Oorlog in het Rivierenhof
zondag 10 november 2019 om 10u en om 14u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (Deurne).


Over de Tweede Wereldoorlog in Deurne is veel gezegd en geschreven. Het oorlogsverleden van het Rivierenhof is minder gekend, maar zeker interessant. De Duitse bezetter vestigde zich in de kastelen Rivierenhof en Sterckshof, tegelijk bleef het park een dankbare schuilplaats voor verzetsstrijders. Vanaf 1943 was er in het Rivierenhof een herstelplaats voor Duitse vliegtuigen, na de bevrijding kwamen de Engelsen en de V-bommen. Ga mee op pad en ontdek historische sporen en verhalen uit een woelige tijd.

Geïnteresseerd om mee te gaan? De gids verwacht je op zondag 10 november 2019 om 10u of om 14u aan het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is rolstoeltoegankelijk. Deelnemen aan deze leerrijke wandeling is gratis, maar je moet vooraf verplicht reserveren. Inschrijven kan vanaf 21 oktober via www.provincieantwerpen.be > Oorlog in het Rivierenhof 2019.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zondag 10 november2019 om 10u en om 14u.

Afspraak aan kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Gratis! Rolstoeltoegankelijk.

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 21 oktober 2019 via https://www.provincieantwerpen.be > Oorlog in het Rivierenhof 2019

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kinderboerderij Rivierenhof is Levend ErfgoedHof
Erf in oudste provinciaal domein krijgt kwaliteitslabel voor behoud van genetisch patrimonium

Steunpunt Levend Erfgoed vzw heeft de Kinderboerderij Rivierenhof onderscheiden met het kwaliteitslabel ‘Levend ErfgoedHof’ (LEH). Het erf aan de Parkweg in Deurne krijgt deze erkenning omdat het actief meewerkt aan het in stand houden van streekeigen landbouw- en neerhofdieren.

“Door de uniforme, steeds sneller evoluerende productieprocessen en technieken in de agrarische sector dreigen verscheidenheid en genetische eigenschappen van authentiek lokale erfgoeddieren verloren te gaan,” stelt Jan Martens, voorzitter van Steunpunt Levend Erfgoed vzw. Zijn vereniging ijvert reeds een kwarteeuw voor het behoud van oude en streekeigen rassen. Martens: “De ver doorgedreven industrialisatie en specialisatie in de landbouw, zorgt voor een genetische verschraling. Slechts enkele gespecialiseerde, hoogproductieve rassen blijven over. Vele oude rassen van landbouw- en neerhofdieren zijn reeds verdwenen, vele andere staan op het punt te verdwijnen. Steunpunt Levend Erfgoed werkt voor het behoud van wat er nog is.”

Inspanningen beloond met kwaliteitslabel

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen: “Reeds enkele jaren zet de Kinderboerderij Rivierenhof in op lokale bedreigde landbouwrassen. Zo lopen er al een hele tijd een Belgisch trekpaard, een Belgisch warmbloedpaard en een Kempens rund rond. Je kan er ook een kudde Kempense schapen, een toom Mechelse hoenders, Antwerpse Smierels en Rode Ardenner kalkoenen bewonderen. Deze inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven en worden nu door het Steunpunt Levend Erfgoed vzw beloond met het kwaliteitslabel ‘Levend ErfgoedHof’.”

“Het in stand houden van deze veelal zeldzaam geworden rassen gebeurt door ermee te kweken, ze terug in te zetten (bijvoorbeeld voor natuurbegrazing) en mensen uitdrukkelijk opnieuw met de erfgoeddieren in contact te brengen,” vertelt Eveline Sierens, teammanager publiekswerking van de provinciale groendomeinen regio Antwerpen. “Deze erkenning creëert een prachtige kans om een nieuwe bladzijde toe te voegen aan het reeds zeer boeiende erfgoedverhaal van het Rivierenhof.”

Het verleden is de toekomst

“Met het behalen van het LEH-label zal de Kinderboerderij Rivierenhof nog meer inzetten op erfgoedrassen,” besluit gedeputeerde De Haes. “Zo zijn er nu ook Mechelse kalkoenkoppen en Antwerpse baardkrielen te zien en in de toekomst hopen we Kempense geiten en Antwerpse smierels op het erf te mogen verwelkomen.”

Naast de Levend ErfgoedHoven in Stalhille (West-Vlaanderen), Zoutleeuw (Vlaams Brabant), Zwevezele (West-Vlaanderen) en Neerglabbeek (Limburg) is de Kinderboerderij in het Rivierenhof het vijfde erf dat het kwaliteitsmerk draagt.

De erfgoeddieren van de Kinderboerderij in het Rivierenhof, kun je ook online bewonderen op https://www.sle.be/wat-doen-we/levend-erfgoedhoflabel/kinderboerderij-rivierenhof-antwerpen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Leerrijke zondag met paddenstoelen in het park
zondag 27 oktober 2019 om 10u in het provinciaal groendomein Rivierenhof (2100 Deurne).

In de herfst geven paddenstoelen geur en kleur aan het bos. Deze intrigerende organismen maken bovendien de kringloop rond: ze breken het oude af en geven kansen aan vruchtbaar nieuw leven. Tijd voor een fijne herfstwandeling in het Rivierenhof met een gedreven VMPA-natuurgids die jou alles vertelt over de verschillende soorten paddenstoelen en hun vormen, leefwijze, eetbaarheid en giftigheid.

Inschrijven kan vanaf 7 oktober 2019

Geïnteresseerd om mee te gaan? De gids verwacht je op zondag 27 oktober 2019 om 10u aan het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelnemen aan deze leerrijke wandeling is gratis, maar je moet vooraf reserveren via www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof paddenstoelen in het park. Inschrijven kan vanaf maandag 7 oktober 2019.

Meer info nodig?

De domeinwachters van het Rivierenhof staan je graag te woord via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zondag 27 oktober 2019 om 10u.

Afspraak aan het kasteel Rivierenhof, Parkweg in 2100 Deurne.

Deelnemen:

Gratis!

Vooraf online inschrijven is verplicht en kan vanaf 7 oktober 2019 via www.provincieantwerpen.be > Rivierenhof paddenstoelen in het park

Meer info:

bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ecodroom (met rommelmarkt en repair café)
zondag 6 oktober 2019 van 13u tot 18u – provinciaal groendomein Rivierenhof in 2100 Deurne.

Rivierenhof droomt duurzaam

Voor de negentiende keer al kun je op zondagnamiddag 6 oktober 2019 van 13u tot 18u in het Deurnese Rivierenhof kennismaken met haalbare, duurzame, lokale en lekkere alternatieven voor een gezond leven met een kleinere ecologische voetafdruk.

Snuisteren op de rommelmarkt of iets binnenbrengen bij het repair café van de Spectrumschool horen daar ook bij, want hergebruik en duurzaamheid gaan op deze sfeervolle milieuhappening hand in hand. Gratis toegang!

Meer info: www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

De PGRA (Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen), organisator van Ecodroom, is sinds september 2011 houder van het ISO-14001 label. Dit milieuzorgkwaliteitslabel omtrent duurzame, ecologische bedrijfsvoering vertaalt zich niet alleen in bijvoorbeeld het beperken van drukwerk, doordacht aankoopbeleid of het organiseren van afvalbeheer, het komt ook tot uiting in de thema’s en klemtonen bij activiteiten en de duurzaamheidscriteria die aan standhouders worden opgelegd. Als bezoeker merkt u de ISO 14001-reflex waarschijnlijk vooral op door de bewuste keuze voor een streekgebonden, biologisch of fairtrade productenaanbod bij de kraampjes, beschikbaarheid van vegetarische alternatieven, de extra aandacht voor milieuvriendelijke verplaatsingen (fietsenstalling), gratis toiletten, de afvalarme catering, enz.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zondag 6 oktober 2019 van 13u tot 18u in provinciaal groendomein Rivierenhof,

op en langs de Parkweg (tussen de Ruggeveldlaan en het kasteel Rivierenhof) in 2100 Deurne.

Toegang:

Gratis!

Meer info:

Bij de domeinwachters op T 03 360 52 18

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Rivierenhof

Social media:

www.facebook.com  > Rivierenhof

www.twitter.com > DeDomeinen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paddenstoelenwandeling op de Kesselse Heide
zondag 13 oktober 2019 om 10u – provinciaal domein Kesselse Heide (2560 Nijlen)

Paddenstoelen komen voor in alle vormen en kleuren, in groep of haast onzichtbaar, soms lekker, soms giftig. Ga mee op stap voor een leerrijke wandeling op de Kesselse Heide waarbij geen vraag over paddenstoelen onbeantwoord blijft. Trek je stapschoenen aan en wandel mee! Afspraak op zondag 13 oktober 2019 om 10u aan de parking Kesselse Heide, Lindekensbaan in 2560 Nijlen. Schrijf in voor de kinderwandeling (6 tot 12 jaar) en/of de wandeling voor volwassenen. Beide wandelingen gaan gelijktijdig door in samenwerking met Natuurpunt De Wielewaal en nemen ongeveer twee uur in beslag.

Reserveer jouw deelname online

Deelnemen aan deze gegidste natuurwandeling is gratis. Reserveer echter tijdig je deelname via www.provincieantwerpen.be > paddenstoelenwandeling Kesselse Heide 2019 want volzet is volzet.

Meer info nodig?

Contacteer de domeinwachters via T 03 360 52 18.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer en waar:

Zondag 13 oktober 2019 om 10u (tot 12u).

Afspraak op de parking van de Kesselse Heide, Lindekensbaan in 2560 Nijlen.

Deelnemen:

Gratis!

Vooraf inschrijven verplicht.

Reserveer je deelname via www.provincieantwerpen.be > paddenstoelenwandeling Kesselse Heide 2019

Meer info bij de domeinwachters op T 03 360 52 18.

Website:

www.provincieantwerpen.be > Kalender Kesselse Heide

Social media:

https://www.facebook.com/kesselseheide/

www.twitter.com > DeDomeinen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------