Provincie Antwerpen krijgt drie Green Flag Awards!
Vrieselhof, Kesselse Heide en Rivierenhof onderscheiden met internationaal kwaliteitskeurmerk

Exact een jaar nadat het provinciaal groendomein Rivierenhof als eerste van het land de internationale Green Flag Award (GFA) binnenhaalde, wappert de begeerde groene vlag nu aan drie provinciale groendomeinen!

Tot de zomer van 2020 mogen zowel het Vrieselhof in Ranst, als de Kesselse Heide in Nijlen en (voor de tweede maal) het Rivierenhof in Deurne het prestigieuze keurmerk in het vaandel dragen. Het internationaal kwaliteitslabel moet immers elk jaar opnieuw worden verdiend.

Jan De Haes, gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen van de provincie Antwerpen: “Het Rivierenhof, het Vrieselhof en de Kesselse Heide zijn elk een prachtig stuk natuur met een hoge biodiversiteitswaarde. Of je nu komt joggen, picknicken, deelneemt aan een wandeling met gids, foto’s maakt, de collecties bewondert, vogels of insecten komt spotten, met de klas een educatieve workshop volgt of gewoon komt ravotten … er is in alle domeinen voor iedereen wat wils. Dat had de internationale jury van de Green Flag Award meteen door.”

Een ambitie die keer op keer moet worden waargemaakt

De Haes vervolgt: “De Green Flag Award bestaat reeds 23 jaar. Dit keurmerk erkent en onderscheidt wereldwijd parken en recreatieve groene ruimtes die voldoen aan internationale kwaliteitsnormen. Het krijgen en het behouden van de Green Flag Award is een ambitie die ieder jaar weer moet worden waargemaakt. Wie geen positieve evolutie of vooruitgang maakt, loopt immers het risico geen Green Flag Award meer binnen te halen.”

Gedeputeerde Jan De Haes en medewerkers provinciale groendomeinen Rivierenhof, Vrieselhof en Kesselse Heide heel trots op de drie Green Flag Awards - Copyright: provincie Antwerpen.

Met vlag en wimpel

Peter Verdyck, directeur van de provinciale groendomeinen regio Antwerpen, is heel trots op het behalen van deze drie onderscheidingen: “De Green Flag Award legt de lat voor goed parkbeheer zeer hoog en promoot een internationale norm voor management in de groene sector. Daarmee erkent en waardeert de Green Flag Award de inzet van al onze medewerkers, vrijwilligers en het management. De ervaren jury noemt het Vrieselhof een juweeltje met goed biodiversiteitsbeheer, is onder de indruk van de aparte fauna en flora in de Kesselse Heide en vindt dat het Rivierenhof een zeer hoge standaard heeft op allerlei gebieden. Met deze beoordelingen wordt de eigenheid van elk domein gewaardeerd en in de verf gezet. Ik kan niet anders dan trots zijn op deze resultaten en gans onze ploeg medewerkers en vrijwilligers die dag in dag uit onze domeinen onderhouden van harte bedanken!”

GFA-jury gefascineerd door de vele indicatorplanten op de Kesselse Heide - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

Vrieselhof: juweeltje met goed biodiversiteitsbeheer

De jury heeft “echt genoten van het bezoek aan dit juweeltje” van een park. Het juryverslag vermeldt ook: “Het Vrieselhof is een mooi voorbeeld van goed biodiversiteitsbeheer. De educatieve functie is een mooi onderdeel van het park en is een meerwaarde. Hou dit goed niveau van werk aan.”

Kesselse Heide: onder de indruk van fauna, flora en medewerkers

De Green Flag Award jury is onder de indruk van de Kesselse Heide. De jury houdt “van de manier waarop verschillende evenementen in het domein aangeboden worden, die de bezoekers zowel een voorproefje van de natuur geven als stof tot nadenken om terug te komen en nog meer te genieten.” De jury was onder de indruk van het goede onderhoud en het veiligheidsgevoel wanneer je er rond wandelt.

Rivierenhof: zeer hoge standaard. Een genoegen om te bezoeken en te beoordelen

Na een anoniem bezoek gaf de GFA-jury opnieuw een zeer positieve beoordeling aan het provinciaal domein in Deurne dat daarmee haar kwaliteitskeurmerk bevestigd ziet. Volgens de jury hanteert het park “een zeer hoge standaard en heeft het zeer veel te bieden.” De jury houdt van de sportfaciliteiten die naar de randen zijn verplaatst en van de speeltuin in de buurt van het restaurant. “Ook de verschillende soorten landschappen en gebieden om rust te vinden, de grote natuurwaarde en aangename mogelijkheden tot verkoeling zijn fantastisch.” De jury oordeelt: “Het park is zo groot dat je het niet allemaal op een dag kunt zien. Het Rivierenhof is geschikt voor jong en oud, voor vaste klanten en voor gelegenheidsbezoekers.”

Tot slot merkt de jury op dat in de verschillende domeinen het fantastische en enthousiaste personeel een meerwaarde is en bedankt hen voor hun fantastisch werk.

PRAKTISCH

Waar:

Provinciale groendomeinen regio Antwerpen

Rivierenhof, Turnhoutsebaan 242-244-246 in 2100 Antwerpen (Deurne)

Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Ranst (Oelegem)

Kesselse Heide, Vaerestraat 4 in 2560 Nijlen

Social media:

www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof / Vrieselhof / Kesselse Heide

www.facebook.com > Rivierenhof / Vrieselhof / Kesselse Heide

www.twitter.com > De Domeinen

http://www.greenflagaward.org.uk/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op stap met een kruidenvrouw
zondag 23 juni 2019 om 10u en om 14u in provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Deurne).

Tijdens de kortste nachten van het jaar zijn heksen en toverwezens het meest actief, beweert het volksgeloof. Hedendaagse heksen zijn echter vooral wijze vrouwen die veel weten over wilde planten en hun onvermoede eigenschappen. De domeinwachtsters van het Rivierenhof vertellen je op graag de volkse verhalen over kruiden en tonen jou hoe je deze planten kan gebruiken.

Geïnteresseerd? De gids verwacht je op zondag 23 juni 2019 aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne. Aan jou de keuze: je kan deelnemen van 10u tot 12u of van 14u tot 16u.

Inschrijven vanaf 3 juni 2019

Deelnemen aan deze leerrijke wandeling is gratis, maar je moet vooraf verplicht reserveren via www.eventbrite.be > Rivierenhof Op stap met een kruidenvrouw.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer en waar:

Zondag 23 juni 2019 van 10u tot 12u of van 14u tot 16u.

Afspraak aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Gratis!

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 3 juni 2019 via https://www.eventbrite.be

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zomerzoektocht: schattenjacht in het Rivierenhof
14 juni t.e.m. 15 september 2019 in provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Antwerpen Deurne).

Vakantie dicht bij huis

Ook dit jaar verrast het Rivierenhof jou met een boeiende en gevarieerde zomerzoektocht. Daarbij ontdek je de mooie hoekjes van het park en leer je bij over de geschiedenis van het provinciaal groendomein.

Kraak de code en vind de verborgen schat!

Bij deze zoektocht heeft iemand iets kostbaars begraven en is het aan jou om uit te zoeken wie de schat verborg en waar. Door middel van foto's en letters, los je onderweg zoekvragen op. Wie de code kraakt, vindt de schat van het Rivierenhof.

Met of zonder kinderen (ouder dan 6 jaar) biedt de zoektocht van 4,8 km gegarandeerd ongeveer een halve dag (op wielen) tot een dag (te voet) speurplezier in het park. De schattenjacht kun je ook combineren met een bezoek aan de Kinderboerderij (gesloten op vrijdag en zaterdag), de speeltuin, de minigolf of het doolhof ernaast.

De zoektocht loopt van 14 juni tot en met zondag 15 september 2019. Een schattenjachtbrochure kost 5 euro en is te koop aan het startpunt bij de domeinwachters van het Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 in 2100 Deurne en via www.terranova.be

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

De zomerzoektocht loopt van 14 juni tot en met zondag 15 september 2019. Een schattenjachtbrochure kost 5 euro en is te koop aan het startpunt bij de domeinwachters van het Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 in 2100 Deurne en via www.terranova.be

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

Websites:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

www.terranova.be

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Feestoepdhei
zondag 16 juni 2019 van 13u tot 16u – provinciaal domein Kesselse Heide (2560 Nijlen)

Juni! Tijd om de fauna en flora van de heide feestelijk in de kijker te zetten. Naast een heidebar en muziek, kun je op zondag 16 juni 2019 tussen 13u en 16u ook genieten van demonstraties, kinderactiviteiten en workshops. Om 14u30 neemt een natuurgids alle geïnteresseerden mee voor een wandeling op de heide. Afspraak aan Doefoepdhei, het bezoekerscentrum van de Kesselse Heide, Vaerestraat 4 in 2560 Nijlen. Deelnemen is gratis! Inschrijven hoeft niet, kom gewoon af.

Feestoepdhei is een gezellig gezinsvriendelijk evenement van de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen i.s.m. met verschillende partners, vrijwilligers en Natuurpunt afdeling De wielewaal.

www.provincieantwerpen.be > Kesselse Heide Feestoepdhei 2019

Meer info bij de domeinwachters via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer en waar:

Zondag 16 juni 2019 van 13u tot 16u.

Afspraak aan Doefoepdhei, het bezoekerscentrum van de Kesselse Heide, Vaerestraat 4 in 2560 Nijlen (op 100m van parking Lindekensbaan).

Deelnemen:

Gratis!

Inschrijven niet nodig.

Meer info bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Social media:

https://www.facebook.com/kesselseheide/

www.twitter.com > DeDomeinen

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Kesselse Heide

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozenfeest & Dagje Deurne luiden fleurige zomer in
zondag 9 juni 2019 van 11u tot 18u in provinciaal groendomein Rivierenhof, 2100 Deurne Antwerpen.

Kom op zondag 9 juni 2019 genieten van rozengeur en zonneschijn in het prachtige Rivierenhof. Onder de impressionante beuken van de Parkweg kun je tijdens het Rozenfeest rozen kopen, advies vragen aan experten en genieten van hartverwarmende animatie en proevertjes geïnspireerd door de koningin der bloemen.

Ode aan de roos

Hoewel de Rozentuin van het Rivierenhof helemaal wordt heraangelegd (*) en daardoor slechts gedeeltelijk toegankelijk is, zullen er meer dan genoeg rozen te bewonderen zijn. Het jaarlijkse Rozenfeest streelt alle zintuigen. Kom genieten van rozen, geuren, kleuren en klanken met live muziek en kunstenaars, versnaperingen en lekkere drankjes en sprookjes uit de vertelfiets en onder de rozen.

Dagje Deurne

Ook liefhebbers van het toeristisch en cultureel aanbod in Deurne halen op zondag 9 juni 2019 het hart op in het Rivierenhof. Want naast floraal plezier is er ook van alles te ontdekken en te beleven aan de talrijke kraampjes van het district en haar cultuurcentrum.

Kortom, een jaarlijkse afspraak om niet te missen. Want zoals iedereen weet, luiden het Rozenfeest en District Deurne samen als van her het begin in van een alweer een heerlijke zomer in het park. Het Rivierenhof verwacht je tussen 11u en 18u. Het volledige programma vind je terug op www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

(*) Rozentuin Rivierenhof voor de helft afgesloten voor werken

Door jarenlang op dezelfde plaats rozen te laten groeien, is de bodembiologie van de Rozentuin in het Rivierenhof uit evenwicht. Bij ‘bodemmoeheid’ zijn de schadelijke bodemorganismen te talrijk geworden voor de huidige teelt, te merken aan het stijgende aantal wegkwijnende rozenstruiken.

De provincie Antwerpen wil de rozencollectie op deze plek in het park behouden en zet geëngageerd in op een milieuvriendelijke renovatie van de tuinkamer. Conform haar ISO 14001-label (keurmerk milieumanagementsysteem) zal het provinciaal groendomein geen chemicaliën maar innovatieve technieken gebruiken waarbij goedaardige schimmels en bacteriën in de bodem worden gestimuleerd en de bodem opnieuw een natuurlijk evenwicht bereikt.

Het project verloopt tweemaal in vier fases. Door de werkzaamheden en het terrein op te splitsen, kunnen parkbezoekers ten allen tijde blijven genieten van de (halve) rozentuin.

• In maart 2019 werd in de westelijke helft van de tuinkamer de eerste fase aangevat met het rooien van de rozelaars, uitbreken van de verhardingen, grondwerken aan de pergola en het klaarmaken van het terrein (grondbewerkingen).

• In de tweede fase wordt water en organisch voedsel aan de bodem toegediend en het terrein gedurende tien weken volledig afgedekt met een plastiek folie en een doek.

• In een derde fase wordt die bedekking van het terrein weggenomen en de bodem opnieuw opgebroken om zuurstof toe te laten.

• In een vierde fase wordt dan gestart met het opnieuw aanleggen van rozenperken en wandelwegen. Na het inzaaien van het nieuwe gazon, wordt het westelijk deel van de tuinkamer weer gauw toegankelijk voor het publiek.

In 2020 wordt dan het tweede deel, de oostelijke kant van de rozentuin, op dezelfde manier in vier fases aangepakt.

PRAKTISCHE INFO Rozenfeest Rivierenhof

Wanneer en waar:

Zondag 9 juni 2019 van 11u tot 18u in provinciaal groendomein Rivierenhof, langsheen de Parkweg tussen het kasteel Rivierenhof en de Rozentuin, 2100 Deurne.

Toegang:

Gratis! Vooraf inschrijven is niet nodig.

Meer info bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

Websites:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Infowandeling natuurinrichting Vrieselhof

Dinsdag 4 juni 2019 om 19u in provinciaal groendomein Vrieselhof (2520 Oelegem)

Midden juni 2019 starten de werkzaamheden voor de natuurinrichting van het Vrieselhof. De provincie Antwerpen vindt het belangrijk om te informeren over dit natuurinrichtingsproject en het toekomstig natuurbeheer van het provinciaal domein en nodigt daarom parkgebruikers en omwonenden uit voor een infowandeling.

Op dinsdagavond 4 juni 2019 verneem je het wat, het waar en het waarom van de op stapel staande ingrepen. Tijdens een anderhalf uur durende rondleiding worden op het terrein de beheerplannen, de nieuwe gebiedsvisie, de ecologische doelstellingen, de tijdelijke hinder en de toekomstige recreatieve meerwaarde toegelicht. Bovendien krijgt iedereen ook de mogelijkheid om bijkomende vragen te stellen.

Geïnteresseerd in het project natuurinrichting Vrieselhof?

Kom dan op dinsdagavond 4 juni 2019 om 19u naar het Bezoekerscentrum Vrieselhof, Schildesteenweg 99 in 2520 Ranst. Deelnemen is gratis maar om praktische redenen moet je jouw deelname vooraf via E vrieselhof@provincieantwerpen.be bevestigen.

Het natuurinrichtingsproject Vrieselhof is een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de Vlaamse Landmaatschappij en het Vlaams Agentschap Natuur & Bos, met de steun van ELFPO.

Meer info nodig?

De domeinwachters staan je graag te woord op T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Op dinsdag 4 juni 2019 om 19u aan het bezoekerscentrum in provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst).

Deelname:

Deelnemen is gratis maar om praktische redenen moet je jouw deelname vooraf via E vrieselhof@provincieantwerpen.be bevestigen (graag vóór 3 juni 2019).

Website:

www.provincieantwerpen.be> kalender vrieselhof

Social media:

www.facebook.com > vrieselhof

www.twitter.com > DeDomeinen

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dag van het Park in Hof van Leysen
zondag 26 mei 2019 van 11u tot 17u – provinciaal groendomein Hof van Leysen (2018 Antwerpen).

Traditiegetrouw op de laatste zondag van mei

Buurtbewoners en provincie Antwerpen vieren op zondag 26 mei 2019 de Dag van het Park in het Hof van Leysen. Want kleine groene parkjes zijn een verademing in de stad. Kom gerust een kijkje nemen en geniet!

Er valt van alles te beleven

Buurtgroep De Lei, Buurthuis Brederode en de Samentuiners van het Hof Van Leysen stellen zich aan jou voor. Tussen 11u en 17u is er een artisanale markt met lokale producten i.s.m. Boeren & Buren. Om 11u start er een kruidenwandeling in de Samentuin, om 14u een natuurwandeling in het park en om 15u een erfgoedwandeling door de buurt.

Kortom, de Dag van het Park in het Hof van Leysen is de ideale kans om de buurt op een plezante manier beter te leren kennen. Je wordt verwacht tussen 11u en 17u in Hof van Leysen, Markgravelei z.n. in 2018 Antwerpen. Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig, kom gewoon gezellig af!

Meer info nodig?

Contacteer de domeinwachters van de provinciale groendomeinen op T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer en waar:

Zondag 26 mei 2019 van 11u tot 17u.

Afspraak aan de ingang Hof van Leysen, Markgravelei z.n. in 2018 Antwerpen.

Deelnemen:

Gratis! Inschrijven is niet nodig, kom gewoon af!

Meer info bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Hof van Leysen

Social media:

www.twitter.com > DeDomeinen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bij de bijen op bezoek
zondag 26 mei 2019 om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Antwerpen Deurne).

Verkiezingsdag, alles staat in bloei. Het park gonst van het leven. Bijen verzamelen volop stuifmeel en nectar. Wie op zondag 26 mei 2019 mee gaat wandelen in het Rivierenhof, komt meer te weten over het boeiende leven van de imker en de honingbijen. Je bezoekt de bloemenrijke plekken en de bijenkorven in het park, je ontdekt de minder gekende solitaire bijen en hommels en je verneemt welk voedsel zij verkiezen en wat jij voor deze dieren kan doen.

Geïnteresseerd? De gids verwacht je op zondag 26 mei 2019 om 14u aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Inschrijven vanaf 6 mei 2019

Deelnemen aan deze leerrijke wandeling is gratis, maar je moet vooraf verplicht reserveren via www.eventbrite.be > Rivierenhof Bij de bijen op bezoek.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer en waar:

Zondag 26 mei 2019 van 14u tot 16u.

Afspraak om 14u aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Gratis!

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 6 mei 2019 via https://www.eventbrite.be

Meer info bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kleurige kruidenwandeling in Vrieselhof

op zondag 19 mei 2019 in provinciaal groendomein Vrieselhof (2520 Oelegem Ranst)

Mei, de natuur staat volop in bloei

Ga op zondag 19 mei 2019 mee wandelen en leer onderweg de verschillende kruiden en bomen in het Vrieselhof herkennen. De domeinwachters vertellen je boeiende volkswijsheden, tonen hoe je natuurlijke kleurstoffen uit planten haalt en wat je ermee kan doen.

De gegidste kleurige kruidenwandeling vertrekt om 14u aan het bezoekerscentrum Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst) en eindigt omstreeks 16u.

Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven via https://www.eventbrite.be/e/kleurige-kruidenwandeling-tickets-52189990667 is verplicht en kan vanaf maandag 29 april 2019.

Meer info nodig?

De domeinwachters staan je graag te woord op T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Op zondag 19 mei 2019 van 14u tot 16u in provinciaal groendomein Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Oelegem (Ranst).

Deelname:

Gratis! Vooraf reserveren vanaf 29.04.2019 via https://www.eventbrite.be/e/kleurige-kruidenwandeling-tickets-52189990667

Website:

www.provincieantwerpen.be> kalender vrieselhof

Social media:

www.facebook.com > vrieselhof

www.twitter.com > DeDomeinen

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18