SJOEMELPOEDEL 

NOG EENS

 

Eigenlijk een te mooie, bijna lieve benaming voor een madam die op zulke grove wijze 'in onze zakken' heeft gezeten.
Maar ja, als je van in den beginne van deze financiële horror story al die lachende gezichten zag van politiekers van alle strekkingen, gecharmeerd om ook eens naast een mooie, stralende figuur de media te halen. We bekijken en luisteren naar de Mechelse opperburgemeester Somers op You Tube : ' met Sihane samen voor verhaal van hoop' en 'we gaan er een lap op geven'. Die 'lap' hebben we intussen gekregen die 'hoop' ist verschwunden...
Met onze dank aan Farouk, de misdaad jager van VTM die het aangedurft heeft dit alles aan het licht te brengen. Hier kan niet van een vorm van racisme gesproken worden : Farouk tegen Sihane...
The show must go on, ontspanning in tijden van de vaccins.
 
TURKS FRUIT
Wisten we al lang dat Erdogan het type dictator is dat niet in onze Europese Gemeenschap past. Zijn gevangenissen zitten overvol met opposanten, dokters, advocaten, journalisten.
Nu heeft die 'leider' zich op een schabouwelijke wijze weer eens in de internationale media gebracht. Iedereen heeft de 'stoelen dans' kunnen zien op tv. Twee stoelen voor de mannen, géén voor Europese Ursula. Sta je daar voor gek. Zelfs zulk gedrag heeft een Trump nooit gehaald.
Protest van meneer Michel : no way. Schrik van vrouwenhater Erdogan. Mossel.
Voor mij géén 'Turks Fruit' meer. Het smaakt nu meer zout dan zoet. Nog wel 'Turks Fruit' van Jan Wolkers met zijn uit 1969 daterende roman die toen héél pikant over kwam.
 
FANCLUB
Iedereen is toch wel een 'fan van'. Vanaf een soap figuur op tv (Frank bij 'Thuis), een zanger (Will Tura), een voetballer (De Bruyne) en zo. Maar die hebben ze ook in bij de familie von Sachsen-Coburg : prins Laurent !
De brave man, haalt de 'boekskes' niet zoveel meer en is nu  een fan van Van Ranst ! Laurent poseerde met vrouw en kinderen, allemaal in pulls type Van Ranst. Die we tegen heug en meug bijna dagelijks op het scherm zien en horen.
Maar ja, met Van Ranst wordt niet gezwanst !
 
Tot de 1° mei in 't Stad, met vlag en wimpel van de snorren ? Hoop doet leven .
 
OPPERSNOR

DRUK DRUK DRUK.

Een corona week, de zoveelste (tel kwijt) in het leven van een gepensioneerde snor-fanaat kan ook wel eens heel druk wezen. Gelukkig maar.
Kan ook negatief zijn als ze begint met het overlijden van mijn buurman en vriend Louis, kom je plots in de realiteit dat je inderdaad oud wordt, met alle pijntjes vandien. En je vrienden je verlaten , één voor één.
Het zijn er al zoveel geworden. Kleurrijke figuren uit mijn snorrenclub, zoals de Bellenmannen uit Temse en Ieper, onze kleine Fransman Michelleke. Sinds de stichting van de vereniging in 1978 zijn er talloze veel te vroeg ontvallen.
En nu mijn buurman, ik zal hem missen. We hadden allebei in het maritieme Antwerpse wereldje gewerkt. Hij bij de CMB en ik als waterklerk bij Newman and Son. Onderwerp van de gesprekken ging uiteraard over die 'goeie ouwe tijd', toen de Handelsbeurs nog écht een beurs was waar druk cargo's voor scheepvaart verhandeld werden. En de hedendaagse mails nog de telegrams waren die verstuurd werden vanuit het kleine postkantoor in de Twaalfmaandenstraat, naast de beurs.
Louis weg, een babbel-buur minder in het gebouw.
Nu is het voor mij wachten op het eerste vaccin dat me op 1 april zal ingespoten worden. No fake !
Het leven kan hard zijn.
MAGRITTE EN ZO
Surrealisme is ook 'very Belgian'! Met uiteraard als grootmeester René Magritte, eenieder vooral bekend om zijn 'Ceci n'est pas une pipe', al eens misbruikt door een snorrenclub als 'Ceci n'est pas une moustache' ... En het logo van ons vroegere SABENA.
Surrealisme kleurt hier je dag, niet alleen VTM (kleurt uren je dag met publiciteit).  Ook de politiek in Belgenland is surreëel. Bewijze het jaar lange geleuter om het corona gevaar in goeie banen te leiden. Dat tart alle verbeeldingen. Na de laatste vaccins stuur je deze bewindvoerders beter terug naar huis : blijf in jullie kot.
PRIVACY
Heeft niet alleen te maken met de kleur van je buurman, de zoveelste aanvraag voor een moskee, de foto van Uncle Ben op de dozen rijst of een misplaatste mop over een inwijkeling. Het gaat veel verder.
Als ik thuiskom en mijn lieve dame zegt dat ik waarschijnlijk ben 'blijven hangen' in café 'De Kroon' en ik ontken in alle toonaarden opent ze de gsm waar een heel kort berichtje staat : 'Hoe was het in café 'De Kroon' ? Wie, in Godsnaam, heeft Google of wie dan ook verwittigd dat ik op café ben geweest. Dat gaat toch niemand aan ! Dat maakt deel uit van mijn PRIVACY ! Zal ik dan maar klacht indienen bij zo'n instelling die zich met zulke overtredingen bezighouden?
Die zitten waarschijnlijk op café. Allez, dan wel nà de eerste mei  ...
OEPS, FOUTJE
Vorige keer vermeld dat er in de Stalinstraat in Deurne een monumentje zou onthuld worden ter nagedachtenis van de slachtoffers bij de aanslagen in ons land. En vond ik de benaming van die straat niet zo goed gekozen : Stalin ...
Nu blijkt deze een kunstenaar te zijn die in die gemeente gewoond heeft en dezelfde naam droeg. Waarvan akte.
LET'S GO URBAIN 
Laten we naar 't stad gaan !
Hier in 't stad dus. Waar mits enig geknoei en een beetje politieke steun plus een advocaat van een andere partij dan de jouwe makkelijk aan je meubelen geraakt. 
Hebben we het over Sihame (shame) El Kaouakibi (Open Vld) van voorzitter Lachaert die niet blauw maar groen zal lachen. Faut le faire ! De kleerkasten in haar slaapkamer, waar Dovy baas jaloers op is, ingepakt in witte folie (misschien goedkoper in aluminiumfolie van den Aldi). Als vriendin (zakenpartner!) Nguyen het maar mooi vindt...Er staan ons nog heerlijke tijden te wachten in deze pandemie periode. Wat extra zon in de tuin en meer Farouk op VTM en de nodige pagina's in Het Laatste Nieuws en we overleven de 'Paas Pauze'.
Tot dan !
 
OPPERSNOR

MISSION IMPOSSIBLE

SLAAPVERWEKKEND ! Kon me absoluut niet boeien, die familieruzie op 'niveau' ... The Royal Highnesses trilden op hun grondvesten.
Mijn respect voor the Queen, die in haar functie en op zulke leeftijd daar moet op reageren. 
De twee 'afvalligen' zoeken nu bij money-maker Oprah hun frustraties kwijt mits een 'Koninklijke vergoeding' !
Heb dus die door onze VT1 met veel tromgeroffel aangekondigde uitzending, met onze centen betaald, een kwartiertje gevolgd, mijn vrouwlief een avondkus gegeven en in de slaapkamer op het andere toestel een spannende film met Tom Cruise gevolgd.Bye, bye Harry en Meghan. De rest is waarschijnlijk voor 'de boekskes'.

 

DE STEM DES VOLKS
'Debout, les damnés de la terre. Ontwaakt verworpenen der aarde.'
Volgende 1ste mei-viering valt op de heropening van de horeca. Horeca hoera!
Als de heren en dames specialisten-corona weer niet aan deze maatregel gaan sleutelen.
Gaan we , net als anders, evenveel volk achter fanfare en vlaggen voor de 1° mei zien marsjeren ? Of gaat de voorkeur van het plebs uit naar het lessen van de dorstige kelen na de grote periode van onthouding ?
Ik zal alvast een poging doen om in de schaduw van Brabo, of die nu spuit of niet, mijn eerste Bolleke te drinken sinds vorig jaar. Met de kameraden snordragers.
En een korte wandeling (zijn we nu al gewoon) door de Hoogstraat naar 'De Kleine Tunnel'.
Santé !
STALIN IN DEURNE
Straatnamen veranderen naarmate men tot de constatatie komt dat die namen verband houden de collaboratie 40/45 of de periode van Léopold II. Weg er mee.
Maar nu heeft de gemeente Deurne gepland een monumentje te plaatsen in verband met de covid-19 situatie op het 'STALIN' plein...
Deze Russische tiran heeft onder zijn communistisch regime beter geboerd dan zijn spitsbroeder Hitler. Zegge en schrijven een totaal van meer dan 28 miljoen doden.
Hebben ze in Deurne nooit gehoord van een Toots Thielemans, een president Kennedy, een de Merode of uit onze contreien een Willem Vermandere ?
Léopold deux weg, dan ook moord-snor Stalin !
BLOKKEN
Ooit 'blokken' gevolgd. Het populaire kwis programma van Ben Crabbé. Ik wel, samen met Liliane, omdat net daarna het nieuws begint met de corona cijfers en het tekort aan vaccins. Make my day.
De kwismaster Ben, even modieus als onze vriend Van Ranst. Met zijn t-shirts en zijn bol staande vest.
Zijn er bij de VRT geen sponsors die zo'n presentator iets meer vestimentair , modieus, presentabel kunnen kleden ? Of moeten we Jani Kazaltzis ander de arm nemen voor deskundige hulp ? 'All you need is Jani ' , de mode goeroe op tv.
NAAKT IN 'T STAD
Ik hou van naakt. Al is het alleen van vrouwelijk schoon.Maar er is nog een andere naaktheid.
Ondervonden toen ik met vrouwlief de dagelijkse , verplichte, wandeling deed in centrum Antwerpen.
Met tram 7 (voor hoe lang nog ?) van Mortsel tot aan 't MAS, via de London brug over het mooie fiets/wandel bruggetje naar de Italiëlei richting Meir.
Wat een tegenvaller ! Eén grote kaalheid !
De Rooseveltplaats (onze Geuzenhofkes) met nog een gedeelte bomen en rondom beton. Veel beton.
Om de hoek het Operaplein. Het statige gebouw niet in een aangepaste omgeving met fontein of monument. Wel gekleurde lantaarnpalen. En een premetrostation in het rood. c'Est tout.
Als ik tijdens mijn verlof steden bezoek als Barcelona, Bordeaux en Rome dan geniet ik van die schitterende pleinen, gezellig om te wandelen tussen al die stralende historische gebouwen met veel groen en fonteinen die vreugde uitspuiten.
Niks van dat in onze omgeving.
Men heeft zelfs de aartslelijke Antwerp Tower durven verhogen. Maar de planning van Europese architecten voor de onmiddellijke omgeving zijn nooit uitgevoerd.
Zal wel voor een volgende generatie zijn, maar zolang kan ik niet meer wachten.
Blijft nu nog mijn vaccin, als er nog zijn, plus dat beloofde Bolleke op de Grote Markt waar Brabo spuit !. (I hope).
 
OPPERSNOR

VALENTIJN 2021

Mijn dag van de verliefden anno 2021 kon niet meer stuk. Nadat ik gevolg had gegeven aan een oproep van Het Laatste Nieuws om een verhaal te schrijven over 'Liefde in tijden van Corona' kreeg ik bezoek van een (lieve) journaliste om te praten over mijn liefdesverhaal en daarna de (sympathieke) persfotograaf voor originele kiekjes van Liliane en mezelf. In de witbesneeuwde tuin.

'Geen sporen van sleet te bespeuren, ondanks het coronajaar.'

Op honderduizenden dagbladen gelezen artikel met foto op voorpagina en op 2 bladzijden in HLN en DNG. Mooiste kado voor vrouwlief en mezelf na zovele jaren samenzijn.

WUHAN

Covid-19/virus/corona : we worden er allemaal mee geconfronteerd. Het heeft ons leven beinvloed op een wel heel negatieve wijze. Maar als lid en stichter van een snorrenclub let je ook op 'interessante kleinigheden', minder dramatische dan alle info die dagelijks je kleine scherm teisteren. Zo zien we in de media een Vlaamse horeca man, David Wilmots, Limburger van afkomst, die twee 'Brussels café's' runt met Belgische bieren. In het ons allen tegenwoordig wel bekende Wahun. Heeft die goeie man snor en baard. Reden te meer om contact op te nemen via FB en hem 'onze man in Huwan' te maken. Zijn we nu mee bezig. Of we ooit een Bolleke bij hem gaan drinken betwijfel ik. Maar de ESA-snorrenclub kent geen grenzen ! Hou jullie op de hoogte.

MAGDA OF MAGDA NI ?

Ofte 'mag dat of mag dat niet' ? De bekende Pirelli kalender heeft de uitgave 2021 gepubliceerd met de klassieke naakte welgevormde dames. Maar, 't zijn allemaal 'blanke' exemplaren. Geen donkerhuidige. Uitsluitend 'wit' ! Stoort dat niet, gaan we straks niet de straat op met slogans als 'géén Pirellis's' liever 'Michelins' ? Onder leiding van één of andere scandinavische Walkure ?

MESSENGER

Heb intussen ook al geleerd wat Messenger voor de mensheid betekent. Goeie contacten zijn daar al gelegd, maar er is voor mij wel een keerzijde van de medaille. Storend en onnodig.

'Ik ben geil. Ik heb je nodig'. (Vü Thi Hang.) / 'Amour, solitaire, j'ai besoin... (Gene Hankins) / I'm a bitch in bed. (Rheyzl Jeanafe). Blijkbaar géén Belgen. Belagen mij met allerlei sexueel getinte voorstellen. Hoeft niet voor deze man ...

OUTREACHTEAM

Brussel beschikt nu over zulk 'team'. Nog een. Gaat men de daklozen beter kunnen aanspreken en verzorgen. Gaan ze zich voorstellen als de vertegenwoordigers van het , jawel, Engelse ' O.U.T.R.E.A.C.H.T.E.A.M. Geen enkele buitenslaper die daar de ballen van begrijpt. Misschien hier en daar een migrant. Lees ik vandaag in HLN Frédéric Deborsu : 'Over tien jaar praten Walen en Vlamingen Engels met elkaar.'. Mortsel gaat voorop want de eerste textielzaak aan het Gemeenteplein vraagt in Engelse volzinnen dat het best nog wat extra personeel kan gebruiken. Où allons nous ?

OPPERSNOR

MAKE MY DAY

Mister HUMO van 't Jaar (zoiets als de Snor van 't Jaar), te vinden op BLOKKEN bij Ben Crabbé (ook niet van de plezantste), op alle nieuwsuitzendingen vanaf ATV naar VRT1 (wordt daar een beetje gekoesterd als paradepaardje), en VTM (van 't zelfde), draait bordjes bij Rad van 't Fortuin (zoals mijn moeder zaliger tientallen jaren geleden) in kinderprogramma van KETNET (beetje opa spelen?), bij ontmoeting voedseluitdeling Marrokaanse gemeenschap (politiek verantwoord?) zorgt voor mijn afkeer bij corona info op het scherm. Jawel, onze vriend Marc Van Ranst. Viroloog, slaapverwekkend. Waarschijnlijk politiek verantwoord. (PVDA).

We hebben het al niet 'comme il faut' gevonden gedurende het laatste jaar, en dan brengen ze ons zulk individu dag-dagelijks op het scherm. Betaald door de gemeenschap. Ik erger mij dood. Er is nog niet genoeg wanorde in de aanpak van de pandemie in Belgenland. God, geeft ons spuiten vaccins en laat ons verder gerust. En liefst de risico patiënten bij de eersten, zoals beloofd (want daar hoor ik bij) .

DAAR IS DE SNEEUW

En daar is onze jeugd gelukkig mee. Begrijpelijk. Waren wij dat ook niet, de oudjes, toen we dan ook nog gingen slee glijden en sneeuwmannen maken . En de huidige jeugd zit al lang genoeg in het oudelijke kot opgesloten en weg van alle plezier die ze. oh zo nodig hebben.

Voor mezelf uiteraard iets minder leuk. Boodschappen halen kan nog net door vrouwlief gebeuren, ik blijf gebonden aan laptop (toch poging doen voor organisatie evenementen snorrenclub), het schrijven van dez column, interview met het HLN, wachten op hun fotograaf voor foto's bij het artikel over 'corona en liefde' in de uitgave van volgend week-end : Valentijn !

Mijn kunstboeken nog eens doorhalen plus de reeksen powezie en kijken wat de tv te bieden heeft. Plus genieten van de culinaire vaardigheden van Liliane en een lekkere fles Suid-Afrikaanse witte wijn. We geraken er wel door.

KRANT EN ZO

Ik ben een 'krantenmens', van huize uit. Toen was mijn vader een De Standaard lezer (mét Alles Voor Vlaanderen /Vlaanderen Voor Kristus als logo) en bompa, die bij ons inwoonde las Het Laatste Nieuws. Een toenmalige 'Flamingant' en een 'Liberaal'.

Ik ben geabonneerd op het HLN en lees de andere kranten via laptop. Sport is nu niet bepaald mijn dada, of de Belgen moesten weer aan de leiding staan in 'de ronde van', of de Antwerpse voetbalploegen doen het weer zo goed.

Wat ik vandaag lees over café Mombasa, Moorkensplein nabij de Turnhoutsebaan doet me denken aan een minder prettige ervaring en fanatisme van sommigen uit de horeca sector. Even aanhalen.

Is al even geleden, toen Victor Campenaarts (kampioen renner mét snor) in de picture kwam en wij (snorrenclub) hem in zijn café Mombasa, waar zijn supporterscclub gevestigd is wilden huldigen als de 'Sportman Stad Antwerpen'. Afspraak met de uitbater, familie van Victor, wiens wensbrauwen omhoog trokken toen ik hem vroeg, om de feestelijkheden meer luister bij te zetten door de schepen van Sport en goeie vriend van de vereniging, Ludo Van Campenhout, mede de avond op te luisteren. Het antwoord was kort en bondig : 'Die komt bij mij niet binnen !'

Na een korte stilte gaf zijn verdere reactie te kennen Ludo niet te willen ontvangen wegens zijn poltiek en die van de uitbater precies een gans andere richting uitging.

Toen ik later de samenstelling van de raad van het lokale district bezag begreep ik waarom...

Ik ben samen met de mannen van de club neutraal op politiek vlak, ieder heeft zijn eigen politieke mening. We hebben de viering zijn gang laten gaan, een pint gepakt en afscheid genomen. Voor altijd.

Maar wensen Victor nog vele internationale successen !

Mag ik tot afsluiting Nancy, medewerkster aan mijn column, een spoedig en volledig herstel wensen !

OPPERSNOR

JOOST MAG HET WETEN

Sint-Joost-ten-Noode 2021 : Brusselse gemeente in de zoveelste ban van het geweld door 'jongeren'.
Tot welke afkomst die behoren weten we allemaal. De 'man in de straat', zoals ondergeschikte, ziet dan maar op het scherm of op de foto's in de krant tot welke bevolkingsgroep zij behoren. 0f leest hun voornamen als die niet mogen gepubliceerd worden.
Stommiteit van de burgemeester die toelating gaf voor een herdenking van een jonge man die in een politiecel gestorven was. 'Herdenkingen', we weten tot wat die leiden... Brandende auto's, plundering, gewelddadige rellen. Gekwetste politie agenten.
Wie is die burgemeester die van alle manifestaties uit de omliggende gemeenten, en de hoofdstad, niks geleerd heeft ? Emir Kir (what's in a name?) van Turkse afkomst en na de nodige problemen in zijn PS, zijn sympathie voor de Turkse extreme Grijze Wolven en het ontkennen van de Armeense genocide beloond werd met de 'Orde van Léopold II' ! Maar ja, deze laatste wist ook alles van genocide en dergelijke praktijken meer.
 
BRAVO !
Open VLD : nen dikke proficiat met jullie kleurrijke wensen voor het nieuwe jaar. Weinig geloofwaardig en kan rekenen op kritiek van tegenstanders én eigen kiezers. 
Voorzitter Lachaert (zal die blijven lachen ?) zie je dicht bijeen  (is warm) op de foto met blauwe achtergrond (of course), muzikanten, Eline De Munck (actrice), géén mondmaskers, 6 (zes) personen in  1 ruimte.
Als je weet wat het de dag van heden kost aan boetes voor zulke overtredingen. Maar gezien hun functies in onze maatschappij en doet daar nog een VIP bij zal het wel bij een vermaning blijven. Alhoewel, ik zie ze 'groen' lachen tot ze er 'blauw' van zien.
 
SINJOOR OF NIET
We zeggen zo graag dat we 'rasechte' (foei, mag dat nog van UNIA - waakhond ?) Sinjoren zijn. De Antwerpenaars hebben toch allemaal ne dikke nek, zeggen ze in de Parking rondom 't Stad. Zijn we natuurlijk allemaal niet. Mezelf even in de spiegel kijken.
Mijn grootouders verlieten Antwerpen in 1914 via de ponton over de Schelde naar Nederland voor de naderende Duitsers. Daardoor werd mijn moeder aldaar geboren in Hontenisse. Vader is van Franse afkomst (Bagneux - Maine et Loire) en ik in 1938 in Antwerpen.
Géén Sinjoor dus, vader en moeder zelfs niet in eigen land geboren. En toch voel ik mij Sinjoor. Heb me stééds zo gevoeld. Gewerkt in de maritieme wereld , een volkse café geopend nabij de rosse buurt en Antwerpen de eerste Snorrenclub van het land geschonken. Antwaarpser kan niet.
 
RISICO PATIENT
Ik behoor inderdaad bij deze reeks ouderen met de stempel 'risico patient'. Nog enkele dagen en mijn kalender duidt 83 (jaar...) aan. Noem het 'The Old Man and the Moustache'. Het risico zit hem in alle kwaaltjes die zich na ingrepen en hospitaal bezoeken  opgestapeld hebben.Hopen maar dat de codip spuit in maart klaar ligt. Hebben we wel onze bedenkingen bij.
Want we willen in clubverband terug in de actualiteit komen met klassiekers zoals de 'Snor van' (die van 2020 een jaar later, de viering van de tweede 'Snorrepoes in 'Den Engel' , de medewerking aan de 'Antwerp Ten Miles' en de contacten met gelijkaardige verenigingen zoals de collega's uit West-Vlaanderen en 'Den Deugniet' uit Antwerpen.
Het wordt weer een 'Altijd in Beweging' van de Europese Snorrenclub Antwerpen.  
Aan iedereen een actief en vooral gezond jaar !
 
OPPERSNOR

OPENBAAR VERVOER ANTWERPEN

Bij de slechtste van West Europa, maar dat wisten we al.

Deze maand weer eens een staking, maar daar bleef het niet ZIJ "ijn een zorg wezen.

Mijn vrouw en ik zijn weer een Lijn ervaring rijker. Met een rammelende 7 van Mortsel naar 't Stad en terug huiswaarts,een pogingtot. Gewacht aan halte Kathelijnevest om 15.30. Op info paneel verschijnt : geen tram 7. Wordt drie keer vermeld. Dan maar de 15 vanop de Meir.

Daar ook een melding : 20 minuten. Intussen tientallen trams waaronder enkele naar de stelplaats. 20 minuten worden uiteindelijk een half uur.

Hangt hier een poster van De Lijn : " Voor jullie blijven we in beweging " ... Ge moet maar durven !

NIET VOOR IEDEREEN

WIJ WEL "ZIJ" NIET. Wij weten straks al een jaar hoe we ons moeten gedragen in deze corona periode. En dat doen we ook. Behalve in den beginne toen we niet knus samen op één bank mochten zitten. Crazy.

Andere gemeenschappen houden zich daar niet aan.Waren er overvolle moskeeën en haalde de politie tientallen Joden uit de synagoog, de gelovigen stoorden zich er niet aan. Met een lauwe reactie van de lokale pers.

Ik ben wel voor de vrijheid van godsdienst, voor scheiding van kerk en staat (of moskee of synagoog of whatever). En ook voor aanpassing aan onze wetgeving. Geldt ook " de anderen " ...

VOOR EEN BAK WITLOOF

Komt HIJ praten : over corona en zo. Hoogleraar virologie , HOOG op het voetstuk verheven door de media. Heilig verklaard door VRT1/VTM/ATV en de geschreven pers. Jawel, de heer, professor, Van Ranst. Tevens beroemd om zijn verzameling pulls. De man van " Antwerpen vermijden " en de ganse horeca bleef leeg. Zeker de goeie toeristen als onze Noorderburen.

Geef mij maar mijn preferees voor de corona uiteenzettingen : Steven Van Gucht (taalprijs van "Wablieft') en Pierre Van Damme. En daar kleeft ook geen politieke partij aan.

MIJN CORONA JAARTJE

Het was, zoals voor iedereen, mij gedacht, een ROT jaar. Mijn clubleven met de vrienden snorren van de E.S.A. stortte in mekaar. Géén vergaderingen in "Den Engel", géén terrasjes voor een babbel en een pint. En we hielden ons aan de richtlijnen van de overheid.

Privé viel onze cruise 'in het water'. Op mijn buquet list :mijn droomreis vanuit Amsterdam de Schelde op en na Antwerpen richting Middelandse Zee. Als ex-waterklerk en 21 jaar werking in de haven en Schelde zou dit voor mij een énig verlof worden. Helaas besliste de Chinese pandemine daar anders over. In je kot blijven dus.

De feestdagen deze keer werden ook totaal anders en, hoe kan het ook, veel rustiger. De kinderen zorgden voor het culinaire " take away " en de wijnkelder was goed voorzien.

Een droevige periode voor mezelf was mijn opname in hospitaal voor twee ingrepen op één dag en een kort verblijf in de intensieve. Griezelig tussen alle apparatuur en de regelmatige bloedtransfusie. In deze covid-19 periode ...

Gelukkig is vrouwlief Liliane een verzorgster zonder diploma en is ze mijn privé " Florence Nightingale " ( voor wie de geschiedenis kent ) geworden.

Ik wens alle vrienden, fans van de snorrenclub en lezers van " De Antwerpse Koerier " een schitterend 2021 en een uitstekende gezondheid !

OPPERSNOR

ANNO HORRIBILIS 2020 ACHTER DE RUG ?

Slechter jaar dan 2020 is niet denkbaar.Voor het eerst écht goed nieuws bij het aanmaken van de vaccins, world wide, en het feit dat ik als ' risico patiënt ' en mijn hoge leeftijd bij de eerste gelukkigen hoor voor die corona spuit. Binnenkortminder kot en meer buiten ? Minder vervelende persmomenten op tv en de rest van media. Géén Van Ranst meer en veel minder slaapverwekkende Van den Brouckes ? I hope so.

OPTIMISME

Inderdaad, als we de media mogen geloven worden er weer flink weer boekingen geplaatst voor reizen in volgende zomer. Denken wij aan onze cruise van dit jaar die hopelijk, na het toedienen van de vaccins, ergens tweede helft van 2021 kan doorgaan. Optimisme !

En wat betreft de activiteiten van de snorrenclub, die kunnen van zero terug naar evenementen gaan met klassiekers zoals de 'Snor van 't Stad' , de aanstelling van de 'Snorrepoes' in café 'Den Engel' en de deelname voor het uitreiken van de medailles voor de lopers van de 'Antwerp Ten Miles ' op 21 oktober. Laat ons maar een kaars gaan branden in de kathedraal ...

CORONATJES

Feesten op Kerstmis en van Oud naar Nieuw : minder. Gewoon in onze bubbel met z'n vieren lekker eten thuis met alles er op en eraan, cadeautjes onder de Kerstboom. En niet met vreugdevuur in de tuin want onze genodigden (2) moeten dan over de muur klauteren. De ladder klaar zetten ? Is voor de 'upper ten' met hun villa's en een aparte ingang voor de tuin. Belgisch !

Masker op ! Is een begrijpelijke must. Mét je snor én bril, die aandampt, is dat geen lachertje. Dan maar buiten de alcohol voor je handen (bij shopping én thuis) ook flesje met product voor je brilglazen.

Géén Kerstmarkten, dus ook géén glüwein en bijgevolg géén hoofdpijn ... Hopelijk worden de Kerstmarkten weer geen Wintermarkten. Laten we ons niet aanpassen aan 'nieuwkomers'.

Shopping op z'n corona's ! Gewoonlijk samen met vrouwlief de aankopen doen. In het geval van deze eindejaarsfeesten ( er komen ook enkele verjaardagen bij) : alléén naar winkel en supermarkt. Dan maar elk zijn karretjes, want Liliane is verantwoordelijk voor spijs en ik voor drank. Aanpassen dus.

Vanaf einde corona minder tv kijken en hopelijk spoedig heropening cafés. Meer contacten met de mannen van de club en hun dames, vergaderen in 'Den Engel' evenementen bespreken, nieuwe contacten leggen met gelijkaardige verenigingen. Werk aan de winkel.

Intussen op het scherm wel genoten van de herhaling van 'Witse' en 'A Touch of Frost' waar de hoofdrol precies gespeeld wordt door een lookalike van onze ereburgemeester Bob Cools ...

Intussen zijn mijn Zwarte Pieten op faceboek wel verdwenen. Maar in Aruba ( nog steeds Nederlands Koninkrijk ) doet de meerderheid van de zwarte bevolking ( grotendeels afstammelingen van slaven ) het nog steeds met de originele helpers van de heilig man.

De winter staat voor de deur, het is duister en vochtig, slecht voor mijn artrose. Dan wordt het vandaag weer korte wandeling met aankoop, de snor archieven verder uitpluizen (na 40 jaar een kast vol) lekker eten met mijn steun en toeverlaat Liliane, avondje vullen met zeteltje, teveke, glaasje wijn. En voor zolang het nog duurt kijken naar de fratsen van old man Donald Trump.

Volgende week volgen de klassieke wensen op een nieuwe wenskaart, gemaakt door de kleindochter.

Hou je gezond en denk al aan een vreugdevol 2021.

OPPERSNOR

GEDROCHT ?
GODSGESCHENK !

 

Zekere Frank Cap uit Schilde schreef in ' Dialoog ' ( GVA Lezersbrieven ) naar aanleiding van de aankoop door Katoen Natie baas Fernand Huts en Vlaams kunstmecenas het volgende.

GEDROCHT. ' De Boerentoren is het lelijkste gebouw van Antwerpen. (sic) Ik heb het altijd een gedrocht gevonden ... zou beter afgebroken worden '. 

Op dezelfde pagina staat een korte positieve reactie van (jawel) Willy Dupon : ' Dit is een godsgeschenk in deze droeve tijden. Fernand Huts onze dank is groot. '
Over lelijke gebouwen gesproken is de Antwerp Tower wel het grootste (héél groot) misbaksel van deze stad. Wordt wel een poging gedaan om deze een beetje te verfraaien. Wie heeft ooit toelating gegeven om zo'n mastodont te plaatsen naast het prachtige opera gebouw , nu op dat kale plein ? 
 
ZWARTE PIET BYE BYE
 
oppersnor
Willy

Y ? 

MARGINAAL !

 

Willy - Willem - Guillaume : what's in a name ...
Je zal maar op je ID-kaart en paspoort WILLEM heten en iedereen daarna je WILLY als roepnaam gebruikt.
Zijn er nu toch enkele uitzendbureaus in 't Stad die liever geen kandidaten aannemen wiens voornaam eindigt op Y ! 
Mijn vader zaliger opteerde in 1938  voor een echt Vlaams/Nederlandse voornaam WILLEM, naar Willem van Saeftinge ofte Willem de Zwijger. Daarom was ik vroeger misschien nogal ne zwijger  ... Gelukkig is dat wel geëvolueerd. Zelf hield vader het  bij de koosnaam WIM.
' What's in a name ' zeggen de Engelsen. Inderdaad, soms niet zo simpel.
Vanaf het schoollopen werd ik WILLY genoemd. En zo is dat gebleven.
Toch is er een goeie vriend van me, ( Kader, imam in Frankrijk - jawel ) na een kennismaking tijdens een verlof in Portugal, die me GUILLAUME gaat noemen. zijnde de Franse vertaling. 
Maar terug naar de uitzendbureaus. Géén werknemers dus met een Y als laatste letter van hun voornaam. Da's niet erg ' voornaam ', dat houdt in dat je opleidingsniveau niet erg hoog is, wat ook betekent dat je sociale afkomst ook niet van het beste is. 
-En, voegen ze er aan toe : namen uit het Engels voorspellen dat je ook van minder goede afkomst bent.   Is dat niet openlijk aanzetten tot discriminatie ? Gaan de op Y-eindigers zich groeperen, verwijzend naar het artikel 20 van de antiracismewet ? Lachertje. 
Intussen sta ik als nummer één op Y-lijsten met 28.526 naamgenoten. Waarvan van akte.
Toch nog even naar het Anglofiele in deze zaak. Bij Engelstaligen en andere Anglofielen wordt mijn naam WILLY vereenzelvigd met een PENIS... Of je dat nu leuk vindt of ' not done '. 
Voor wanneer zulk lijstje met namen zoals ALI en dergelijke ?
 
Intussen blijven lockdowns, géén contacten met familie en vrienden, géén evenementen, sluiting van duizenden zaken het sociale verkeer tussen ons allen helemaal te verstoren.
Zelf had ik enkele weken geleden een opname voor een korte ingreep in een Antwerps hospitaal. 's namiddags terug naar huis en grote problemen zelfde avond met als gevolg ambulance met mug en dringend terug naar hetzelfde ziekenhuis. Nieuwe grotere operatie rond middernacht en daarna twee twee dagen intensieve. Was ik wel daarvoor nog getest en gelukkig maar negatief bevonden. 
In die intensieve voel je je rot, eenzaam en hopende op vlugge beterschap. Met in je achterhoofd maar hopen dat corona je niet achter haalt. Je hangt vast aan allerlei toestanden, denkt aan zwart-wit scenes uit een Frankenstein film ...
Laten we ons houden aan alle aanbevelingen van de overheid om toch maar zeker niet voor opname in aanmerking te komen. Geen Kerst met familie, ook geen Oud Jaar. Volgend jaar halen we de schade in !
 
Ook de mannen van de snorrenclub !
 
Hou je gezond !
 
OPPERSNOR
WillY

NO MORE FAKE ?


Wat is dezer dagen het meest gelezen in onze dagbladen en bekeken op televisie ? Corona of The Donald Story ?
Misschien deze laatste die met zijn waarschijnlijk laatste shows ons vermaakt en tevens verbitterd heeft gemaakt. Zo'n president uit de democratische ( nou ja ) wereld die na zijn vier jaar de grote wereldverbeteraar is geweest en nu roemloos ten onder gaat.
Voor mezelf primeert nog steeds de vooruitgang van de opzoekingen naar het virus vaccin dat ons eindelijk van dit moordend virus zou kunnen bevrijden. Als ook de man in de straat zich wil houden aan alle aanbevolen maatregelen. En als risico patiënt volg ik deze 100 %.
 
De ' fake periode ' van den Donald ' is zo goed als achter de rug. Nog enkele weken werk voor zijn legertje advocaten om sommige resultaten aan te vechten en het doek is gevallen. No more fakes.
Intussen nog even genoten van één van de laatste shows op het Witte Huis. Paula White ( what's in a name tegenwoordig ? ), spirituele medewerkster van de president stond armzwaaiend te verkondigen dat ze rekent op de hulp van God ( met grote G ) met ontblote linker schouder ( very sexy ) en slagzinnen als ' Engelen komen uit Afrika , ze komen naar hier om Trump te steunen '. En ik die dacht dat ze allemaal strandden op Europese stranden richting Brussel en zo.  
Paula is niet zo maar een medewerkster van Trump, ze is daar in functie van dominee en spiritueel adviseur. Misschien goed voor een job bij de Vivaldi regering ?

Intussen bij ons, in dit landje van melk en honing ? Alles gaat z'n gangetje, we mogen niet klagen ...
Om te beginnen : ' blijf in je kot ', de slagzin van een politica die ook beter in haar ' kot ' gebleven was.
Maar op gebied van duiven en dito melkers staan wij world wide als dé kwekers die de beestjes nu niet meer alleen naar Saint Quentin laten vliegen en zo, maar ook en vooral in het verre China. En wij meewarig lachen, vroeger althans, met die duivenmelkers die met de fiets en de duif in de mand hun ring kwamen afgeven in 't café op de hoek. Nu na een bezoek uit China of Zuid-Afrika komt er tegenwoordig een verkoop van meer dan 1 miljoen Euro. Meer dan sommige populaire voetballers verdienen.
 
Nog iets vernomen over de inschrijvingen van 'Hello Belgium', de gratis trips aangeboden door de Belgische Spoorwegen? Waren wij van plan korte city trips te doen, eventjes naar Gent en een week-endje Rijsel. No way. 'Ze' weten wel wanneer ze met zo'n kadoke moeten afkomen .

Vandaag weer, om het nog eens in "t Engels te zeggen, een ' Indian Summer '. Korte droge wandeling ( geen regen en geen terrasjes ) met vrouwlief Liliane en straks de verdere uitspattingen bekijken van de Trump op CNN.
 
Hou je gezond ,
 
OPPERSNOR  

V E R W A R R I N G

 
Het droevige covid-19 nieuws blijft ons maar zorgen baren. Heeft zich nog nooit zo gemanifesteerd. De véél te late ingrepen en verwarrende berichten van politici en ' specialisten ' hebben ervoor gezorgd dat we nu de lijst aanvoeren van de ergst getroffen landen in Europa !
't Is weer van ' Blijf in je kot '. Spijtig, maar noodzakelijk.  Ik krijg er hoofdpijn van en stress. Ben ten slotte ook een risico patiënt die bijna de  83 bereikt heeft.
Wie zich niet houdt aan de regels van dit ( dodelijk ) spel moet aan de schandpaal.
Zoals ' de groten ' onder ons : ex-levenslang politieker vader De Croo die zonder mondmasker naar de wielerkoers gaat. Of Joachim Coens, voorzitter CD&V en partijgenoot De Crem, die we op videobeelden gezellig zien tafelen in hotel/restaurant Thon naast de partijhoofdzetel. Gevaarlijk toch dat iedereen beschikt over een gsm of zo'n andere gevaarlijk ' wapen ' Je bent nergens meer veilig.
Een hartelijk proficiat, op zulke prominente leidende figuren uit onze kleurrijke politieke wereld kunnen we rekenen ...
De boetes, als ze die al krijgen, zijn voor hen peanuts.
 
C O M E D I A  D E L  A R T E

 

Maar er is ook nog in onze gevarieerde berichtgeving nieuws dat ons ook allen aangaat en waar we al jaren mee geconfronteerd worden. A never ending story : De Koninklijke ' Comedia del Arte ' thuis bij Albert en Paola.
Hoofdpersonages vanaf de 16° eeuw waren onder andere Pantalone, Isabela en Colombina.
In de Belgische uitvoering kunnen we ze vervangen door Alberto, Paola en Delphina. Tot groot jolijt van burger en edelman.
Zij werden ons voorgesteld op de nationale tv-zenders , elk in zijn/haar zetel met een tussenruimte van 1.50 meter en een aangepaste ' big smile '. Aan een niet gedekte tafel, zonder Koninklijke glazen gevuld met Italiaanse Presecco? Niks van dat. Het was een droge bedoening. Hier op Belvédère werd de klassieke vredespijp gerookt.
Vraag me af in welke taal ze het hadden over, vooral dan, het verleden. Moet een beetje genant geweest zijn, mijn gedacht. Vooral dan voor bompa en vader Albert. In 't Nederlands ? Da's niks voor Paola die steeds geweigerd heeft die ' boerentaal ' te spreken. Delphine is in Frans en Engels grootgebracht en de vroeger zo olijke Albert bezit wel een mooie keuze talen. 
Is de situatie binnen deze familie opgelost ? We hopen maar.  Mede dankzij koning Filip en de steun van Laurent. En het ganse Belgenland heeft genoten van deze ' Comedia del Arte '.
En nu nog met de nodige wilskracht de corona plaag overwinnen. En een terraske doen met alle vrienden en familie.
Voor mij een Bolleke aub.
 
OPPERSNOR

A N G S T

De schrik zit er in. Corona houdt ons in de ban. En in ons kot. Voor hoe lang nog ?
Naar de tentoonstelling over Van Gogh in de hangar aan de Schelde, in de schaduw van het MAS : vergeet het. Te veel volk op een te beperkte plaats. Niet dus.
Gelukkig hebben we een gelijkaardige expo gezien in de Franse Provence. 
De gratis verplaatsingen van de trein horen er ook niet meer bij. Volle wagons, te weinig zitplaatsen  voor een uitstap naar een andere stad waar dan ook duizenden toeristen profiteren van de gulheid van de NMBS. Voor één keer dat we eens iets gratis krijgen. Vergeet het bezoek aan Lille (Fr) met onze bubbel van vier. Of is dat aantal morgen weer veranderd ?
Dat stoort mijn nachtrust wel. Vivaldi niet, corona wel.
 
Van Antonio Vivaldi gesproken, heb hem terug ontdekt. Dank zij (!) onze politici wordt hier elke dag de ' Vier Seizoenen ' van ' de rosse pater ' (historisch) gespeeld. Door The English Chamber Orchestra. Geluid op maximum , als vrouwlief niet thuis is. Maar wel iets zachter bij de 4°. Ik heb, gezien mijn leeftijd dit laatste seizoen al bereikt. Denk dat intussen de brave componist zich in zijn graf omgedraaid heeft
omdat ze hem gebruikt hebben voor het politieke leventje in  Belgenland. 
 
We gaan ondanks alles richting enkele eindejaarsfeesten die al zo lang bij ons ingeburgerd zijn. In de media komt de propaganda molen ( vooral commercieel) weer op gang. Durft men ons aanzetten om een plezierig Halloween te vieren ! Plezant en horror combineren onder het corona regime ?  
Komt daar een aangepaste Sinterklaas zonder Zwarte Piet. Mag niet meer = racisme. Toch houd ik mij bij die zwarte Koning. Hem en zijn collega's krijgen weer een plaats onder onze Kerstboom. Vandaag in de krant dat ergens in Duitsland de Kerststal niet zal geplaatst worden wegen een zwarte Koning met al te dikke lippen... En Maria met al te dikke borsten ?
 
Mijn vrouwtje en ikzelf (risicopatiënten) hebben gisteren onze griepspuit laten zetten. Zouden wij ook zo vitaal worden als den Trump? Of is dat ook fake ? In elk geval we pogen dit dramatische jaar tot een goed einde te brengen. In onze bubbel van hoeveel personen nu ook weer. Vraag vriend Van Ranst, de lieveling van de media. De verkondiger van ' Niet naar Antwerpen '. Zullen we niet vergeten, blijven gewoon in Antwerpen en ' Gaan niet naar Brussel ' !

 

Snorrend !
 
OPPERSNOR

48°

Het is 48° in de zon in onze tuin. Tropisch. Windstil en oh zo rustig. Iedereen in zijn kot ? Geen TUI of Brussels Airlines die hierboven witte strepen achter laten. Zelfs duiven en koolmezen houden zich in de schaduw of komen even een bad nemen en hun dorst lessen.
Met een fris biertje en een krant voor alle waardevolle informatie (?) , de laatste corona cijfers en de geleverde prestaties (??) van de politici , uitslagen van ' den tour (hoopgevend?) en zo plus de uitspattingen van BV's (eigen schuld dikken bult). Lectuur dus om U tegen te zeggen. En 's avonds op tv van 't zelfde laken een broek.
Oh ja, Mortsel haalde géén nieuws met zijn fontein : geen water, geen nieuws.
 
Ik kreeg als lid van BIN (Buurt Informatie Netwerk) een telefoontje dat een jongetje van 12 jaar verdwenen was uit de ouderlijke woning in Mortsel. Wat ik die volgende dagen zo raar vond is dat in tegenstelling tot bij elke verdwijning en ontvoering niet de ouders in de media kwamen om zoonlief te vragen terug naar huis te komen maar een advocaat . Moet daar mee oppassen want elke verkeerde commentaar kan problemen geven in onze democratie. Intussen is de jongeman terug bij ma en pa en is ook de ontvoerder met enkelband terug thuis.  (weer geen plaats achter tralies zeker? ) 
 
Ik had het in vorige column over 'Paris s'évéille' en spijtig genoeg is Parijs weer eens op een vreselijke manier ontwaakt.
Nabij de redactie van 'Charlie Hebdo' waar door Islam terroristen bijna alle medewerkers jaren geleden waren uitgemoord is weer een aanslag gepleegd. Voor deze 'religieuze moordenaars' geldt alleen maar de hoogste straf. Mijn bescheiden mening, gewoonweg terug naar hun 'heimat' en laat ze daar veroordelen. Zal wel ietsje strenger zijn dan in Parijs en ook bij ons.
 
Politiek in België ?  Liggen wij daar nog wakker van als je de confrontatie hebt met alle pandemie miserie ? Nog interesse voor wie wat waar aan bod komt en hoeveel (te veel?) gaat verdienen? De postjespakkerij is mijns inzien al lang bezig. Met bijna alle vorige acteurs van  vroeger. Plus 'le boucher' Boussez die de boel een beetje komt opvrolijken.
 
Is er ook dit nog.
Onze ESA-bolder aan het Willemdok krijgt dus de nodige restauratie. Uitgevoerd door 'eigen volk'.
Krijgt de verkoop van witte sneakers een boost. Dank zij SPA-Vooruit mister Rousseau.
Gaat Marc Van Ranst een paar dagen zwijgen ...
Dit is allemaal geen fake, da's lokaal écht !
 
Blijf niet in je kot, maar hou het toch gezond !
 
OPPERSNOR

HALF ACHT.

 
'Il est cinq heures, Paris s'éveille' hét chanson dat we allemaal kennen. Enfin, de mensen van mijn generatie zeker. Maar bij mij is dat 'sept heures trente', en ook al klaar wakker voor een nieuwe corona dag.
De koffie is klaar en ruikt lekker, het wakker-worden-middeltje. De krant zit in de brievenbus. Een buurvrouw bespeelt haar gsm op de drempel van haar woning. Ieder zijn pleziertje.
Koffie en krant, e-mailtjes checken ( veel verwijderen : reclame en sport ). Er komt stilaan meer leven in deze grijze snor. Wat zal deze zoveelste corona-dag ons brengen ?
Niks opzienbarends ? Verveling ? Voor mij het begin van werken op een nieuwe laptop. ' Le nouveau laptop est arrivé '. En dank zij mijn snorrebroeder Herman geraak ik door deze enigszins nieuwe manier van communiceren. 
Er is dan toch een beetje leven in de snorren brouwerij gekomen. Bedoelen we niet bij de mannen van brouwerij ' De Snor ' in Arnhem ( met hun 6 soorten Snorbier ) maar in ons eigen snormidden.
Hebben we dan toch toelating gekregen van 't Stad ( Stadshaven ) om onze bolder, die bij de mooist beschilderde behoorde tijdens een wedstrijd uitgeschreven toen burgemeester Janssen aan het roer stond, te restaureren. De potten verf, wit, zwart en rood en het vernis en de borstels staan klaar voor het ultieme werk. Wat ze met ' Het Lam Gods ' in Gent kunnen, kunnen en wij in Antwerpen ook ...
Blijft er nog de gratis uitdeling van het ' Snormasker ' aan alle clubleden.
Buiten deze twee kleine ' evenementen' , bij gebrek aan het houden van het snorrenbal in het Centraal Station, de viering van de 'Snor van 't Stad ' en enkele verbroederingen met bevriende clubs stond er niks op het agenda. Hopen we maar op een virus vrij 2021.
Intussen kent de corona geen onderscheid tussen ' de man in de straat ' en enkele leidinggevende figuren. Zoals de heer Lachaert, die ons land weer op de kaart zal zetten (?) en positief bevonden is. Je moet maar vergaderen in een bubbel en 1.50 meter afstand houden. Ook als je bij koning Filip te gast bent ... 't Is niet om te lachen, nietwaar meneer Lachaert.
Moet dan ook numero uno van de SPA ( sorry, de Vooruit ) zijn witte sloefkes vervangen door normale schoenen. Als nu Bouchez zijn tricolore masker vervangt door iets degelijks... 
Sport haalde voorpagina's, voetbal en wielrennen, daar zijn de Belgen sterker in dan politiek voeren. Mij gedacht !
Maar ze worden afgelost door VIP's in hun blootje. Sinds de dag dat iedereen beschikt over een gsm e.d. is geen mens nog veilig. Zelfs niet in je eigen blote kont.
Iets voor de privacy commissie ?  
Dacht ik even aan wat tientallen jaren geleden ook de voorpagina's haalde : de ' Roze Balletten ', met bekende figuren uit de politieke wereld. We gaan er geen partijnaam op kleven. 
Maar laat ons trachten op een positieve dit rampzalige jaartje te overleven. Op mijn bucketlist staat een korte uitstap in eigen land : twee dagen naar Blankenberge, waar het hopelijk weer niet 'zwart' van het volk ziet. Oei, mag ik dat wel 'zwart op wit ' zetten ?
Enfin, wens jullie allemaal nog een gezellig subtropisch weertje in Belgenland !
OPPERSNOR
HOPELOOS
 
Hopeloos , een lied van eigen bodem, speelt in mijn achterhoofd als ik de kranten lees, de commentaren op tv hoor, de gesprekken op straat en in de kroeg (jawel) over de huidige situatie in mijn Belgenland en elders. Hopeloos.
Zitten wij met z'n allen in een 'bubbel' ('t is om boebels van te krijgen), vandaag met zijn tweeën, morgen 5 , overmorgen 10 en dan weer 2. Of zo. Bestellen we een tafel van 10 omdat we met 8 man zijn en als de dag aanbreekt voor een avondje culinair genot mogen we slechts met 5 aan één tafel. Hopeloos, die intellectuele leiders van ons avondland! Wil Tura heeft gelijk.
Over Zwarte Piet gaan we het hier maar even hebben. De grote leiders hebben beslist, world wide, dat we moeten overschakelen op een ' RoetPiet ', of zoiets. Dit is geen fake à la Trump, dit is écht! Afwachten wie er in december mijn kadokes zal brengen. Of wordt het een roede ? Ik reken nog altijd op ' den échte '. Ben dan ook zo lekker ouderwets. Zolang facebook mijn schrijfsels niet verboden heeft.
Gaan we even op de publicitaire toer zien we dat ' Uncle Ben ' van de verpakking verdwijnt (being too black), dat Zigeunersaus van naam verandert wegens discriminerend voor het nomadenvolkje. And so on...
Intussen hebben we onze tweedaagse naar de kust maar afgezegd omdat het er té zwart van 't volk ziet. Die met een werkstraf naar huis gestuurd worden, al dan niet in badkostuum. Connaisseurs in de hoofdstad, waar de amokmakers vandaan kwamen, beweren dat de oorzaak is omdat de boks- en caratescholen gesloten zijn. Dus maar ergens anders gaan oefenen.
Ik hoor een zekere Van Ranst, alweter, niet horen zeggen en schrijven : ' Blijf uit Brussel '.
Op politiek gebied zijn we ook wéér de kanshebbers voor een pagina in het ' Guinness Book of Records '. Na NVA en PS is het nu weer aan o.a. Lachaert (neen, is niet om te lachen) die opteert voor een Vivaldi combinatie. Wist niet dat er muzikanten waren bij de Open VLD. Een zekere Bouchez , ook een show manneke, heeft voor de gelegenheid een mondmasker met de Belgische kleuren. Koning Philip weze het een troost ...
Toch heeft heeft die corona toestand gezorgd voor enkele positieve punten. De banden met de familie zijn nog hechter geworden, kinderen helpen ' de oudjes ' met aankopen. Er volgen betere contacten met de buren en vrienden.
En ik mag terug met mijn vrouw samen (!) gaan winkelen. Samen hemd en schoenen en polo in solden, in één en hetzelfde wagentje ! Wat een vooruitgang. Met dank aan de veiligheidsraad.
Als er voldoende politie aan 't strand is gaan we per lege trein naar Blankenberge. Is daar toch ook een stukje Antwerpen. Of blijf in je kot en/of tuin en doe iets voor de noodlijdende horeca : een terraske. Wel in 't Stad en niet in Brussel, meneer Van Ranst...
Mijn laptop gaat even weg voor groot nazicht. Komt overal slijtage op, niet alleen bij ondergetekende. Mijn nazicht is al gebeurd bij Sint Vincentius, het hospitaal met de vriendelijkste verpleegsters. En de mooiste.
Hou jullie gezond !
OPPERSNOR

MERRY CHRISTMAS !

And a Happy New Year ? Voorpagina Het Laatste Nieuws dit week-end : viroloog Van Sant (V.S.) languit naast zijn plastic Kerstboom met de billen bloot. De heetste dag van het jaar 2020. Surrealistisch. Magritte waardig. Dit is Belgisch ! Merci bon Dieu !
Nog twee pagina's over onze V.S. plus een artikel in Humo over een kortfilm met als onderwerp een wraakzuchtige V.S. die een BBQ van het Belang in het vizier (letterlijk) neemt. Begin Hollywood carrière ? Concurrent van Mathias ?
Mijn 'blijf in mijn kot' tweedaagse kan niet meer kapot !
Intussen is viroloog collega Steven Van Gucht terug van verlof. Siert terug mijn tv-scherm.
Wat hebben zaterdag en zondag mij nog gegeven?
Met een kleine 'bubbel' gaan wandelen in de Schorre. Langzaam want dodelijk warm voor mensen 'op leeftijd'. Opvallend was de massale aanwezigheid van een deel van de Boomse Marokkaanse inwoners. Zo'n beetje 'Klein Marokko' in de Schorre.
Intussen gaven twee politieagenten (op de fiets) twee jonge mannen van Afrikaanse afkomst
 een boete wegens geen masker. En ruimden zij afval op die achtergebleven was door wandelaars. Iemand moet het doen ...
Opgeschrikt door wat de overvolle kust ons aan problemen kan brengen. Zo'n opstootjes in eigen land ? Jawel. Mijn slecht karakter merkte onmiddellijk op dat de amokmakers 'van huize uit' een donkere huidskleur hadden... Frans praten en uit het Brusselse kwamen.
Zondag toch korte wandeling door centrum Mortsel en de horeca iets gunnen door het nuttigen een (twee) Bollen. Op het Gemeenteplein waar de fontein nog steeds geen water spuit. Dus geen kinderen spelend in het weinige water. Ook geen bloempje op dat kale plein. Doet me denken aan het Operaplein in 't Stad. Even leeg en ongezellig. Is voor Mortsel het water te duur ?
Enfin, dit corona tweedaagse hebben we overleefd. Vandaag slechts 35 graden. En wachten op onze nieuwe, originele, ESA-mondmaskers. Houden je op de hoogte.-- 
OPPERSNOR


LOCKDOWN ANTWERPEN

't is zover : lockdown voor 't Stad. Alles plat leggen. Geen terrasjes, geen vrienden, niet gaan winkelen. Hamsteren : pasta, wc-papier, brood en bier. En cava. Alleen het extra noodzakelijke. Niks bubbels. Kot en tuin. Het stond deze week al in de media dat de situatie ernstig was. Een onderzoek wees uit dat in bepaalde Antwerpse wijken de corona op een hoogtepunt stond. Wij staan aan de top ! Volgens de experten én burgemeester De Wever was men het meeste bezorgd in Borgerhout, Antwerpen-Noord, Deurne en 't Kiel. En bij de Joodse gemeenschap. Daar waar de concentratie van allochtone families dus het grootst is. Waar 3 generaties samenwonen met vele kinderen.
Gouverneur Berx en burgemeester De Wever reageerden kordaat waar de Belgische staat eens te meer nalatig was. Andere steden en gemeenten zullen ' ons ' voorbeeld wel volgen.
Intussen botert het niet tussen experts en politici. Concrete voorstellen worden door de politiekers niet gevolgd. Beke, De Block en consoorten blijven in het zadel, worden niet afgestraft voor hun wanbeheer. Entre amis ...
Erika Vlieghe , nochtans hard en pretentieloos werkend aan oplossingen wordt uitgestoten door sommige politici. Denk ik aan de uitlating van Jan Jambon. Foei, Jan !
En wat horen we van tv-star Van Ranst ? Dat de problemen in onze vermelde wijken ' een sociologisch probleem ' zijn. En dat zij ook aarden op andere plaatsen... Bedankt voor die belangrijke info, Marc.
Vraag mij af wat er gaat gebeuren met het komende offerfeest van de Marokkaanse gemeenschap. Toelating voor meer 2/5 of 10 personen, gebruik van de moskee ? Terwijl wij op kot blijven.
Intussen toch nog een gezellig familiefeestje gehad, binnen de bubbel, voor de verjaardag van mijn vrouw. Plus een extra intiem etentje met alle erop en eraan. 
Kregen we als kado enkele dagen hotel in de Limburg in augustus. In de hoop dat omgeving Genk niet in de knoop ligt met corona. Kort verlof in eigen land ! 
Weet je nog, jaren geleden zagen we op tv in Japan iedereen lopen mét een mondmasker? Wij vonden die Jappen toen rare wezens ... Als je nu over de Meir wandelt !
Zei mijn buurvrouw dat 465 jaar geleden een zekere apotheker/ wijsgeer Nostradamus onze huidige wereldproblemen al voorspeld had ?
 
Wens jullie een probleemloze lockdown.
OPPERSNOR
SJOELBAK
 
De corona blijft ons teisteren.We gaan na publicatie van deze column waarschijnlijk weer langer in ons kot blijven. 
Minder of meer vrijheid, zorg voor amusement in huis en tuin. Hebben we gedaan. Naast de klassieke 'darts' ofte 'vogelpik' een 'sjoelbak' gekocht! Zoals vroeger in alle gezellige volkse kroegen te vinden was.
Kwamen op het idee toen we op twee verschillende cruises van Holland America (de laatste was de nieuwe Statendam) deze ouwerwetse Vlaamse vorm van vermaak tussen alle glitter en glamour op het dek zagen staan. SJOELBAK. Vond dit een beetje een contradictie. Aan de ene kant een moderne casino en even verder de sjoelbak. In volle zee, met een daarbij horend drankje gaan 'sjoelbakken'... Waarom thuis, in de tuin, ook niet?
Terug in de heimat pogen we in de media onze weg te vinden tussen alle kleuren die moeten aanduiden waar naartoe zonder problemen en waar niet. Blijven we dus maar in ons kot. Zijn wel negatief bevonden maar liever bange Jan dan ...
Hoeveel man er in een ' bubbel ' toegelaten zijn behoort ook tot het lijstje van de 'veiligheids specialisten'. Een BUBBEL, nog zoiets. Nieuw in onze Nederlandse taal, nu toch al zo geteisterd door een overdreven aantal Engelse benamingen. 
Bubbel : in van Dale 'luchtbel' - glaskoepel - zeepbel. 't Is om boebels van te krijgen. Ik mag in ' Den Engel' vergaderen in een bubbel van 15 man. Moet ik mijn mensen in twee maal naar de zaal op de eerste verdieping laten komen. Uitstellen dan maar. Veel, of niks is er toch niet te doen.
Of misschien twee haalbare evenementen waar we nu voor aan 't werken zijn. Hoor je later nog van.
Het virus, wereldwijd, laat ons dus niet los. En de vrees is dat deze wereldwijde epidemie onze levenswijze nog lang zal beïnvloeden.
Positief punt, en zo zijn er weinig, is dat ons Antwerps Provinciebestuur het 'heft in eigen hand neemt' en zelf op zoek gaat naar de aarden van besmetting in het Antwerpse. Daarmee is gebleken dat door deze 'contract tracing' (!) dat corona vooral te vinden is in familieverband in o.a. Borgerhout en Hoboken. Bij grote families met veel kinderen. Aldus de 
media.
Verder noteren we dat de Belgische staat er rustig verder op faalt en dat het tussen de 'specialisten' op het virus vlak en de politici helemaal niet botert. n'Est pas, madame Wilmès, huisarts Maggie De Block en minister Beke ? Binnenkort naar de VDAB ?
We gaan hier niet 'finir en beauté', maar wel met een kers op de taart. Echt Belgisch, maar niet zo plezant.
'De Kampioenen' : we zien een aflevering verdwijnen, voor eeuwig en één dag omdat er een vorm van racisme opgemerkt is. Jawel, bij de Kampioenen van Pascalleke, die het aangedurft heeft ergens aan een man uit Kameroen te vragen ' Ben je nu minder zwart dan toen je in Afrika was ? ' Shocking! Een echte vorm van racisme. Moeten we een extra dagschotel op nemen !
Hadden van een zender als de VRT wel verwacht.
Moeten dan maar stoppen om herhalingen uit te zenden als 'Schipper naast Mathilde' en 'De Heren van Zichem'. Want die zijn in  'ZWART/WIT' !
Hou je gezond !
OPPERSNOR

NOG COVID - 19

Terug goe bezig zeggen ze bij ons in 't stad ! De eerste corona maanden overleefd. Heel omgeving Mortsel verkend, kilometers gewandeld met inclusief het Middelheim. Dé plaats om tot rust te komen.
Op een zondag controle door een verpleger (met dat lange watten staaf...) dat uitwees dat ik virus vrij was, NEGATIEF ! In orde voor een kleine ingreep op dinsdag die er dan uiteindelijk twee dezelfde dag zijn geworden.
Ingesteldheid : iets minder.
Maar 'la vie continue' en we blijven ondanks alle beperkingen er verder op 'lossnorren'.
Volgende week hopelijk een planning over het verdere verloop van de werkzaamheden van de snorrenclub. Mogen al vergaderen in een 'bubbel!' van 15 man. 
Intussen blijft niet alleen Belgenland knoeien in deze virus periode :
-Wouter Beke (Welzijn!) is de weinig imposante figuur in dit tragische geheel
-Maggie De Block (huisarts) meldde dat 'een masker een gevoel van veiligheid geeft'
-Marc Van Ranst (viroloog en media figuur!) noemt columnist van D.M.
'een zagevent'.
Maar wordt er world-wide gegoocheld met al dan niet fictieve cijfers over de miljoenen besmette of overleden inwoners, fake of niet, komt er nog een zwart-wit polemiek overgewaaid uit de States, met bijhorend geweld en tot in het belachelijke doorgetrokken in onze eigen taal en uitdrukkingen die ik nog steeds gebruik. Mag ik ? 
Zo ben ik van 'blanke' ouders , in 1938 geboren in Antwerpen. Maar nu moet ik willens nillens , 'ne witte' worden in plaats van 'nen blanke'.
Crazy !
Als ik uit bed geraakte (wat vroeger al eens gebeurde) en me in de spiegel bekeek zag ik er wel al eens een beetje WITJES uit. Kwam natuurlijk door die nachtelijke uitspattingen die nu wel ver achter de rug liggen. Dat is nu volledig passé. Ik blijf dus definitief  'BLANK'. Tout court.
Is er nog een beetje GOED nieuws in eigen land ? Jawel !
Mathias Schoenaerts, zoon van, én Sinjoor, behoort tot de 'supers' in de internationale filmwereld. Kijk maar even naar het graffiti op de Leopoldplaats. Beeld niet van Leopold 2 !
Nicolas Thibaut : beste doelman in Europa. Binnenkort van de rest van de wereld !
Intussen pogen we het allerbeste te halen uit deze 'oorlogstoestanden'
en ons niet al te druk te maken over het feit dat we weer het 'Guinness Book of Record' gaan halen met onze regerings vorming. 
'Guinness Book' her we come again. Ik heb daar ook in gestaan, met mijn snorrenclub, eventjes geleden. Eerst met het record 'Reusduwen' en daarna met het 'langste braadspit te wereld' (330 kiekens) Nu komen er wereld weer Belgische kiekens in, politiek getint dan
Stop er mee voor er iets gepubliceerd wordt dat niet mag.
Blijf gezond !
OPPERSNOR