Verhalen voor volwassenen: nocturne in Rivierenhof
40 jaar Sprookjeshuis Rivierenhof op zaterdag 21 september 2019 om 20u in 2100 Deurne.

Veertig jaar Sprookjeshuis Rivierenhof

De eerste generatie kinderen die in het schattige huisje aan de rand van de stad naar verhalen kwam luisteren is inmiddels zelf volwassen. Ook de vertelkunst is mee gegroeid. Dankzij storytelling genieten nu ook volwassenen van verteloptredens en verhalenfestivals.

Wat wouden nog weten maar mensen zijn vergeten. Waar wolven achter bomen - loeren - en meisjes voorbij dromen. Jonge vrouwen met een zwarte kap en meisjes van melk en appelsap. Van vogels en herinneringen en andere in het bos verloren dingen.

Verloren bosverhalen voor 16 plus

Eigenzinnig fris, vol verrassing en humor toveren de Vlaamse topvertellers Veerle Ernalsteen en Tom Van Mieghem op zaterdag 21 september 2019 in het Rivierenhof een avond vol parels van verhalen bijéén. Volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar kunnen hun plaatsje online reserveren vanaf 2 september 2019 via www.eventbrite.be > Verhalen Nocturne

Met topvertellers Veerle Ernalsteen en Tom Van Mieghem

Al meer dan 18 jaar brengt Veerle Ernalsteen sprookjes en volksverhalen uit verschillende windstreken voor een publiek van nu, fris en met een lichte draai eraan. Soms een tikje duister, hoewel … er loert ook romantiek en sensualiteit om de hoek in haar vaak pittiger man-vrouwverhalen. Steeds met humor en deugnieterij verteld, met emotie en plezier en in interactie met het publiek. Meer weten: www.veerleernalsteen.be

Tom Van Mieghem is steeds op zoek naar de kracht van de eenvoud. Met die eenvoud de mensen betoveren, daar houdt hij van. Hij reist het land door met verhalen voor iedereen, van de kleinsten tot de oudsten. Soms is Tom alleen op pad, vaak is hij vergezeld van muzikanten en/of poppen. Tom geeft ook workshops vertellen en poppenspel (o.a. voor de Nederlandse Vertelacademie) en hij was ook jarenlang vaste verteller in het Sprookjeshuis. Meer weten: www.theaterhutsepot.be

Reserveer en kom op tijd!

De verhalennocturne verwacht je op zaterdag 21 september 2019 om 20u met jouw online reservering aan het festivalterrein in de omgeving van het Sprookjeshuis Rivierenhof, ter hoogte van de Parkweg / Jezuïetendreef in 2100 Deurne. Ter plaatse betaal je cash € 5,00 p.p. na vertoon van jouw Eventbrite-reservering. Niet betaalde gereserveerde tickets worden 15 minuten voor aanvang te koop aangeboden aan personen op de wachtlijst.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zaterdag 21 september 2019 om 20u op het festivalterrein omgeving Sprookjeshuis Rivierenhof, via Turnhoutsebaan 242-244-246 in 2100 Antwerpen Deurne.

Deelnemen:

Uitsluitend voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar.

€ 5,00 p.p.

Deelname verplicht vooraf online reserveren vanaf 2 september 2019 via https://www.eventbrite.be > Verhalen Nocturne

Meer info:

Via E educatie.antwerpen@provincieantwerpen.be en T 03 327 35 00

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

Instagram > provincie Antwerpen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bijzondere bomen en zaden in het Rivierenhof
zondag 8 september 2019 om 10u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Deurne).

In het Rivierenhof groeien vele bijzondere bomen. Zowel inheemse als collectiebomen uit andere continenten. Een klein beetje alsof de plantaardige wereld is verzameld in een park. Kom mee wandelen en verken enkele minder gekende mooie plekjes van het Rivierenhof. Het arboretum, het perk ‘Noord-Amerika’ en de collecties hazelaars, rododendrons en pijnbomen liggen op het parcours. De VMPA-natuurgids vestigt je aandacht ook op het verzamelen van zaden, want via een speciaal netwerk wisselt het Rivierenhof zaden uit met arboreta over de hele planeet.

Inschrijven vanaf 12 augustus 2019

Geïnteresseerd om mee te gaan? De gids verwacht je op zondag 8 september 2019 om 10u aan het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelnemen aan deze leerrijke wandeling is gratis, maar je moet vooraf verplicht reserveren via www.eventbrite.be > Rivierenhof bijzondere bomen.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zondag 8 september 2019 om 10u.

Afspraak aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Gratis!

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 12 augustus 2019 via https://www.eventbrite.be

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zinderende zanden op de Kesselse Heide
woensdag 14 augustus 2019 vanaf 15u (tot 18u) – provinciaal domein Kesselse Heide (2560 Nijlen)

Vakantie dichtbij huis

Een heerlijke middag op het zand van de Kesselse Heide: spelen, knutselen, muziek en verhalen luisteren. De fijnste zomerdag beleef je dichtbij huis. Vul je picknickmand met lekkers en vlei je gezin neer in de zelf meegebrachte strandstoelen. Je kan deelnemen aan verschillende workshops, maar vandaag moet eventjes helemaal niets. Zinderende zanden is een activiteit van Terra Nova, het gezinsvriendelijke zomerprogramma van provincie Antwerpen.

Breng je eigen picknick mee en koop sappen, streekbiertjes en andere streekproducten aan de stand van Natuurpunt. Ontleen een ‘ontdek de hei’-toer of spelmateriaal, beluister een streepje muziek of volg een vertelling. Doe mee aan een knutselworkshop of voor het grotere werk: bouw met natuurmaterialen. Alle activiteiten zijn gratis!

Kom op 14 augustus 2019 vooral lekker ontspannen en meespelen op de Kesselse Heide. Zinderende zanden nodigt jou uit om te kuieren en te luieren in het zand.

Zinderende zanden praktisch

Op woensdag 14 augustus 2019 van 15u tot 18u. Afspraak aan de parking van de Kesselse Heide, Lindekensbaan in 2560 Nijlen. Gratis toegang tot het terrein.

Vooraf inschrijven verplicht. Inschrijven via www.terranova.be > Zinderende zanden

Meer info nodig?

Contacteer de domeinwachters via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Woensdag 14 augustus 2019 van 15u tot 18u.

Afspraak aan de parking van de Kesselse Heide, Lindekensbaan in 2560 Nijlen.

Deelnemen:

Gratis toegang tot het terrein. Alle activiteiten zijn gratis.

Vooraf inschrijven verplicht. Inschrijven via www.terranova.be > Zinderende zanden

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

(uitsluitend pers: bij Kristine Marteleur, zinderende zanden T 03 327 35 04 T 03 360 52 00

E kristine.marteleur@provincieantwerpen.be )

Websites:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Kesselse Heide

www.terranova.be > Zinderende zanden

Social media:

https://www.facebook.com/kesselseheide/

www.twitter.com > DeDomeinen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Provincie Antwerpen krijgt drie Green Flag Awards!
Vrieselhof, Kesselse Heide en Rivierenhof onderscheiden met internationaal kwaliteitskeurmerk

Exact een jaar nadat het provinciaal groendomein Rivierenhof als eerste van het land de internationale Green Flag Award (GFA) binnenhaalde, wappert de begeerde groene vlag nu aan drie provinciale groendomeinen!

Tot de zomer van 2020 mogen zowel het Vrieselhof in Ranst, als de Kesselse Heide in Nijlen en (voor de tweede maal) het Rivierenhof in Deurne het prestigieuze keurmerk in het vaandel dragen. Het internationaal kwaliteitslabel moet immers elk jaar opnieuw worden verdiend.

Jan De Haes, gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen van de provincie Antwerpen: “Het Rivierenhof, het Vrieselhof en de Kesselse Heide zijn elk een prachtig stuk natuur met een hoge biodiversiteitswaarde. Of je nu komt joggen, picknicken, deelneemt aan een wandeling met gids, foto’s maakt, de collecties bewondert, vogels of insecten komt spotten, met de klas een educatieve workshop volgt of gewoon komt ravotten … er is in alle domeinen voor iedereen wat wils. Dat had de internationale jury van de Green Flag Award meteen door.”

Een ambitie die keer op keer moet worden waargemaakt

De Haes vervolgt: “De Green Flag Award bestaat reeds 23 jaar. Dit keurmerk erkent en onderscheidt wereldwijd parken en recreatieve groene ruimtes die voldoen aan internationale kwaliteitsnormen. Het krijgen en het behouden van de Green Flag Award is een ambitie die ieder jaar weer moet worden waargemaakt. Wie geen positieve evolutie of vooruitgang maakt, loopt immers het risico geen Green Flag Award meer binnen te halen.”

Gedeputeerde Jan De Haes en medewerkers provinciale groendomeinen Rivierenhof, Vrieselhof en Kesselse Heide heel trots op de drie Green Flag Awards - Copyright: provincie Antwerpen.

Met vlag en wimpel

Peter Verdyck, directeur van de provinciale groendomeinen regio Antwerpen, is heel trots op het behalen van deze drie onderscheidingen: “De Green Flag Award legt de lat voor goed parkbeheer zeer hoog en promoot een internationale norm voor management in de groene sector. Daarmee erkent en waardeert de Green Flag Award de inzet van al onze medewerkers, vrijwilligers en het management. De ervaren jury noemt het Vrieselhof een juweeltje met goed biodiversiteitsbeheer, is onder de indruk van de aparte fauna en flora in de Kesselse Heide en vindt dat het Rivierenhof een zeer hoge standaard heeft op allerlei gebieden. Met deze beoordelingen wordt de eigenheid van elk domein gewaardeerd en in de verf gezet. Ik kan niet anders dan trots zijn op deze resultaten en gans onze ploeg medewerkers en vrijwilligers die dag in dag uit onze domeinen onderhouden van harte bedanken!”

GFA-jury gefascineerd door de vele indicatorplanten op de Kesselse Heide - Copyright: PGRA voor provincie Antwerpen.

Vrieselhof: juweeltje met goed biodiversiteitsbeheer

De jury heeft “echt genoten van het bezoek aan dit juweeltje” van een park. Het juryverslag vermeldt ook: “Het Vrieselhof is een mooi voorbeeld van goed biodiversiteitsbeheer. De educatieve functie is een mooi onderdeel van het park en is een meerwaarde. Hou dit goed niveau van werk aan.”

Kesselse Heide: onder de indruk van fauna, flora en medewerkers

De Green Flag Award jury is onder de indruk van de Kesselse Heide. De jury houdt “van de manier waarop verschillende evenementen in het domein aangeboden worden, die de bezoekers zowel een voorproefje van de natuur geven als stof tot nadenken om terug te komen en nog meer te genieten.” De jury was onder de indruk van het goede onderhoud en het veiligheidsgevoel wanneer je er rond wandelt.

Rivierenhof: zeer hoge standaard. Een genoegen om te bezoeken en te beoordelen

Na een anoniem bezoek gaf de GFA-jury opnieuw een zeer positieve beoordeling aan het provinciaal domein in Deurne dat daarmee haar kwaliteitskeurmerk bevestigd ziet. Volgens de jury hanteert het park “een zeer hoge standaard en heeft het zeer veel te bieden.” De jury houdt van de sportfaciliteiten die naar de randen zijn verplaatst en van de speeltuin in de buurt van het restaurant. “Ook de verschillende soorten landschappen en gebieden om rust te vinden, de grote natuurwaarde en aangename mogelijkheden tot verkoeling zijn fantastisch.” De jury oordeelt: “Het park is zo groot dat je het niet allemaal op een dag kunt zien. Het Rivierenhof is geschikt voor jong en oud, voor vaste klanten en voor gelegenheidsbezoekers.”

Tot slot merkt de jury op dat in de verschillende domeinen het fantastische en enthousiaste personeel een meerwaarde is en bedankt hen voor hun fantastisch werk.

PRAKTISCH

Waar:

Provinciale groendomeinen regio Antwerpen

Rivierenhof, Turnhoutsebaan 242-244-246 in 2100 Antwerpen (Deurne)

Vrieselhof, Schildesteenweg 95 in 2520 Ranst (Oelegem)

Kesselse Heide, Vaerestraat 4 in 2560 Nijlen

Social media:

www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof / Vrieselhof / Kesselse Heide

www.facebook.com > Rivierenhof / Vrieselhof / Kesselse Heide

www.twitter.com > De Domeinen

http://www.greenflagaward.org.uk/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op stap met een kruidenvrouw
zondag 23 juni 2019 om 10u en om 14u in provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Deurne).

Tijdens de kortste nachten van het jaar zijn heksen en toverwezens het meest actief, beweert het volksgeloof. Hedendaagse heksen zijn echter vooral wijze vrouwen die veel weten over wilde planten en hun onvermoede eigenschappen. De domeinwachtsters van het Rivierenhof vertellen je op graag de volkse verhalen over kruiden en tonen jou hoe je deze planten kan gebruiken.

Geïnteresseerd? De gids verwacht je op zondag 23 juni 2019 aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne. Aan jou de keuze: je kan deelnemen van 10u tot 12u of van 14u tot 16u.

Inschrijven vanaf 3 juni 2019

Deelnemen aan deze leerrijke wandeling is gratis, maar je moet vooraf verplicht reserveren via www.eventbrite.be > Rivierenhof Op stap met een kruidenvrouw.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO EVENEMENT

Wanneer en waar:

Zondag 23 juni 2019 van 10u tot 12u of van 14u tot 16u.

Afspraak aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Gratis!

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 3 juni 2019 via https://www.eventbrite.be

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zomerzoektocht: schattenjacht in het Rivierenhof
14 juni t.e.m. 15 september 2019 in provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Antwerpen Deurne).

Vakantie dicht bij huis

Ook dit jaar verrast het Rivierenhof jou met een boeiende en gevarieerde zomerzoektocht. Daarbij ontdek je de mooie hoekjes van het park en leer je bij over de geschiedenis van het provinciaal groendomein.

Kraak de code en vind de verborgen schat!

Bij deze zoektocht heeft iemand iets kostbaars begraven en is het aan jou om uit te zoeken wie de schat verborg en waar. Door middel van foto's en letters, los je onderweg zoekvragen op. Wie de code kraakt, vindt de schat van het Rivierenhof.

Met of zonder kinderen (ouder dan 6 jaar) biedt de zoektocht van 4,8 km gegarandeerd ongeveer een halve dag (op wielen) tot een dag (te voet) speurplezier in het park. De schattenjacht kun je ook combineren met een bezoek aan de Kinderboerderij (gesloten op vrijdag en zaterdag), de speeltuin, de minigolf of het doolhof ernaast.

De zoektocht loopt van 14 juni tot en met zondag 15 september 2019. Een schattenjachtbrochure kost 5 euro en is te koop aan het startpunt bij de domeinwachters van het Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 in 2100 Deurne en via www.terranova.be

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

De zomerzoektocht loopt van 14 juni tot en met zondag 15 september 2019. Een schattenjachtbrochure kost 5 euro en is te koop aan het startpunt bij de domeinwachters van het Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 in 2100 Deurne en via www.terranova.be

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

Websites:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

www.terranova.be

Social media:

www.facebook.com > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------