tekenaars en schrijvers, maar niet als theatermakers. Het wordt een vrolijk en creatief weerzien op de scène, zowel voor Kamagurka en Herr Seele als voor het publiek. Kamagurka en Herr Seele staan klaar om Vlaanderen terug te veroveren met The Return of the Comeback

Prijs € 19,0 - Reservatie via www.leietheater.be Bezoek voor of na de voorstelling GRATIS de tentoonstelling over Kamagurka in het mudel met je ticket. Mudel is open van 18.30 u tot 22.30 u. Praktisch : Museum van Deinze en de Leiestreek – Mudel, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Tel: 09/381.96.70 - www.mudel.be - museum@deinze.be  Openingsuren : weekdagen van 14 tot 17.30 u.

zaterdag en zondag van 10 tot 12 u en van 14 tot 17 u. Maandag gesloten.