Het Steen opent de poorten voor bezoekers

 

Na een grondige restauratie opent Het Steen de poorten voor het grote publiek op vrijdag 22 oktober. Als toeristisch onthaalcentrum is het de ideale startplaats om Antwerpen te ontdekken. Het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen herbergt een bezoekerscentrum, ontvangstruimte voor ontschepende cruisepassagiers, panoramisch dakterras en het belevingsparcours The Antwerp Story.

 

Het Steen kende de voorbije 800 jaar veel functies: van burcht tot gevangenis en van tehuis tot museum. Koen Kennis, schepen voor toerisme: “Sinds 2008 bleef het gesloten voor het brede publiek, waardoor een hele generatie Antwerpenaren opgroeide zonder het oudste gebouw van de stad ooit te hebben betreden. Ik heb dat altijd erg jammer gevonden. Met deze restauratie krijgen de Sinjoren ‘hun’ Steen nu terug, en bovendien zwaaien de poorten ook open voor bezoekers aan de stad. Het Steen maakte immers zoveel mee dat het de perfecte plek is om het verhaal van de stad te vertellen.”

 

Zien en doen in Het Steen

 

Het bezoekerscentrum

Hier krijgen bezoekers alle informatie over de stad en wat er te beleven valt. Ook kunnen ze er tickets voor een stadswandeling of rondleiding boeken, Antwerpse souvenirs en streekproducten kopen, en zelfs de oude burchtmuur bekijken.

 

Een wens aan De Gulle Waard

Op de binnenplaats pronkt De Gulle Waard, een kunstwerk van Sharon Van Overmeiren. Haar werk is een hedendaagse interpretatie van het Semini-beeldje, het kleine bas-reliëf dat boven de toegangspoort zichtbaar is en vruchtbaarheid en voorspoed symboliseert. Bezoekers kunnen De Gulle Waard een wens toefluisteren.

 

The Antwerp Story

Op de eerste verdieping wacht The Antwerp Story. Bezoekers ontdekken op een interactief en multimediaal parcours het verhaal van Antwerpen. Op korte tijd proeven ze van de geschiedenis van de stad en maken ze kennis met de wijken, musea en Antwerpenaren.

 

Ontvangstruimte voor cruisepassagiers

Passagiers van cruiseschepen die aanmeren in Antwerpen, ontschepen op de nieuwe cruiseterminal en betreden de stad voortaan langs Het Steen. Op die manier krijgen ze een warm welkom en kunnen ze er meteen ook alle informatie krijgen voor hun bezoek aan de stad. Ook voor hen vormt Het Steen het ideale vertrekpunt om de historische binnenstad te verkennen.

 

Adembenemend uitzicht op het dakterras

Op het gratis toegankelijke dakterras kijken bezoekers uit op Schelde, stad en haven. De ideale locatie om het drukke scheepvaartverkeer op de Schelde te bekijken, van de lichtjes aan de Schelde te genieten, en passagiers uit te zwaaien of op te wachten.

 

Van burcht tot bezoekerscentrum

Het Steen is het resultaat van eeuwen bouwen en verbouwen. De eerste stenen dateren al van de 11e eeuw. De burcht was meer dan 500 jaar lang een gevangenis. Daarna deed hij dienst als tehuis voor invalide soldaten en zelfs als houtzagerij. Om de Schelde te verbreden en de kaaien recht te trekken, werd het gebouw in de jaren 1880 grotendeels afgebroken. Van 1958 tot 2008 was het de thuishaven van het Nationaal Scheepvaartmuseum. Kijk op www.visitantwerpen.be voor meer historische mijlpalen, klik hier voor de rechtstreekse link.

 

In 2015 besliste stad Antwerpen om Het Steen om te vormen tot bezoekerscentrum. Architectenbureau noAarchitecten verkoos een architectuur van continuïteit boven contrast. Het oude deel werd gerestaureerd en de aanbouw uit de jaren 50 vervangen door een nieuwbouw. Het Steen heeft een donkere basis en lichtere kleuren naar boven toe, het resultaat van veel bouwfasen. De gevelkleuren van de nieuwbouw volgen dan ook het palet van het bestaande gebouw. Kijk op www.agvespa.be voor meer info over de restauratie, klik hier voor de rechtstreekse link.

 

Het Steen bezoeken

Iedereen kan tijdens de openingsuren vrij binnenlopen in het bezoekerscentrum en dat 363 dagen per jaar, van 10 tot 18 uur, behalve op 25 december en 1 januari. Ook het panoramadakterras en enkele ruimtes van The Antwerp Story zijn vrij toegankelijk. Voor een bezoek aan The Antwerp Story moet een ticket gereserveerd worden..

 

Meer info over een bezoek aan Het Steen: http://www.hetsteen.be/.

 Foto: nieuwsblad.be

Speelstraten krijgen financiële ondersteuning

District Antwerpen zet extra in op speelstraten. Bewoners kunnen nu ook financiële ondersteuning vragen voor de organisatie van een speelstraat. Deze ondersteuning kan gebruikt worden voor de aankoop van hapjes, drankjes, klein spelmateriaal of kosten voor animatie, workshops …

 

Elke vakantie, ook in de kerstvakantie

Speelstraten kunnen vanaf nu elke vakantie en elk verlengd weekend georganiseerd worden in district Antwerpen. Voor speelstraten vanaf 25 december 2021 kunnen bewoners een financiële ondersteuning van 50 tot 1000 euro vragen via het districtsfonds.

Een aanvraag gebeurt minstens 7 weken op voorhand en kan alleen ingediend worden door een bewoner van de straat.

 

“Een speelstraat geeft kinderen de kans veilig op straat te spelen. Ouders en andere buren krijgen zo ook de gelegenheid om gezellig te praten en elkaar te ontmoeten. Met deze nieuwe ondersteuning willen we als district onze inwoners een extra steuntje in de rug geven om een speelstraat te organiseren met animatie, spelmateriaal of een workshop. De aanvraagtermijn werd ook korter, zodat bewoners meer tijd hebben om in te dienen”, zegt districtsschepen voor wijkwerking Femke Meeusen.

 

Meer info op www.districtantwerpen.be of via deze rechtstreekse link.

Foto: nieuwsblad.be

Rubenskapel in Sint-Jacobskerk geselecteerd voor Erfgoed Challenge

 

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert voor de eerste keer de ‘Erfgoed Challenge’, een initiatief om erfgoedschatten in de kijker te zetten. In Antwerpen is het interieur van de Rubenskapel in de Sint-Jacobskerk geselecteerd. Het publiek kan stemmen en zo mee bepalen welk project een duurzame conservatie verdient.

 

De Erfgoed Challenge wil kunstschatten omringen met de allerbeste zorgen. Dit initiatief zal jaarlijks via een publiekscampagne en een stemming een aantal parels van het Belgische erfgoed in de schijnwerpers plaatsen, met het oog op een duurzame conservatie. Van 2021 tot en met 2030 wordt jaarlijks de restauratie gefinancierd van een erfgoedschat die hoogdringend hulp nodig heeft.

 

Naast het interieur van de Rubenskapel in de Antwerpse Sint-Jacobskerk zijn voor deze eerste editie de balletkostuums van Ensor (MuZEE, Oostende), de gipsotheek van Constantin Meunier (KMSKB, Brussel), de Merovingische sarcofaag van Chrodoara (Kapittelkerk Saint-Georges-et-Sainte-Ode, Amay), de kerkschat van de kathedraal van Doornik en de art nouveau-woningen van Brussel geselecteerd.

 

Publiek kan stemmen

Ook het publiek heeft een stem. Van 20 oktober tot en met 21 november kan iedereen online op een van de erfgoedprojecten stemmen via www.kikirpa.be, klik hier voor de rechtstreekse link. Per regio (Brussel, Wallonië en Vlaanderen) gaat telkens één van de twee projecten door. Vervolgens duidt een commissie van het KIK de hoofdwinnaar aan.

 

De stemmers van het winnende erfgoedobject maken kans op een eeuwig geldend toegangsticket voor hun favoriete erfgoed. Er wordt één stemmer uitgeloot, die een uniek 100 jaar geldend ticket krijgt, dat kan doorgegeven worden aan kinderen en kleinkinderen. Zo wil het KIK mensen aansporen om iets te doen voor erfgoed zodat de volgende generaties er ook van kunnen genieten.

 

Burgemeester Bart De Wever: “Als college, en ik als erfgoedliefhebber in het bijzonder, zijn we blij met de nominatie van de Rubenskapel voor de Erfgoed Challenge. Deze Antwerpse barokparel verdient het om, aansluitend aan de reeds geplande restauratiewerken aan de Sint-Jacobskerk, in volle glorie hersteld te worden. Ik roep bij deze dan ook alle Antwerpenaren op om mee te stemmen.”

 

Schepen voor erediensten Tom Meeuws: “De restauratie van de Sint-Jacobskerk is een titanenwerk dat microscopische precisie vereist. De werken hebben al heel wat verborgen schatten onthuld, wat de kost echter ook deed oplopen. Een extra ondersteuning van de Erfgoed Challenge voor de uitzonderlijke Rubenskapel in de kerk is dan ook meer dan welkom.”

 

Rubenskapel

Als parochiekerk bood de Sint-Jacobskerk plaats aan verschillende kleinere ambachten, aan gilden en religieuze broederschappen. De kooromgang werd in volle baroktijd voltooid dankzij de grafkapellen van rijke families. De beroemdste grafkapel is die van de Antwerpse meester-schilder van de barok, Peter Paul Rubens. Het altaarstuk ‘Madonna omringd door heiligen’ in die kapel is van de hand van de meester zelf. De kapel uit 1642 bevindt zich achter het hoogkoor, op de meest oostelijk gelegen plek van de kerk.

 

Meer informatie over de Erfgoed Challenge is te vinden op www.kikirpa.be/nl/erfgoed-challenge.  

 Foto: atv.be

Herhalingsvaccins voor 65-plussers dit najaar

Verlenging opening VacCovid en vaccinatie op locaties

 

Inwoners van Antwerpen, Borsbeek, Wommelgem, Stabroek of Schoten die 65 of ouder zijn, kregen of krijgen een uitnodiging voor een derde coronavaccinatie. Om deze naar schatting 100.000 inwoners zo efficiënt en snel mogelijk te vaccineren, werd beslist om het vaccinatiedorp VacCovid op Spoor Oost open te houden tot midden november. Daarna kan men gevaccineerd worden in Antwerp Expo, vervolgens in Kinepolis Antwerpen, en er komen ook lokale vaccinatiedagen op andere plaatsen, onder meer op Linkeroever. Deze vaccinatiecampagne is een samenwerking tussen de vier Antwerpse eerstelijnszones (ELZ), Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), stad Antwerpen en de gemeenten Borsbeek, Wommelgem, Stabroek en Schoten.

 

Inwoners van Antwerpen, Borsbeek, Wommelgem, Stabroek of Schoten die 85 of ouder zijn, ontvingen eind september al een uitnodiging voor een derde prik. Vorige week startte het uitnodigen van de 65- tot en met 84-jarigen voor dit herhalingsvaccin, het merendeel van hen zal in de loop van november zijn brief ontvangen. In totaal gaat het om ongeveer 100.000 burgers. Wie een nieuwe uitnodiging ontving, kan online een afspraak maken via de code in de uitnodiging, of door te bellen naar de lokale corona-infolijn: 03 435 95 55.

 

Schepen voor gezondheids- en seniorenzorg Els Van Doesburg: “Laat je zo snel mogelijk vaccineren zodra je de uitnodiging ontvangt. Zo blijf je goed beschermd, ook nu iedereen stilaan meer tijd binnen doorbrengt en meer mensen ziet. De vaccins doen hun werk. We genieten weer veel meer vrijheid. Dat moeten we nu vasthouden.”

 

Verlenging VacCovid, vaccinatie in Antwerp Expo en Kinepolis, lokale vaccinatiedagen

Om de 65-plussers zo efficiënt en snel mogelijk te vaccineren, werd beslist om het vaccinatiedorp VacCovid op Spoor Oost open te houden tot midden november. Daarna kan men gevaccineerd worden in Antwerp Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan, en vanaf december in Kinepolis Antwerpen aan de Noorderlaan.

 

Tegelijkertijd worden er begin december lokale vaccinatiedagen georganiseerd, onder meer op Linkeroever, Stabroek, Schoten en Wommelgem. Deze lokale vaccinatiedagen zijn bedoeld voor senioren die moeilijk te been zijn en zich niet tot aan de grotere locaties kunnen verplaatsen.

 

ZNA-Spoedarts Jan Stroobants, coördinator VacCovid: “Zodra het kan, verhuizen de vaccinaties naar andere locaties in de stad en de vier randgemeenten. De bedoeling van deze tijdelijke centra is om op korte tijd grote groepen te kunnen vaccineren, zonder de uitgebreide infrastructuur van het vaccinatiedorp VacCovid op Spoor Oost. Hiervoor werkt een team van ZNA een modulair systeem uit: dat omvat een bouwpakket en een werkwijze voor een tijdelijk vaccinatiecentrum. De omvang ervan is makkelijk af te stemmen op het aantal toe te dienen vaccinaties. Daarnaast is het pakket snel op te bouwen en af te breken, en lang bruikbaar. De invulling en aanpak van deze locaties wordt eerst getest in VacCovid.”

 

Belang van herhalingsvaccin

Het herhalingsvaccin is belangrijk voor ouderen. Studies tonen aan dat bij hen de bescherming van de vaccins langzaam afneemt na verloop van tijd. Daarnaast werken de huidige vaccins nog altijd heel goed tegen de varianten van het virus die in België de ronde doen. Daarom is een derde prik de beste garantie op een langere en verhoogde bescherming tegen het coronavirus.

 

Burgers die nog niet op de uitnodiging ingingen, kunnen nog steeds een afspraak maken online via de code in de uitnodiging of door te bellen naar de lokale corona-infolijn (tel. 03 435 95 55). Wie 28 dagen na de verzenddatum op de uitnodiging nog geen afspraak maakte, krijgt een tweede uitnodiging toegestuurd om alsnog een afspraak in te boeken.

 

Vaccinatiepunten voor eerste en tweede vaccinatie

Wie nog een eerste of tweede prik moet krijgen van het coronavaccin kan nog steeds terecht in een van de vaccinatiepunten verspreid over verschillende locaties in de stad: ZNA Erasmus (Luitenant Lippenslaan 55, 2140 Antwerpen), ZNA Stuivenberg (Lange Beeldekensstraat 267, 2060 Antwerpen) of Dienstencentrum De Boskes (Sint-Bernardsesteenweg 181, 2020 Antwerpen). Burgers hebben geen uitnodiging nodig maar moeten wel vooraf een afspraak maken, via de lokale corona-infolijn: 03 435 95 55.

Foto: nieuwsblad.be

Hedendaagse interpretatie Semini-beeld siert binnenplein Het Steen

 

Het Semini-beeldje, ingewerkt boven de grote toegangspoort van Het Steen, is vermoedelijk één van de oudste beelden in Antwerpen. Het heidense symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed vormt een belangrijk onderdeel van de stedelijke folklore. Stad Antwerpen en vzw Aksie vroegen aan kunstenares Sharon Van Overmeiren om een hedendaagse interpretatie van het werk te maken. Haar sculptuur ‘De Gulle Waard/The Generous Gatekeeper’ schittert nu op het binnenplein van het vernieuwde Steen, waar het vanaf 22 oktober toeristen en bezoekers verwelkomt.

 

Semini is de naam die de Antwerpenaren gaven aan het kleine bas-reliëf in Doornikse steen van een mensachtig figuurtje, dat is ingemetseld boven de poort van Het Steen. Het is een vruchtbaarheidssymbool dat in de zestiende eeuw zwaar beschadigd werd. Er bestaat geen zekerheid over de exacte herkomst en betekenis, het beeldje is doorheen de eeuwen steeds het onderwerp geweest van verschillende interpretaties.

 

De Gulle Waard

De stad gaf de opdracht aan kunstenares Sharon Van Overmeiren (°1985, Antwerpen) om een nieuw kunstwerk te maken, geïnspireerd door Semini, in samenspraak met vzw Aksie, om een extra dimensie te geven aan het nieuwe toeristische onthaalcentrum. Haar hedendaagse Semini-sculptuur prijkt nu op het binnenplein van Het Steen.

 

Schepen voor toerisme Koen Kennis: “Net zoals de oude Semini kan de nieuwe Semini voeding geven aan nieuwe verhalen en interpretaties.”

 

De open geschiedenis van het historische beeldje was een dankbaar vertrekpunt, vertelt kunstenares Sharon Van Overmeiren: “Ik zie de verschillende lagen van betekenis en interpretatie rond het beeldje als de lagen van de rivierbodem, die met de getijden blootgelegd worden en weer verdwijnen. De patina van het brons van mijn beeld is zo gemaakt dat het lijkt alsof het uit de Scheldebodem werd opgevist: alle betekenislagen van het verleden hangen eraan vast.”

 

De kunstenares, die opvallend genoeg zelf nabij Het Steen opgroeide, brengt verschillende historische en visuele referenties samen in een unieke sculptuur. Die werd vervaardigd in smeedijzer, brons en klei, materialen die verwijzen naar de kleuren en texturen van Het Steen zelf. In haar geheel eigen beeldtaal omarmt Van Overmeiren de ongetemde energie die Semini als pre-christelijk, erotisch geladen afgodsbeeld oproept, en kanaliseert die in een uitgelaten hedendaags kunstwerk. Zo bevat de keramische totem organische motieven van korenaren, archaïsche symbolen voor vruchtbaarheid en voorspoed, alsook hartjes, symbool voor liefde en passie. In de smeedijzeren sokkel zitten dan weer verwijzingen naar de stromende rivier en de historische functies van Het Steen. 

 

Het werk draagt de titel ‘De Gulle Waard/The Generous Gatekeeper’. Deze waard of gastheer volgt in de voetsporen van folklorefiguren als Lange Wapper en Druon Antigoon, de eerdere bewoners van Het Steen. In tegenstelling tot zijn voorgangers is de nieuwe waard gul: hij verwelkomt bezoekers met een grote glimlach en open armen.

 

Heropening Het Steen

Het Steen opent na een grondige restauratie binnen een maand, op vrijdag 22 oktober, opnieuw de deuren. Het historische pand, een van de iconische gebouwen van Antwerpen, is dan getransformeerd tot het gloednieuwe onthaal voor toeristen in Antwerpen. De huidige toeristische balie op de Grote Markt wordt op dat moment definitief gesloten.

 

In het nieuwe onthaalcentrum bevindt zich ook een prachtig uitgewerkt belevingsparcours over de stad, ‘The Antwerp Story’. Alle info lezen over het vernieuwde Het Steen en tickets bestellen voor The Antwerp Story kan vanaf vandaag via www.visitantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Foto: hln.be

Openluchtexpo met unieke foto’s van eerste V-bom op Antwerpen

 

De komende twee weken staat er op het Antwerpse Zuid een openluchtexpo die de allereerste inslag van een V-bom op de stad herdenkt, 77 jaar geleden. De tentoonstelling bevat foto’s die nooit eerder vertoond werden.

 

Antwerpen werd vanaf 4 september 1944 bevrijd van de Duitse bezetter, maar was nog lang niet veilig. Hitler besliste om de stad met zijn ‘vergeldingswapens’, de vliegende bommen, te bestoken. De eerste van die V-bommen, een 14 meter lange V2, kwam op 13 oktober rond kwart voor tien ’s ochtends terecht op de hoek van de Schildersstraat en de Karel Rogierstraat, vlak bij het KMSKA. 32 mensen kwamen daarbij om, 46 anderen raakten gewond. Bij de inslag werden 15 huizen vernield en 500 gebouwen in de buurt beschadigd. De impact was dus enorm.

 

Burgemeester Bart De Wever: “Vandaag herdachten we de slachtoffers van de eerste V-bominslag in Antwerpen, nu 77 jaar geleden. We mochten één van de  overlevenden ontvangen, namelijk Louisa Rousselle. Zij overleefde de inslag en draagt nog altijd de littekens met zich mee. Haar vader was op slag dood. We gedenken hem ook, als één van de 19.000 overledenen waarvan we de naam reeds via het Namenproject Antwerpen op de website Antwerpen Herdenkt ontsloten.”

 

Nieuw beeldmateriaal

Recent werd nieuw beeldmateriaal over deze dramatische gebeurtenis teruggevonden. Het zijn wellicht de allereerste foto’s die genomen zijn na de inslag.

De stad zette, in samenwerking met de vzw Herdenking 1ste V-bom Antwerpen, een openluchtexpo op met deze nooit eerder vertoonde beelden. De tentoonstelling geeft ook uitleg over de personen die in beeld komen en de diensten en beroepsgroepen die bij de hulpverlening betrokken waren. In de chaos die de explosie veroorzaakte kwamen niet alleen politie en brandweer in actie, maar ook de passieve luchtbescherming, geallieerde soldaten, leden van de weerstand en de jeugdbeweging.

 

Koen Palinckx, voorzitter van het War Heritage Institute: “De foto’s die na al die jaren nu naar boven kwamen, werden waarschijnlijk getrokken door een Poolse bevrijder. Vermoedelijk had hij het gevoel iets historisch mee te maken, aangezien hij een vijftiental foto’s maakte op één en dezelfde plek, uitzonderlijk voor die tijd. Het is uniek beeldmateriaal want er zijn bijzonder weinig foto’s getrokken middenin de actie.”

 

Philip Heylen, voorzitter van de vzw Herdenking 1ste V-bom Antwerpen: “Ik ben blij dat sinds de oprichting van onze vereniging, bijna 20 jaar geleden, de aandacht voor zowel de burgerslachtoffers door de V-bommen als voor de vele gevangenen van het concentratiekamp Dora, is toegenomen. Onze plechtigheden én herdenkingsmomenten dienen om nooit te vergeten!”

 

Openluchtexpo praktisch

 • Van vrijdag 15 tot en met donderdag 28 oktober
 • Schildersstraat, naast het KMSKA ter hoogte van de herdenkingssteen
 • Gratis

Foto: hln.be

District Borgerhout lanceert kleurrijk magazine ‘Grijs’, voor en door Borgerhoutse senioren

 

Grijs, het kleurrijk magazine voor de Borgerhoutse senior valt deze week in de bussen van alle Borgerhoutse 65-plussers. Gemaakt voor en door Borgerhoutse senioren wil het informeren en amuseren, maar vooral het district dichter bij de mensen brengen. “We willen met alle Borgerhoutse senioren het gesprek aanknopen. Corona maakte duidelijk dat dit meer dan nodig is”, klinkt het bij het district.

 

Op de cover van het nieuwe magazine prijkt de bekende Borgerhoutse 65-plusser Sadik Akhandaf. Binnenin vind je niet enkel een interessant interview met hem en andere grote en kleine inwoners, maar ook een kort verhaal of een historisch relaas over de Peperbus. Het magazine informeert ook over culturele activiteiten, de waaier aan seniorenaanbod, tot en met de wachtdienst van de apothekers. Het magazine werd samen met Borgerhoutse senioren gemaakt. In een redactiegroep schreven en ontwierpen ze en dachten na over hoe het district beter met haar oudste inwoners kan communiceren.

 

Linda Jansen (lid redactieraad Grijs): Omdat computers niet op alle vragen kunnen antwoorden hebben wij GRIJS gemaakt voor iedereen.”

 

Onze seniorenredactie koos voor de naam Grijs: “Misschien worden wij allemaal op een zekere leeftijd grijs maar het leven mag kleurrijk blijven voor iedereen.” Het idee hierachter is dat senioren op een bepaalde leeftijd vaak grijze haren krijgen, maar hun goesting in het leven blijft zeker groeien.

 

Het resultaat mag er meer dan zijn. Het 28 pagina’s dikke eerste nummer valt deze week in alle brievenbussen van de Borgerhoutse 65-plussers. “We vonden het heel belangrijk om in alle brievenbussen te vallen” zegt districtsschepen voor senioren Ben Van Duppen, “sinds het schrappen van het A-Blad door de stad, hadden we als district bijna enkel nog digitale kanalen om onze inwoners te informeren. Tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat dit lang niet genoeg is om iedereen te bereiken. Dit magazine is een eerste les die we getrokken hebben.”

 

Het eerste nummer is een testnummer. Het district wil weten wat de senioren van het magazine vinden, welke rubrieken er goed zijn, maar ook wat er beter kan. “We willen in de eerste plaats een gesprek starten met alle senioren die in Borgerhout wonen en we roepen dus iedereen op om feedback te geven, of zich op te geven om mee te werken met communicatie of andere activiteiten van het district”, gaat Van Duppen verder, “met die input gaan we aan de slag om op een duurzame manier het gesprek met alle Borgerhoutse senioren te kunnen blijven voeren.”

 

Het magazine is, behalve in de brievenbus van Borgerhoutse senioren, ook te vinden op volgende plaatsen:

 

 • Dienstencentra:

-          DC Boelaer: Lodewijk Van Berckenlaan 361 C

-          DC Den Bleek: Montensstraat 4

-          DC Den Drossaert: Helmstraat 163

-          DC De Fontein: Fonteinstraat 31

-          DC Vrijgeweide: Luitenant Lippenslaan 59

 

 • Woonzorgcentra:

-          WZC Borsbeekhof : Borsbeekstraat 11

-          WZC Gitschotelhof : Lodewijk van Berckenlaan 361

 

 • Culturele ontmoetingsplaatsen:

-          Bib Vrede: Moorkensplein 19

-          ’t Werkhuys: Zegelstraat 13 

Foto: Klaas De Scheirder

Zorgbedrijf Antwerpen bouwt assistentiewoningen en dienstencentrum in Sint-Andrieswijk

 

De bestaande assistentiewoningen op Oever 11 voldeden onvoldoende aan de huidige comfort- en erkenningsnormen. Daarom bouwt Zorgbedrijf Antwerpen op de site 87 nieuwe assistentiewoningen en een nieuw dienstencentrum met extra ondergrondse parkeerruimte én meer buitenruimte. Daarnaast komt er een publiek toegankelijke verbinding tussen De Oever en de Korte Ridderstraat. In het voorjaar van 2024 is dit project helemaal af.  

Dit mogen (buurt)bewoners verwachten:

 • ·       Het nieuwe dienstencentrum blijft voor iedereen open om te lunchen, drinken of aan activiteiten mee te doen.
 • ·       Met de 87 assistentiewoningen biedt Zorgbedrijf Antwerpen mensen vanaf 65 jaar de nodige ondersteuning om zo lang mogelijk comfortabel zelfstandig te wonen.
 • ·       De buitenruimte vormt een geheel met de Korte Ridderstraat en is voor iedereen toegankelijk.

 

Dankzij het erg open ontwerp van dit nieuwbouwproject zullen ook buurtbewoners en voorbijgangers zich welkom voelen om mee te genieten van het aanbod.

 

Appartementen en handelspanden

Naast het aanbod van Zorgbedrijf Antwerpen bouwt projectontwikkelaar Gands 18 private appartementen en enkele handelspanden op de site. Hierdoor kunnen mensen van verschillende leeftijden in één gebouw samenwonen.

 

Einde werken

Het dienstencentrum wordt in februari 2023 opgeleverd. In het voorjaar van 2024 eindigen de werken.

 

Omleidingen en hinder

Aannemer MBG beperkt zo veel mogelijk de hinder rond de bouwwerf:

 • ·       De werken kunnen verkeershinder veroorzaken in het Steegsken, op de Oever en Sint-Jansvliet.
 • ·       Automobilisten en fietsers volgen de aangegeven omleidingen.
 • ·       Voetgangers kunnen steeds op een veilige manier de werf passeren.
 • ·       Het groen rond de bouwwerf krijgt bescherming tijdens de werken.

 

Omwonenden en voorbijgangers kunnen 24 uur per dag bellen naar het noodnummer van MBG: tel. 03 820 40 11. Of naar de klantendienst van Zorgbedrijf Antwerpen: tel. 03 431 31 31, klantendienst@zorgbedrijf.antwerpen.be, eveneens 24 uur per dag.

 

Meer info

Kijk op www.zorgbedrijf.antwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link.  

Foto:pzc.nl

Nieuw gebouw voor M HKA

 

Vandaag kondigden Vlaanderen, M HKA en stad Antwerpen de opstart aan van het bouwdossier voor het museum van hedendaagse kunst in Antwerpen. De nieuwbouw voor M HKA komt verderop op de Waalsekaai, waar momenteel het Hof van Beroep zetelt. Voor de opstart van het bouwdossier worden nu de nodige procedures in gang gezet.

 

De eerste stappen voor dit grote nieuwbouwproject worden momenteel gezet. Stad Antwerpen stelt een studiebureau aan voor de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Dat plan bepaalt de concrete richtlijnen voor het nieuwe gebouw en start met de opmaak van een start- en procesnota. Hiervoor wordt de buurt uitgenodigd op een samenkomst waarbij iedereen suggesties kan geven. Parallel aan deze procedure start de Vlaamse Bouwmeester begin 2022 een wedstrijd waarbij ontwerpers zich kandidaat kunnen stellen.

 

De buurt zal niet alleen bij de start maar ook tijdens de gehele bouwprocedure geïnformeerd en geconsulteerd worden bij de voornaamste mijlpalen van het project.

 

Timings

Als alles volgens plan verloopt, eindigt de RUP-procedure in het najaar van 2023. Na de verhuis van het Hof van Beroep kan de sloop van het gebouw op die locatie starten. 2024 wordt hierbij als streefdatum vooropgesteld.

 

Minister van Cultuur Jan Jambon: “In een nieuw museumgebouw zullen de collecties van het M HKA nog veel beter tot hun recht komen. Want een topmuseumbeleving, daar gaat het mij om als minister van Cultuur en kunstliefhebber. Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee ook nieuwe publieksgroepen zullen aanspreken. Voor dit complexe project willen we dat ontwerpers en aannemers, architecten en ingenieurs intensief met elkaar in dialoog gaan. Daarnaast hoop ik dat er ook heel wat Vlaamse ontwerpbureaus hun kans zullen wagen, want toparchitectuur hebben we zeker en vast in Vlaanderen.”

 

Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling: “De gekozen site op het huidige Hof van Beroep voor het nieuwe M HKA-museum, is een scharnierpunt tussen de kaaien en het nieuwe park.  Een katalysator voor de wijde omgeving en een grote meerwaarde voor de huidige ontwikkelingen. Met deze locatie op de Waalsekaai komen we bovendien tegemoet aan de buurt die vragende partij is om het museum op het Zuid te behouden. Voor de verdere stappen in het dossier blijven we de buurt nauw betrekken. We hebben de ambitie om het museum verder te verankeren in en te verbinden met het Zuid en onze stad. Het nieuwe M HKA moet deel worden van de openbare ruimte, in tegenstelling tot de gesloten façade en de werking van het vroegere Hof van Beroep.”

 

Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur: “Antwerpen heeft een bloeiende hedendaagse kunstscène die ook internationaal een sterke uitstraling kent, en het     M HKA draagt die reputatie al vele jaren mee uit. Met de nieuwe site op de Waalsekaai blijft het M HKA ook in de toekomst verankerd op het Antwerpse Zuid, midden de vele gerenommeerde kunstgalerieën in de buurt. De samenwerking tussen stad Antwerpen en het M HKA verloopt al langer intens, maar sinds vorig jaar – met de lancering van De Stadscollectie – nog meer dan voorheen. De stad investeert jaarlijks in de uitbouw van een collectie hedendaagse kunst die in langdurige bruikleen aan het M HKA gegeven wordt. Met de plannen voor het nieuwe M HKA-museum schroeven Vlaanderen en de stad de ambities nog op: we geven de hedendaagse kunsten meer dan ooit een podium en de sterke artistieke reputatie van Antwerpen vertalen we samen in een boeiend museaal verhaal!”

 

Bart De Baere, directeur M HKA: “Het volwaardige museum voor het M HKA staat zowel in het Vlaamse regeerakkoord als in het Antwerpse bestuursakkoord, en toch is het bijzonder dat er nu een tweede kans komt. In de nasleep van corona waarin we nog zitten, is dit een baken voor de toekomst; we kunnen in Vlaanderen weer vooruit denken.“

Foto: atv.be

Recyclagepunt

Heb je kleine spullen om te recycleren? Breng ze binnen bij het recyclagepunt.

Het recyclagepunt is een mini-recyclagepark dat de stad rondreist. Elke dag staat ons kraam van 8 tot 13 uur op een andere plek. Ook in jouw buurt!

Hoe werkt het?

Je komt gewoon te voet of met de fiets (niet met de wagen, uitzondering voor minder mobiele mensen) langs met je spullen bij het recyclagepunt in jouw buurt, je hoeft geen identiteitskaart te tonen. Je mag maximum twee maal (per dag) een bezoek brengen.
Heb je toch veel spullen? Maak dan snel en gemakkelijk een afspraak voor een bezoek aan het recyclagepark.

Mensen die met de wagen komen en bij grote hoeveelheden verwijzen we door naar de gewone recyclageparken

Wat wel?

Spullen die in een boodschappentas passen, die je te voet of met de fiets kan meebrengen en waarvoor u niet hoeft te betalen in een recyclagepark, zoals:

 • frituurolie
 • batterijen
 • hout 
 • metalen
 • harde plastic
 • piepschuim
 • kledij (in een zak)
 • porselein (enkel borden en tassen, geen ander steenpuin)
 • drinkglazen
 • klein gevaarlijk afval
 • klein elektro

Wat niet?

 • afval voor de huisvuilophaling (restafval, papier en karton, GFT en PMD)
 • grote spullen zoals matrassen (deze kan je gratis naar het recyclagepark brengen)
 • steenpuin
 • grofvuil
 • vlak glas
 • herbruikbare en herstelbare goederen

Wanneer komt het recyclagepunt naar jouw buurt?

District Antwerpen

Do 14/10 Sint-Jansvliet
Vrij 15/10 Lodewijk De Raetstraat (Kiel)
Di 19/10 Hospitaalplein
Ma 25/10 Philadelphiastraat (Luchtbal)
Do 4/11 Frederik van Eedenplein (markt, Linkeroever)
Vrij 5/11 Sint-Jansplein (markt)
Di 9/11 Kielpark (Kiel)
Woe 10/11 Hanegraefstraat (thv nr. 5, Linkeroever)
Vrij 12/11 Sint-Andriesplaats
Do 18/11 Canadalaan (hoek Glasgowstraat, Luchtbal)
Ma 22/11 Dageraadplaats
Do 2/12 Frederik van Eedenplein (markt, Linkeroever)
Vrij 3/12 Sint-Jansplein (markt)
Ma 13/12 Louis Paul Boon straat (Linkeroever)
Vrij 24/12 Lange Stuivenbergstraat (metro)
Di 28/12 Zuidervelodroom

Werkzoekende nieuwkomers krijgen opleiding tot grondwerker met steun van Jobs in De Grote Verbinding

 

Voor project Graaf Werk, een opleidingstraject op maat van anderstalige nieuwkomers, werkt het partnerschap Jobs in De Grote Verbinding samen met Rising You. Een groep van 11 gemotiveerde kandidaten begon daar vorige week aan een intensieve opleiding van 9 maanden tot grondwerker. Een groot deel van de kandidaten die het traject succesvol doorlopen, kan bij een succesvolle afronding meteen met een vast contract aan de slag bij internationale aannemer Denys.

 

Met hun partnerschap Jobs in De Grote Verbinding brengen stad Antwerpen, VDAB, Lantis Constructiv en Talentenwerf werkgevers en werkzoekenden samen. Elke partner zet zijn sterkte of kernopdracht in om zoveel mogelijk Antwerps talent te laten meebouwen aan De Grote Verbinding. Zo wordt er samen met de verschillende aannemers van de Oosterweelwerven bekeken welke beroepsprofielen zij op korte en middellange termijn nodig hebben, om op basis daarvan gerichte opleidingstrajecten op te starten.

 

Daarnaast doet het partnerschap een beroep op de expertise en ervaring van Antwerpse organisaties voor een aanpak op maat van specifieke doelgroepen. Het eerste resultaat van zo’n samenwerking is het project Graaf Werk van Rising You, dat werkzoekende nieuwkomers opleidt tot grondwerker. Jobs in De Grote Verbinding geeft financiële steun aan Rising You om samen met Denys deze werkzoekenden op te leiden, met een voortraject en een opleiding op de werf zelf.

 

Claude Marinower, schepen voor economie, werk en industrie: “De Grote Verbinding is een historische kans om onze stad voor altijd beter te maken. Mooier, groener en nauwer verweven met elkaar omdat de stadsdelen buiten de Ring weer aansluiting zullen vinden bij het oude stadscentrum. De Grote Verbinding biedt ook een kans om meer mensen naar een job te begeleiden. Om alle werken gerealiseerd te krijgen, zullen er minimaal 2150 arbeidskrachten op dagbasis aan de slag zijn. Een voorlopige inschatting is dat we hiervoor 60 % buitenlandse werkkrachten nodig hebben. Een project als Rising You is dus niet alleen belangrijk, het is noodzakelijk. De Grote Verbinding slaagt alleen als iedereen de handen in elkaar slaat: overheid, VDAB, partnerorganisaties en bedrijven als Denys.”

 

Intensief opleidingstraject

Na twee infosessies, een persoonlijk intakegesprek en een selectiedag waarop de kandidaten hun talenten of potentieel konden laten zien, is een groep van 11 gemotiveerde kandidaten gestart aan het opleidingstraject tot grondwerker. Een groot deel van de kandidaten heeft al zicht op een vaste tewerkstelling bij Denys bij een succesvolle afronding van de opleiding. Dit aantal kan doorheen de opleiding nog verder aangroeien. Rising You gaat met de andere kandidaten actief op zoek naar een andere werkgever binnen de bouwsector.

 

Manuela van Gent, HR Officer Denys: “Omdat we bij Denys sterk geloven in de mens achter het cv zijn we samen met Rising You het opleidingstraject voor grondwerker voor nieuwkomers gestart. Een goede werkattitude en uitgesproken motivatie om een beroep aan te leren zijn kwaliteiten die we bij Denys hoog in het vaandel dragen en die we vaak bij deze doelgroep terugzien. We zijn daarom verheugd om onze schouders mee te kunnen zetten onder dit bijzondere traject.”

 

Om van deze 11 een hechte groep te maken, trokken ze eerst op een intensieve startweek naar de Ardennen waar er vooral gewerkt werd rond attitudes en groepsdynamiek. Sinds deze week zetten ze hun traject verder bij Rising You in Park Spoor Noord. Daar zullen ze een aantal noodzakelijke vaardigheden, zoals veilig werken met gereedschap als slijpmolens of breekhamers, of het leren monteren van buizen, en hun werkattitudes verder op punt stellen. Om dan in januari het traject verder te zetten op de werf via een individuele beroepsopleiding (IBO).

 

Met deze praktijkgerichte aanpak worden ze voorbereid op het behalen van het VCA-attest, een bewijs dat ze volgens de juiste veiligheidsvoorschriften kunnen werken. Daarnaast kunnen de kandidaten hun theoretisch rijbewijs B behalen bij partnerorganisatie Ligo Antwerpen. Een rijbewijs komt niet alleen van pas bij de verplaatsing van en naar het werk, maar verhoogt ook hun doorgroeimogelijkheden. Ten slotte leren ze de belangrijkste technische vaardigheden voor een grondwerker: zo kennen ze de eerste knepen van het vak alvorens de praktijk in te duiken.

 

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: "Opleiden is het nieuwe rekruteren, ook voor werkgevers in de bouwsector die hun knelpuntvacatures graag kwalitatief invullen. Daarom blijft VDAB investeren in opleidingen en stages. Werkplekleren is hierbij zowat de sterkste matchingstool. Het gaat om taak- en probleemgericht leren in de dagelijkse context van de arbeid en het bedrijf, op maat van de werkzoekende en het bedrijf."

 

Nederlands en fysieke fitheid als rode draad

Tijdens de opleiding is er doorlopend aandacht voor het aanleren van de Nederlandse taal via onder meer aangepaste cursussen en verplicht Nederlands spreken onder de deelnemers. Dat is zowel belangrijk voor een vlotte communicatie met de toekomstige collega’s, als om attesten zoals VCA en het rijbewijs B te behalen. Ook staan er iedere week fitness- en sportsessies op het programma. Een professionele instructeur werkt aan de conditie van de kandidaten en leert hen op een ergonomische manier te werken. Zo worden de kandidaten voorbereid op fysiek werk, wat de kans op blessures of fysieke ongemakken als gevolg van de nieuwe job verkleint.

 

Benjamin Gérard, Rising You: “Bedrijven zijn gewoon om te selecteren met het oog op aanwerving morgen. Wij selecteren met het oog op opleiden morgen en aanwerving binnen zes maanden.”

 

Na hun opleiding gaan de geslaagde cursisten aan de slag op de vele werven van Denys of een andere aannemer om in en rond Antwerpen waterleidingen, afvoerbuizen en leidingen te plaatsen.

 

Jobs in De Grote Verbinding

De Grote Verbinding is de overkoepelende naam voor de gigantische werken van de Oosterweelverbinding, de Ringparken en de Scheldebrug. Het project is uniek in zijn soort, zowel door de grootte als door de duurtijd - al zeker tot in 2030. Om deze ongeziene stadsvernieuwing in de komende jaren waar te maken zijn talenten, handen, experten en veel enthousiasme nodig.

 

Wie meer wil weten over De Grote Verbinding en de werken op de werven, kan terecht op www.oosterweelverbinding.be; op www.degroteverbinding.be staat ook info over jobkansen.