Negende editie Gitaarfestival met internationale topmuzikanten in cc Deurne

In cc Deurne treden van 15 tot 17 november inspirerende gitaarvirtuozen uit binnen- en buitenland op, tijdens de negende editie van het Antwerpen Gitaarfestival.

Aanstormend talent krijgt de kans om deel te nemen aan de Antwerpen Gitaarfestival Junior & Masters Competitions. 34 kandidaten jonger dan 25 jaar komen uit niet minder dan tien landen naar de stad. Zij proberen een professionele jury te overtuigen van hun kunnen in twee rondes. De winnaars wacht eeuwige roem, een mooie geldprijs en een optreden tijdens het volgende festival in 2020.

Maar het festival biedt vooral zes concerten met de allerbeste akoestische gitaristen ter wereld.

Vrijdag 15 november

De opener is de jonge Kroaat Lovro Peretic, winnaar van de competitie van vorig jaar. Vervolgens beklimt het Duitse viool- en gitaarduo Doris Orsan – Johannes Tonio Kreusch het podium. De afsluiter is het Duitse fenomeen Dr. Tilman Hoppstock, ook een componist in residentie dit jaar. Hij brengt barok maar ook werk van Paco de Lucia.

Zaterdag 16 november

Zaterdag staat in het thema van unieke, originele combinaties, met ruimte voor nieuw repertoire en romantische klassiekers in een origineel gitaarjasje.

Trio Csakan 1800 wekt het verloren gegane instrument de csakan, een fluit gesneden uit een wandelstok, terug tot leven. Robert Finster en Ilse Strauss worden bijgestaan door Hans Palier op authentieke romantische gitaar. Later op de avond brengt het beroemde Italiaanse Duo Bandini-Chiacchiaretta in Belgische première Argentijnse passie naar Deurne.

Zondag 17 november (uitverkocht)

Op zondag heeft het cc de eer om twee Grammy Award-winnende gitaristen te ontvangen. Het gaat om Sergio Assad en zijn broer Odari, die al een halve eeuw het beroemde gitaarduo The Assad Brothers vormen. Zij zorgen met hun unieke composities voor de apotheose van het gitaarfestival.

Voordien is er de finale en de prijsuitreiking van de AGF Masters Competition.

Praktisch:

 • Antwerpen Gitaarfestival 2019
 • cc Deurne, Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne
 • vrijdag 15 november vanaf 20 uur, zaterdag 16 november vanaf 20 uur, zondag 17 november vanaf 17 uur
 • dagtickets: 20 euro, of 15 euro voor -12/+65/voorverkoop. Zondag is al uitverkocht.
 • info en tickets via www.ccdeurne.be, tel. 03 360 85 50, of via www.antwerpengitaarfestival.be

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lancering ‘Wijklabo’s’: bewoners krijgen budget voor buurtprojecten

Op donderdag 14 november lanceert het district Borgerhout het project ‘Wijklabo’s’. Elke wijk krijgt 100.000 euro en beslist zelf wat er belangrijk is voor hun wijk en hoe de middelen worden besteed. De Moorkenswijk – de wijk rond het Moorkensplein – is de eerste wijk die aan zet komt.

Het Wijklabo is een gloednieuw participatieproject in Borgerhout. Het doel is om zoveel mogelijk inwoners te betrekken bij de besluitvorming over projecten en ingrepen in hun leefomgeving. Elk labo wordt aangestuurd door een regiegroep van vrijwillige buurtbewoners. Zij leggen contacten in de buurt, benoemen problemen en gaan op zoek naar interessante voorstellen. Hierbij krijgen ze ondersteuning van de medewerkers van de dienst Wijkoverleg van het district.

Start in Moorkenswijk

Over een periode van vier jaar komt het Wijklabo naar alle zes de wijken in Borgerhout. In elk gebied wonen zo’n 7000 mensen: vier wijken in Borgerhout intra muros en twee in Borgerhout extra muros. De Moorkenswijk bijt de spits af en doorloopt vanaf dit najaar tot in het voorjaar van 2020 een traject waarbij de bewoners zelf prioriteiten voor de wijk zullen formuleren en realiseren. In de volgende jaren zullen de vijf andere Borgerhoutse wijken participeren aan de Wijklabo’s.

Projecten voor en door wijk

Het beoogde eindresultaat is een of meerdere projecten voor en door de wijk, die door zo veel mogelijk mensen gedragen worden. Ingediende voorstellen moeten wel passen binnen de bevoegdheden van het district, zoals de heraanleg van straten en pleinen, initiatieven op vlak van groenvoorziening of acties met betrekking tot jeugd, sport, senioren en cultuur.

Marij Preneel, districtsburgemeester en bevoegd voor wijkoverleg: “Bewoners weten zelf het allerbeste wat nodig is voor hun buurt. En meestal ook hoe ze dat willen realiseren.”

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stadhuis in het blauw voor Wereld Diabetes Dag

Donderdag 14 november, van 17 uur tot middernacht, krijgt het Antwerpse stadhuis een blauwe kleur. Het gebouw wordt uitgelicht om de Wereld Diabetes Dag van de Verenigde Naties onder de aandacht te brengen.

Over de hele wereld worden markante gebouwen rond het tijdstip van Werelddiabetesdag, 14 november, uitgelicht in het blauw, de kleur van de diabetescirkel. Zo ook in Antwerpen waar het stadhuis op donderdag 14 november blauw kleurt van 17 uur tot middernacht. De stad wil op die manier de aandacht vestigen op de wereldwijde diabetesproblematiek, die ook Antwerpenaren treft.

Eerder werden al het stadhuis, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Den Bell en het MAS belicht voor de Wereld Diabetes Dag.

Wereld Diabetes Dag

In december 2006 hebben de Verenigde Naties een resolutie over diabetes en de Wereld Diabetes Dag als officiële VN-dag goedgekeurd. Deze resolutie vormde de eerste mijlpaal van een ambitieuze campagne van IDF, de ‘International Diabetes Federation’, om de wereldbevolking bewuster te maken van diabetes en de ernstige complicaties ervan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wie wint de Wilrijkse Geitetrofee?

Op zaterdag 21 december reikt het district Wilrijk de jaarlijkse Geitetrofee uit. Kandidaturen voor deze ereprijs zijn welkom tot en met zondag 1 december.

Het districtsbestuur reikt de Geitetrofee elk jaar uit aan een verdienstelijke persoon, groep of vereniging die zich dat jaar heeft ingezet voor Wilrijk, de typische eigenheid van het district of zijn bevolking. De recentste laureaat is voormalig ATV-schermgezicht Marc Fransen. Aan de prijs is een bronzen beeldje verbonden.

Kandidaturen welkom tot en met 1 december

Iedereen kan een kandidaat voor deze prijs voorstellen. De kandidaturen, vergezeld van een korte begeleidende nota, kunnen tot en met zondag 1 december 2019 worden ingediend via district.wilrijk@antwerpen.be of per brief (District Wilrijk, Bist 1, 2610 Wilrijk). Aan welke criteria een kandidaat-winnaar van de Geitetrofee moet voldoen en nog andere info, is terug te vinden op www.wilrijk.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Stemmen en uitreiking op de oudejaarsdrink

Uit alle inzendingen worden drie genomineerden geselecteerd. Een vakjury en de bewoners van Wilrijk zullen vervolgens uitmaken wie de Geitetrofee in de wacht sleept. De stemming en de uitreiking van de trofee vinden plaats op de oudejaarsdrink van het district Wilrijk op zaterdag 21 december 2019 op de Bist.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Walls of Boho: verrassende muurschilderingen fleuren straatbeeld Borgerhout op

Volgende week woensdag worden op verschillende plekken in Borgerhout vijf ‘streetart-kunstwerken’ plechtig onthuld en aan het publiek getoond. Streetart is een kunstvorm die is gegroeid uit de graffitibeweging.

De pers is welkom op het officiële openingsmoment op woensdag 13 november om 16 uur in de Montensstraat 4 (Dienstencentrum Den Bleek), 2140 Borgerhout bij het eerste kunswerk. Van daaruit vertrekt een fietstocht langs de vijf locaties. Iedereen die op de fiets komt – ook het publiek – kan deze gratis meevolgen. Rond 17 uur komt de fietstocht aan in de Helmstraat 163, aan Dienstencentrum Den Drossaert. Daar wordt een drankje aangeboden aan de deelnemers. Het traject langs de vijf locaties is ongeveer drie km lang; de fietstocht duurt een uur.

Meer info over dit event vinden geïnteresseerden op www.borgerhout.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.  

Over het streetart-project

Borgerhoutenaar Joachim Lambrechts is een straatkunstenaar met internationale allure. Onder de noemer ‘Walls of Boho’ pakte hij samen met 4 andere kunstenaars 5 muren in Borgerhout aan. Naast Joachim Lambrechts werkten ook Lucia Biancalana, iOTA, Sam Scarpulla en 2Dirty mee aan het project.

Straatkunstenaar Joachim Lambrechts: ‘Ik ben ervan overtuigd dat muurschilderingen een meerwaarde zijn voor een stad. Ze geven kleur en zorgen voor sociaal contact omdat mensen erover praten met elkaar.’

Districtsburgemeester Marij Preneel: “Ik ben bijzonder opgetogen met het resultaat. Alle kunstenaars voegen iets wondermoois toe aan Borgerhout. De tekening van Mala Zimetbaum in de Montensstraat van Joachim raakt mij het meest. Zimetbaum -een joodse verzetsstrijdster - krijgt hiermee het eerbetoon dat ze verdient.”

De vijf muurschilderingen

 • Montensstraat 4 – Joachim Lambrechts woont in Borgerhout. Hij wil het district op een kleurrijke en positieve manier in de verf en op de kaart zetten als urban art-district.
 • Helmstraat 163 – De Gentse artiest Sam Scarpulla is een gevestigde waarde in de Belgische streetart-scene. Zijn werk is het best te omschrijven als grafisch, figuratief en speels. Hoogtevrees is geen optie bij de muur van Dienstencentrum Den Drossaert, die Sam op zich neemt.
 • Kroonstraat 110 – Voor de uit Italië afkomstige Lucia Biancalana is Antwerpen een tweede thuis geworden. Een muurschildering in de openbare ruimte is voor deze talentvolle illustratrice een eerste ervaring.
 • Kortrijkstraat 54 – iOTA! uit Brussel creëerde in de voorbije jaren een eigen beeldtaal, met een heel sober maar doordacht kleurenpallet. Het werk heeft vaak iets dromerigs, surrealistisch.
 • Turnhoutsebaan 142 – De comic-achtige stijl en strakke contourlijnen van 2DIRTY verraden zijn achtergrond in de grafitti-scene. 2DIRTY werkt vaak samen met andere artiesten maar blijft verder graag onder de radar. Hij neemt de tijdelijke muur aan de metro-ingang ter hoogte van tramhalte Den Drink (die nog niet gebruikt wordt) onder handen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Loop mee in de Jaak Schram Parkloop

Op zaterdag 16 november vindt de jaarlijkse Jaak Schram Parkloop plaats in Hoboken. Iedereen kan gratis deelnemen aan deze 45ste editie.

De Jaak Schram Parkloop is een jogging voor kinderen en volwassenen. Het event start op 16 november om 13 uur met een korte loop van 1 kilometer. Om 13.50 uur kunnen deelnemers verschillende afstanden afleggen (2,5 km – 5 km – 7,5 km – 10 km). Bij aankomst krijgt elke loper een drankje en een medaille.

Kinderen en ouders lopen ten voordele van hun basisschool of sportclub. Ze verkennen al lopend de groene omgeving van de parken Sorghvliedt en Broydenborg in Hoboken. Per deelnemer gaat een bedrag naar de school die er sportmateriaal mee aankoopt.

Dit evenement startte als een eerbetoon aan sportman Jaak Schram, die meer dan 50 jaar sportpromotor was in Hoboken en wiens grote drijfveer het was om kinderen via sport een doel te geven. Deze jogging is één van de oudste loopwedstrijden in Antwerpen.

Geïnteresseerden kunnen zich op de dag zelf ter plaatse inschrijven.
Alle info staat ook op www.hoboken.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oorlogsbunker Stadspark open op Wapenstilstand

De geel geverfde bunker in het Stadspark is op 11 november opnieuw open voor het publiek. Er worden een video en een stadsgedicht over de Tweede Wereldoorlog geprojecteerd.

Het Stadspark bevat een aantal bunkers die de Duitsers er bouwden tijdens WOII. Goed verstopt als ze zijn, zijn ze weinig bekend bij het grote publiek. Begin september werden ze letterlijk in de verf gezet: het kunstenaarsduo Elke Thuy en Bruno Herzeele bewerkte ze met fluorescerende en fosforescerende verf, die er een tijdlang zal opblijven. In het weekend van de Bevrijdingsdagen werden ze uitzonderlijk opengesteld. Heel wat mensen kwamen toen een kijkje nemen.

Wapenstilstand

De stad besliste om op Wapenstilstand, nu maandag 11 november, de gele bunker opnieuw te openen voor het publiek. Die dag vormt een goede aanleiding om de constructie, een van de littekens die de Tweede Wereldoorlog naliet in Antwerpen, onder de aandacht te brengen.

Projecties

Van 10 tot 17 uur is iedereen welkom in het gebouw, dat zich naast het Grand Café Capital bevindt. Er wordt opnieuw een video getoond over het leven van vier mensen die de Tweede Wereldoorlog vanuit verschillende invalshoeken meemaakten. Net als een artistieke projectie van het stadsgedicht dat speciaal voor de gelegenheid gemaakt werd door Maud Vanhauwaert.

Ook op maandag 16 december zal de bunker open zijn voor publiek.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Winter in Antwerpen wordt magisch mooi

Binnen een maand start de Winter in Antwerpen. Van zaterdag 7 december tot zondag 5 januari verandert het historisch centrum in een winterwonderland. Naast de klassiekers staan er dit jaar ook enkele nieuwigheden op het programma. Op de Handschoenmarkt verrijst een magisch winterbos, dat zorgt voor een zintuigprikkelende ervaring die iedereen moet beleefd hebben. Kleine speurneuzen ontdekken in de binnenstad via een zoektocht het betoverende verhaal van Portico en Bijou. Wie van een uitdaging houdt, kan terecht in de VR-Dome of Escape Room op het Steenplein, waar dit jaar ook een nieuwe winterbar staat.

Ook tijdens deze eindejaarsperiode zijn alle ingrediënten aanwezig voor een onvergetelijke winterperiode in Antwerpen.

Nieuw dit jaar

Naast de klassiekers heeft de Winter dit jaar enkele nieuwigheden in petto.

Magisch winterbos (Handschoenmarkt)

De Handschoenmarkt aan de majestueuze kathedraal ondergaat tijdens Winter in Antwerpen een magische transformatie. Bezoekers wandelen hier door een feeëriek winterbos met eigenzinnige, betoverende boomsculpturen. De combinatie van mystiek licht, verrassende geuren, kleuren en sfeergeluiden zorgt voor een zinnenprikkelende ervaring, die iedereen moet meegemaakt hebben. Dit winterbos is een unieke creatie van de makers van het spektakel De Grote Schijn in het Provinciaal Groendomein Rivierenhof.

Winterse zoektocht: trek op avontuur met Portico (binnenstad)

Het luisterverhaal Brieven aan Bijou dat vorig jaar in samenwerking met het Geluidshuis gelanceerd werd (nu nog steeds te beluisteren op www.brievenaanbijou.com), krijgt dit jaar een herwerking. Via een wandelparcours van 2 kilometer maken kinderen op verschillende locaties kennis met het waterwezen Portico dat smoorverliefd is op het Antwerpse meisje Bijou. Om het raadsel op te lossen moeten de speurneuzen korte geluidsfragmenten beluisteren en opdrachten vervullen. Wie de code kraakt, krijgt een leuk aandenken mee naar huis.

Bar Den (Steenplein)

Het Steenplein verwelkomt dit jaar Bar Den. De centrale bar bevindt zich in een grote en stemmige houten schuur, opgetrokken in Canadese stijl. Hier kunnen bezoekers iets eten en drinken of een van de vele dj-sets bijwonen. Buiten vleien ze zich neer in de wintertuin met terras en foodcorner. De allerkleinsten leven zich uit op de natuurlijke speeltuigen in de kindertuin. Onder het tentzeil zal ook regelmatig kinderanimatie voorzien worden.

VR-Dome (Steenplein)

Gamers komen in de VR-Dome aan hun trekken. Ze kiezen er uit verschillende spelletjes, waaronder ook een voor kinderen. Hierna zetten ze zich met een VR-bril in een van de vier kuipvormige zetels, om binnen te treden in een bijzondere virtuele wereld.

Escape Room (Steenplein)

Wie de Sherlock Holmes in zichzelf naar boven wil halen, moet de Escape Room uittesten. De bedoeling van het spel is Antwerpen te redden van de koudegolf die de stad in zijn greep heeft. Het is geschikt voor 2 tot 5 deelnemers en duurt ongeveer 20 minuten. Zowel jong als oud kunnen deelnemen en er is absoluut geen ervaring vereist. 

Klassiekers

De vaste waarden die in het centrum voor tonnen sfeer en gezelligheid zorgen, zijn ook dit jaar aanwezig.

Kerstmarkt (Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui, Steenplein)

De kerstmarkt is dé plek om iets te eten en drinken. Naast winterklassiekers zijn smaken uit andere landen hier vertegenwoordigd. Wie nog op zoek is naar een origineel geschenk, kuiert even langs de slinger van kramen, waar ambachtelijke producten en hebbedingen te scoren zijn.

Verspreid over de site staan verschillende vuur- en warmte-elementen, zoals kacheltjes met fijnstof-filters en een reusachtige vuurschaal, waaraan bezoekers zich kunnen opwarmen. Nieuw dit jaar is de vuurboom op het Steenplein.

IJspiste (Groenplaats)

Op de overdekte ijspiste van 1000 m² draaien jong en oud opnieuw toertjes rond het standbeeld van Rubens. Wie even wil uitrusten kan terecht in de ernaast gelegen winterbar. Regelmatig zullen daar thema-avonden, optredens en kinderanimatie plaatsvinden.

Hangende wintertuin (Grote Markt)

Naast het standbeeld van Brabo staat een grote kunstige constructie, waaronder het sfeervol uitrusten is, of waar geliefden zichzelf fotograferen onder de maretak tijdens een innige kus of omhelzing.

Wensenmuur (Steenplein)

De interactieve wensenmuur geeft iedereen de kans om wensen te versturen naar familie, vrienden, buren, … De wens verschijnt als een vallende ster op een groot scherm en kan doorgemaild worden naar de bestemmeling.

Joe Christmas House (Grote Markt)

De radiostudio van Joe strijkt voor het tweede jaar op rij neer op de Grote Markt. Voorbijgangers zien hier bekende radiostemmen aan het werk tijdens live uitzendingen. Naast mini-concerten staan er enkele verrassingsoptredens op het dakterras op het programma.

Winterfoor (Steenplein)

Eendjes vissen, een ritje op de paardenmolen of verdwalen in een doolhof: genieten op de kermis is heus niet alleen voor de zomer. Ook tijdens de Winter staan er enkele attracties langs de Schelde.

Openingsdagen en -uren

De site van Winter in Antwerpen is van 7 december tot en met 5 januari elke dag open, telkens:

 • op maandag tot donderdag: van 12 tot 22 uur
 • op vrijdag en zaterdag: van 12 tot 24 uur
 • op zondag: van 12 tot 22 uur
 • uitzonderingen op 24 en 31 december en op 1 en 5 januari: van 12 tot 18 uur
 • Joe Christmas House blijft open tot en met 31 december

Winkelzondagen, vuurwerk, winter-BBQ

Tijdens de eindejaarsperiode zijn er heel wat opties om te shoppen, wordt het nieuwe jaar met een knal ingezet en sluit de Winter af met een grote barbecue.

Winkelzondagen (Binnenstad)

Elke eerste zondag van de maand is winkelzondag in Antwerpen. Maar in december zijn de winkels in de binnenstad op álle zondagen open. Dus zowel op 1, 8, 15, 22 en 29 december als op 5 januari kan er in Antwerpen op zondag geshopt worden. Mogelijkheden genoeg voor het vinden van de juiste kerst- en nieuwjaarscadeaus.

Vuurwerk op oudejaarsnacht (Scheldekaaien)

Traditiegetrouw wordt bij de overgang van oud naar nieuw een spectaculair vuurwerk boven de Schelde afgeschoten. Vanaf 22 uur opent de bar op de busparking en vanaf 22.30 uur warmt het lokale dj-duo Laston & Geo iedereen op. Om middernacht gaan de eerste vuurpijlen de lucht in.

Winter-BBQ (Scheldekaaien ter hoogte van voetgangerstunnel)

Winter in Antwerpen eindigt opnieuw met een winter-BBQ. Op zondag 5 januari is iedereen welkom om zijn eindejaarsperiode af te sluiten met een gezellig eetfestijn.

Antwerp City Card met extra winterkortingen

Bezoekers die zin hebben om alles uit hun verblijf te halen of er een paar dagen Antwerpen van willen maken, kunnen gebruikmaken van de Antwerp City Card. Daarmee bezoeken ze alle bezienswaardigheden gratis of met korting en rijden ze kosteloos met het openbaar vervoer. Tijdens de Winter in Antwerpen zijn er bovendien extra kortingen op attracties en evenementen. Afhankelijk van hun verblijfsduur in Antwerpen, kiezen bezoekers voor een formule van 24, 48 of 72 uur. Alle informatie staat op www.winterinantwerpen.be (onder wintertips > magische winterkortingen).

Alle info over Winter in Antwerpen staat op www.winterinantwerpen.be en op Facebook, klik hier voor de rechtstreekse link.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bereikbaarheid stadsdiensten op maandag 11 november

Op feestdag maandag 11 november (Wapenstilstand) geldt een aangepaste regeling voor de bereikbaarheid van de stadsdiensten. Op feestdagen zijn de meeste diensten van de stad Antwerpen gesloten.

Op www.antwerpen.be staan de openingsuren vermeld per dienst op de webpagina van de dienst zelf. Burgers zoeken het best van tevoren op de website op of de locatie die ze willen bezoeken al dan niet geopend is of dat er aangepaste openingsuren gelden.

Geen afvalophaling op feestdag

De stad Antwerpen plant om in de toekomst afval op te halen op een feestdag. Er moet hierover nog een beslissing worden genomen door het Antwerpse stadsbestuur na overleg met de vakbonden. Tot die tijd geldt de huidige regeling: geen afvalophaling op een feestdag.

Op zondagnacht 10 en op maandag 11 november overdag is er dus geen afvalophaling. Antwerpenaren uit die ophaalzones mogen uitzonderlijk hun huisvuil de volgende werkdag aanbieden. Het afval wordt dan dinsdag 12 november opgehaald. In de nacht van maandag op dinsdag en op dinsdag 12 november verloopt de afvalophaling normaal. Alle info staat op de ophaalkalender. U vindt de kalender op www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Op maandag 11 november zijn de recyclageparken gesloten.

Wie twijfelt, kan nog tot en met vrijdag 8 november elke werkdag van 9 tot 17 uur het stedelijk contactcenter bellen voor meer informatie op het telefoonnummer 03 22 11 333. Op maandag 11 november is het stedelijk contactcenter gesloten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wie wordt de beste biljartploeg van de dienstencentra en woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen?

In november nemen de biljartploegen van de dienstencentra en woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen het voor het eerst tegen elkaar op om uit te maken wie dé beste biljartploeg is. De winnaar krijgt de Zorgkeu 2019 trofee. Op vrijdag 8 november spelen twaalf teams de eerste ronde. Op vrijdag 29 november volgt de finale.

Biljart is populair in de dienstencentra en woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen. Er zijn dan ook heel wat biljartclubs actief. Voor het eerst organiseren deze biljartclubs nu een wedstrijd om op een sportieve manier uit te maken wie zich dé biljartclub van Zorgbedrijf Antwerpen mag noemen. De winnende ploeg wordt bekroond met de wisselbeker ‘Zorgkeu 2019’.

Na loting nemen de twaalf ploegen het tegen elkaar op. Ze worden op vrijdag 8 november op drie locaties verwacht voor de eerste ronde van de Zorgkeu: dienstencentrum De Oever (Antwerpen), dienstencentrum De Zeelbaan (Merksem) en dienstencentrum Victor De Bruyne (Hoboken).

De winnaar van elke locatie gaat door naar de finale, samen met de biljartclub die de meeste punten behaalt van alle locaties. Die vier ploegen spelen de finale op vrijdag 29 november in dienstencentrum De Olijftak (Antwerpen). Op maandag 9 december om 14 uur volgt de prijsuitreiking in dienstencentrum De Zeelbaan (Merksem).

Geïnteresseerden vinden meer info op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/zorgkeu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ringfietspad tussen Luitenant Lippenslaan en onder Stenenbrug door is klaar

Van aan de Stenenbrug tot de Luitenant Lippenslaan is het Ringfietspad vernieuwd en onder de Stenenbrug doorgetrokken. Zo kunnen de fietsers er voortaan zonder hindernissen doorrijden. Samen met deze werken is er langs het Ringfietspad een berm gebouwd om een van de leefbaarheidsmaatregelen langs de Ring uit te testen. Zodra de temperatuur het toelaat, plant de stad hier nog 5400 nieuwe boompjes en aangepaste beplanting.

Het vernieuwde Ringfietspad tussen de Luitenant Lippenslaan en de Stenenbrug is 4 meter breed, 1 meter breder dan het oude fietspad. Naast het fietspad is een onverharde wandelzone van 1,8 meter.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: ‘Fietscomfort en veiligheid gaan hand in hand bij deze heraanleg. Iets voorbij het speelpleintje aan de Joe Englishstraat kunnen fietsers voortaan onder de Stenenbrug doorrijden naar de Collegelaan en zo het drukke kruispunt bovengronds vermijden.’

Via de fietspaden op de Stenenbrug kunnen fietsers van het Ringfietspad van noord naar zuid en omgekeerd het Singelfietspad gebruiken en de nieuwe doorgang onder de op- en afrit van de E313/E34 door, in plaats van de vorige situatie waarbij ze moesten rondrijden langs de Collegelaan en het Rivierenhof. De onderdoorgang aan de Stenenbrug zorgt ervoor dat het laatste conflict tussen auto’s en fietsers weggewerkt wordt, en dat fietsers zonder hindernissen kunnen doorfietsen.

Leefbaarheidsmaatregelen: geluidsberm

Langs dit stukje van het Ringfietspad is er tussen fietspad en Ring een groene berm aangelegd. De vandaag nog kale berm wordt zodra het plantseizoen van start is gegaan voorzien van 5400 nieuwe boompjes, heesters en aangepaste beplanting. Deze geluidsberm is een eerste uitvoering van een van de leefbaarheidsprojecten langs de Ring.

Schepen Koen Kennis: “In de zomer van 2020, nadat het nieuwe aangeplante groen de kans heeft gekregen om in bloei te komen, gaat de UGent opnieuw objectieve geluidsmetingen doen. Ook herhalen we de bevraging van hoe fietsers, voetgangers en bewoners het geluid op het op deze plek na de heraanleg ervaren. Je voelt nu al dat de geluidsdruk op het fietspad verlaagd is en ik ben dan ook zeer benieuwd naar de officiële resultaten.”

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geef er een LAP op tijdens de LAPDAG in Deurne: hedendaagse dans voor kinderen

Op feestdag maandag 11 november is LAP te gast in cc Deurne voor de LAPDAG. LAP brengt twee voorstellingen, workshops, spelletjes, een photobooth en verschillende extra's mee. Zo kunnen Deurnese families op verschillende manieren kennismaken met hedendaagse dans en theater. Bij elke activiteit staat bewegingstaal centraal.

Op 11 november brengt LAP vzw twee voorstellingen: Choco of Kaas? (5+) en Level Q (8+). Beide werden in cc Deurne mee ontwikkeld en werden al verschillende keren voor scholen en families opgevoerd in het cultuurcentrum. Verder zorgt LAP op 11 november ook voor extra omkadering in de vorm van workshops en spelen. Zo kunnen families op verschillende manieren kennismaken met hedendaagse dans.

Praktisch

 • LAPDAG
 • cc Deurne, Frans Messingstraat, 2100 Deurne
 • maandag 11 november 2019, van 9.30 tot 17 uur
 • 6 euro per voorstelling, 4 euro per workshop
 • voorstellingen en workshops:info en tickets via www.ccdeurne.be of het telefoonnummer 03 360 85 50 - Klik hier voor de rechtstreekse link. 
  • Choco of kaas? (5+)Level Q (8+)doorlopend (gratis): photobooth, spelletjes en voorspelling van je toekomst
   • 10 uur: Choco of kaas? is een speelse en interactieve dansvoorstelling waar kiezen-willen-mogen-moeten-krijgen-hebben onderzocht wordt en vorm krijgt in beweging en beeld.
   • 11.15 uur: Choco of kaas? workshop rond keuzes maken
   • 13 uur: Level Q spel met focus op winnen én verliezen (gratis)
   • 14 uur: Level Q is een verrassend fysieke theatrale dansvoorstelling waarin 4 spelers tot het uiterste gaan. Spelen ze samen, elk voor zich of zit er een saboteur in het spel? Ze tasten elkaars grenzen af en die van het publiek.
   • 15.15 uur Level Q workshop rond spel

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stad onderzoekt medische transportvluchten per drone in Antwerpen

De stad Antwerpen werkt samen met het Antwerpse bedrijf Helicus om de mogelijkheden van medische transportvluchten per drone in de stad te onderzoeken. Transporten per drone zijn sneller en betrouwbaarder dan transport over de weg en dragen niet bij aan filevorming. De eerste succesvolle testvlucht in de stad vond plaats op 3 oktober. De testen passen binnen het Europese programma rond ‘Urban Air Mobility’, waarin de stad zich engageerde om de inzetbaarheid van drones in hulpverlening aan te tonen.

Drones zijn een alternatief voor transport over de weg en kunnen een antwoord bieden op de mobiliteitsproblematiek. De stad Antwerpen onderzoekt daarom hoe ze drones kan inzetten voor verschillende toepassingen. Zo kunnen drones bijvoorbeeld ingezet worden in de strijd tegen sluikstort, kunnen ze politie en brandweer beeldondersteuning bieden vanuit de lucht, of kunnen daken van stadspatrimonium met drones efficiënt geïnspecteerd worden op schade of lekken.

Ook voor medisch transport kunnen drones een uitkomst bieden. De stad Antwerpen ging een partnerschap aan met Helicus om de mogelijkheden daarvan te onderzoeken. Het bedrijf zal onder andere apotheekpreparaten, menselijk weefsel, alsook bloed- en urine stalen per drone vervoeren. Luchttransport garandeert een tijdige levering en ontlast de wegen. Artsen van de Antwerpse ziekenhuisgroepen legden mee de basis voor het programma en bepalen de kwaliteitscriteria en randvoorwaarden voor een succesvol transport.

Na een uitgebreid testprogramma in afgelegen gebieden, vond een eerste succesvolle testvlucht in de stad plaats op 3 oktober 2019. De drone steeg op op het dak van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en landde op het dak van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Momenteel gaat het om een reeks testvluchten, die tot doel hebben om de effectieve inzet van dit soort transport voor te bereiden in samenwerking met de verschillende betrokken medische en luchtvaartautoriteiten. 

“Ziekenhuizen gaan in de toekomst steeds meer hun labo-activiteiten centraliseren”, zegt Fons Duchateau, schepen voor gezondheids- en seniorenzorg. “Transporten van preparaten en stalen moeten dan ook centraal worden gecoördineerd. Drones verzekeren dat het transport van en naar deze labo’s snel en efficiënt kan plaatsvinden. Dat is in het belang van alle patiënten.”

Antwerpen als testbodem voor drone-innovaties

“Antwerpen zet sterk in op technologische innovatie om haar dienstverlening te verbeteren en stedelijke uitdagingen aan te pakken. Het luchtruim boven de stad is een erg complexe omgeving, door de nabijheid van zowel een grote industriehaven als een luchthaven. Dat maakt Antwerpen tot de ideale testbodem voor drone-innovaties. Als de medische transporten veilig kunnen verlopen in deze complexe stedelijke context, dan kunnen ze ook succesvol worden geïmplementeerd in andere steden en regio’s”, zegt schepen voor innovatie Claude Marinower.

Burgemeester Bart De Wever ondertekende in september 2018 het Europees manifest ‘Urban Air Mobility’. Daarin engageren verschillende steden zich om demonstratieprojecten op te zetten rond de inzet van drones in de publieke sector. De steden willen zo onderzoek stimuleren en een draagvlak creëren binnen de publieke en private sector. Het manifest spoort samen met de nieuwe Europese wetgeving en de oprichting van een Europese marktplaats voor dronetoepassingen. De projecten lopen uiteen van medisch transport tot passagierstransport, leveringen en beveiliging.

Over Helicus

Helicus ondersteunt zorginstellingen in hun logistieke vraagstukken. Het coördineert medische drone-projecten voor haar partners uit de luchtvaartindustrie (SABCA), luchtverkeersleiding (skeyes), telecomoperatoren (Proximus en Orange), verzekeringsmaatschappij Baloise, softwareleveranciers (NSX en Unifly), de onderzoeksgroepen imec (UA) en COSIC (KUL), de logistieke speerpuntcluster (VIL) en de Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA, GZA, Helix en Jessa (Limburg). Helicus coördineert de testvluchten vanuit zijn commandocentrum in The Beacon.

Helicus is partner in het Europese SAFIR-project, dat in september plaatsvond in de Haven van Antwerpen. Verder coördineert Helicus het federale Medrona-project (onderdeel van Smart Mobility Belgium) en het regionale HAI-SCS project (Vlaanderen en Brussel). Met deze projecten wensen de partners stap voor stap een veilige en sociale werking van drone-technologie aan te tonen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Districtscollege presenteert nieuw meerjarenplan van district Antwerpen

Het districtscollege nodigt de pers uit op woensdag 6 november om 11 uur in het districtshuis Antwerpen (Raadzaal, Arenbergstraat 1, 2000 Antwerpen) voor de voorstelling van het nieuwe meerjarenplan 2020-2025 van het district Antwerpen. Dit strategische actieplan weerspiegelt de visie van het huidige districtsbestuur en toont hoe het beleid de komende 6 jaar uitgestippeld wordt. Na de presentatie volgt er een broodjeslunch en is er tijd om vragen te stellen.

Ambitieus meerjarenplan

Op basis van het bestuursakkoord ‘Het district Antwerpen, de kern van een moderne, leefbare en bruisende stad’ en een omgevingsanalyse werden de prioritaire beleidsdoelstellingen voor de nieuwe legislatuur vastgelegd in een meerjarenplan.

Dit meerjarenplan bevat de beleidskeuzes van het nieuwe bestuur en de ļ¬nanciële vertaling ervan voor de periode 2020-2025. Tijdens de persconferentie licht het districtscollege de speerpunten, acties en gewenste realisaties van het nieuwe meerjarenplan uitgebreid toe.

Elke districtsschepen neemt gedurende de legislatuur ook een concrete strategische beleidsdoelstelling ter harte binnen zijn of haar bevoegdheid.  

 • Paul Cordy (N-VA), districtsburgemeester bevoegd voor publiek domein & mobiliteit, burgerlijke stand | Wandelstad
 • Tom Van den Borne (Groen), districtsschepen bevoegd voor groenvoorziening & parken, jeugd, senioren, leefmilieu | Stadspark
 • Samuel Markowitz (Open Vld), districtsschepen bevoegd voor financiën, veiligheid, toerisme, markten & foren, lokale economie, straatbeeld & relatie nutsbedrijven, erfgoed | Toekomstplan markten
 • Charlie Van Leuffel (N-VA), districtsschepen bevoegd voor sport, communicatie, innovatie, evenementen & feestelijkheden | 100 jaar Olympische Spelen
 • Femke Meeusen (Groen), districtsschepen bevoegd voor cultuur, participatie & Burgerbegroting, stadsmakers & wijkwerking | Burgerbegroting

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Sint meert op 16 november aan in Antwerpen

Op zaterdag 16 november komt de stoomboot van Sinterklaas rond 13.30 uur aan in Antwerpen ter hoogte van Verbindingsdok - Westkaai, vlakbij het MAS. Burgemeester Bart De Wever zal hem daar verwelkomen. Daarna trekt de Sint samen met zijn vrolijke gezelschap naar het MAS. Op de Hanzestedenplaats zal hij de kindjes toespreken. Het hele gebeuren is rechtstreeks te volgen op een groot scherm op de Hanzestedenplaats en ook live op Eén en Ketnet vanaf 13.30 uur.

De boot van Sinterklaas meert aan het Verbindingsdok-Westkaai aan. De Sint wordt er rond 13.45 uur verwelkomd door burgemeester Bart De Wever en Bart Peeters. Iedereen kan de aankomst bijwonen.

Van het Verbindingsdok - Westkaai gaat de Sint dan met zijn gezelschap in stoet via de Napoleonkaai, Nassaubrug en Oostendekaai naar de Hanzestedenplaats. Daar zal hij de aanwezige kindjes begroeten rond 14.45 uur. Alles zal te volgen zijn op groot scherm op de Hanzestedenplaats. Voor dove en slechthorende kindjes zal een doventolk het hele gebeuren in Vlaamse gebarentaal tolken op de Hanzestedenplaats.

Wandelroutes en bereikbaarheid

De wandelroute van de stoet is op de dag van de intrede voorbehouden voor de stoet en de wachtende kinderen. Er zijn twee wandelroutes van het Verbindingsdok-Westkaai naar de Hanzestedenplaats. Kijklustigen kunnen de gemakkelijkste en snelste route kiezen om zo weinig mogelijk van het spektakel te missen.

 • route 1: Verbindingsdok-Westkaai – Amsterdamstraat – Bataviastraat – Sint-Laureiskaai – Tavernierkaai - Sint-Aldegondiskaai – Hanzestedenplaats
 • route 2: Verbindingsdok-Westkaai – Londenbrug – Verbindinsgdok-Oostkaai – Napoleonkaai – Entrepotkaai – Godefriduskaai – Hanzestedenplaats

Bezoekers kunnen op de Londenbrug gaan staan om de boot goed te zien aankomen maar ze moeten deze vrijmaken om de boot van de Sint te laten passeren.

Alle info en een plannetje staan op www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Bezoekers moeten rekening houden met de verschillende werven in de stad. Om alles goed te plannen kijken ze het best op de website www.slimnaarantwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Rechtstreekse tv-uitzending

Wie de intrede van de Sint niet in Antwerpen kan bijwonen, kan alles live bekijken op Eén en Ketnet op zaterdag 16 november vanaf 13.30 uur. Er zijn nog verschillende herhalingen op Ketnet waaronder één die getolkt zal worden in Vlaamse gebarentaal.

Programma

Het feest begint ter plaatse al om 13 uur. Ketnet-wrappers Sien en Sander leiden alles ter plaatse in goede banen. Ook Kaatje en haar vriendjes zijn van de partij.

 • 13.00 uur: start animatie op het podium op de Hanzestedenplaats13.30 uur: aankomst van de boot en start van de rechtstreekse tv-uitzending
  • 13.00 uur: Biba & Loeba
  • 13.30 uur: KetnetBand
 • 13.45 uur: verwelkoming en stoet via de Napoleonkaai, Nassaubrug en Oostendekaai naar de Hanzestedenplaats
 • 14.30 uur: aankomst op de Hanzestedenplaats en begroeting
 • 15.00 uur: einde van de live-uitzending

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------