Algemene luchtgesteldheid

Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden, dat geleidelijk naar Zuid-Scandinavië trekt, bepaalt ons weer. Aan de voorzijde van het naderend koufront eraan verbonden wordt met een zuidelijke stroming onstabiele lucht over ons land aangevoerd. Eerst zorgt een hoogetrog vanaf het westen voor regen- en onweersbuien, in de namiddag volgt het koufront met nog regen- en onweersbuien. De onstabiliteit wordt ook nog versterkt door een sterke straalstroom boven het Kanaal en onze streken. Achter het koufront stroomt vanuit het zuidwesten minder warme maritieme lucht over ons land.

Zaterdag

Vandaag wordt het wisselvallig met vanaf het westen regen - en onweersbuien die intens kunnen zijn en gepaard kunnen gaan met hagel en windstoten. Aan de kust is dat van 's ochtends al het geval, in het oosten pas tegen de middag. De maxima schommelen tussen 21 graden op de stranden en 27 graden in Belgisch Lotharingen en in de Kempen. De wind is eerst overal matig uit zuidelijke richtingen. In de loop van de dag draait de wind naar zuidwest tot west en wordt dan vrij krachtig aan de kust. Er zijn rukwinden mogelijk tot 65 km/h, of meer tijdens een onweer.

Vanavond

Vanavond vallen ten zuiden van Samber en Maas nog tijdelijk enkele regen- of onweersbuien. Vannacht wordt het dan overal droog en wordt het licht tot gedeeltelijk bewolkt. Minima tussen 12 en 17 graden. De wind wordt zwak tot matig uit zuidwest tot west. Aan zee waait er 's avonds nog een vrij krachtige zuidwestelijke wind.