Criminaliteit in Antwerpen daalt met bijna 40 %

Hoewel de maatregelen rond de verspreiding van COVID-19 niemand onberoerd laten, is er ook goed nieuws te melden. Tussen 14 en 31 maart daalde de criminaliteit in Antwerpen met bijna 40 %. Vooral de inbraken en de agressieve diefstallen kenden een spectaculaire daling.

Nu de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan al enkele weken van kracht zijn, werd een analyse gemaakt van de criminaliteit in de tweede helft van maart. De cijfers tussen 14 en 31 maart werden vergeleken met de eerste twee weken van maart van dit jaar en met de criminaliteitscijfers van heel 2019.

Spectaculaire daling

De maatregelen hebben zonder enige twijfel een gunstig effect op de criminaliteit in Antwerpen. Vooral de woninginbraken en de diefstallen met geweld dalen spectaculair. In vergelijking met begin maart en met maart 2019 daalt de totale criminaliteit in Antwerpen met zo'n 38,4 % in vergelijking met de eerste twee weken van maart. In vergelijking met 2019 daalde de criminaliteit met 46 %, van gemiddeld 124 feiten per dag tot slechts 67 feiten per dag sinds de maatregelen van kracht zijn.

Minder inbraken en diefstallen

Vooral de woninginbraken en de agressieve diefstallen kennen een grote daling. De woninginbraken dalen met meer dan de helft, op twee dagen werd zelfs geen enkele (poging tot) woninginbraak gemeld. Ook de inbraken in handelszaken dalen met meer dan 40 %, ondanks de verplichte sluitingen. De agressieve diefstallen, die doorgaans op straat worden gepleegd, daalden met maar liefst 66 %. Op de helft van de dagen tussen 14 en 31 maart werd geen enkele agressieve diefstal gemeld.

Geweld

Het aantal feiten van opzettelijke slagen en verwondingen daalde met iets meer dan een kwart (-26,7 %). Uit de cijfers blijkt ook een duidelijke piek in de nacht van 13 op 14 maart, mogelijks valt dit te verklaren door de zogenaamde 'lockdown-feestjes'.
Er is voorlopig een lichte daling (-8,6 %) merkbaar van het aantal vaststellingen met betrekking tot intrafamiliaal geweld. Opmerkelijk genoeg steeg het aantal oproepen over mogelijk IFG wel met een kwart (+25,7 %). Een verklaring is dat mensen in deze periode sneller de politie bellen als ze een ruzie horen bij omwonenden. Politiezone Antwerpen neemt zulke oproepen rond intrafamiliaal geweld steeds ernstig.

Geluidshinder

Wanneer we de eerste en de tweede helft van maart vergelijken, zien we ook een duidelijke stijging in het aantal meldingen van geluidsoverlast (+31,4 %). Ook hier is een duidelijke piek in het weekend van 14 en 15 maart, met meer dan 100 feiten op twee dagen tijd.

Twee dealers wandelen politiekantoor binnen

2000 Antwerpen | Het verkeersondersteuningsteam van de regio West controleerde recent een bromfietser. Deze was niet in het bezit van de nodige documenten. De brommer bleek van een vriend en hij was ook onder invloed van verdovende middelen. Tijdens de controle vluchtte de man bovendien weg van de politie, die de brommer dan maar meenam in afwachting van de eigenaar. Toen deze zijn brommer samen met een vriend kwam halen op het politiekantoor van de Oudaan, werden de twee gecontroleerd door het wijkondersteuningsteam. De jongeman had cannabis op zak. Het team besloot ook de gsm's van de twee te controleren, wat aanwijzingen van georganiseerde drugshandel opleverde. In overleg met het parket werden uiteindelijk 3 huiszoekingen uitgevoerd en 3 verdachten (22, 19 en 18) gearresteerd. In totaal werd 56 gram cannabis, 4 gsm-toestellen, verpakkingsmateriaal, zaadjes om cannabisplanten mee te kweken en de bromfiets in beslag genomen. De gevluchte bestuurder van de bromfiets blijft op te sporen, hij staat geseind.

Hond overlijdt bij ongeval

2170 Merksem | Op de Burgemeester Eduard Waghemansbrug kwam het gisteren rond 16.30 uur tot een aanrijding. Een wagen ging aan het slingeren en kwam in aanraking met twee bestelwagens. Wat de aanleiding van het ongeluk is, moet verder nog bekeken worden. Na de klap lag de weg bezaaid met brokstukken. Er kon geen verkeer meer door. In de wagen die aan het slingeren ging, zaten een vrouw van 41 en een meisje van 7 jaar. De vrouw en haar dochter liepen lichte verwondingen op en kregen verzorging in het ziekenhuis. Hun hond liep ernstige verwondingen op. Een patrouille begaf zich met spoed naar een dierenarts in de buurt maar het dier overleed onderweg. In de twee andere voertuigen bleef iedereen ongedeerd. Geen van de bestuurders reed onder invloed.

Zonder rijbewijs op weg

2600 Berchem | De verkeerspolitie heeft gisteren twee opmerkelijke vaststellingen gedaan. In de voormiddag stak een voertuig een anonieme motorpatrouille aan hoge snelheid voorbij op de R1 in de richting van Gent. De politie ging achter de auto aan en er werd een snelheid tot 170 km/u gemeten. Ter hoogte van de afrit van Berchem haalde de motard de wagen uit het verkeer. De bestuurder zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. In de namiddag controleerde een geuniformeerde patrouille een personenwagen op de Fruithoflaan omdat de inspecteurs opgemerkt hadden dat het kindje achteraan de veiligheidsgordel niet om had. De bestuurster kon geen identiteitsdocumenten voorleggen. Na opzoekwerk in de databanken kon de verkeerspolitie de vrouw toch identificeren. Ze konden ook achterhalen dat de vrouw niet over een geldig rijbewijs beschikt. Ze had ooit wel een voorlopig rijbewijs, maar dat was al enkele jaren vervallen. De auto werd na contact met het parket geïmmobiliseerd.

Auto brandt uit

2100 Deurne | Vanmorgen brandde een auto uit in de Plankenbergstraat. De eigenaar had de wagen net in de garage gezet maar stelde vast dat de temperatuur snel opliep. Bij het openen van de motorkap zag hij een vlam. Meteen duwde hij de terreinwagen naar buiten en probeerde hij te blussen terwijl de brandweer gealarmeerd werd. Een voertuig dat buiten geparkeerd stond, liep ook schade op. De lichten achteraan waren gesmolten door de hitte. Een kindje van 3 jaar ademde mogelijk rook in en werd ter plaatse onderzocht door een ambulance. Er was geen gevaar voor de omliggened huizen.

Overzicht inbreuken COVID-19

Sinds vrijdag 20 maart 2020 verbaliseert Politie Antwerpen mensen, horecazaken en winkels die zich niet houden aan de maatregelen in het kader van COVID-19. De effectieve repressieve aanpak volgde na enkele dagen van intensief sensibiliseren en mensen overtuigen van de noodzaak van het strikt naleven van de maatregelen. 949 keer moest de politie van Antwerpen al een proces-verbaal opstellen. Alles samen gaat het over 2 075 personen en 56 rechtspersonen (handelszaken, horeca …).

In de periode van 20 tot en met 31 maart stelde de politie van Antwerpen 949 processen-verbaal op en werden 2 075 mensen en 56 rechtspersonen in die pv’s geregistreerd. In de afgelopen 24 uur zijn 56 coronagerelateerde vaststellingen gedaan.

Vooral niet-essentiële verplaatsingen geverbaliseerd

De overgrote meerderheid van de vaststellingen doet de politie omwille van duidelijk niet-essentiële verplaatsingen (46 %). Ook het aantal processen-verbaal omdat mensen in het openbaar blijven samenkomen (21,5 %), maakt een groot deel uit van alle vaststellingen. Verder stelt de politie vast dat velen verzamelen in auto’s (16 %) of in de privésfeer (8 %). Ook tegen het negeren van de zogenaamde social distancing (8 %) moet de politie geregeld optreden. 

Ingezoomd op handelszaken

De politie trad ook op tegen 56 instellingen. De meeste processen-verbaal werden opgesteld tegen winkels die niet-essentiële goederen verkochten, wisselkantoren en horecazaken. Het aantal processen verbaal per sector overlopen we hier:

 • Winkels die niet-essentiële goederen verkochten: 14
 • Wisselkantoren: 9
 • Horecazaken: 8
 • Kapperszaken: 5
 • Winkels met essentiële voeding: 5
 • Ambulante handel in niet-essentiële voeding: 5
 • Nachtwinkels: 2
 • Autogarage: 2
 • Shishabar: 1
 • Schoonheidssalon: 1
 • Overige: 4

Enkele voorbeelden van inbreuken:

Op 30 maart heeft de politie op de Grotesteenweg flesjes ontsmettende handgel in beslag genomen. Ze werden aan woekerprijzen verkocht, wat in strijd is met de huidige maatregelen. De politie schonk ze – in samenspraak met het parket – aan de spoeddienst van het Sint-Vincentiusziekenhuis. 

 • In Deurne is op 20 maart een doos met 35 mondmaskers in beslag genomen. De uitbater afficheerde de verkoop aan ontoelaatbaar hoge prijzen. 
 • De burgemeester liet vorige week ook twee horecazaken verzegelen omdat ze de opgelegde maatregelen niet volgden. Een zaak in Berchem had de ramen afgeplakt zodat de politie de bezoekers niet kon opmerken. In een shishabar in Borgerhout waren 23 personen aanwezig. Naast de sluiting werden er ook waterpijpen in beslag genomen.
 • De burgemeester liet ook een bouwmarkt sluiten omdat de eigenaars probeerden om de COVID-19-maatregelen te omzeilen. Ze hadden meerdere keren heimelijk klanten verder geholpen. Gezien er iemand op de uitkijk stond, kan aangenomen worden dat ze bewust handelden.

2060 Antwerpen en Borgerhout

Over het algemeen stelt de politie dat de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan goed worden opgevolgd. Toch moet de politie vaker vaststellingen doen in de regio City (285). Er zijn dus vooral veel registraties in 2060 Antwerpen en Borgerhout. Ook  in de binnenstad (153) en in Hoboken, Wilrijk en op het Kiel (120) ligt het aantal vaststellingen hoger dan in de andere regio’s binnen het Antwerpse zorggebied. 

Wijkteams en bemiddelingsteams sensibiliseren extra

De bemiddelingsteams van Politie Antwerpen zullen samen met de wijkteams overtreders bezoeken die meermaals voorkomen in processen-verbaal rond de COVID-19-maatregelen. Want wie meer dan drie keer betrapt wordt, riskeert bestuurlijk gearresteerd te worden. Dat is momenteel het geval voor 18 personen. Door hen bewust te maken van het nut van de maatregelen en de mogelijke gevolgen voor het niet-naleven, hoopt de politie dat zij hun gedrag aanpassen.

Sinds 2014 zonder rijbewijs

2018 Antwerpen | De verkeerspolitie heeft gisteren het voertuig van een hardleerse bestuurder in beslag genomen. Rond 11 uur gingen de inspecteurs over tot controle van het voertuig. De bestuurder kon geen rijbewijs voorleggen. Hij reed al sinds 2014 rond zonder rijbewijs. Het was niet de eerste keer dat de man betrapt werd en op bevel van het parket nam de politie zijn auto in beslag. Als de betrokkene nog een keer betrapt wordt, riskeert hij gearresteerd te worden.

Handgel in beslag genomen wegens woekerprijs

2018 Antwerpen | Een patrouille van het wijkteam controleerde maandagnamiddag een krantenwinkel op de Grotesteenweg. Deze zou handgel verkopen aan woekerprijzen. Ter plaatse werden inderdaad meerdere flacons aangetroffen die aan 14 euro per flesje te koop waren. Aangezien dit strijdig is met de huidige maatregelen werd de voorraad in beslag genomen. Het wijkteam schonk deze aan de spoeddienst van het Sint-Vincentiusziekenhuis.

Drugsdealers gevat

Regio Centrum | In het afgelopen weekend heeft het wijkondersteuningsteam van de regio Centrum goede resultaten geboekt. Zo konden ze vrijdag in de Ketsstraat een drugsverkoper klissen. In de buurt van het Centraal Station werd de aandacht van de inspecteurs getrokken door een man die drugs scheen te willen kopen. Dat merkten ze aan zijn zenuwachtige houding en het voortdurend hanteren van z'n gsm. Ter hoogte van het kruispunt van de Provinciestraat met de Ketsstraat bleef hij wat rondhangen. Niet lang daarna kwam er een tweede man met een fiets voorbij. De twee maakten contact en leken iets uit te wisselen. Daarna gingen ze uiteen. Bij controle bleek dat de koper net heroïne gekocht had. De verkoper had een paar honderd euro op zak. Hij werd bij de onderzoeksrechter voorgeleid die tot aanhouding besliste. De man moest vermoedelijk in opdracht van een derde leveringen van heroïne doen. Zaterdag zag het team in de Magdalenastraat iemand wachten. Toen er een tweede man aankwam, iets uitgewisseld werd en ze weer uit mekaar gingen, kwam de politie op het toneel. De koper bekende dat hij net cocaïne gekocht had. Tijdens de huiszoeking bij de verkoper vond de politie nog meer cocaïne maar ook hasjiesj en geld. De minderjarige verkoper (17) werd naar de jeugdrechter verwezen voor z'n voorleiding. In de Kroonstraat trof het wijkondersteuningsteam een man aan die druk aan het gsm'en was. De politie volgde hem even tot aan een pand wat verderop. Hij belde aan en werd binnen gelaten. Enkele seconden later komt hij weer buiten en bij controle vond de politie 50 euro. In zijn gsm stonden berichtjes met het adres in de Kroonstraat. De bewoner verklaarde effectief net drugs gekocht te hebben. Bij de vermoedelijke verkoper volgde een huiszoeking waar 11 verpakkingen cocaïne, bijna 700 XTC-pillen en meer dan 3 000 euro gevonden werden. Dat en verschillende attributen om handel in drugs te realiseren werden in beslag genomen. Ook deze man (21) komt bij de onderzoeksrechter.

Lachgas aangetroffen na ongeval

2020 Antwerpen | Een interventiepatrouille merkte maandagnacht een voertuig op ter hoogte van de Generaal Armstrongweg. Niet alleen het late uur, maar ook de hoge snelheid van de wagen maakten dat de inspecteurs het voertuig volgden voor een controle. Het voertuig kon gecontroleerd worden in de Emiel Vloorstraat, daar was het tot stilstand gekomen tegen een verkeerslicht. In de wagen lagen verschillende ballonnen, maar toch ontkenden de twee inzittenden dat ze lachgas hadden gebruikt. Het voertuig werd doorzocht en in totaal werden er 3 grote fless lachgas aangetroffen. De twee inzittenden(20 en 21) kregen een boete, ook de flessen werden in beslag genomen. Uiteraard werd er ook een pv opgemaakt voor een nutteloze verplaatsing.

Ook het verkeersondersteuningsteam deed samen met een interventiepatrouille een opmerkelijke vaststelling in de Verbondstraat. De bestuurder van een voertuig kon geen geldig rijbewijs voorleggen, zijn voorlopig rijbewijs was al in 2014 vervallen. De man bleek bovendien onder invloed van verdovende middelen. Zijn voertuig werd geïmmobiliseerd in opdracht van het parket. De bestuurder bleek bovendien vrij onder voorwaarden. Als kers op de taart was hij samen met zijn passagier onderweg naar vrienden en maakte hij zich dus schuldig aan een verboden verplaatsing. Tot slot werd hij na de controle enkele meters verder betrapt op wildplassen, ook hier kreeg hij een boete voor.

Parkeerovertredingen beboet

2100 Deurne | De wijkteams van de Antwerpse politie patrouilleren om de naleving van de geldende maatregelen rond COVID-19 op te volgen. Hierbij hebben ze ook aandacht voor de verkeersveiligheid en parkeerovertredingen. Maandag controleerde het team van de Unolaan in Deurne. Daar werden 117 parkeerplaatsen, voorbehouden voor mensen met een handicap, gecontroleerd. Op slechts 1 plek werd een overtreding vastgesteld. Er werd ook aandacht besteed aan vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die geparkeerd stonden waar het niet mocht. 12 voertuigen werden op die manier beboet. Op het Rodekruisplein werd een voertuig opgemerkt dat met de achterzijde opvallend dicht tegen een bosje stond geparkeerd. De verklaring was snel gevonden, de nummerplaat was namelijk niet de originele. Meer nog, het voertuig bleek niet geldig ingeschreven. Het wijkteam liet het daarom in beslag nemen.

Ook het wijkteam van het Kiel trok er op uit. Zij merkten dat een tram gehinderd werd door twee foutgeparkeerde wagens op Sint-Bernardsesteenweg ter hoogte van de Voetbalstraat. Ook een achtergelegen woonerf was moeilijker bereikbaar voor de hulpdiensten door de positie van de twee wagens. Eén van de twee wagens werd getakeld om de baan terug vrij te maken, de bestuurder zal de takelsom en de boete moeten betalen. In de Golfstraat werd een voertuig met buitenlandse nummerplaat opgemerkt dat dwars over het voetpad stond. Voordat de takelwagen ter plaatse was, sprak de eigenaar de politie aan. Hij kreeg een fikse boete voor het foutparkeren, maar moest ook nog achterstallige verkeersbelasting ophoesten. Tot slot werden nog twee voertuigen opgemerkt waarvan het raam openstond. De beide wagens stonden ingeschreven bij hetzelfde bedrijf. De zaakvoerder werd verwittigd en bedankte de politie voor hun opmerkzaamheid.

Ondanks COVID-19-maatregelen toch de baan op voor drugsverkoop

2180 Ekeren | In Ekeren merkte het drugsondersteuningsteam zaterdag een rijdende auto op met drie inzittenden,wat gezien de geldende COVID-19-maatregelen opvallend was. De bestuurder parkeerde het voertuig aan de Leugenberg. De passagier stapte uit maakte contact met een man die er stond te wachten. De inspecteurs zagen dat een en ander uitgewisseld werd. Gezien het vermoeden van een drugsdeal, kwam de politie tussenbeide. De man die stond te wachten, gaf meteen toe dat hij drugs gekocht had. De drie anderen (19, 19 en 20 jaar) werden gearresteerd gezien het vermoeden dat ze de drugs verkocht hadden. Een van hen kon vermoedelijk enkele gebruikershoeveelheden cocaïne weggooien, en bij één van hen werden bij huiszoeking enkele gebruikershoeveelheden gevonden. Bij elk van hen vond de politie een aanzienlijke hoeveelheid cash geld en een GSM. Alle bezwarende spullen, ook hun auto, werden in beslag genomen. De drugskoper en de -verkopers kregen ook nog een proces-verbaal omwille van de niet essentiële verplaatsing die ze gemaakt hadden en het niet respecteren van de regels rond de social-distancing. Op de koop toe had de bestuurder van de auto geen rijbewijs. Ook de politierechter verwacht deze man nog.

Drugs en wapens gevonden

2170 Merksem | Op een adres aan Leiebos in Merksem zou het gisteren een komen en gaan geweest zijn van mensen. Gezien de geldende COVID-19-maatregelen ging de politie ter plaatse voor nazicht. De politie klopte aan en gaf aan de bewoner de uitleg over de maatregelen die in dat kader van kracht zijn. De eigenaar van het appartement stond onder elektronisch toezicht en was gekend voor drugsbezit. De personen die binnen zaten, kregen een proces-verbaal omwille van het niet naleven van de COVID-19-maatregelen. Eens binnen, zag de politie op een salontafel een vouwmes liggen. Op het bed vonden ze een pistool. Het was niet geladen. De wapens werden in beslag genomen. Bij een huiszoeking in het pand werden ook nog heel wat drugs gevonden. Onder het deken van een bed vond de politie ook nog een jachtgeweer. Dat was wel geladen. De politie arresteerde de eigenaar. De man van 44 werd meteen aangehouden wegens schending van de voorwaarden die de rechtbank hem eerder had opgelegd.

Vierde keer zonder rijbewijs: naar de politierechter

Regio West | Het verkeersondersteuningsteam van de regio West heeft zondag heel wat vaststellingen gedaan. Ook op Linkeroever. In de Van der Sweepstraat moest een bestuurder zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren omdat hij een positieve ademtest aflegde. Op de Amerikalei zette de politie een bestuurder aan de kant. Die bestuurder werd daags voordien ook al gecontroleerd omdat hij al drie keer rond reed zonder rijbewijs. Maar gisteren was zijn krediet op. De wagen werd geïmmobiliseerd en de bestuurder mag naar de politierechter. In de Beggaardestraat reed een man tegen de verplichte rijrichting in. Hij had geen rijbewijs én hij stond nog geseind voor een gevangenneming. Aan de Sint-Katelijnevest werd een roodrijder betrapt. Verder betrapte de politie nog iemand die aan het rijden en bellen tegelijk was. Een andere bestuurder droeg de gordel niet terwijl hij de doorlopende witte lijn overschreed. Zeven foutparkeerders kregen een GAS-boete.

Controle in fietsstraten

2060 Antwerpen | Zondag heeft het verkeersondersteuningsteam van de regio City gecontroleerd in de omgeving 2060. Ze werkten er op lopende dossiers maar ze deden ook controle op de fietsstraten daar. 9 voertuigen haalden een fietser in terwijl dat niet mag in een fietsstraat. De bestuurders werden in overtreding genomen. 14 auto's stonden verkeerd geparkeerd en vlogen op de bon.

Onderweg ondanks levenslang rijverbod

2060 Antwerpen | In de omgeving van het Damplein betrapte de verkeerspolitie een bestuurder die ondanks een levenslang rijverbod toch achter het stuur was gekropen. De politie stelde een proces-verbaal op. De bestuurder zag het voertuig geïmmobiliseerd worden bij een takeldienst. Het was niet zijn eigen auto. Hij had het geleend. Ook de eigenaar van die wagen mag zich aan een boete verwachten omdat hij de auto had toevertrouwd aan iemand zonder rijbewijs.

Kenteken afgenomen

2030 Antwerpen | De verkeerspolitie liet zondag een Nederlander stoppen in de Spitsenstraat. De bestuurder had nog een boete van 1 000 euro te vereffenen voor voornamelijk niet betaalde penale boetes. De man betaalde. Mocht hij dat niet doen of kunnen, kon de douane overgaan tot inhouding van de auto. Op de auto was een Belgisch kenteken aangebracht. Gezien de man niet meer in ons land ingeschreven was, werd het Belgische kenteken afgenomen. De bestuurder kreeg wel nog de kans om de auto veilig in zijn garage te stallen. De politie had dezelfde man enkele weken geleden ook al eens aan de kant gezet met een Nederlands voertuig. Hij had toen op Antwerps grondgebied meerdere snelheidsovertredingen begaan. Ook toen kreeg hij ter plaatse de rekening gepresenteerd.

Vermoedelijke drugsdealer gevat

2050 Antwerpen | Het wijkondersteuningsteam van de regio West verzamelde informatie over een man die in aanmerking kwam als verkoper van drugs. Zaterdag hielden ze hem kortstondig in de gaten en het team kon de man al meteen op heterdaad betrappen bij een vermoedelijke drugsdeal. De man werd gearresteerd en er werd een huiszoeking uitgevoerd op twee vermoedelijke verblijfsadressen.  De politie vond er een grote hoeveelheid drugs, geld en materiaal dat nodig is om drugs aan de man te brengen. De verdachte stond al onder elektronisch toezicht als gevolg van een eerdere veroordeling. De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden in het kader van de voorlopige hechtenis. De drugs, het geld, verschillende mobiele telefoons en een auto werden in beslag genomen.

Horecazaken negeren COVID-19-maatregelen: bestuurlijke sluiting

Regio Oost | Vrijdag en zaterdag zijn twee horecazaken bestuurlijk gesloten omdat ze zich niet aan de opgelegde maatregelen hadden gehouden die gelden in de bestrijding van het COVID-19-virus. De zaak in Berchem kreeg eerder al twee processen-verbaal omdat daar het samenscholingsverbod genegeerd werd en omdat ze de zaak toch draaiende zouden hebben gehouden. De uitbater had de ramen van de zaak met tape afgeplakt zodat de politie niet meer kon binnenkijken. In Borgerhout stelde de politie vast dat er 23 mensen binnen waren die een waterpijp rookten. Ook hier werd een proces-verbaal opgesteld. Op 26 maart verzegelde de politie in opdracht van de burgemeester beide zaken voor zolang de COVID-19-maatregelen van kracht zijn. De waterpijpen en de bijhorende attributen zijn in beslag genomen. 

Ongewenst bezoek bij volkstuintjes

2180 Ekeren | Vrijdagochtend ontdekten enkele tuiniers dat er ingebroken werd of gepoogd werd om dat te doen in acht volkstuintjes langs het Bospolderpad. Bij de meesten waren sporen van braak vast te stellen, zoals opengebroken sloten of geforceerde deuren. De dieven gingen onder meer aan de haal met een gereedschapskoffer en dranken. Ook aan de Ekersedijk hebben inbrekers drie tuinhuisjes geopend en doorzocht. Er is geen spoor naar de dader of daders.

Batterijlader vat vuur

2660 Hoboken | De brandweer rukte vrijdagmiddag uit naar een woning aan de Emiel Harvenstraat. Daar was brand ontstaan aan de droogkast. De bewoners konden de vlammen zelf doven, maar de brandweer controleerde of de situatie wel veilig was. Voor de zekerheid verlieten de bewoners de woning omdat er wel wat rook ontstaan was. De brandweer verluchtte het huis. De twee bewoners gingen met de ziekenwagen mee naar het ziekenhuis voor controle omdat ze rook ingeademd hadden. De schade bleef gelukkig beperkt. De oorzaak van de brand was een defect aan een acculader die op de droogkast stond. Die raakte oververhit waardoor de droogkast vuur vatte. 

Wijkteam blijft strijden tegen overlast

Regio Oost | De wijkteams van de regio Oost (Deurne en Borgerhout extra-muros) blijven ook in tijden van COVID-19 aandacht hebben voor overlast in hun wijk. Tijdens hun patrouilles op dinsdag werden 6 foutparkeerders beboet, waarvan 2 voor parkeren op een plek voorbehouden voor mensen met een handicap. 6 baasjes die hun hond niet aan de leiband hielden werden beboet en 1 sluikstorter werd betrapt. 3 automobilisten werden beboet, 2 omwille van gsm-gebruik achter het stuur en 1 voor overdreven snelheid.

Dronken fietser aangereden

2020 Antwerpen | Dinsdagavond liep een fietster (35) lichte verwondingen op bij een aanrijding op het kruispunt van de Sint-Bernardsesteenweg en de Kolonel Silvertoplaan. De fietser werd geraakt toen ze overstak en kwam ten val. Ze moest meteen toegeven dat ze het rode licht had genegeerd. Bovendien legde de dame een positieve ademtest af. Ze moest niet naar het ziekenhuis voor verdere verzorging.

Twee cafés gesloten

2000 Antwerpen | Op zaterdag en zondag kregen in totaal 325 personen een proces-verbaal van de Antwerpse politie naar aanleiding van het niet respecteren van de geldende maatregelen omtrent COVID-19. Sinds vrijdag 20 maart werden ook 18 handelszaken beboet voor het niet volgen van de regels.

Op zondagochtend werden 2 mannen opgemerkt die een instelling verlieten in de Gitschotellei. De instelling werd gecontroleerd, er waren duidelijke aanwijzingen dat hier nog klanten ontvangen werden. De eigenaar werd beboet en de instelling werd gesloten. In het café waren ook waterpijpen gebruikt.

Op de Varkensmarkt werden zondagnacht meerdere mannen opgemerkt die een café verlieten. In totaal werden 5 personen en de uitbater beboet voor het niet naleven van de geldende maatregelen. Het café werd gesloten.

9 flessen lachgas in beslag genomen

2018 Antwerpen | Zondagnacht werd een voertuig gecontroleerd nadat er op bewakingscamera's werd vastgesteld dat een jonge kerel flessen lachgas aan het in- en uitladen was. De 20-jarige bestuurder werd in de Korte Herentalsstraat aan de kant gezet. In zijn wagen werden 9 flessen lachgas aangetroffen. Hij had ook 600 euro cash geld op zak. De flessen werden in beslag genomen. De man kreeg een boete voor het verhandelen van lachgas en voor het niet-respecteren van de heersende maatregelen rond COVID-19. Het was de tweede keer dat hij op zondag betrapt werd op het negeren van de maatregelen.

Vrachtwagen zwaar overladen met... WC-papier

2000 Antwerpen | De motards van de verkeerspolitie patrouilleerden het voorbije weekend in Antwerpen. Hierbij hadden ze aandacht voor de geldende maatregelen rond COVID-19 en natuurlijk ook voor de verkeersveiligheid. Op zaterdag werden 25 bestuurders met een buitenlandse nummerplaat gecontroleerd. Wie geen geldige reden kon geven voor zijn of haar aanwezigheid in Antwerpen kreeg een boete en moest de stad verlaten. 

Er werd ook gecontroleerd op snelheid. Het voorbije weekend reden in totaal 1 713 bestuurders langs de camera, van 259 hardrijders werd een foto gemaakt. 5 bestuurders reden meer dan 80 kilometer per uur in straten waar de maximumsnelheid 50 was. Hun rijbewijs wordt ingetrokken en ze zullen voor de politie rechter moeten verschijnen.

De meest opmerkelijke vaststelling was een lichte vrachtwagen die er overladen uit zag. Hij werd door de inspecteurs aan de kant gezet en bleek inderdaad meer dan 60 % overladen te zijn (2 160 kilogram te veel!). De lading? Die bestond uit WC-papier. De overtreding leverde de bestuurder 1 800 euro boete op, ook de keuring van de vrachtwagen werd ingetrokken. De duizenden rollen moesten door een andere vrachtwagen worden opgepikt.

Wegpiraat verliest auto

2140 Borgerhout | Een politiepatrouille merkte zaterdagnamiddag een voertuig op met 4 inzittenden op de Turnhoutsebaan ter hoogte van de Carnotstraat. Dit is in strijd met de geldende maatregelen rond COVID-19. Wanneer de inspecteurs wensen over te gaan tot controle probeert de bestuurder zich aan de politie te onttrekken door aan hoge snelheid weg te rijden. Na een achtervolging waarbij de bestuurder verschillende andere weggebruikers, waaronder fietsers en voetgangers, in gevaar brengt, kan hij staande gehouden worden in de Tuinbouwstraat. De 23-jarige bestuurder was al meermaals met de politie in aanraking gekomen. Ook zijn rijbewijs was hij al verschillende keren kwijtgespeeld, onder meer omwille  van overdreven snelheid. De patrouille besloten zijn voertuig daarom bestuurlijk in beslag te nemen. De bestuurder en zijn passagiers kregen bovendien nog een boete omwille van het negeren van de COVID-19 maatregelen.

23 jongeren beboet voor 'feestje'

2140 Borgerhout | In de Bothastraat werd zaterdagnacht door de politie vastgesteld dat de regels rond COVID-19 niet gevolgd werden. In het lokaal van eeen een vzw werden 23 jongeren tussen de 17 en de 25 aangetroffen. Zij waren onder meer aan het roken van meerdere waterpijpen. Ook dit is om hygiënische redenen een slecht idee. Alle betrokkenen werden geïdentificeerd en zullen beboet worden. Ook tegen de uitbater van de vzw werd een proces-verbaal opgemaakt. Eén van de aanwezigen (17) had een opmerkelijke hoeveelheid cash geld, 3 gsm-toestellen en een drugspil op zak. Hij werd gearresteerd voor verder onderzoek.

Ook in de Brederodestraat werden 5 personen beboet voor een feestje in de achterkamer van een café. In de Sperwerlaan in Merksem werden 6 personen beboet, de vrienden hadden samen een etentje georganiseerd. In de Clara Snellingsstraat werden 7 aanwezigen op een verjaardagsfeestje beboet.

Gevaarlijk rijgedrag dubbel beboet

2000 Antwerpen | Tijdens een anonieme verkeerscontrole stelde het verkeersondersteuningsteam opnieuw heel wat inbreuken vast in de binnenstad.

Op de Nationalestraat werd de patrouille aan hoge snelheid voorbijgestoken door een bestuurlijk die zijn voertuig maar moeilijk onder controle leek te houden. De man uit Sint-Niklaas was onder invloed van alcohol en drugs en had geen rijbewijs op zak. Hij verklaarde dat hij bij een vriend op bezoek was gegaan en daar iets had gedronken.

Op de Marnixplaats werd een bestuurder aan de kant gezet die verklaarde op zoek te zijn naar een nachtwinkel. Deze dienen hun deuren echter om 22 uur te sluiten omwille van de geldende maatregelen.

Op de Amerikalei trok een deelvoertuig met gierende banden op aan een verkeerslicht, juist voor de neus van de politie. De bestuurder verklaarde een bezoek te willen brengen aan het Schipperskwartier. Ook dat is echter gesloten wegens de geldende maatregelen.

De drie bestuurder kregen allemaal een bijkomend proces verbaal wegens hun niet essentiële verplaatsingen.

Dure mondmaskers in beslag genomen

2100 Deurne | Tijdens toezicht merkte het wijkteam van Deurne een winkel op die de verkoop van mondmaskers afficheerde aan ontoelaatbaar hoge prijzen. In de winkel werd een doos met 35 mondmaskers in beslag genomen en er werd een pv opgesteld tegen de uitbater. 

Gevat na waarschuwing

2000 Antwerpen | Een anonieme ploeg van het verkeersondersteuningsteam merkte vrijdagnacht op het Falconplein een man op die achter het stuur van zijn wagen leek te slapen. De man verklaarde dat hij op een vriend wachtte. Hij werd aangemaand zijn wagen achter te laten en gebuik te maken van een taxi. Even later werd het voertuig echter opnieuw opgemerkt op de Kaaien, waar het aan hoge snelheid maar liefst 4 rode lichten negeerde. De man kon uiteindelijk aan de kant gezet worden voor een controle. Hij bleek onder de invloed van alcohol en drugs. Zijn voorlopig rijbewijs was al enkele jaren geleden ingetrokken. Het voertuig van de man werd getakeld.

Drugs in de brievenbus

2050 Antwerpen | Tijdens anoniem toezicht op Linkeroever merkte een patrouille een bestuurder op die vrijdagavond iets deponeerde in een brievenbus. Nadien reed hij op 'sportieve' wijze weg. De wagen werd aan de kant gezet voor een controle. De verdachte (20) probeerde de politie nog te voet te ontvluchten en ontdeed zich tijdens zijn vlucht van enkele gebruikershoeveelheden cocaïne. Hij werd gevat en gearresteerd. Hij had ook cash geld op zak. In zijn wagen werd ook een verboden wapen en een tank lachgas aangetroffen.

Auto brandt tijdens proefrit

2140 Borgerhout | Donderdagavond maakte een autohandelaar een testrit met een wagen die hij te koop zou aanbieden. Kort voor 21 uur merkte de man dat er rook van onder de motorkap kwam. Hij zette de auto in de Guldensporenstraat aan de kant. Meteen verwittigde hij de brandweer. Maar nog voor die ter plaatse kwamen, vatte de hele auto vuur. De vlammen sloegen over naar een auto die vlakbij geparkeerd stond. De schade aan het eerste voertuig is aanzienlijk. De auto was niet meer rijvaardig. Ook het tweede voertuig liep brandschade op. Er vielen geen gewonden.

'Drugswerpers' betrapt

2000 Antwerpen | Politiezone Antwerpen krijgt regelmatig meldingen uit de gevangenis in de Begijnenstraat dat mensen van buitenaf drugs over de muur gooien om de gevangenen te 'bevoorraden'. Sinds de maatregelen tegen COVID-19 van kracht zijn mogen gevangenen immers geen bezoek meer ontvangen. Woensdagnamiddag hield het snelleresponsteam toezicht naar aanleiding van de problematiek. Vanuit hun anoniem dienstvoertuig merkten ze een man op die een opmerkelijk interesse had in de gevangenismuren. De man werd aangesproken en gecontroleerd. De 19-jarige man uit Luik had drugs (cannabis) op zak die was verpakt in een tennisbal om over de muur te kunnen werpen. De verdachte bleek bovendien vrij onder voorwaarden. Terwijl de aanwezige politie de controle verderzette, kwam nog een man ter plaatse. Deze verklaarde ook afkomstig te zijn uit Luik en op zoek te zijn naar zijn vriend. De 22-jarige werd ook gecontroleerd, in zijn wagen werd meer dan 12 000 euro cash geld gevonden, alsook een dosis drugs die op gelijkaardige wijze verpakt was als de drugs die op de eerste verdachte werden aangetroffen. Het geld, de wagen en de gsm's van de verdachten werden in beslag genomen. De twee mannen werden gearresteerd.

Nog geen uur later merkte het snelleresponsteam opnieuw twee mannen op die op dezelfde plek naar de gevangenismuur toewandelden. De twee mannen (beide 30) werden gecontroleerd. Ze hadden drugs (hasj) op zak, cash geld en een zak mandarijnen. Ook hun wagen werd doorzocht. Omdat er een sterk vermoeden was dat de mannen de drugs via de mandarijnen over de gevangenismuur wilden gooien, werden beide gearresteerd. Eén van de twee had als kers op de taart een bevel tot gevangenneming openstaan. 

Alle betrokkenen werden gearresteerd met het oog op voorleiding bij de onderzoeksrechter.

Haag in brand

2050 Antwerpen | Aan de Le Corbusierlaan is gisteren een gedeelte van een haag in vlammen opgegaan. De bewoner was onkruid aan het wieden met een brander. Een windstoot deed de vlam in de haag slaan. Ook nog een boom, een dakgoot en omheiding liepen brandschade op. De brandweer deed het nodige. Niemand raakte gewond.

Vrouw krijgt fiets terug dankzij gps

2000 Antwerpen | Begin deze week contacteerde een vrouw het wijkteam van de regio Centrum omdat haar fiets was gestolen. De dame kon haar fiets lokaliseren dankzij een gps in de fiets. Het wijkteam kon samen met het slachtoffer de fiets aantreffen in de Mercatorstraat. De dief had simpelweg een ander slot gekocht en de fiets vastgemaakt. De vrouw had voldoende bewijzen om de politie te overtuigen dat het wel degelijk haar dure elektrische fiets betrof. In overleg met de magistraat maakte de politie het nieuwe slot los en kon de dame haar fiets terugkrijgen.

Twee jongeren opgepakt na inbraak

2100 Deurne | Een bewoner van de Ten Eekhovelei melde maandagnacht een vermoedelijke inbraak in het buurthuis. De eerste interventiepatrouille van de politie deed nazicht en kon sporen van braak vaststellen. Ze betraden het getroffen pand en hoorden twee verdachten wegvluchten. Er werd vastgesteld hoe ze in de aanpalende tuinen sprongen om aan de politie te ontsnappen. Ook het snelleresponsteam kwam ter plaatse en kon samen met de interventiepatrouilles een eerste verdachte aantreffen in de tuinen. De tweede verdachte vluchtte richting het ringfietspad maar werd daar uit de struiken geplukt. Er werd ook een tas aangetroffen met de mogelijke buit. De twee jonge mannen werden gearresteerd en meegenomen voor verder onderzoek.

18-jarige zonder rijbewijs crasht na vluchtmisdrijf

2000 Antwerpen | Een interventiepatrouille merkte maandagnacht een voertuig op dat aan hoge snelheid een rood verkeerslicht negeerde op de Binnensingel, ter hoogte van de Plantin en Moretuslei. De patrouille maakte met haar blauwe lichten duidelijk het voertuig te willen controleren, maar de bestuurder besloot de vlucht te nemen richting Antwerpse Ring. Door de hoge snelheid van het voertuig verloor de politie het aanvankelijk uit het oog. Kort na de feiten werd echter een verkeersongeval gemeld in de Brusselstraat. Daar had een bestuurder de bocht te ruim genomen en de berm geraakt. Bij aankomst van de politie konden twee inzittenden ter plaatse aangetroffen worden, een man van 18 en een vrouw van 17. Eén van de inspecteurs merkte op dat de inzittenden twee lachgasflessen uit het voertuig weggooiden. De twee flessen werden gerecupereerd en in beslag genomen. De 17-jarige duidde de 18-jarige aan als bestuurder van het voertuig. Deze beweerde echter dat een derde persoon, de bestuurder, was gevlucht na het ongeluk. De jongeman kon geen rijbewijs voorleggen. De twee inzittenden werden overgebracht naar het politiekantoor en de wagen werd getakeld voor verder onderzoek.