Twee handtasdieven gevat

2000 Antwerpen | Een groepje vrienden dat donderdagavond op een terras zat op de Paardenmarkt merkte in de loop van de avond op dat er een handtas gestolen was. In het gezelschap bevond zich een politievrouw buiten dienst die de link legde met een verdacht duo dat kort voordien was gepasseerd. Eén van hen leidde de mensen af terwijl de tweede de handtas wegnam. Met behulp van twee interventiepatrouilles konden twee verdachten aangetroffen worden. De twee mannen waren opgesplitst, één van hen werd staande gehouden in de Lange Winkelstraat, een tweede in de Lange Nieuwstraat. Eén van de twee was in het bezit van verschillende spullen afkomstig uit de handtas. Enkele andere zaken werden vermoedelijk weggeworpen en konden niet gerecupereerd worden. Beide mannen (25 en 20) werden gearresteerd. De twee mannen kwamen ook in aanmerking voor een diefstal in de Braderijstraat, eerder op de avond. Daar waren uit de kelder van een horecazaak enkele flessen drank ontvreemd. Toen de mannen werden betrapt, sloegen ze op de vlucht, waarbij 3 van de 4 flessen sneuvelden.

Achtervolging eindigt tegen elektriciteitskast

2100 Deurne | Een interventiepatrouille merkte donderdagavond een verdacht voertuig op aan het rondpunt van de Jan Welterslaan en de Gallifortlei. De vermoedelijke bestuurder beschikte enkel over een voorlopig rijbewijs, maar had geen 'L' aangebracht en reed rond met een jonge passagier. Wanneer de patrouille zich kenbaar maakte en wilde overgaan tot een controle, gaf de bestuurder van het voertuig plankgas in de Ter Rivierenlaan. De bestuurder draaide aan hoge snelheid de Baron Leroystraat in en reed verder in de Compaenstraat, daarbij haalde de wagen snelheden van boven de 110 kilometer per uur. De inspecteurs hoorden ter hoogte van de Gallifortlei een luide knal en stelden vast dat de wagen een elektriciteitskast had geramd bij het indraaien van de Clara Snellingsstraat. De inzittenden maakten aanstalten om te voet verder te vluchten, maar konden door de schade aan het voertuig niet meteen uitstappen. De politie kon beide inzittenden uit het voertuig halen en controleren. De 19-jarige bestuurder beschikte inderdaad enkel over een voorlopig rijbewijs, zijn 17-jarige passagier kwam uiteraard niet in aanmerking als begeleider. In het voertuig werd een gebruikershoeveelheid cocaïne aangetroffen, de bestuurder testte ook positief op het gebruik van drugs. Zijn voorlopig rijbewijs werd meteen weer ingetrokken. De passagier werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging, maar liep weg uit het ziekenhuis voor de spoedarts hem kon verzorgen. De wagen moest getakeld worden, de nodige diensten werden verwittigd om de elektriciteitskast te herstellen.

 • Bestuurder onder invloed wordt tweemaal betrapt

  Regio Centrum|Een ploeg van het verkeersondersteuningsteam regio Centrum merkte begin deze week een voertuig op dat rondreed met stevige beschadigingen. De agenten zagen hoe de bestuurder voor hun neus de inhoud van een ballon (vermoedelijk lachgas) inhaleerde. Toen de man werd aangesproken door de politie sloeg hij aanvankelijk wartaal uit. Geen verrassing dus dat de man ook positief testte op het gebruik van drugs, bovenop het lachgas dat hij had geïnhaleerd. De man kon ook geen uitleg geven voor de (vermoedelijk recente) schade aan zijn (huur)voertuig. Het rijbewijs van de man werd meteen voor 15 dagen ingetrokken voor het rijden onder invloed van drugs.

  Enkele uren later werd het voertuig opnieuw aan de kant gezet door een ploeg van de mobiele eenheid. Dezelfde man was ondanks de eerdere controle opnieuw achter het stuur gekropen. Hij kreeg een nieuw pv en zal zich mogen verantwoorden voor de rechtbank.

 • Wagen in beslag genomen na levensgevaarlijk rijgedrag

  2000 Antwerpen|Motards van de verkeerspolitie merkten eind juni een BMW op die aan hoge snelheid het rondpunt aan de Waterpoort opreed. De man reed met gierende banden rond de poort en draaide de Kasteelstraat in. Hierbij konden enkele voetgangers, waaronder jonge kinderen, maar net een aanrijding vermijden ter hoogte van een zebrapad. Het voertuig gaf opnieuw gas om de Lambermontplaats in te rijden. Een bestuurder diende bruusk te remmen ter hoogte van de Edward Pecherstraat om een aanrijding te vermijden wanneer de bestuurder van de BMW geen voorrang van rechts verleende. Iets verder moesten voetgangers op een oversteekplaats het op een lopen zetten om niet aangereden te worden. Ook meerdere fietsers moesten uitwijken voor de wegpiraat. Uiteindelijk stopte de bestuurder zijn voertuig in de Verschansingstraat achter eenvoertuig dat dubbel geparkeerd stond. De motards namen meteen de autosleutel van het voertuig af om te vermijden dat de bestuurder (20) zijn dollemansrit zou hervatten.

  De man werd meegenomen voor controle, hij bleek eerder al veroordeeld te zijn tot een rijverbod voor onder meer ongaangepast rijgedrag, rijden met de gsm in de hand, rijden met een onverzekerd voertuig en het negeren van een rood licht. De man erkende tegenover de politie dat hij mensen in gevaar bracht door zijn rijgedrag, maar gaf ook toe dat hij eerder al op deze manier had rondgereden. Gezien het gevaarlijke rijgedrag van de bestuurder en zijn voorgaande inbreuken werd zijn wagen bestuurlijk in beslag genomen en getakeld. Zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken.

 • Vandaal op leeftijd geïdentificeerd

  2600 Berchem|Het wijkteam van Berchem krijgt al bijna 2 jaar meldingen van een vandaal die geparkeerde voertuigen bekraste in de Rober Bossartstraat. In totaal gaat het om 21 meldingen tussen 2018 en 2020. Het wijkteam trok op onderzoek uit en kon aan de hand van een getuigenverklaring een mogelijke verdachte identificeren. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of de man (68) dient op te draaien voor de geleden schade.

 • Britse wagen rijdt rond zonder inschrijving

  Regio Centrum|Het verkeersondersteuningsteam van de regio Centrum merkte woensdag een wagen op met nummerplaten uit het Verenigd Koninkrijk. Ze stelden vast dat de nummerplaten niet recent waren en gingen over tot een controle. Daaruit bleek dat het voertuig niet meer was ingeschreven sinds 2013! Die vaststelling werd bevestigd door de politie van het Verenigd Koninkrijk, waarop de wagen in beslag genomen en getakeld werd.

 • Inbrekers uit voetgangerstunnel geplukt

  2050 Antwerpen|Dinsdagmiddag verwittigde een inwoner van de Beatrijslaan de politie omdat hij drie inbrekers had betrapt in zijn appartement. De drie zetten het meteen op een lopen. Twee jonge dames (beide 18) liepen de voetgangerstunnel in, een jonge man (19) liep richting ponton van de overzetboot. Een interventiepatrouille kon de man staande houden op de kade. Een ploeg van het Orida-fietsteam kon de twee dames onderscheppen in de tunnel en hen samen met het snelleresponsteam arresteren. De drie waren in het bezit van verschillende gestolen spullen, langsheen hun vluchtroutes werden nog enkele gestolen zaken aangetroffen. De buit betrof in de eerste plaats kleren en enkele juwelen. De inbrekers hadden vermoedelijk ook de kluis in het appartement proberen open breken, maar dat mislukte. De drie verdachten bleken gekend voor eerdere feiten, een van de dames stond ook geseind in een onderzoek van PZ Lier. Het drietal wordt voorgeleid.

 • Controle in fietsstraten

  Regio City|Het verkeersondersteuningsteam van de regio City controleerde dinsdagvoormiddag in verschillende fietsstraten. In totaal werden 33 bestuurders beboet die een fietser inhaalden. Vooral in de Rotterdamstraat werden er overtredingen vastgesteld (26). Tijdens de controles werden ook 13 foutparkeerders beboet.

  De verkeerspolitie organiseerde dan weer een snelheidscontrole op de Noorderlaan tussen de Luithagen en de Korte Wielenstraat. Maar liefst 191 van de 703 passanten (27 %) reden sneller dan de toegelaten 70 kilometer per uur. 40 van hen werden aan de kant gezet door een motard en mochten zich meteen verantwoorden voor hun inbreuk. Eén bestuurder haalde 110 kilometer per uur, zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken.

  Het wijkteam van de Junostraat beboette dan weer 8 foutparkeerders, 1 roodrijder en nam een wagen in beslag die niet vezekerd, niet ingeschreven en niet gekeurd was.

 • Meerdere dealers lopen tegen de lamp

  2000 Antwerpen|Het wijkondersteuningsteam van de regio Centrum onderzocht het voorbije weekend een jonge man die cannabis zou verhandelen vanuit zijn woning in de Groenendaallaan. In de hal van het appartementsgebouw merkten de inspecteurs een sporttasje op dat verstopt was in het plafond. In het zakje zat ruim 300 gram cannabis. Tijdens de daaropvolgende huiszoeking werd nog eens 280 gram cannabis en zo'n 3 000 euro cash aangetroffen. De verdachte (21) werd voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter.

  De mobiele eenheid controleerde zondagavond een voertuig dat meerdere verkeersovertredingen maakte. Het voertuig bleek niet verzekerd en de bestuurder en zijn passagier hadden cocaïne en een opmerkelijke hoeveelheid cash geld (690 euro) op zak. De twee (19 en 20 jaar) werden gearresteerd met het oog op voorleiding, hun wagen werd in beslag genomen.

  Het wijkteam van Borgerhout controleerde tijdens een actie gericht tegen drugsoverlast op maandag een jonge kerel (16) die een joint stond te roken in de Schapenstraat. De man bleek 2 650 euro cash op zak te hebben. Omdat er een vermoeden was dat de man zich schuldig maakte aan drugshandel werd een huiszoeking georganiseerd, waarbij 60 gram cannabis werd aangetroffen, verstopt in een videorecorder. De man wordt voorgeleid bij de jeugdrechter.

 • Dievegge moet buit betalen

  2000 Antwerpen|De inspecteurs van het wijkondersteuningsteam dat op zoek gaat naar winkeldieven in de Antwerpse binnenstad, kregen maandagnamiddag een vrouw in de gaten die in een grootwarenhuis op de Meir verdacht gedrag vertoonde. Ze werd discreet in het oog gehouden en de politie kon vaststellen hoe ze de verpakkingen van enkele flessen parfum scheurde en met de flesjes zonder te betalen de kassa passeerde. De dame werd onderschept en gearresteerd. Ze besliste de gestolen flesjes, ter waarde van bijna 500 euro, alsnog te betalen. Er werd uiteraard ook pv tegen haar opgemaakt.

 • Slecht weekend voor dealers

  Regio Oost|Het wijkondersteuningsteam van de regio Oost merkte vrijdagavond een voertuig op ter hoogte van de Vennenborglaan. Ze zagen hoe een man instapte en een opvallend kort stukje meereed. Alle inzittenden werden gecontroleerd en er bleek juist een deal te hebben plaatsgevonden. De kopers mochten hun cocaïne meteen afgeven, bij de vermoedelijke dealer werd een huiszoeking georganiseerd. In totaal werden in zijn woning en in een gehuurde garagebox bijna 30 000 euro cash, 40 gram cocaïne, 17 gram hasj en enkele weegschalen aangetroffen en in beslag genomen. De 22-jarige verdachte werd gearresteerd en voorgeleid.

  Het WOT West merkte zondagavond een man op die zenuwachtig rondfietste. De man maakte kort na elkaar contact met twee verschillende personen en telkens werd iets uitgewisseld. Na controle bleek de man op te treden als tussenpersoon tussen een cocaïnedealer en zijn klant. Zowel de 'koerier' als de dealer werden gearresteerd, beiden bleken ook illegaal in ons land te verblijven.

  In de regio City merkte het WOT zondag een duo op in de omgeving van het Sint-Jansplein. Er werd vastgesteld hoe ze iets uitwisselden in de Marnixstraat. Na controle bleken de twee heroïne te hebben aangekocht. De vermoedelijke dealer had 21 verkoopshoeveelheden heroïne in zijn onderbroek verstopt, zo bleek na een controle op het politiekantoor. De illegale man bleek ook gekend voor gelijkaardige feiten en werd gearresteerd en voorgeleid. In de omgeving van de Diepestraat werd nog een deal vastgesteld waarbij een kleine hoeveelheid hasj in beslag werd genomen. Ook hier bleek de dealer goed gekend bij de politie.

 • Twee zakkenrollers gevat na twee mislukte pogingen

  2000 Antwerpen|Zondagnamiddag verwittigde een dame de politie nadat een man had geprobeerd haar handtas af te rukken. Een andere man had geprobeerd haar af te leiden, maar de dame kon voorkomen dat haar handtas gestolen werd en de verdachten zetten het op een lopen. Kort nadien kwam er een melding van een diefstal van een telefoon in de Sint-Aldegondiskaai. Het slachtoffer kon samen met een getuige de verdachten staande houden. De politie kon hen arresteren. Eén van de twee (18) bleek illegaal in ons land en werd aangehouden. Zijn kompaan (32) bekende dat ze samen de twee diefstallen hadden gepleegd. 

 • 37 roodrijders beboet

  2000 Antwerpen|De verkeerspolitie trok er dit weekend opnieuw op uit met de flitscamera. De motards hielden ook een oogje in het zeil, overal in de stad.

  Op zaterdag werd er geflitst op Linkeroever. Vooral op de Blancefloerlaan (32 van de 299) en de Beatrijslaan (40 op 323) lapten heel wat bestuurders de snelheidsregels aan hun laars. 1 bestuurder reed 104 km/u op de Blancefloerlaan en zag zijn rijbewijs meteen ingetrokken. Op de Thonetlaan, de Esmoreitlaan en de August Vermeylenlaan was het aantal overtredingen beperkter.

  Op zondag waren de resultaten heel wat beter. Op de Koningin Elisabethlei bijvoorbeeld waren slechts 14 van de 427 bestuurders in overtreding. Op de Groenenborgerlaan slechts 2 van de 115 en op de Belgiëlei maar 1 van de 240.

  In de loop van het weekend werden ook 30 bestuurders beboet die met de gsm in de hand rondreden. Maar liefst 37 personen negeerden een rood licht. Ook 7 fietsers en een voetganger kregen een boete voor het negeren van het rode licht. 9 motorrijders waren niet in orde met de kledij. Ook werden er 10 inbreuken vastgesteld bij bestuurders met een voorlopig rijbewijs.

 • 7 kilo goud aangetroffen bij controle verdacht voertuig

  2000 Antwerpen|Team Goudi, dat actief is in de diamantwijk en ondermeer de heling van gestolen juwelen onderzoekt, controleerde zondagmiddag een Franse luxewagen die doelloos leek rond te rijden in de wijk. In de wagen werden vier goudstaven aangetroffen van in totaal 4 kilo. Er werden ook nog bijna 3 kilo oud goud in beslag genomen. Het betrof onder meer juwelen waar de edelstenen waren uitgehaald. Tot slot werd er ook nog een Rolex-horloge in beslag genomen. De politie zal de herkomst van het goud en de rol van de inzittenden van de wagen verder onderzoeken. De 58-jarige vrouw en haar 37-jarige dochter werden gearresteerd en worden voorgeleid, de 15-jarige (klein)zoon mocht na verhoor beschikken.

 • Auto vliegt uit de bocht tegen gevel

  2660 Hoboken|In de Kapelstraat in Hoboken raakte zondagmiddag een wagen zwaar beschadigd bij een ongeval. De wagen vloog uit de bocht en raakte de gevel van een woning in de straat. De wagen was niet meer rijvaardig, de gevel liep enkele beschadigingen op, maar moest niet verstevigd worden. De bestuurder van de wagen (26) verklaarde dat hij de controle over het stuur verloor, hij raakte niet gewond. Mogelijks lag onaangepaste snelheid aan de oorzaak van het ongeval. 

 • Dronken bestuurder crasht

  2610 Wilrijk|Op de Boomsesteenweg crashte zondagnacht een voertuig tegen de betonnen pijlers die de baan van de A12 scheiden ter hoogte van supermarkt Delhaize. De bestuurder (43) en zijn twee passagiers hadden te veel gedronken. Ze verklaarden dat er te snel gereden was. Bovendien was het voertuig niet verzekerd, niet geldig gekeurd en had hij zijn rijbewijs niet op zak. Dat zal hij moeten inleveren. De wagen was niet meer rijvaardig en moest getakeld worden. De drie inzittenden kwamen er zonder kleerscheuren van af.

 • Eten in beslag genomen

  2060 Antwerpen|Tijdens een actie gericht tegen overlast merkte het wijkteam van de Stuivenbergwijk een man op die vanuit zijn voertuig allerlei etenswaren verkocht. De man was zelfs voorzien van een weegschaal en plastieken zakjes en verkocht onder meer groenten en fruit. Dit deed hij zonder enige vergunning en volledig 'in het zwart'. Het wijkteam nam alles in beslag en maakte een pv op. In overleg met het parket van Antwerpen werden alle etenswaren geschonken aan de voedselbedeling Al Ikram in Borgerhout.

  Tijdens de actie werden verder bij 6 personen gebruikershoeveelheden drugs aangetroffen. 3 sluikstorters werden op heterdaad betrapt. 1 weggelopen minderjarige werd gevonden en 1 mogelijke drugsdealer werd gearresteerd.

 • Sluikstorters beboet

  2100 Deurne|Het wijkteam van Deurne-Noord controleerde zaterdag op sluikstort en andere vormen van overlast. Op de Bremweide werd een persoon beboet die twee volle zakken afval achterliet na een picknick. Iemand anders kreeg op dezelfde plek een boete omdat hij papier in de planten wierp. Enkele personen kregen een boete omdat ze hun barbecue hadden aangestoken in het park, wat niet is toegelaten. Op het Wim Saerensplein werd iemand beboet die zijn zak met vuilnis in de glascontainer propte. Er werden ook 36 verkeersovertredingen beboet, waaronder een roodrijder en heel wat foutparkeerders. Eén gecontroleerde persoon had cannabis en een boksbeugel op zak.

  Ook in Wilrijk controleerde het wijkteam. Zij betrapten een wildplasser. Eén bestuurder zag zijn rijbewijs meteen ingetrokken omdat hij tot 110 kilometer per uur reed in de bebouwde kom.

 • Feestje stilgelegd

  2000 Antwerpen|Een bewoner van de Meir verwittigde zaterdagnacht de politie omdat er in de straat een feestje aan de gang zou zijn. Daarbij was er sprake van lawaaioverlast en werden de maatregelen rond COVID-19 niet nageleefd. Bij aankomst van de politie werd vastgesteld dat er bijzonder veel volk aanwezig was in het appartement. Een aantal mensen probeerden zich zonder succes te verstoppen voor de politie. In totaal werden meer dan 60 aanwezigen beboet, allen tussen de 18 en de 34 jaar. Iedereen verliet de locatie zonder verdere problemen.

 • Strijd tegen overlast

  Regio West|De wijkteams van de regio West trokken vrijdag samen met de mobiele eenheid en het Orida-fietsteam ten strijde tegen overlast in de historische binnenstad en op de kaaien. Er werd aandacht besteed aan sluikstorters, druggebruik, lawaaioverlast, vandalisme en verkeersoverlast. Tijdens de actie patrouilleerden ploegen in uniform en in burger te voet, met de fiets en met de wagen.

  Op verschillende plekken werden personen gecontroleerd die in het bezit waren van drugs. Ze gebruikten deze verdovende middelen in de directe omgeving van spelende kinderen. Maar liefst 3 gecontroleerde personen bleken geseind te staan met een bevel tot gevangenneming, deze kregen een lift naar de gevangenis. Eén persoon bleek internationaal geseind, hij probeerde de politie te misleiden met een vervalste identiteitskaart, maar zijn list werd doorzien. Van een andere geseinde persoon werd een DNA-staal afgenomen.

  Er werden ook 63 pv's opgemaakt voor parkeer- en verkeersovertredingen. 11 personen werden beboet, onder meer voor sluikstorten en spuwen op de openbare weg. 35 personen die geen mondmasker droegen op het openbaar vervoer of aan de halte kregen een boete in het kader van COVID-19.

  Eerder deze week organiseerde ook het verkeersondersteuningsteam van de regio West een controleactie in de Vleeshuisstraat en op de Oosterweelsesteenweg. Eén onverzekerde bromfiets werd in beslag genomen. Twee bestuurders met een voorlopig rijbewijs reden rond met passagiers en zonder zichtbare 'L'. Eén bestuurder testte positief op drugs in het verkeer. Eén bromfietser werd beboet omdat hij zijn kind tussen de benen op de brommer vervoerde. 

 • Hardleerse bestuurder verliest voertuig

  2660 Hoboken|De motards van de verkeerspolitie konden vrijdag een bestuurder betrappen die zijn lesje duidelijk niet had geleerd. De rechtbank had de man veroordeeld tot een rijverbod en hem verplicht om eerst zijn rijexamens opnieuw af te leggen. Bovendien diende zijn voertuig uitgerust te worden met een alcoholslot. Ondanks de strenge straf werd de man opnieuw betrapt achter het stuur van een wagen. Daarop werd beslist om het voertuig te immobiliseren en in opdracht van het parket werd de Land Rover in beslag genomen. De man kreeg een nieuw pv voor rijden ondanks een lopend rijverbod.

Actie wijkteam Centrum

Regio Centrum|Het wijkteam van de regio Centrum heeft gisteren een actie gehouden met de focus op de aanpak van verschillende vormen van overlast. Het team werkte op zwerfvuil en sluikstort, bedelarij, parkeeroverlast enzovoort. Samen met de mobiele eenheid en het fietsteam Orida controleerden ze 68 personen en 21 auto's. Twee personen kregen een GAS-pv omdat ze een slaapplaats hadden ingericht op het Koningin Astridplein. Eén iemand werd betrapt op wildplassen. De politie nam ook drie bedelaars met claimgedrag en een man die in staat van openbare dronkenschap verkeerde mee naar het cellencomplex. Twee personen hadden cannabis op zak. De politie stelde ook 18 onmiddellijke inningen op. 9 daarvan omwille van gsm'en achter het stuur. Tot slot kregen nog 21 auto's een bon omdat ze verkeerd geparkeerd stonden. 

20 000 euro aan gestolen kledij

Regio West | De politie, het team winkeldiefstallen, betrapte op 30 januari vier winkeldieven in een winkelcomplex aan de Meir. Nadat ze betrapt werden, volgde er in het Brusselse een huiszoeking waar meerdere eerder gestolen kledingstukken zijn gevonden. De onderzoeksrechter liet de mannen aanhouden. Na een uitgebreid onderzoek kon het team achterhalen dat de gestolen kledij afkomstig was uit verschillende winkels in Brussel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Brugge. In samenspraak met de onderzoeksrechter kregen de winkels de goederen terug. In totaal ging het voor zo'n 16 500 euro aan kledij dat is teruggevonden. Van nog een groot aantal kledingstukken, ter waarde van zo'n 4 000 euro, kon de herkomst niet achterhaald worden. Zo'n 12 winkels kregen het kwartet winkeldieven over de vloer. Het onderzoek is ondertussen rond.

Wijkondersteuningsteam West klist drugsdealers

Regio West | Het wijkondersteuningsteam van de regio West merkte zondagavond een man op een elektrische step op die in aanmerking kwam voor de verkoop van verdovende middelen. Hij was namelijk eerder ook al eens gearresteerd voor zo'n feiten. De man parkeerde zijn step en ging kort een huis binnen. Niet veel later kwam hij buiten en bleek hij net drugs geleverd te hebben. De verdachte werd gearresteerd en bij hem thuis vond de politie nog meer drugs. De man van 19 wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hetzelfde team had vrijdag ook al een 18-jarige gearresteerd voor het verkopen van drugs. De verdachte verplaatste zich gezwind door het verkeer met z'n fiets waardoor hij opviel. Omdat hij ook vaak op z'n gsm bezig was, besloot de politie hem in de gaten te houden. Nadat hij in de Riemstraat contact had gemaakt met een andere jongeman, wisselden de twee iets uit. Bij controle werd het vermoeden bevestigd dat er net een drugsdeal had plaatsgevonden. Bij een huiszoeking nam de politie nog meer drugs, verpakkingsmateriaal, geld en gsm's in beslag. Ook over zijn verdere aanhouding beslist de onderzoeksrechter.
 

Met drugs op zak onderweg

2100 Deurne | Zondag zette een patrouille van de mobiele eenheid een auto langs de kant aan de Bisschoppenhoflaan. De bestuurder had een verkeersovertreding begaan. Bij controle zagen de inspecteurs dat er restanten cannabis in de middenconsole lagen. Ook de twee inzittenden werden gecontroleerd en gefouilleerd. Ze waren beiden in het bezit van cash geld en zakjes cannabis. Het duo van 20 en 22 jaar werd gearresteerd. Bij huiszoekingen die volgden, vond de politie nog meer cannabis. De onderzoeksrechter zal beslissen over hun verdere aanhouding.

26 feiten van sluikstort

2610 Wilrijk | Op zondag heeft het wijkteam van Wilrijk op enkele hotspots voor sluikstort toezicht gehouden. Er waren geen heterdaad vaststellingen. De politie heeft wel 26 keer sluikstort gevonden en gevraagd aan de stadsdiensten om het nodige te doen. Tegelijk hield het team ook het verkeer in de gaten. De inspecteurs stelden negen inbreuken vast. Bij één persoon werd hasj in beslag genomen. Er is ook één GAS-pv opgesteld voor het urineren in het openbaar. Eén bestuurder zijn rijbewijs werd ingetrokken omdat hij tegen 95 km/uur reed waar 50 toegestaan is. Ook in de regio Oost is sluikstort vastgesteld. Daar werden vier GAS-pv's opgesteld. Twee keer omdat iemand papier en sigarettenpeuken op de openbare weg gooide, twee gevallen van sluikstort aan glasbakken aan De Schans en aan het Arenaplein.

Politiezone Antwerpen presenteert resultaten jongerenbevraging

Wat weten de Antwerpse jongeren over de politie in hun stad? Hebben alle Antwerpse jongeren dezelfde kennis over de politie van Antwerpen? Op welke manier kwamen ze al eens in contact met de politie? Welke factoren bepalen het beeld dat jongeren over de politie van Antwerpen vormen? En ook: wijkt het beeld van de Antwerpse jongeren af van dat van de andere Antwerpenaren? Met die onderzoeksvraag stapte Politie Antwerpen naar onderzoeksbureau Made4it. 
Aan dit onderzoek, uitgevoerd tussen 18 maart en 10 mei 2019, namen 4 569 respondenten deel: 3 133 jongeren die via scholen werden bevraagd en 1 436 inwoners van Antwerpen die de vragenlijst in hun brievenbus vonden. Door deze respons is het onderzoek voldoende representatief, valide en betrouwbaar. 

Als belangrijkste conclusie kunnen we stellen dat 80 procent van de respondenten Politie Antwerpen een positieve score geeft. 13 procent laat zich negatief uit en 7 procent geeft aan de politie van Antwerpen niet te kunnen beoordelen. De gemiddelde score op een schaal van +3 (heel goed) tot -3 (heel slecht) is 1,0.  
Uit deze cijfers blijkt dat Politiezone Antwerpen (PZA) geen algemeen probleem van negatieve beeldvorming heeft bij de bevolking. Toch zijn er ook negatieve scores bij ongeveer 1 op de 10 respondenten. Jongeren tussen 16 en 24 jaar blijken zich net iets negatiever uit te spreken over de politie in vergelijking met de groep Antwerpenaren. Er is echter geen verband tussen de migratieachtergrond van de respondent en zijn of haar beoordeling van de politie van Antwerpen. Kortom: de migratieachtergrond heeft geen doorslaggevende invloed op de algemene beoordeling van PZA. 
Er is wel een heel duidelijk verband tussen het gevoel correct behandeld te zijn door PZA en de rapportscore die men aan de politie geeft. Hoe groter het gevoel correct behandeld te zijn geweest, hoe hoger de rapportscore die men aan PZA toekent. Gepercipieerd onrespectvol taalgebruik en bevooroordeeld gedrag door de politie hebben een negatief effect op de PZA-rapportscore. 

Ervaringen met onrespectvol taalgebruik door Politie Antwerpen, rechtstreeks meegemaakt of onrechtstreeks, stellen zich vooral bij de respondenten van 16 – 24 jaar. 8 procent van de respondenten zonder migratieachtergrond heeft zelf te maken gehad met onrespectvol taalgebruik van de politie van Antwerpen tegenover 11 procent van de respondenten met migratieachtergrond. Dit verschil is niet significant.   

6 procent van de respondenten geeft aan zelf te maken te hebben gehad met bevooroordeeld gedrag door medewerkers van PZA. 18 procent van de respondenten die zelf te maken hebben gehad met bevooroordeeld gedrag, geeft een zeer slechte rapportscore, wat significant meer is dan de andere respondenten. Respondenten met een migratieachtergrond geven meer aan dan respondenten zonder een migratieachtergrond dat ze te maken hebben gehad met bevooroordeeld gedrag van PZA tegenover hen, er meer getuige van zijn geweest, en meer directe familie en dichte vrienden die dit hebben meegemaakt. Respondenten zonder migratieachtergrond zeggen dit meer te weten van lezen, horen of zien in de (sociale) media. 

Professioneel profileren 

We vroegen in de bevraging ook of de respondenten het afgelopen jaar contact hadden met de politie van Antwerpen, onder andere om zicht te krijgen op het fenomeen van etnisch profileren. Uit de bevraging blijkt dat respondenten met een migratieachtergrond significant meer antwoorden identiteitscontroles te krijgen, nl. 14 procent van de respondenten met migratieachtergrond ten opzichte van 7 procent zonder migratieachtergrond. Andere redenen waarom de respondenten met de politie in contact kwamen, waren bijvoorbeeld om hulp te vragen, om iets te melden, bij een verkeerscontrole, als getuige of als verdachte. 

PZA werkt sinds 2019 een aanpak uit rond professioneel profileren om het fenomeen van etnisch profileren tegen te gaan. Door de focus te leggen op een kwaliteitsvolle, correcte manier van controleren, wordt er vermeden dat politiemedewerkers in de valkuil van etnisch profileren trappen of dat gecontroleerde personen de perceptie krijgen van een onrechtvaardige of discriminerende controle. Het inzetten op bewustwording van de impact van controles op personen en groepen, het scherp stellen van de richtlijnen in een handelingskader, en het benchmarken van initiatieven van politiezones, middenveldorganisaties en academici in binnen- en buitenland dragen bij aan het professioneel profileren door onze medewerkers. PZ Antwerpen werkt hiervoor samen met andere grote politiezones. 

Uniek onderzoek 

Dit onderzoek is in verschillende opzichten uniek. Nog nooit eerder bevroeg een Belgische politiezone de jongeren zelf over dit thema en op deze schaal. Meestal wordt de kennis over jongeren gehaald uit wat we lezen over hen. Politiezone Antwerpen gaf de jongeren via deze bevraging de kans om zelf hun kennis over, ervaring met en mening over de politie te uiten. Bovendien was het voor de dienst diversiteit van Politie Antwerpen belangrijk om via deze enquête een onderscheid te kunnen maken tussen jongeren met een migratieachtergrond en zonder een migratieachtergrond. Jongeren met een migratieachtergrond zijn zij die zelf of een van hun ouders een andere geboortenationaliteit hebben. Uiteraard werden ook leeftijd en geslacht bevraagd. Dit maakt dat de dienst diversiteit heel gericht informatie kon ophalen bij de jongeren, om daarna zijn beleid hierop af te kunnen stemmen. 
Dit onderzoek sluit aan op een kwalitatieve bevraging door onderzoeksbureau Ipsos in 2018. Daarbij werden interne en externe stakeholders van de dienst diversiteit bevraagd. De interne stakeholders waren eerste- en tweedelijnsmedewerkers en leidinggevenden van de politie van Antwerpen en stedelijke partners. Extern ging het om verenigingen en middenveldorganisaties actief rond geloof, kansarmoede, migratieachtergrond en jongeren. In deze fase werd tijdens kwalitatieve interviews bevraagd hoe zijzelf en hun leden tegenover PZA staan. Hieruit bleek al dat de relatie met jongeren een belangrijk speerpunt diende te zijn voor PZA. Daarom werden in het tweede onderzoeksluik de jongeren zelf aan het woord gelaten. 

Diversiteitsbeleid 

Beide onderzoeken helpen de collega’s van de dienst diversiteit om hun beleid verder vorm te geven. Nog voordat het onderzoek door Made4it werd uitgevoerd, benoemde de dienst diversiteit in het beleidsplan 2019 – 2024 de doelgroep jongeren als één van de zes prioriteiten. De andere prioriteiten zijn professioneel profileren, alternatieve maatregelen, taalgebruik en bejegening, partnerschappen en de rol van het middenkader. Het beleidsplan gaat voort op de uitbreiding van de diversiteitswerking die onder huidig korpschef Serge Muyters, gesteund door het stadsbestuur, werd geïmplementeerd. De volledige beleidsnota kan je vinden op www.politieantwerpen.be/diversiteit. 
Jongeren zijn een belangrijke doelgroep voor PZA. We bekijken jongeren als een zeer diverse groep. We hebben oog voor de verschillen in etniciteit, geaardheid, geslacht, handicap, religie, sociale afkomst … Het betrekken en activeren van jongeren en jeugdwerkingen, hen informeren over politie, over rechten en plichten en laten participeren in projecten, zorgt ervoor dat de leefwereld van politie en van jongeren(werkingen) dichter bij elkaar komen. Dit draagt bij tot een wederzijds vertrouwen, geloofwaardigheid en een positieve relatie. 

Mag da?-campagne 

Op 7 januari 2019 lanceerde PZA de website www.magdapolitie.be en startte er een campagne op verschillende socialemediakanalen zoals Instagram en Facebook. Via deze website krijgen jongeren een juridisch correct antwoord op veel voorkomende vragen waarmee zij zitten. De antwoorden zijn afgestemd op hun leefwereld door rekening te houden met o.a. de taal en de vorm. We gaan hierbij geen taboe uit de weg, ook moeilijke thema's zoals identiteitscontroles of klachten tegen medewerkers brengen we ter sprake. De thema’s werden zorgvuldig gekozen, zodat we gericht kunnen informeren en misverstanden de wereld uit kunnen helpen. Jongeren krijgen via deze website ook zelf de kans om vragen te stellen over hun rechten en plichten. 

Rekrutering 

Politiezone Antwerpen wil een herkenbare politiezone zijn voor de Antwerpse samenleving. De wervingscampagne Anders en het daaraan gekoppelde eigen rekrutering- en selectietraject, waarbij kandidaat-politiemedewerkers zeker zijn van het een plaatsje in het Antwerpse politiekorps, helpt hierbij. Op die manier proberen we gemotiveerde Antwerpse jongeren aan te trekken die voeling hebben met de stad waarin ze hun job zullen uitoefenen. 

Structurele opleidingen en themadagen 

De dienst diversiteit streeft ook naar een goed vormingsaanbod aan relevantie opleidingen en trainingen voor alle medewerkers van Politie Antwerpen. Terwijl de ene opleiding kennisoverbrenging tot doel heeft, zal de andere training zich meer richten naar bewustwording en attitude. Sommige opleidingen vinden plaats in een leslokaal, maar ook heel wat vormingsmomenten zijn praktijkgericht. Met deze kennis en tips & tricks kunnen medewerkers meteen aan de slag op de werkvloer en op het terrein. T

Taalgebruik en houding 

Correct en beleefd taalgebruik en een professionele houding zijn ook aandachtspunten van de dienst diversiteit binnen de afdeling kwaliteitszorg. De perceptie door burgers over de externe dienstverlening van politie maar ook de samenwerking tussen collega’s onderling worden in belangrijke mate beïnvloed door de manier waarop er gecommuniceerd wordt. Dit is zeker het geval wanneer we het over het thema diversiteit hebben. Door verder te werken aan bewustwording van het belang van correct taalgebruik wordt er niet alleen bijgedragen aan kwaliteitsvolle dienstverlening, maar ook aan goede verstandhoudingen op de werkvloer. 

Klachtenbehandeling 

Politiezone Antwerpen beschikt over verschillende kanalen waar klachten van burgers over het optreden van de politie gemeld kunnen worden. Denk maar aan de dient klantenmanagement en de dienst intern toezicht. Ook wanneer er op de werkvloer zelf, onderling tussen collega’s, bepaalde zaken mislopen, kunnen collega’s dit melden. Hiervoor werd in 2019 het contactpunt kwaliteitszorg in het leven geroepen. De basisprincipes rond diversiteit worden bij de start van de loopbaan van de politiemedewerker meegedeeld via het diversiteitscharter. 

Samengevat 

De twee onderzoeksrapporten hebben bevestigd dat de ingeslagen weg door de medewerkers van de dienst diversiteit alvast de juiste is. Maar tegelijk geeft het ook nieuwe inzichten voor het diversiteitsbeleid voor de komende jaren. 

Parkgebruikers Belvédère ruimen afval niet op

2000 Antwerpen | Steeds meer mensen die de buitenlucht opzoeken, laten hun vuil achter na bijvoorbeeld een picknick in een park of op een plein. Gezien de stijgende overlast van sluikstort, besteden de wijkteams hier extra aandacht aan. Zaterdagochtend trok heel wat afval in het park Belvédère de aandacht van het wijkteam van het Eilandje. De gebruikers van het park die er de avond voordien verbleven, namen niet de moeite om hun afval mee te nemen of in de daarvoor voorziene vuilnisbakken te gooien. Op verschillende plaatsen in het park lagen lege pizzadozen, drankblikjes ... Aan de publieke vuilnisbakken hoopte heel wat afval zich op. Her en der lagen scherven van glazen flessen. Gezien het park niet meer dienst kon doen als fijne plaats om te vertoeven, nam de politie contact op met de dienst stadsreiniging van Stad Antwerpen om het achtergelaten afval op te ruimen. Nog voor 11 uur vanmorgen was het park weer spic en span.

Controle op pakjesdiensten en koeriers

2170 Merksem | Het wijkteam van Merksem en de Luchtbal trok deze week samen met controleurs van het RSZ op controle. De aandacht ging uit naar leveranciers van pakjesdiensten en de bezorgers van maaltijden. Meerdere bestuurders bleken in het zwart rond te rijden als onderaannemer van een groot bedrijf. 1 man werkte zelfs voor een pakjesdienst terwijl hij genoot van een werkeloosheidsuitkering. Een andere man werkte als onderaannemer terwijl hij illegaal in ons land verblijft.

Er werd ook gecontroleerd aan horecazaken die aan huis leveren. De koeriers en de restaurants werden aan kortstondige controles onderworpen. Er werden meerdere inbreuken vastgesteld op de aanmelding van de werkgevers, deeltijdse arbeid, ontbrekende arbeidscontracten en studentenarbeid. In één pizzeria waren maar liefst 3 koeriers niet in orde.

Alle werkgevers zullen zich voor de verschillende inbreuken moeten verantwoorden. De rijksdienst voor sociale zekerheid en het toezicht op de sociale wetten zullen de verschillende inbreuken verder onderzoeken.

Resultaten verkeerscontroles

Regio Centrum | Het verkeersondersteuningsteam en de wijkteams van de regio Centrum controleerden met behulp van de ANPR-camera's op verkeersovertredingen. Eén wagen werd door de camera opgepikt omdat hij geseind stond als gestolen. De nummerplaat werd ondertussen geschrapt en de wagen werd getakeld om terug te bezorgen aan de eigenaar. 

Verder werden er 8 foutparkeerders beboet en reden 6 personen rond met de gsm in de hand, waarvan 2 fietsers. 2 personen droegen hun gordel niet. 1 persoon met een voorlopig rijbewijs reed door het rood, had geen 'L' bevestigd en overschreed een volle witte lijn. Tot slot werd nog een onverzekerd voertuig getakeld.

Het verkeersondersteuningsteam van de regio Noord controleerde dan weer aan de fietsbrug ter hoogte van de Campiniastraat. 5 bromfietsers die de brug wilden oversteken werden beboet. Verder werden er in de omgeving van de Bredebaan nog 18 bestuurders beboet omwille van gsm-gebruik achter het stuur. Er werden 5 inbreuken tegen een parkeerverbod bestraft en 2 parkeerinbreuken op een plaats voor mindervaliden. 3 personen reden door het rood en 26 vrachtwagens werden beboet voor het negeren van het verbod om af te slaan op het kruispunt van de Bredabaan en de Deurnsebaan.

Controleactie regio Oost

Regio Oost | De wijkteams van de regio Oost (Deurne en Borgerhout extra-muros) hielden deze week samen met de mobiele eenheid en het Orida-fietsteam een actie tegen alle vormen van overlast. Hierbij werden 11 verkeersovertredingen en 61 parkeerovertredingen beboet. 7 gecontroleerde personen hadden drugs op zak. 2 gecontroleerde voertuigen bleken onverzekerd rond te rijden en werden getakeld. Eén minderjarige had een verboden wapen op zak, dit werd in beslag genomen. Een andere minderjarige kwam in aanmerking voor drugshandel, dit wordt verder onderzocht. Tijdens een controle kwamen ook feiten van slagen en verwondingen aan het licht, ook deze worden verder onderzocht.

Voertuig van wegpiraat in beslag genomen

2060 Antwerpen | Een politieman die met de fiets op weg was naar huis merkte woensdagnamiddag een wagen op in de Rotterdamstraat. De wagen stond aanvankelijk aan te schuiven in de straat, maar verliet zonder aankondiging de rij om de wachtende auto's in te halen. Hierbij raakte hij een fietser die een valpartij ter nauwernood kon vermijden. De bestuurder slaat uiteindelijk af in de Olijftakstraat en rijdt hierbij in de verboden richting. Uiteindelijk kon de politieman het voertuig stoppen in de Van Maerlantstraat door zijn fiets voor de wagen te plaatsen. De bestuurder blijkt niet over een geldig rijbewijs te beschikken, zijn voorlopig rijbewijs was sinds eind 2019 vervallen. Hij vond zijn verkeersovertredingen verantwoord 'omdat hij niet in de file wilde staan'. Ook de keuring van de wagen bleek al enkele maanden vervallen. Gezien het gevaarlijk rijgedrag en de andere inbreuken werd de wagen in bestuurlijk in beslag genomen en getakeld.

Man betrapt na meerdere inbraken in auto's

2018 Antwerpen | Maandagnacht verwittigde een getuige de politie omdat hij zag hoe een man de ruit van een wagen had ingeslagen en het voertuig doorzocht. De interventiepatrouilles van de politie konden een verdachte staande houden in de Grotehondstraat. Deze man was in het bezit van meerdere zonnebrillen en schoenen. Tussen zijn bezittingen werden ook glasscherven, afkomstig van een autoruit, aangetroffen. In de straat bleek van vijf voertuigen de ruit ingeslagen. De verdachte kon niet geïdentificeerd worden, vermoedelijk verblijft hij illegaal in ons land. Hij werd gearresteerd.

Fietsdief op heterdaad betrapt

2060 Antwerpen | Na een melding van overlast kon de telecommandokamer van de Antwerpse politie maandagnacht vaststellen hoe een man zonder pardon een gestalde fiets wegnam in de Van Maerlantstraat en er mee wegreed. De man werd met behulp van de camera's in het vizier gehouden en kon onderschept worden door een interventiepatrouille. De 56-jarige man gaf toe dat het niet om zijn fiets ging en werd gearresteerd.

Motorfiets vat vuur na aanrijding

2100 Deurne | Op de Bisschoppenhoflaan vond maandagochtend een aanrijding plaats tussen een motor en een personenwagen. De motorrijder stak de Bisschoppenhoflaan over en bestuurder van de wagen kon hem niet meer ontwijken. Door de klap ging de motorrijder overkop en vatte zijn voertuig vuur. De man kon in veiligheid gebracht worden, maar liep wel verwondingen op aan het been. Zijn motor was zwaar beschadigd door de aanrijding en de brand.

Acties tegen sluikstort

2000 Antwerpen | Verschillende wijkteams van politiezone Antwerpen organiseerden de voorbije dagen en weken gerichte acties om sluikstort tegen te gaan. 

In de regio Noord controleerde het team van Merksem en de Luchtbal. Er werden 27 storten ontdekt en doorgegeven aan de stadsdiensten voor ophaling, 2 verdachten konden geïdentificeerd worden. Tijdens de actie werd ook gecontroleerd aan de fiets- en wandelbrug aan de Campiniastraat. Een bromfietser kreeg een boete toen hij hier overreed.

Ook het wijkteam van Wilrijk controleerde sluikstorters. 1 persoon werd op heterdaad betrapt. 1 jonge bestuurder testte positief op het gebruik van drugs, zijn rijbewijs werd ingetrokken.

Vandalen betrapt na wandeling op pechstrook

2030 Antwerpen | De mobiele eenheid merkte dit weekend een man op die op de pechstrook van de autostrade wandelde. Toen hij de politie opmerkte probeerde hij zich te onttrekken aan een controle. Uiteindelijk kon hij ter hoogte van het station Noorderdokken gevat worden. Samen met het wijkteam van de Luchtbal werd er bijkomend nazicht gedaan in de omgeving. Daarbij werden nog 3 personen opgemerkt en gevat die zich rond de sporen bevonden op plekken die niet vrij toegankelijk zijn. De mannen bleken in het bezit van spuitbussen met verf en hadden net graffiti aangebracht. De nodige diensten werden verwittigd voor het verwijderen van de graffiti. Er wordt bekeken of er nog graffiti in de stad kan gelinkt worden aan de 'artiesten', zij zuillen moeten opdraaien voor het verwijderen van de afbeeldingen. De man die op de snelweg werd gevat krijgt ook nog een boete voor zijn levensgevaarlijke wandeling.

Gestolen motorfiets bereden door bestuurder onder invloed

Regio Centrum | Een patrouille van het verkeersondersteuningsteam merkte tijdens een patrouille een motorfiets op die voorzien was met een kenteken voor een auto. De plaat bleek bovendien geschrapt. De bestuurder reageerde zeer zenuwachtig op de controle door de politie, hij bleek onder invloed van amfetamines en cannabis. Hij kon geen papieren voorleggen voor de motorfiets en bleek ook niet in het bezit van een rijbewijs. De motorfiets bleek na controle geseind als gestolen. De bestuurder bleek nog maar sinds kort vrij onder voorwaarden, deze had hij duidelijk geschonden. De man werd gearresteerd en de motor werd in beslag genomen.

Drie snelheidsduivels verliezen rijbewijs

2000 Antwerpen | Ook dit weekend trok de verkeerspolitie erop uit om overtreders en snelheidsduivels te klissen. Vooral op zondag werden er heel wat hardrijders beboet. Op de Emiel Vloorstraat reden maar liefst 151 bestuurders te snel, dat was ongeveer 20 % van het totaal aantal passanten (732)! De hoofdvogel werd afgeschoten op de Sint-Bernardsesteenweg. Hoewel 'slechts' 17 van de 400 bestuurders te snel reden, verliezen maar liefst drie van hen hun rijbewijs omwille van hun overdreven snelheid. Ze reden 88, 97 en 118 (!) kilometer per uur in deze zone 50. Ook op de Posthofbrug reed bijna 20 % te snel (29 van de 155 bestuurders).

Er werden ook heel wat andere verkeersboetes uitgeschreven. Een greep uit het aanbod: 36 bestuurders kregen een boete voor het negeren van de verplichte rijrichting (bord D1) in de Gemeentestraat. 38 bestuurders tokkelden op de gsm tijdens het rijden. 12 bestuurders reden door het rood. 4 onverzekerde wagens werden aan de kant gezet. 1 bestuurder werd beboet omdat hij een 'wheelie' uitvoerde op de openbare weg.

Wijkteam treedt op tegen gevaarlijke chauffeurs

2600 Berchem | Het wijkteam van Berchem controleerde dit weekend op onveilig en asociaal rijgedrag in de omgeving van de Driekoningenstraat na meerdere klachten uit de buurt. Politiemensen in burger stonden op uitkijk om de pakkans te verhogen. 4 bestuurders werden beboet omdat ze aan hoge snelheden door de woonwijk reden. 4 bestuurders reden rond met de gsm in de hand. 2 bromfietsers droegen geen helm. 2 wagens die op het voetpad parkeerden kregen ook een boete. 2 bestuurders droegen geen gordel. 3 'boomcars' werden beboet voor geluidsoverlast. 1 bestuurder bleek te veel te hebben gedronken. Er werden ook 2 sluikstorters op heterdaad betrapt en beboet.

Het wijkteam van Deurne-Noord controleerde dan weer in de omgeving van de Belcrownlaan. Daar groeit de onvrede over vrachtwagenbestuurders die ter plaatse overnachten. Hun voertuigen staan echter vaak fout geparkeerd en er is sprake van sluikstort ter hoogte van de aldaar gelegen bedrijven. Tijdens de controle werden 7 vrachtwagenbestuurders geverbaliseerd. De chauffeurs werden verplicht om hun voertuigen meteen te verplaatsen en een regelementaire parkeerplaats op te zoeken.

Dealer op leeftijd loopt tegen de lamp

2140 Borgerhout | Het wijkondersteuningsteam van de regio Centrum kwam dankzij een doorgedreven onderzoek een man op het spoor die een handeltje in cannabis en hasj had opgezet. Er werd een huiszoeking uitgevoerd in de woonplaats van de man op de Gitschotellei. Tijdens de huiszoeking werd 350 gram hasj, 461 gram cannabis en 11 000 euro cash aangetroffen. De man van 73 werd gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besliste om hem aan te houden.

Controle aan glasbollen en sorteerstraten

2020 Antwerpen | Het wijkteam van het Kiel controleerde afgelopen week op sluikstorters. Er werd gepatrouilleerd in burger en in uniform en gebruik gemaakt van het cameranetwerk om de pakkans te verhogen. Er was vooral aandacht aan sorteerstraten en glasbollen. In totaal werden 6 personen op heterdaad betrapt, 3 in de Alfons De Cockstraat, 2 aan het Kielpark en eentje op het Jan Ligthartplein. Ze krijgen allemaal een boete. Verder werden 3 personen gecontroleerd die cannabis op zak hadden. 2 personen werden beboet voor rijden met de gsm in de hand en een automobilist krijgt een boete voor parkeren in de dubbele file.

1 000 liter ijs in beslag genomen

2100 Deurne | Het wijkteam van de Unolaan controleerde deze week samen met de milieu- en de arbeidsinspectie een koelcel in de omgeving van de Ter Heydestraat. De controle kwam er na aanleiding van meerdere klachten over geluidsoverlast. Ter plaatse werden twee personen aangetroffen die er vermoedelijk in het zwart werkten. In de koelcel werd in totaal bijna 1 000 liter aan ijsproducten aangetroffen. Er stonden ook twee koelcelwagens met ijsproducten. Er werd voor het handeltje geen geldig nummer gevonden in de kruispuntbank van ondernemingen. Ook het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid kwam ter plaatse om de etenswaren te controleren. Zij stelden vast dat het ijs niet correct bewaard werd en namen alles in beslag. De vermoedelijke zaakvoerder zal zich moeten verantwoorden voor de vaststellingen en de overtredingen.

Twee beschonken bestuurders crashen

2060 Antwerpen | Vrijdagavond vond er een aanrijding plaats op het kruispunt van de De Pretstraat en de Van Aerdtstraat. De twee betrokken voertuigen waren beschadigd en niet meer rijvaardig. Beide bestuurders vertoonden tekenen van alcoholintoxicatie. Eén van hen legde een positieve ademtest af en verspeelde zo zijn rijbewijs. De andere weigerde te blazen, ook zijn rijbewijs werd daarom meteen ingetrokken. Hij werd ook bestuurlijk aangehouden voor openbare dronkenschap.

Verdachte van vermoedelijk meer dan 50 auto-inbraken gearresteerd

Politiezone Antwerpen heeft donderdag 11 juni een verdachte gearresteerd die in aanmerking zou komen voor meer dan vijftig auto-inbraken in Antwerpen. Hij sloeg steeds een ruit vooraan in en stal dan een specifiek onderdeel van bepaalde gps-toestellen.  

Vanaf begin juni kreeg de politie geregeld oproepen binnen van inbraken in auto’s van het merk Mercedes. Telkens sloeg de dief een ruit vooraan in, greep hij met z’n hand in het handschoenkastje en nam hij een onderdeel van een specifiek gps-toestel mee. 

Vermoedelijk meer dan 50 feiten

De verdachte sloeg toe in de omgeving van de Ekersesteenweg en de Transcontinentaalweg, in de omgeving van het Stadspark, in de regio Oost in de buurt van de snelweg en in het gebied tussen de Pretoriastraat en de Stanleystraat. De politie denkt al meer dan vijftig feiten aan de verdachte te kunnen koppelen. In de nacht van 10 op 11 juni 2020 alleen al werden 18 mensen het slachtoffer. De politie gaat ervan uit dat de komende dagen nog meer slachtoffers aangifte zullen doen.

Met gestolen goederen gevonden

Misdrijfanalisten van de directie intelligence led policing (ILP) brachten de feiten in kaart. De werkwijze van de verdachte werd breed verspreid binnen de operationele eenheden. Op 11 juni trof de mobiele eenheid de verdachte aan in het Nachtegalenpark. Op dat moment was hij in het bezit van twintig gestolen onderdelen van navigatiesystemen. De verdachte is een man van 22 jaar. De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden.

Verkeerstoezicht op Bredabaan

Regio Noord | Het verkeersondersteuningsteam van de regio Noord heeft gisteren toezicht gehouden op de verkeersveiligheid op de Bredabaan. Het team werkt er permanent op de handhaving van de wegcode met het oog op de veiligheid van alle verkeersdeelnemers. De politie deed 64 vaststellingen. Onder meer tien bestuurders die aan het gsm'en waren, zijn geverbaliseerd. Nog tien bestuurders sloegen af waar dat verboden was. Ook negeerden 18 bestuurders de verplichte rijrichting en liepen 10 bestuurders die laad- en loszones onrechtmatig innamen tegen de lamp. Vier bestuurders hadden hun voertuig op een plaats gezet die voorbehouden is voor mindervaliden. Vier anderen parkeerden hun auto op de stoep. Ook drie motorrijders kregen een proces-verbaal omdat ze niet in orde waren met het dragen van de verplichte beschermende kledij.

Sluikstorters betrapt

Regio City | In de omgeving van Hof Ter Lo heeft het wijkteam van Borgerhout toezicht gehouden op het fenomeen van sluikstort. Aan de woonblokken daar stelt de politie geregeld sluikstort vast. Bij de actie van gisteren betrapte het wijkteam twee sluikstorters die vuilniszakken achterlieten op heterdaad. Het gaat om mannen van 22 en 48 jaar.