A N G S T

De schrik zit er in. Corona houdt ons in de ban. En in ons kot. Voor hoe lang nog ?
Naar de tentoonstelling over Van Gogh in de hangar aan de Schelde, in de schaduw van het MAS : vergeet het. Te veel volk op een te beperkte plaats. Niet dus.
Gelukkig hebben we een gelijkaardige expo gezien in de Franse Provence. 
De gratis verplaatsingen van de trein horen er ook niet meer bij. Volle wagons, te weinig zitplaatsen  voor een uitstap naar een andere stad waar dan ook duizenden toeristen profiteren van de gulheid van de NMBS. Voor één keer dat we eens iets gratis krijgen. Vergeet het bezoek aan Lille (Fr) met onze bubbel van vier. Of is dat aantal morgen weer veranderd ?
Dat stoort mijn nachtrust wel. Vivaldi niet, corona wel.
 
Van Antonio Vivaldi gesproken, heb hem terug ontdekt. Dank zij (!) onze politici wordt hier elke dag de ' Vier Seizoenen ' van ' de rosse pater ' (historisch) gespeeld. Door The English Chamber Orchestra. Geluid op maximum , als vrouwlief niet thuis is. Maar wel iets zachter bij de 4°. Ik heb, gezien mijn leeftijd dit laatste seizoen al bereikt. Denk dat intussen de brave componist zich in zijn graf omgedraaid heeft
omdat ze hem gebruikt hebben voor het politieke leventje in  Belgenland. 
 
We gaan ondanks alles richting enkele eindejaarsfeesten die al zo lang bij ons ingeburgerd zijn. In de media komt de propaganda molen ( vooral commercieel) weer op gang. Durft men ons aanzetten om een plezierig Halloween te vieren ! Plezant en horror combineren onder het corona regime ?  
Komt daar een aangepaste Sinterklaas zonder Zwarte Piet. Mag niet meer = racisme. Toch houd ik mij bij die zwarte Koning. Hem en zijn collega's krijgen weer een plaats onder onze Kerstboom. Vandaag in de krant dat ergens in Duitsland de Kerststal niet zal geplaatst worden wegen een zwarte Koning met al te dikke lippen... En Maria met al te dikke borsten ?
 
Mijn vrouwtje en ikzelf (risicopatiënten) hebben gisteren onze griepspuit laten zetten. Zouden wij ook zo vitaal worden als den Trump? Of is dat ook fake ? In elk geval we pogen dit dramatische jaar tot een goed einde te brengen. In onze bubbel van hoeveel personen nu ook weer. Vraag vriend Van Ranst, de lieveling van de media. De verkondiger van ' Niet naar Antwerpen '. Zullen we niet vergeten, blijven gewoon in Antwerpen en ' Gaan niet naar Brussel ' !

 

Snorrend !
 
OPPERSNOR

48°

Het is 48° in de zon in onze tuin. Tropisch. Windstil en oh zo rustig. Iedereen in zijn kot ? Geen TUI of Brussels Airlines die hierboven witte strepen achter laten. Zelfs duiven en koolmezen houden zich in de schaduw of komen even een bad nemen en hun dorst lessen.
Met een fris biertje en een krant voor alle waardevolle informatie (?) , de laatste corona cijfers en de geleverde prestaties (??) van de politici , uitslagen van ' den tour (hoopgevend?) en zo plus de uitspattingen van BV's (eigen schuld dikken bult). Lectuur dus om U tegen te zeggen. En 's avonds op tv van 't zelfde laken een broek.
Oh ja, Mortsel haalde géén nieuws met zijn fontein : geen water, geen nieuws.
 
Ik kreeg als lid van BIN (Buurt Informatie Netwerk) een telefoontje dat een jongetje van 12 jaar verdwenen was uit de ouderlijke woning in Mortsel. Wat ik die volgende dagen zo raar vond is dat in tegenstelling tot bij elke verdwijning en ontvoering niet de ouders in de media kwamen om zoonlief te vragen terug naar huis te komen maar een advocaat . Moet daar mee oppassen want elke verkeerde commentaar kan problemen geven in onze democratie. Intussen is de jongeman terug bij ma en pa en is ook de ontvoerder met enkelband terug thuis.  (weer geen plaats achter tralies zeker? ) 
 
Ik had het in vorige column over 'Paris s'évéille' en spijtig genoeg is Parijs weer eens op een vreselijke manier ontwaakt.
Nabij de redactie van 'Charlie Hebdo' waar door Islam terroristen bijna alle medewerkers jaren geleden waren uitgemoord is weer een aanslag gepleegd. Voor deze 'religieuze moordenaars' geldt alleen maar de hoogste straf. Mijn bescheiden mening, gewoonweg terug naar hun 'heimat' en laat ze daar veroordelen. Zal wel ietsje strenger zijn dan in Parijs en ook bij ons.
 
Politiek in België ?  Liggen wij daar nog wakker van als je de confrontatie hebt met alle pandemie miserie ? Nog interesse voor wie wat waar aan bod komt en hoeveel (te veel?) gaat verdienen? De postjespakkerij is mijns inzien al lang bezig. Met bijna alle vorige acteurs van  vroeger. Plus 'le boucher' Boussez die de boel een beetje komt opvrolijken.
 
Is er ook dit nog.
Onze ESA-bolder aan het Willemdok krijgt dus de nodige restauratie. Uitgevoerd door 'eigen volk'.
Krijgt de verkoop van witte sneakers een boost. Dank zij SPA-Vooruit mister Rousseau.
Gaat Marc Van Ranst een paar dagen zwijgen ...
Dit is allemaal geen fake, da's lokaal écht !
 
Blijf niet in je kot, maar hou het toch gezond !
 
OPPERSNOR

HALF ACHT.

 
'Il est cinq heures, Paris s'éveille' hét chanson dat we allemaal kennen. Enfin, de mensen van mijn generatie zeker. Maar bij mij is dat 'sept heures trente', en ook al klaar wakker voor een nieuwe corona dag.
De koffie is klaar en ruikt lekker, het wakker-worden-middeltje. De krant zit in de brievenbus. Een buurvrouw bespeelt haar gsm op de drempel van haar woning. Ieder zijn pleziertje.
Koffie en krant, e-mailtjes checken ( veel verwijderen : reclame en sport ). Er komt stilaan meer leven in deze grijze snor. Wat zal deze zoveelste corona-dag ons brengen ?
Niks opzienbarends ? Verveling ? Voor mij het begin van werken op een nieuwe laptop. ' Le nouveau laptop est arrivé '. En dank zij mijn snorrebroeder Herman geraak ik door deze enigszins nieuwe manier van communiceren. 
Er is dan toch een beetje leven in de snorren brouwerij gekomen. Bedoelen we niet bij de mannen van brouwerij ' De Snor ' in Arnhem ( met hun 6 soorten Snorbier ) maar in ons eigen snormidden.
Hebben we dan toch toelating gekregen van 't Stad ( Stadshaven ) om onze bolder, die bij de mooist beschilderde behoorde tijdens een wedstrijd uitgeschreven toen burgemeester Janssen aan het roer stond, te restaureren. De potten verf, wit, zwart en rood en het vernis en de borstels staan klaar voor het ultieme werk. Wat ze met ' Het Lam Gods ' in Gent kunnen, kunnen en wij in Antwerpen ook ...
Blijft er nog de gratis uitdeling van het ' Snormasker ' aan alle clubleden.
Buiten deze twee kleine ' evenementen' , bij gebrek aan het houden van het snorrenbal in het Centraal Station, de viering van de 'Snor van 't Stad ' en enkele verbroederingen met bevriende clubs stond er niks op het agenda. Hopen we maar op een virus vrij 2021.
Intussen kent de corona geen onderscheid tussen ' de man in de straat ' en enkele leidinggevende figuren. Zoals de heer Lachaert, die ons land weer op de kaart zal zetten (?) en positief bevonden is. Je moet maar vergaderen in een bubbel en 1.50 meter afstand houden. Ook als je bij koning Filip te gast bent ... 't Is niet om te lachen, nietwaar meneer Lachaert.
Moet dan ook numero uno van de SPA ( sorry, de Vooruit ) zijn witte sloefkes vervangen door normale schoenen. Als nu Bouchez zijn tricolore masker vervangt door iets degelijks... 
Sport haalde voorpagina's, voetbal en wielrennen, daar zijn de Belgen sterker in dan politiek voeren. Mij gedacht !
Maar ze worden afgelost door VIP's in hun blootje. Sinds de dag dat iedereen beschikt over een gsm e.d. is geen mens nog veilig. Zelfs niet in je eigen blote kont.
Iets voor de privacy commissie ?  
Dacht ik even aan wat tientallen jaren geleden ook de voorpagina's haalde : de ' Roze Balletten ', met bekende figuren uit de politieke wereld. We gaan er geen partijnaam op kleven. 
Maar laat ons trachten op een positieve dit rampzalige jaartje te overleven. Op mijn bucketlist staat een korte uitstap in eigen land : twee dagen naar Blankenberge, waar het hopelijk weer niet 'zwart' van het volk ziet. Oei, mag ik dat wel 'zwart op wit ' zetten ?
Enfin, wens jullie allemaal nog een gezellig subtropisch weertje in Belgenland !
OPPERSNOR
HOPELOOS
 
Hopeloos , een lied van eigen bodem, speelt in mijn achterhoofd als ik de kranten lees, de commentaren op tv hoor, de gesprekken op straat en in de kroeg (jawel) over de huidige situatie in mijn Belgenland en elders. Hopeloos.
Zitten wij met z'n allen in een 'bubbel' ('t is om boebels van te krijgen), vandaag met zijn tweeën, morgen 5 , overmorgen 10 en dan weer 2. Of zo. Bestellen we een tafel van 10 omdat we met 8 man zijn en als de dag aanbreekt voor een avondje culinair genot mogen we slechts met 5 aan één tafel. Hopeloos, die intellectuele leiders van ons avondland! Wil Tura heeft gelijk.
Over Zwarte Piet gaan we het hier maar even hebben. De grote leiders hebben beslist, world wide, dat we moeten overschakelen op een ' RoetPiet ', of zoiets. Dit is geen fake à la Trump, dit is écht! Afwachten wie er in december mijn kadokes zal brengen. Of wordt het een roede ? Ik reken nog altijd op ' den échte '. Ben dan ook zo lekker ouderwets. Zolang facebook mijn schrijfsels niet verboden heeft.
Gaan we even op de publicitaire toer zien we dat ' Uncle Ben ' van de verpakking verdwijnt (being too black), dat Zigeunersaus van naam verandert wegens discriminerend voor het nomadenvolkje. And so on...
Intussen hebben we onze tweedaagse naar de kust maar afgezegd omdat het er té zwart van 't volk ziet. Die met een werkstraf naar huis gestuurd worden, al dan niet in badkostuum. Connaisseurs in de hoofdstad, waar de amokmakers vandaan kwamen, beweren dat de oorzaak is omdat de boks- en caratescholen gesloten zijn. Dus maar ergens anders gaan oefenen.
Ik hoor een zekere Van Ranst, alweter, niet horen zeggen en schrijven : ' Blijf uit Brussel '.
Op politiek gebied zijn we ook wéér de kanshebbers voor een pagina in het ' Guinness Book of Records '. Na NVA en PS is het nu weer aan o.a. Lachaert (neen, is niet om te lachen) die opteert voor een Vivaldi combinatie. Wist niet dat er muzikanten waren bij de Open VLD. Een zekere Bouchez , ook een show manneke, heeft voor de gelegenheid een mondmasker met de Belgische kleuren. Koning Philip weze het een troost ...
Toch heeft heeft die corona toestand gezorgd voor enkele positieve punten. De banden met de familie zijn nog hechter geworden, kinderen helpen ' de oudjes ' met aankopen. Er volgen betere contacten met de buren en vrienden.
En ik mag terug met mijn vrouw samen (!) gaan winkelen. Samen hemd en schoenen en polo in solden, in één en hetzelfde wagentje ! Wat een vooruitgang. Met dank aan de veiligheidsraad.
Als er voldoende politie aan 't strand is gaan we per lege trein naar Blankenberge. Is daar toch ook een stukje Antwerpen. Of blijf in je kot en/of tuin en doe iets voor de noodlijdende horeca : een terraske. Wel in 't Stad en niet in Brussel, meneer Van Ranst...
Mijn laptop gaat even weg voor groot nazicht. Komt overal slijtage op, niet alleen bij ondergetekende. Mijn nazicht is al gebeurd bij Sint Vincentius, het hospitaal met de vriendelijkste verpleegsters. En de mooiste.
Hou jullie gezond !
OPPERSNOR

MERRY CHRISTMAS !

And a Happy New Year ? Voorpagina Het Laatste Nieuws dit week-end : viroloog Van Sant (V.S.) languit naast zijn plastic Kerstboom met de billen bloot. De heetste dag van het jaar 2020. Surrealistisch. Magritte waardig. Dit is Belgisch ! Merci bon Dieu !
Nog twee pagina's over onze V.S. plus een artikel in Humo over een kortfilm met als onderwerp een wraakzuchtige V.S. die een BBQ van het Belang in het vizier (letterlijk) neemt. Begin Hollywood carrière ? Concurrent van Mathias ?
Mijn 'blijf in mijn kot' tweedaagse kan niet meer kapot !
Intussen is viroloog collega Steven Van Gucht terug van verlof. Siert terug mijn tv-scherm.
Wat hebben zaterdag en zondag mij nog gegeven?
Met een kleine 'bubbel' gaan wandelen in de Schorre. Langzaam want dodelijk warm voor mensen 'op leeftijd'. Opvallend was de massale aanwezigheid van een deel van de Boomse Marokkaanse inwoners. Zo'n beetje 'Klein Marokko' in de Schorre.
Intussen gaven twee politieagenten (op de fiets) twee jonge mannen van Afrikaanse afkomst
 een boete wegens geen masker. En ruimden zij afval op die achtergebleven was door wandelaars. Iemand moet het doen ...
Opgeschrikt door wat de overvolle kust ons aan problemen kan brengen. Zo'n opstootjes in eigen land ? Jawel. Mijn slecht karakter merkte onmiddellijk op dat de amokmakers 'van huize uit' een donkere huidskleur hadden... Frans praten en uit het Brusselse kwamen.
Zondag toch korte wandeling door centrum Mortsel en de horeca iets gunnen door het nuttigen een (twee) Bollen. Op het Gemeenteplein waar de fontein nog steeds geen water spuit. Dus geen kinderen spelend in het weinige water. Ook geen bloempje op dat kale plein. Doet me denken aan het Operaplein in 't Stad. Even leeg en ongezellig. Is voor Mortsel het water te duur ?
Enfin, dit corona tweedaagse hebben we overleefd. Vandaag slechts 35 graden. En wachten op onze nieuwe, originele, ESA-mondmaskers. Houden je op de hoogte.-- 
OPPERSNOR


LOCKDOWN ANTWERPEN

't is zover : lockdown voor 't Stad. Alles plat leggen. Geen terrasjes, geen vrienden, niet gaan winkelen. Hamsteren : pasta, wc-papier, brood en bier. En cava. Alleen het extra noodzakelijke. Niks bubbels. Kot en tuin. Het stond deze week al in de media dat de situatie ernstig was. Een onderzoek wees uit dat in bepaalde Antwerpse wijken de corona op een hoogtepunt stond. Wij staan aan de top ! Volgens de experten én burgemeester De Wever was men het meeste bezorgd in Borgerhout, Antwerpen-Noord, Deurne en 't Kiel. En bij de Joodse gemeenschap. Daar waar de concentratie van allochtone families dus het grootst is. Waar 3 generaties samenwonen met vele kinderen.
Gouverneur Berx en burgemeester De Wever reageerden kordaat waar de Belgische staat eens te meer nalatig was. Andere steden en gemeenten zullen ' ons ' voorbeeld wel volgen.
Intussen botert het niet tussen experts en politici. Concrete voorstellen worden door de politiekers niet gevolgd. Beke, De Block en consoorten blijven in het zadel, worden niet afgestraft voor hun wanbeheer. Entre amis ...
Erika Vlieghe , nochtans hard en pretentieloos werkend aan oplossingen wordt uitgestoten door sommige politici. Denk ik aan de uitlating van Jan Jambon. Foei, Jan !
En wat horen we van tv-star Van Ranst ? Dat de problemen in onze vermelde wijken ' een sociologisch probleem ' zijn. En dat zij ook aarden op andere plaatsen... Bedankt voor die belangrijke info, Marc.
Vraag mij af wat er gaat gebeuren met het komende offerfeest van de Marokkaanse gemeenschap. Toelating voor meer 2/5 of 10 personen, gebruik van de moskee ? Terwijl wij op kot blijven.
Intussen toch nog een gezellig familiefeestje gehad, binnen de bubbel, voor de verjaardag van mijn vrouw. Plus een extra intiem etentje met alle erop en eraan. 
Kregen we als kado enkele dagen hotel in de Limburg in augustus. In de hoop dat omgeving Genk niet in de knoop ligt met corona. Kort verlof in eigen land ! 
Weet je nog, jaren geleden zagen we op tv in Japan iedereen lopen mét een mondmasker? Wij vonden die Jappen toen rare wezens ... Als je nu over de Meir wandelt !
Zei mijn buurvrouw dat 465 jaar geleden een zekere apotheker/ wijsgeer Nostradamus onze huidige wereldproblemen al voorspeld had ?
 
Wens jullie een probleemloze lockdown.
OPPERSNOR
SJOELBAK
 
De corona blijft ons teisteren.We gaan na publicatie van deze column waarschijnlijk weer langer in ons kot blijven. 
Minder of meer vrijheid, zorg voor amusement in huis en tuin. Hebben we gedaan. Naast de klassieke 'darts' ofte 'vogelpik' een 'sjoelbak' gekocht! Zoals vroeger in alle gezellige volkse kroegen te vinden was.
Kwamen op het idee toen we op twee verschillende cruises van Holland America (de laatste was de nieuwe Statendam) deze ouwerwetse Vlaamse vorm van vermaak tussen alle glitter en glamour op het dek zagen staan. SJOELBAK. Vond dit een beetje een contradictie. Aan de ene kant een moderne casino en even verder de sjoelbak. In volle zee, met een daarbij horend drankje gaan 'sjoelbakken'... Waarom thuis, in de tuin, ook niet?
Terug in de heimat pogen we in de media onze weg te vinden tussen alle kleuren die moeten aanduiden waar naartoe zonder problemen en waar niet. Blijven we dus maar in ons kot. Zijn wel negatief bevonden maar liever bange Jan dan ...
Hoeveel man er in een ' bubbel ' toegelaten zijn behoort ook tot het lijstje van de 'veiligheids specialisten'. Een BUBBEL, nog zoiets. Nieuw in onze Nederlandse taal, nu toch al zo geteisterd door een overdreven aantal Engelse benamingen. 
Bubbel : in van Dale 'luchtbel' - glaskoepel - zeepbel. 't Is om boebels van te krijgen. Ik mag in ' Den Engel' vergaderen in een bubbel van 15 man. Moet ik mijn mensen in twee maal naar de zaal op de eerste verdieping laten komen. Uitstellen dan maar. Veel, of niks is er toch niet te doen.
Of misschien twee haalbare evenementen waar we nu voor aan 't werken zijn. Hoor je later nog van.
Het virus, wereldwijd, laat ons dus niet los. En de vrees is dat deze wereldwijde epidemie onze levenswijze nog lang zal beïnvloeden.
Positief punt, en zo zijn er weinig, is dat ons Antwerps Provinciebestuur het 'heft in eigen hand neemt' en zelf op zoek gaat naar de aarden van besmetting in het Antwerpse. Daarmee is gebleken dat door deze 'contract tracing' (!) dat corona vooral te vinden is in familieverband in o.a. Borgerhout en Hoboken. Bij grote families met veel kinderen. Aldus de 
media.
Verder noteren we dat de Belgische staat er rustig verder op faalt en dat het tussen de 'specialisten' op het virus vlak en de politici helemaal niet botert. n'Est pas, madame Wilmès, huisarts Maggie De Block en minister Beke ? Binnenkort naar de VDAB ?
We gaan hier niet 'finir en beauté', maar wel met een kers op de taart. Echt Belgisch, maar niet zo plezant.
'De Kampioenen' : we zien een aflevering verdwijnen, voor eeuwig en één dag omdat er een vorm van racisme opgemerkt is. Jawel, bij de Kampioenen van Pascalleke, die het aangedurft heeft ergens aan een man uit Kameroen te vragen ' Ben je nu minder zwart dan toen je in Afrika was ? ' Shocking! Een echte vorm van racisme. Moeten we een extra dagschotel op nemen !
Hadden van een zender als de VRT wel verwacht.
Moeten dan maar stoppen om herhalingen uit te zenden als 'Schipper naast Mathilde' en 'De Heren van Zichem'. Want die zijn in  'ZWART/WIT' !
Hou je gezond !
OPPERSNOR

NOG COVID - 19

Terug goe bezig zeggen ze bij ons in 't stad ! De eerste corona maanden overleefd. Heel omgeving Mortsel verkend, kilometers gewandeld met inclusief het Middelheim. Dé plaats om tot rust te komen.
Op een zondag controle door een verpleger (met dat lange watten staaf...) dat uitwees dat ik virus vrij was, NEGATIEF ! In orde voor een kleine ingreep op dinsdag die er dan uiteindelijk twee dezelfde dag zijn geworden.
Ingesteldheid : iets minder.
Maar 'la vie continue' en we blijven ondanks alle beperkingen er verder op 'lossnorren'.
Volgende week hopelijk een planning over het verdere verloop van de werkzaamheden van de snorrenclub. Mogen al vergaderen in een 'bubbel!' van 15 man. 
Intussen blijft niet alleen Belgenland knoeien in deze virus periode :
-Wouter Beke (Welzijn!) is de weinig imposante figuur in dit tragische geheel
-Maggie De Block (huisarts) meldde dat 'een masker een gevoel van veiligheid geeft'
-Marc Van Ranst (viroloog en media figuur!) noemt columnist van D.M.
'een zagevent'.
Maar wordt er world-wide gegoocheld met al dan niet fictieve cijfers over de miljoenen besmette of overleden inwoners, fake of niet, komt er nog een zwart-wit polemiek overgewaaid uit de States, met bijhorend geweld en tot in het belachelijke doorgetrokken in onze eigen taal en uitdrukkingen die ik nog steeds gebruik. Mag ik ? 
Zo ben ik van 'blanke' ouders , in 1938 geboren in Antwerpen. Maar nu moet ik willens nillens , 'ne witte' worden in plaats van 'nen blanke'.
Crazy !
Als ik uit bed geraakte (wat vroeger al eens gebeurde) en me in de spiegel bekeek zag ik er wel al eens een beetje WITJES uit. Kwam natuurlijk door die nachtelijke uitspattingen die nu wel ver achter de rug liggen. Dat is nu volledig passé. Ik blijf dus definitief  'BLANK'. Tout court.
Is er nog een beetje GOED nieuws in eigen land ? Jawel !
Mathias Schoenaerts, zoon van, én Sinjoor, behoort tot de 'supers' in de internationale filmwereld. Kijk maar even naar het graffiti op de Leopoldplaats. Beeld niet van Leopold 2 !
Nicolas Thibaut : beste doelman in Europa. Binnenkort van de rest van de wereld !
Intussen pogen we het allerbeste te halen uit deze 'oorlogstoestanden'
en ons niet al te druk te maken over het feit dat we weer het 'Guinness Book of Record' gaan halen met onze regerings vorming. 
'Guinness Book' her we come again. Ik heb daar ook in gestaan, met mijn snorrenclub, eventjes geleden. Eerst met het record 'Reusduwen' en daarna met het 'langste braadspit te wereld' (330 kiekens) Nu komen er wereld weer Belgische kiekens in, politiek getint dan
Stop er mee voor er iets gepubliceerd wordt dat niet mag.
Blijf gezond !
OPPERSNOR

N E G A T I E F

Ik ben NEGATIEF ! Inderdaad, mijn dokter stuurde zondagmorgen een verpleger, gewapend met een stokje met watten voor de corona-controle. In de neusgaten richting hersenen. Was niet echt pijnlijk, wel een rare gewaarwording. Maar we zijn tevreden : niet aangetast.

Helaas, voor twee dagen later is een kleine colonoscopie voorzien, onderzoek van de dikke darm. No problem, betekent een ‘ in en uit ‘ zelfde dag in Sint Vincentius. ’s Avonds terug thuis maar het lot besliste er anders over. Door hevige bloeding wordt het met ambulance en mug terug naar ‘ afzender ‘… Naar de Spoed van mijn ‘ favoriete ‘ kliniek waar ik nu al twaalf jaar verzorgd word.

Antwerp by night, met toeters en bellen over half opgebroken straten. Is niet altijd even romantisch. Zelfde avond weer ingreep. Met life op het scherm volg ik mijn kleurrijke darm flora. Overwegend hel rood. Heb met veel interesse de ingreep in mijn lichaam gevolgd, zonder pijn, en interessanter dan op het tv scherm. Sensatie. En schitterend werk van de verantwoordelijke dokter en bijhorende verzorgers. RESPECT !

INTENSIEVE kamer : minder aangenaam verblijf. Vastgemaakt aan tal van apparaten, eenzaam en verlaten, zakjes met bloed die in je neerdruppelen, bloeddrukmeter die je om de haverklap wakker maakt. HALLUCINANT ! Zwart-wit horror films passeren. Gelukkig regelmatig charmante verzorgsters die even kwamen kijken.

Uiteindelijk toch terug thuis met een blij gevoel, de verzorging in dit hospitaal was weer prima. Na al wat we gehoord en gezien hebben in de media over de kei-harde werking van alle ziekenhuis personeel in deze periode van de pandemie. CHAPEAU !

De show van het hangen van witte vlaggen en spandoeken en ’s avonds muziek op straat mag nu wel vervangen worden door een hogere verhoging voor al het extra gepresteerde door de verzorgers in hospitalen en rusthuizen. Politici en ministers verdienen véél te véél in verhouding tot hun prestaties…

Enfin, we geraken er stilaan lichamelijk en geestelijk door en pogen terug wat leven te brengen in de evenementen van de snorrenclub. We hebben nu lang genoeg stil gelegen.

Binnenkort weer de Grote Markt op richting club lokaal Den Engel voor zoals het voor een échte Antwaarpse vereniging hoort, samen mét de dames, een stevige pint ( voor mij het ‘ one and only ‘ Bolleke ) en hopen op een vlugge betere toekomst.

Het gaat jullie snor !

OPPERSNOR

 

 

MORTSEL
                  MONACO
                                    MASKERS
Onze lijdensweg is nog verre van gedaan Een geruisloze oorlog. Voor mij zelfs wereldoorlog 2. Corona, wie had er ooit van gehoord. Nog even en we worden ' zot in ons kot '. Stel dat je inderdaad tussen 4 muren zit, met vrouw en kinderen. Daar komen problemen van.
Gelukkig hebben wij huisje-tuintje en de laatste periode veel zon. En zorgen de kinderen voor de proviandering. Tot aan de voordeur. 
Mijn eerste mondmasker.
Altijd gelachen met beelden uit Japan toen we die bewoners massaal de straat zagen optrekken mét een mondmasker. Rare mensen die Jappen.. Maar nu.
Heb ik uiteraard ook mijn maskers, al gebruikt voor bezoek aan dokter en hospitaals. Alhoewel je er daar nog eentje cadeau krijgt.
Maar kleindochter Chacha zorgde voor een ' specialeke ' voor den bompa : masker mét snorretjes. Mooi geschenk. Voel ik me al iets beter met dat storende element op je neus en onder de bril. Soms dampen de glazen aan en hoop ik van geen ' snotneus ' te krijgen. 
Gratis bedeling door de overheid ? No way ! Lees dat in vele gemeenten alle inwoners al voorzien zijn van minimum één stuk bescherming, in MORTSEL : nada ! Belgie heeft ook niet beter geweten dan een massa cartons met zulke maskers uit te voeren naar MONACO waar ze aan de rijkaards en miljonairs uit de rest van Europa GRATIS uitgedeeld worden. Belgische logica. 
HUISVLIJT. Volgens de Grote van Dale ' nuttige handenarbeid die in huis kan worden uitgeoefend '. Vrouwen van vandaag worden aangemoedigd om met hun ' Singer Naaimachien' vlijtig aan 't werk te gaan voor het naaien van mondmaskers ! Hebben we toch niet in voorraad. Vergeten of te laat besteld door onze overheid. Proficiat en een bank achteruit ! Moet ik denken aan mijn moeder zaliger die na de oorlog, zoals zovele buurvrouwen, bijverdiende door kleine jobs aan te nemen van de toenmalige Lustrerie Massive.
En wij maar proberen te begrijpen wat hier een soort van ' veiligheidscomité ' ons om de haverklap poogt wijs te maken wat allemaal mag en wat niet. Met een vrouwelijke premier in vloeiend Frans en belabberd Nederlands die, liefst laat op de avond, ons komt  verblijden met de nieuw aangekondigde maatregelen.
Enfin, we zitten met de ' gebakken peren ', ook in onze snorrenclub. Twee evenementen zijn al niet doorgegaan, het jaarlijkse bal en de 10 miles. Wacht ons nog de viering van de ' Snor 2020 '. In 2021 ? Want zonder open cafés kunnen we uiteraard een horeca man (café 't Licht der Dokken) niet huldigen. In samenspraak met de Stad Antwerpen komt er wel een nieuwe datum uit de bus. Gelukkig is er wel de goeie werking met onze stad.
Verneem ik uit de pers dat ook hier zoveel boetes zijn uitgedeeld voor overtredingen als vormen van ' samenscholing ', picknicken , uitrusten op een bank en dergelijke meer. In Antwerpen ( Sint Jansplein ), én elders, kan de lokale politie jongeren bendes, dronkelappen en drugs dealers niet meer in toom houden. Boetes à rato 250 Euro uitdelen aan wandelaars die even uit koers gelopen waren is makkelijker.
En als, eventueel, ook de kappers weer aan het werk mogen, zullen we meer tv-vedetten zien met eindelijk gekortwiekte haren. En al die baarden trimmen. Verkies nog steeds een mooie snor boven een ongecultiveerde baard
Hou het rustig en blijf gezond !
 
OPPERSNOR
MISSING !
IK MIS  De Bourgondische feesten bij de familie.
IK MIS  Mijn totale bewegingsvrijheid, waar ik zo op gesteld ben.
IK MIS  Mijn eveneens in hun kot opgesloten vrienden.
IK MIS  Tram 7 tot aan 't MAS en café 't Licht der Dokken.
IK MIS  Mijn bezoeken aan galerie De Zwarte Panter en de babbel met Adriaan.
IK MIS  Mijn Bolleke  en de vergaderingen in Den Engel.
IK MIS  Een terraske aan De Kleine Tunnel.
IK MIS  De Vogelmarkt, de ambiance, het Antwerps gevoel. 
IK MIS  De culinaire uitspattingen in restaurant De Merode (Berchem) beter gekend al De Drei Zatlappen ...
IK MIS Vooral : het Snorrenbal in ons Centraal Station (met Vepac) en de Ten Miles en de tienduizenden medailles die we jaarlijks uitdeelden, de viering van cafébaas Duncan van 't Licht der Dokken' als ' Snor van 't Stad 2020'. Wordt ietsje later ...
IK MIS  De ontspannende wandelingen in het Middelheim, met dank aan Burgemeester Lode Craeybeckx.
IK MIS  Een week-endje (per trein) - mét mondmasker - naar Knokke.
IK MIS  De Jazz namiddagen in de Zoo, met de vrienden en Keuning van 't vat.

GOD ! Wat MIS ik véél. Met 'dank' aan die Chinese pandemie. Ik zie te veel 'made in China'. Vanaf nu meer nadruk op eigen regio.
Maar gelukkig kan ik dit alles verwoorden in eigen tuin. Hier ben ik gelukkig, met vrouwlief. In de zon die voor iedereen schijnt. In de t-shirt van de ten miles 2019 : Happy To Help You -CREW.
In de tuin is de tijd stil gevallen. Het virus schept misschien een nieuwe periode van hoop. I hope.
Ik nip aan mijn Beaujolais en maak een Gin-tonic voor Liliane, schrijf mijn column in de blakende zon. In de  blauw heldere hemel geen witte sporen van vliegtuigen. Vorige pre-corona dagen waren die ontelbaar. Iedereen blijft thuis.
Moet. 
Ga nog eens door mijn dagblad. Eén levensgroot onderwerp : corona. Twee pagina's over de man met de vele truien. Moet ik niet meer voorstellen. Persconferenties van het veiligheidscomité, 4 bladzijden overlijdensberichten (let op geboortedata), beetje sport, tv-programma's (niet veel zaaks). Schakel over op Paul van Ostaijen (van Marc... tot De Oude Man !) en Leonardo da Vinci van Walter Isaacson.
Blijft ons beiden nog de dagelijkse wandeling. Dat mag nog. Maar niet te lang op de bank gaat zitten. Ook een risico patiënt kan moe worden van die korte uitstappen ! Hand in hand naar Fort 4 en dat van Edegem. Ontdekken dat hier nog veel natuur is. Met dank aan het bestaan van die fortengordel.
Toch zijn we nog gelukkig in ons kot. Liefde en zon. We houden de moed er in.
Wekelijkse bevoorrading door de kinderen. Tot aan de voordeur. De ouwertjes moeten thuis blijven. Tof. 
Ik hoop dat al mijn vrienden het overleven. En dat 'IK MIS' dra tot het verleden zal behoren. Een droevig tijdperk afsluiten en de laatste jaren van je leven in peis en vree doorbrengen.
Tot binnenkort op een terraske met jullie allemaal een frisse pint drinken !

OPPERSNOR
LA BALLADE
 
' La Ballade des Gens Heureux ' van Gerard Lenorman. Eén van mijn franstalige favorieten. Hopen dat we die binnenkort met veel plezier weer kunnen spelen.
' Des gens heureux ', gelukkige mensen. We zijn al zo lang niet meer gelukkig. Moeten een afwachtende houding aannemen, hopen dat in je onmiddellijke omgeving geen virussen rondzweven , dat je naasten gespaard blijven van die corona.
Ik behoor tot de ' kwetsbare groep ' . Da's niet zo leuk. Elke dag wordt een vraagteken. Hoe gaat die virus kwaal evolueren. Gewoon afwachten dus. Thuis blijven en ' genieten ' van enkele passen in de nu zonnige buitenlucht.
Thuis met een muzikale achtergrond van Elvis tot Vivaldi (!) met zijn vier seizoenen. En niet wakker liggen van het Belgische politieke misbruik van de naam van deze grote Italiaanse componist. 
Mijn snor administratie eindelijk op punt stellen. Wat komt er nog allemaal te voorschijn? De dagelijkse krant doorbladeren en de ziekte en dodencijfers voorbijgaan. Tot je alle corona toestanden beu bent.   
En plots, een geschenk uit de hemel, letterlijk dan , schijnt de zon ! Dan maar de tuin in tussen de ontluikende bloemen. Heerlijk, bij al de miserie die zonnestralen die je lijf en leden verwarmen en je geestelijk versterken.
Als goeie Vlaming mijn Franse chansons opzetten. Mijn ' plats préférés ' , waaronder dus die ' ballade '. Herinnering aan vroeger, toen alles nog beter was, aldus mijn buurvrouw. En dat kan ik alleen maar beamen.
Toen we op het einde van de tweede wereldoorlog naar familie in Diksmuide vluchtten, ver weg van de ' vliegende bommen ' die op Antwerpen vielen. En we daarna stilaan onze levenswijze zagen verbeteren. Minder stresserend dan nu. Dat moet je als 80-plusser wel toegeven. 
' Nu we op elkaars lippen zitten ' schrijft Het Laatste Nieuws. Zou het kunnen dat er daardoor bij ouderen meer huiselijk geweld is en bij de jongere generatie meer kinderen verwacht worden ?
Enfin, deze grote wereldkuis nadert wel stilaan zijn einde. I hope. Maar schreef professor Vermeersch niet dat we met véél te véél op deze aardbol rondlopen ? ' Trop is te veel ' , citaat van een vroeger Belgisch politicus. Kan ik ze ongelijk geven ?
Tot een volgend, meer positieve column.  
 
WILLY SNOR
l' UNITE FAIT LA F(A)RCE
No Fake !
 
Dit zijn bedenkingen van een Antwerpse snor op leeftijd ( risico factor ) bij alle heisa over het corona virus in eigen land en stad. En da's geen leuke bedoening. Na lang palaberen is onze politieke ' elite ' tot besluit gekomen dat er eindelijk daadwerkelijk, de rangen moeten gesloten (!) worden en in navolging van andere landen degelijke maatregelen moeten genomen worden.
En neen, we moeten de corona patiënten, zoals tijdens de grote Zwarte Pest epidemie in de Middeleeuwen niet de straat opsturen met een ratel opdat de man op de hoek weet dat de zieke in aantocht is.
Het wordt héél simpel. ' Blijf in je kot ', dixit ene minister verantwoordelijk voor gezondheidszorg en zo. Kort en bondig. Krachtdadig ! Plus alle horeca zaken dicht (minder leuk) en dies meer. Kindjes blij dat ze geen lessen moeten volgen,eucharistievieringen alleen op het scherm (kwam so wie so niet veel volk meer) en dat geldt ook voor de moskeën (toch). Enfin alles wat ons nog rest hebben we uit de media gehaald. 
Maar, kleine randbemerkingen bij de reacties van sommige rare elementen in dit Belgenland.
Velen beginnen de nieuwe drooglegging met grootse zuippartijen in stamkroegen en andere oorden waar het bier rijkelijk vloeit. En dat was schijnbaar de bedoeling niet.    
Wel bij de uitbater van een ' koffie bar ', die besloot om een Rosé avondje te organiseren inplaats
 van koffie verkeerd en dergelijke onschuldige drankjes. De man is toevallig de echtgenoot van een 
zekere Gwendolyn Rutten, u wel bekend. Er is van haar geen commentaar gekomen ... Ambras in 't 
kot ? Die man zal waarschijnlijk wel ' in 't kot ' moeten blijven van Gwendy.
Nu iets over ' dé kus ', niks met kunst te maken, wel op de Suikerrui tijdens een reportage over, uiteraard, de corona. De goed ogende dame van VTM werd tijdens de reportage plots gekust door een ' illegaal '. Die mannen zitten hier ook op hun honger, mij gedacht.
Lees deze morgen in de krant dat hier dus ' l'union fait la force ' ( of 'farce ) in de maak is. Voorlopige ( is ze dat nog ?) regering die samen met de oppositie gaat samenwerken om het virus te bestrijden. Ik ben maar een politiek simpele snor maar dacht dat ' oppositie ' ook Vlaams Belang en de communisten in Wallonië hoorden. Niet dus.
Ik zal maar eens gaan mailen of bellen naar de 3 ziekenhuizen waar ik afspraken heb met drie dokters voor controles. Schijnbaar mag je er alleen nog maar binnen voor opnames. En dat is niet de bedoeling.
Enfin, het wordt wait and see. Hopende dat niemand uit mijn familie en vriendenkring getroffen wordt door deze vreselijke virus. Made in China, zoals alles tegenwoordig. Tot één van.
Het gaat jullie binnenkort weer SNOR !
 
WILLY SNOR
REGIS ULTIMA RATIO
'S KONINGS LAATSTE HOOP
 
Heeft niks te maken met de lamentabele toestand in den Belgiek waar de Koning verplicht is handjes te drukken ( mag dat nog wel ? ) van politici die bekwaam geacht worden die situatie op te lossen. No way ! Links of rechts of medium, jongeren met dure sneakers of ouderen ( zonder politieke bekwaamheid ) in groene jagersvestjes, zij allen behoorden tot ' de laatste hoop ' van Koning Philippe.
Ik behoorde in een grijs verleden ook tot die 'Hoop ', maar dan wel bekeken vanuit een totaal andere hoek.
 
Op 29 januari 1959, was toen waterklerk bij de Engelse firma W.H.Newman and Son te Antwerpen, kreeg ik stamboeknummer 57/36997 en werd ingelijfd bij de afdeling ' Zware Veldartillerie ' van ons roemrijke Belgische leger. Dat betekende school volgen in Brasschaat en nadien overgeplaatst worden naar Aken om aldaar Koning en Vaderland te dienen als wachtmeester. Afgezwaaid als opperwachtmeester ( stuksoverste kanon 155 ). Het logo ' Regis Ultima Ratio ' indachtig. Althans in theorie. 
 
Nu, in het heuglijke jaar 2020 werd mij gevraagd mijn battle-dress weer aan te trekken ( spijtig genoeg heb ik die al lang terug ingeleverd - behoort niet meer tot de huidige mode trends ) om ten oorlog te trekken...
Jawel, volgens de lokale media wachtte ons weer een ' snorrenoorlog ' ! Zoals 17 jaar geleden. ' Er zit weer een snorhaar in de boter ' blokletterde Gazet v an Antwerpen.
 
Vergeten was Syrië, Afghanistan, Noord-Korea, migranten, drugstoevoer in Antwerpse haven en dies meer.
Wij hadden ' onze ' oorlog : snor tegen snor !
Want de onberekenbare voorzitter van de Antwerpse Snorrenclub haalt het in zijn hoofd dezelfde dag als de ' collega's ' van de Europese Snorrenclub Antwerpen door de Antwerpse straten te marcheren. Die reeds de toelating van 'evenementen' op zak hadden.De lokale snor-happeningszijn voorzien voor 13 juni.
Alarm !
Het was voor onze pers stil op het wereldfront. Dus alle pijlen gericht op de tweespalt in Antwerpen. Patrick Vincent  (Gazet van Antwerpen)schreef in zijn krant : ' 17 jaar oorlog ' en trok een lijn tussen de Tweede Punische Oorlog einde derde eeuw voor Christus. En Hannibal die met zijn Carthaagse legers naar het Romeinse Rijk trok. Een vergelijking met de hedendaagse situatie in het onveilige Antwerpen. Waar Willy Dupon geacht wordt met zijn troepen over de kaaien naar het vijandige gebied van 'de anderen' zou trekken. Bollekes Keuning zouden aan die situatie niks veranderen. Integendeel, de geesten zouden nog meer op tilt slaan. Ben wel vereerd met de vergelijking met krijgsheer Hannibal. 
Confrontatie op zaterdag 13 juni ? Wij staan paraat om onze verworven rechten te verdedigen! En mijn opleiding als Opperwachtmeester zal er mee voor zorgen dat wij, de strijders van de E.S.A.,deze strijd zullen winnen !
Die dragen wij op aan onze illustere meesterlijke Eresnorren die door ons geridderd zijn in de Koekestad : ereburgemeester Bob Cools, Jazz fenomeen Jean 'Toots' Thielemans, bokser met wereldklasse J-P Coopman, stadsbeiaardier Jo Haazen, Kiekeboe en vele anderen.
 
Zoals de huidige burgervader zijn ook wij meertalig en eindigen met onze snorrende kreet :
 
IN SNORUM VERITAS !
 
Oppersnor
Vivaldi op z'n Belgisch
 
In dit gezegende land weet je nooit hoe de volgende morgenstond er zal uitzien, poltiek gezien dan. Coalities vormen is nog moeilijker dat het Corona virus bestrijden.
Dus het maar proberen met het type ' Vivaldi '. Typical Belgian. Waar halen ze in godsnaam die naam uit. Dat heeft die brave componist toch niet verdiend.
 
Wat wil je in zo'n klein land, drie-delig, drie-talig en een paradijsje voor politieke arrivisten met véél te goed betaalde jobs en afscheidspremies om U tegen te zeggen. Of een ''fin de carrière' in alle luxe via Europa. 't Is, zoals Magnet zou zeggen :  ' dégoutant ' 
Tot hij zelf de kans zou krijgen.
Bijgevolg is de doorsnee Belg het beu. Kots beu. 't Is niet aan mij om een politiek luik te openen. Daar zijn de poltieke correspondenten voor. Die het uiteindelijk beter weten.
Ik ben maar een simpele snor die al eens luistert naar de ' Quatro Stagioni ' van Vivaldi. En de powezie van Paul van Ostaijen
 
M A I L S
De laatste weken rare mailtjes ontvangen uit Turkije. Buiten de Turken van de groentewinkel om de hoek ken ik niemand van die afkomst. Mijn alarmbel rinkelde. Men waarschuwt ons steeds voor mails van onbekende afzenders en rare inhoud. Drie berichtjes per dag die telkens gewist werden. Wel las ik op het voorlaatste mail enkele woorden die me bekend voorkwamen : ' Inch Allah '. . . Nu heb ik met die profeet niks te maken. En met veel van zijn volgelingen ook niet. Dus wegwezen die rotzooi.
 
P L E Z I E R
Plezier maken in dit land mag nog steeds. Neem nou Aalst : world famous op gebied van carnaval. De heilige plaats voor carnavalisten waar op weinig sublieme manier de spot gedreven wordt met de Joden. Met als gevolg de banbliksem van Europa en de rest van de weldenkende wereld. Was nu wel zo geen schitterend idee van de Aalsterse lolbroeken.
Maar ik denk niet dat ze ooit zouden aandurven een wagen te maken met als onderwerp de Moslims. Met een kameel, geiten en stoofvlees op z'n Halal's . . . Het land zou te klein zijn en de profeet nog groter. Opgepast jongens uit Aalst, er zijn twee maten en twee gewichten.
 
De week van Sint Valentijn is weer achter de rug, de commercie heeft weer gedraaid. Maar wie was die heilig man die aan de basis ligt van dit jaarlijkse feest waar de middenstand zo naar uitkijkt. 'k Zou niet weten.
 
OPPERSNOR

173/ L'UNION FAIT LA ' FARCE '

 

 

De 81 voorbij en vol goede moed en originele ideeën de 82 ingegaan. 'Look at the bright side of things.' Zal de mannen van Monty Python nooit vergeten. Zoals ook Jean Gabin, die declameerde : 'Maintenant je sais qu'on sait jamais'. Daarvoor heb je die respectabele leeftijd bereikt. Terublikken naar een turbulent verleden en hopen op een verder laatste actieve periode.
Inderdaad, het Franse 'jamais' staat voor mijn nog kortstondige toekomst. Want in dit koninkrijk, waar ik geboren en getogen ben, weet je maar nooit waar je morgen aan toe bent. Kritiek brengen op Vlaamse en Waalse politici kan slechte vrienden maken. Iedere zijn rechtse, of linkse of andere richting waar zijn voorkeur naar uitgaat. Maar, ik blijf erbij, en denk ook de meerderheid der Belgen/Belges, dat 'zij' er wéér een soep van gemaakt hebben. Met  in het achterhoofd het eigenbelang en de zachte financieel 'verantwoorde' zetel in het Europees Parlement.
Ik ben 'ze' beu, hun verschijningen op tv met hun niks opbrengende verklaringen. Zie ik daar een Waal die géén Nederlands spreekt en een Vlaming die géén Frans kent. La FORCE is inderdaad la FARCE geworden. Hélaas.
Dat ik zoiets tijdens mijn laatste levensjaren nog moet meemaken. Ga ik nog jalours worden op de Finnen die zo maar drie (3!) vrouwen aan het roer hebben. Niet van de lelijkste ook nog. Die moeten wij niet verder zoeken, hier bestaan zulke wezens niet.
Maar enfin, we gaan pogen er nog het beste van te maken. Verder gaan door dit aardse bestaan, beetje gehandicapt, maar dat hoort er ook bij. Blijven organiseren voor mijn snorrenclub, even op zoek naar zonnige oorden waar geen tornado's zijn, geen aardverschuivingen,  geen hagelbollen zo groot al tennisballen, geen bosbranden, geen corona zieken. Help ! Waar vindt ge nog zo'n zekerheid ? Dus meer op zoek naar mooie plaatsjes in eigen land en stad. Ergens waar geen granaten ontploffen, geen machinegeweren ratelen, de straten proper zijn en je 's avonds nog rustig in het donker kan wachten op de tram. Die dan toch weer te laat toekomt.
Mijn, onze, toekomst is een groot vraagteken. Ik dacht alles meegemaakt te hebben. Bewust  vanaf de tweede wereldoorlog en alle 'vooruitgang', maar tevens alle miserie van dien.
We gaan al dat negatieve opdoeken en een poging doen, met vrouwlief aan mijn zij, en mijn snorhobby, enigszins rustig richting 83 te gaan.
Intussen haalde een zekere Albert de voorpagina's van alle dagbladen en tijdschriften en het nieuws op tv. Maar da's hier voor volgende column.
 
OPPERSNOR

172/ SCHAAMTE(LOOS)

 Eind 2019 was ik met een vriend uitgenodigd door Tijdschrift Streven voor het bijwonen van een avond in de Antwerpse Universiteit met als onderwerp een debat over ‘ SCHAAMTE(LOOS). Schaamte, schaamteloosheid, schuldgevoel. Dat beloofde waarschijnlijk een progressief avondje te worden. Sprekers waren dames-psychologen die nogal vrijgevochten ideeën bleken te hebben over alles wat onze kaken deed rood worden van schaamte en ons tevens een gevoel zouden geven van schuld. Zijn ze bij ons beiden niet in gelukt. Als je het hebt over het haar in je oksels (zal wel alleen over het vrouwelijk geslacht gaan) , als je beschaamd wordt als je deelneemt op een tochtje in Thailand op de rug van een olifant (arm beest), als je schaamteloos een Zwarte Piet nog laat mee werken aan de uitspattingen van de Heilige Nikolaas (steun de acties, op z’n Hollands voor door roet besmeurde helpers), als je vindt dat een kleurling vlugger beschaamd wordt dan een blanke . Gelukkig wordt ons geen schuld gegeven aan het optreden in de vroegere kolonies, dat waren (nou ja) onze voorvaderen. Niet die van mij. Kwamen daarna enkele losse vragen uit de zaal die dezelfde richting uitgingen. Ik voelde mij nergens beschaamd voor. En ook aan niks schuldig, heb daar allemaal niet aan deelgenomen. En toch blijf ik fan van een Zwarte Piet, heb ik in hetzelfde Thailand misschien met dezelfde olifant door de jungle gelopen. (waarna dat beest een welverdiend bad in de rivier kreeg plus enkele extra bananen) Is schaamte goed, moreel, deugdzaam ? Heb er niet van wakker gelegen. Ik heb mij, samen met mijn vriend, schaamteloos goed gedaan aan het heerlijke studentenbier ‘Cum Laude ‘ en de lekkere hapjes. Geserveerd door een albino meisje uit een of ander zwart land. Als dat zo nog mag geschreven en gedrukt worden. Ik hou mij gewoon bij mijn uitspraak ‘ nicht schuldig ‘. Intussen, we schrijven al 2020 publiceert ‘de Frut’ foto’s en een artikel over relschoppers in onze stad (hun manier om van oud naar nieuw te gaan) en hebben tijdens de interventie van onze politie twee agenten te lijden aan gehoorschade en is er één afgevoerd naar het hospitaal. Komt dan ‘de kers op de taart’ (geloof het of niet) : ‘de jongeren (welke jongeren denk je? ) VERKOZEN ervoor om de plaatsen te verlaten… Dus niet naar de Noorderlaan of de Begijnenstraat. Zou de Hollander zeggen : ‘nou breekt mijn klomp’. Waar bleven de gemotoriseerde eenheden, de nieuwe zwaar bewapende agenten op de moto, de speciale interventie afdeling, etc. Mag ik ook een beetje ‘beschaamd’ zijn over mijn stad die deze kleine criminaliteit niet kan onderdrukken? Als 82-jarige Antwerpenaar (nog enkele dagen) wil ik nog zonder problemen de stad in zonder schrik te hebben in premetro’s en rustig gebruik van het openbaar vervoer. Als het vroeg donkert ben ik ook al vroeger thuis…

OPPERSNOR

171/ W H Y ?

 

Marc Tulfer is ondanks zijn ontkenning wél een auteur. Zij het dan een uitmuntend dichter. Bewijs hiervan zijn bundel ‘Mateloos Verbaasd’ Hij is tevens PR/Editor Newsletter bij de Antwerp Branch of the Royal British Legion. Wie beter dan hij kan oordelen over het gebrabbel in het Engels van onze ‘top-politici’ waaronder de Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. De man die onze regering in de steek liet voor een vet betaalde job in het Europese politieke en rijkelijke leventje. Marc heeft dan ook een video geplaatst waar hij de draak steekt met het ‘Franglais’ van Michel. Engels bij een ‘Belge Francophone’, universitair : het lijkt er niet op. Als je het hilarische videoke bekijkt en beluistert, met aangepaste ondertiteling, inderdaad een lachertje, ware het niet schrijnend dat zo’n VIP deze wereldtaal helemaal niet degelijk beheerst. Doet me denken aan het Engels van vele Vlamingen die deze taal beter beheersen dan landgenoten met een Franstalige achtergrond. Vroeger, in mijn jeugd (da’s efkes geleden), was het not done te corresponderen in de taal van Johnson, maar heerste de taal van Molière. In gans het land trouwens dat sinds de stichting maar één taal kende, zijnde het Frans. Ook in Antwerpen waar ik 21 jaar lang in een maritieme firma werkte (W.H.Newman and Son) , waar de taal met de directie het Frans was. Dit bureau was dan ook gevestigd in de straat met de toen nog tweetalige benaming ‘Huidevettersstraat/Rue des Tanneurs’. De ‘patron’, zijnde heel katholiek ging elke zondag om 11 uur naar de kerk ‘De Heilige Geest/Le Saint Esprit’ voor de mis in het Frans. De Vlaamstalige uitgave was daarvoor om 8 uur ’s morgens. Nederlandstalige Antwerpenaars moesten toen vroeger uit bed. De universiteiten waren al een tijdje vernederlandst en de wetgeving op de vernederlandsing van het bedrijfsleven zorgde voor commotie , het Nederlands werd op alle gebied dé taal in Vlaanderen . We zijn nu enkele decennia later en merken dat, vooral de jongere generatie, de mails doorspekt met Engelse zinnen en uitdrukkingen. ‘Merry Christmas’ en ‘Happy New Year’ , etc. No problem. Maar de berichten onderling worden steeds meer in het Engels geschreven, met verwaarlozing van eigen taal. Niet te verwonderen dat in Vlaanderen het onderwijs op gebied van Nederlands heel slecht gaat. WHY ? Ja, waarom ? Snobisme ? Je ne sais pas. Dat Vlaanderen in de scholen slecht boert met wiskunde en Nederlands daar is iedereen van overtuigd. En dat ligt niet alleen aan de toevloed van migranten en hun vele kinderen, maar aan het weinig interesse voor schrijven en lezen. Boekenbeurzen verkopen dan ook meer stripverhalen (alhoewel daar toch nog degelijk leesvoer in zit) en lectuur over menu bereidingen in keuken en bbq. Moet oppassen dat in de toekomst mijn overlijdensbericht in degelijk Vlaams zal gedrukt worden. Nu al wordt je vanaf de geboorte opgevolgd in de Brexit taal. Zeggen ‘ze’ dat ondergetekende tot de ouderen behoort, maar vergeten die mede betoogd heeft voor het behoud van eigen taal. Maar tegelijk ook het Frans en het Engels machtig is. A bon entendeur salut !

OPPERSNOR