25 JAAR KLEINE TUNNEL WAS EEN TOPPER

BLANKENBERGE LEEFT 2019

GEUZENTORNOOI 2019

ST. ANDRIES RUN 2019 ONDER BEGELEIDING VAN DE KERKKLOKKEN BY DANNY VERMOENS ( FREDDY WALKER )

KELDERBRANDJE MUNTSTRAAT ANTWERPEN SNEL ONDER CONTROLE DOOR DANNY VERMOENS ( FREDDY WALKER )

Pelgrimstafel op Witte Donderdag: een van de oudste tradities in de stad

Ook dit jaar staat er op Witte Donderdag een rijkelijk gedekte tafel in het Julianusgasthuis in de Hoogstraat, vandaag gekend als Galerie De Zwarte Panter. 
Dat deze ‘pelgrimstafel’ gepresenteerd wordt op een van de oudste plekken van de stad is geen toeval. Eeuwen geleden al werd op Witte Donderdag de tafel gedekt voor ‘twaalf arme lieden of pelgrims’. Deze tafel, een verwijzing naar het Laatste Avondmaal, is rijkelijk gevuld. Een blik op het tafereel met onder andere veel visgerechten doet al snel denken aan oude schilderijen. 
Op en rond de pelgrimstafel hangen kunstwerken, reproducties van originele werken van het Maagdenhuis. De organisatie is dan ook een samenwerking van de vzw Sint-Julianusgasthuis en het Maagdenhuis. De link met armenzorg en ‘de hongerigen spyzen’ ligt voor de hand. 
Tot 18 uur kan je dit historisch tafereel komen bezoeken. ’s Avonds komt de traditie echt tot leven wanneer (achter gesloten deuren) 12 bejaarden, gekozen door Zorgbedrijf Antwerpen, komen genieten van een heerlijke pelgrimsmaaltijd. Met verse vis, natuurlijk.
De tafel is gedekt voor 13 gasten: die 13de plaats is voor Christus zelf gereserveerd. Een Christusbeeld ingesmeerd met boter zit mee aan tafel. Dat gaat terug tot alweer een oeroude traditie waarbij Christus uit een grote klont boter geportretteerd werd. 
Nog altijd pelgrims
Jaarljiks overnachten nog een 30-tal pelgrims in onze stad. Het Vlaams Compostelagenootschap richtte voor hen, samen met het OCMW en de Stad Antwerpen, een nieuwe herberg op. Tijdens deze pelgrimstafel voorziet het Compostelagenootschap een infostand om toekomstige pelgrims te adviseren bij de voorbereidingen van hun tocht. 
Binnenkort Unesco Werelderfgoed? Als het aan het Koninklijke Sint-Julianus Genootschap ligt wel. Zij bereiden een dossier voor om de Pelgrimstafel officieel erkend te krijgen als immaterieel cultureel erfgoed door Erfgoed Vlaanderen en op termijn zelfs als Unesco Werelderfgoed.

BEKIJK ONDERSTAANDE FOTOREPORTAGE

175 RENNERS IN DE RONDE VAN VLAANDEREN

VLAAMS NATIONAAL ZANGFEEST 17 MAART 2019

BLOK CAFE ATLAS AAN VOETGANGERS TUNNEL TEGEN DE VLAKTE

SPIJBELMARS RAP DOOR ANTWERPEN, DAN RAP OP SNEEUWVAKANTIE

EINDE KERSTPERIODE 2018, OP NAAR 2019

UITSTAP FAMILIE PARK HARRY MALTER, BY DANNY VERMOENS ( FREDDY WALKER )

VOORUITGANG WERKEN ST.JANSVLIET TOT 3 SEPTEMBER 2018 DOOR DANNY VERMOENS ( FREDDY WALKER )

SCHOOL BEGINT, BEZOEKJE AAN DE ANTWERPSE ZOO IS STEEDS WELKOM

VORIG WEEKEND OP GROENPLAATS, 3X3 MASTERS BY DANNY VERMOENS ( FREDDY WALKER )

OPTREDEN COUNTRYBAND NEVADA IN CAFE KLEINE TUNNEL, GROOT SUCCES. BY DANNY VERMOENS ( FREDDY WALKER )