Koersbrunch Ronde van Vlaanderen op groot scherm bij Felix Pakhuis!

Op zondag 7 april staat Felix Pakhuis helemaal in het teken van De Ronde van Vlaanderen. Want wat is er zaliger dan uitgebreid te brunchen, terwijl je ondertussen De Ronde live kan volgen op groot scherm?

Wij schakelen alvast een tandje hoger met o.a. ontbijtklassiekers als:

– Heerlijk verse croissants, koffiekoekjes, pistolets, brood, …
– Dagverse salades (zoals bv. quinoa, bulgur, fregola, …)
– Artisanale charcuterie en spek met eieren
– Warme gerechten
– Dagverse soep
– Ruim assortiment zoetigheden en desserts
– Fruitsap, thee en koffie
– Zoveel meer …

Liefhebbers kunnen altijd een glaasje cava bijbestellen

Geniet à volonté van dit brunchbuffet voor slechts €24,50 p.p.
Kinderen t.e.m. 12 jaar genieten aan de helft van de prijs.

Reserveer via: www.felixpakhuis.nu/reserveren
Opgelet: Noteer als opmerking bij uw reservatie zeker “KOERSBRUNCH”.

Brunch: 13h – 15h (brunch), na het buffet kan je uiteraard de koers blijven volgen en nog genieten van een drankje in ons Koers-Salon.

Smeer die benen maar al in!

felixpakhuis
Godefriduskaai 30
Antwerpen 2000

www.felixpakhuis.nu

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TransportNET – Summer School Urban Logistics

Zowel academische kringen als overheden zijn de laatste jaren alleen maar gegroeid naar stedelijke logistiek. Dit komt omdat aan de ene kant meer dan de helft van de wereldbevolking in stedelijke gebieden leeft en zij 70% van het totale wereldwijde bbp uitmaken (VN, 2017). Aan de andere kant veroorzaakt de stedelijke logistiek die de goederen naar deze consumenten en economische activiteiten brengt, 20-30% van het totale aantal gereden kilometers en 16-50% van de emissies in deze gebieden (Dablanc, 2007). Daarom is de planning en het beheer van het stadsvervoer essentieel voor een duurzame ontwikkeling van steden. Deze vormen het onderwerp van de tweede Urban Logistics Summer School.

Maandag 19 tot en met 23 augustus 2019.

26 – 29 augustus 2019, optioneel voor diegenen die 3 ECTS willen verzamelen: projectwerk, onder toezicht van de organisatoren van de cursus
30 augustus 2019, optioneel voor diegenen die 3 ECTS willen verzamelen: projectpresentaties en afsluiting van de cursus
Tegen 16 september, optioneel voor diegenen die 3 ECTS willen verzamelen: indienen van het projectdocument, voor eindbeoordeling

Foto & info: www.uantwerpen.be

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer dan ooit is het inter­nationale muziektheaterlandschap in beweging. En opnieuw zijn Opera21 en het Rotterdamse zusterfestival De Operadagen stimulerende krachten. In Antwerpen doen we dit in een samen­werking tussen Opera Vlaanderen, Toneelhuis, Vlaamse en buitenlandse productiehuizen en deSingel als festival­centrum.

Opera21 is één van de meest gebalde momenten van muziektheatrale creatie met nieuw geschreven muziek in Europa. Met dit jaar veel literaire inspiratie voor librettisten – Jonathan Littell, Sylvia Plath, Franz Kafka. Met actuele thema’s als de positie van de vrouw, oorlogsgruwel en de gespletenheid van de democratie. Beleef er naast bijzondere voorstellingen ook interactieve performances en installaties van beeldend kunstenaars, dansers en beeldenmakers. Zo verbreden we samen de definitie van het genre muziektheater.

Woensdag 24 apr – zaterdag 04 mei

www.desingel.be

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AUTOUR DE LA TABLE #4 ‘WHERE THE FUCK AM I?’

Zuidpool koestert het Woord, in geschreven, gesproken, gezongen… vorm. Onder de titel ‘Autour de la table’ organiseren we een reeks avonden rond schrijfprocessen, auteurs en nieuwe of vergeten teksten. Informeel – en interactief indien gewenst!

AUTOUR DE LA TABLE #4: RUUD HORRICHS

Theatermaker Ruud Horrichs laat zich sinds begin 2018 inspireren door dementie. Horrichs herkent zichzelf in deze ziekte. Iedereen, ook hij, krijgt te maken met gevoelens van desoriëntatie, angst en het niet meer weten. Burn outs, rouwverwerking en andere grote veranderingen in een mensenleven zorgen, net als bij dementie, voor een gevoel van ‘off balance’ en veel vragen. 

Ruud Horrichs zit in zijn masterjaar Director and scenographer aan de Toneelacademie Maastricht. Zuidpool presenteerde eerder zijn verrassende lecture-performance ‘The end of the world as we know it’ over activisme en ondernemerschap. 

In zijn nieuwe voorstelling (première september 2019) zoekt hij naar die donkere episoden die mensen juist met elkaar kunnen verbinden. Ter voorbereiding op de voorstelling zal Horrichs zijn artistieke onderzoek naar dit thema met u delen middels performance, muziek, interview en een rondetafelgesprek. 

Constant is hij op zoek naar nieuwe vormen om zijn inhoud te versterken. De tafel met ideeën ligt al overvol en Horrichs nodigt u uit om mee aan te schuiven. Een open avond waarin uw input op de juiste waarde geschat wordt.

IDEE/TEKST/PERFORMANCE Ruud Horrichs 
MUZIEK Bart Oostindie 
PRODUCTIE Theatercollectief De Eenzamen

Foto’s: www.zuidpool.be

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wonderkamer II – Wouters & Hendrix

Op 13 september 2019 opent diamantmuseum DIVA een tweede tentoonstelling die deel uitmaakt van een reeks Wonderkamers. Het Antwerpse ontwerpersduo Wouters & Hendrix volgt Axel Vervoordt op als gastcurator. Vanuit hun 35-jarige carrière als juweelontwerpers en verhalenvertellers onderzoeken Katrin Wouters en Karen Hendrix wat hen verwondert en inspireert. Ze brengen juwelen uit hun oeuvre samen met pareltjes uit de DIVA-collectie, hedendaagse kunst en curiosa. ‘Wonderkamer II: Wouters & Hendrix’ loopt tot en met 16 februari 2020.

Katrin Wouters & Karen Hendrix: “Op onverklaarbare wijze kan een klein detail of object, als bij toverslag, levendige herinneringen oproepen aan liefde, geluiden en beelden.  Dit zijn prachtige momenten en deze objecten zijn ware schatten.  We kunnen ons geen mooiere manier voorstellen om onze 35ste verjaardag te vieren dan met een tentoonstelling waarin we de bezoekers volledig onderdompelen in de Wouters & Hendrix schatkamer.”

Wouters & Hendrix’ fascinatie voor opmerkelijke verhalen en de edele metalen zilver en goud vormen de leidraad in het tentoonstellingsconcept. Precieuze objecten en alledaagse vondsten krijgen betekenis in persoonlijke composities. De unieke assemblages die zo eigen zijn aan hun werk, zorgen voor een explosie aan vormen en kleuren. Ook het Antwerpse vakmanschap dat centraal staat in de collecties, krijgt een belangrijke plek in de tentoonstelling.
Scenograaf Bob Verhelst vertaalt de eigenzinnige en surrealistische stijl van het ontwerpersduo in een verrassende scenografie. Bob Verhelst was scenograaf van verscheidene MOMU expo’s waaronder ‘Delvaux. 180 jaar Belgische luxe’ en ‘Margiela. De Hermès jaren’.
Een reeks van Wonderkamers

Met een focus op edelsmeedkunst, juwelen en diamant wil DIVA een steentje bijdragen aan de verwondering, nieuwsgierigheid en kennisuitwisseling die materiële cultuur kan opwekken. Daarom nodigen we binnen onze tijdelijke programmering toonaangevende gastcuratoren uit om een persoonlijke Wonderkamer te maken. In aanmerking komen: verzamelaars, mecenassen, kunstenaars, edelsmeden, decorateurs, architecten, modeontwerpers, fotografen, juweelontwerpers en designers. Ze mogen putten uit de museumcollectie en deze aanvullen met andere (kunst)voorwerpen. Zo wordt het begrip ‘verwondering’ vanuit verschillende invalshoeken belicht en verbonden aan edelstenen en edele metalen. Axel Vervoordt stelde als eerste gastcurator zijn Wonderkamer bij DIVA samen. 
De tentoonstelling ‘Wonderkamer I: Axel Vervoordt’ loopt nog tot en met zondag 28 april.

Praktische info
Wanneer: vrijdag 13 september 2019 t.e.m. zondag 16 februari 2020
Waar: DIVA, Antwerp Home of Diamonds. Suikerrui 17 – 19, 2000 Antwerpen
Openingstijden: maandag tot zondag van 10u – 18u, woensdag gesloten
Tickets: standaardtarief € 10 per persoon. Tickets koop je via de webshop.

DIVA, Antwerp Home of Diamonds
Suikerrui 17-19
2000 Antwerpen

Foto’s: www.divaantwerp.be

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tijdens de Burendag zet u een stoel buiten en doet u gezellig een praatje met de buren. U krijgt tot 50 euro om hen een hapje en drankje aan te bieden. De Burendag 2019 vindt plaats op vrijdag 31 mei.

Wat is de Burendag?
Elk jaar vindt in Antwerpen de Burendag plaats. Antwerpenaars zetten dan een stoel buiten en doen een praatje met hun buren. Een eenvoudig, maar leuk idee om uw buren beter te leren kennen. 
Doe mee en krijg een klein bedrag om uw Burendag nog leuker te maken.
Als u meedoet met uw straat, kan u maximaal 50 euro krijgen. Zo kan u de Burendag nog leuker maken door bijvoorbeeld hapjes en drankjes te serveren.
Haal flyers en affiches in  uw districtshuis
Vanaf begin april vindt u in uw districtshuis affiches en flyers om uw buren uit te nodigen. De lijst met alle locaties vindt u hier.

Schrijf in
U vraagt de subsidie aan via de databank voor verenigingen.
Wie kan meedoen?
Alle inwoners van de stad Antwerpen
Verenigingen
Verzekering
U kan de buren die meewerken aan de Burendag laten verzekeren door een lijst te bezorgen met alle namen. 
Meer info
Stadsmakers
tel. 0800 25 8 25
stadsmakers@stad.antwerpen.be
 
Reglement
Sinds 1 januari 2019 is het district bevoegd voor de Burendag. U vindt alle reglementen via www.antwerpen.be/subsidies.

Foto: Noortje Palmers / www.antwerpen.be

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uurwerk kathedraaltoren stilgelegd

De 500 jaar oude belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen ondergaat dekomende twee jaar restauratiewerken. Het bovenste deel van de toren is eerst aan de beurt, waardoor het uurwerk vanaf vandaag stilgelegd wordt. De wijzers, cijfers en wijzerplaten moeten immers verwijderd worden voor de werkzaamheden en krijgen zelf ook een grondige opknapbeurt. Tot het voorjaar van 2020 kunnen bezoekers en bewoners het uur niet meer aflezen van de bekendste wijzerplaten van de stad.

Momenteel is de aannemer bezig met de opbouw van de stellingen aan de toren van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Vanaf de zomer gaan de echte restauratiewerken aan de toren van start. Hierbij worden de natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken volledig nagezien en gerestaureerd waar nodig. Plaatselijk krijgt de natuursteen een zachte reiniging en de haan en kruis die boven op de toren prijken, worden opnieuw verguld.

Omwille van de werkzaamheden moeten de wijzers, cijfers en vier wijzerplaten (met een diameter van circa 6,5 meter) op de toren binnenkort verwijderd worden. Ze ondergaan zelf ook een grondig nazicht en krijgen een opknapbeurt. Zo worden ze in zijn geheel herverguld. Het uurwerk wordt vanaf vandaag stilgelegd.

Vanaf april zal ook de beiaard tijdelijk niet meer te horen zijn. De klokken worden ter bescherming volledig ingepakt tijdens de werken. Alleen bij belangrijke vieringen in de kathedraal wordt één luidklok tijdelijk ingezet.

Wanneer alles volgens plan verloopt, zijn het uurwerk en de beiaard opnieuw werkzaam vanaf het voorjaar 2020.

In 2016 werd het historische uurwerk uit 1786 museaal en werkend in bedrijf gesteld voor torenbezoekers. Een gids kan het uurwerk desgewenst in bedrijf stellen en het gewicht handmatig winden. Het is losgekoppeld van het centrale wijzerwerk dat aangestuurd wordt door de klokcomputer.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Literaire lentewandelingen op Linkeroever

Wist u dat Linkeroever een literair openluchtmuseum is? Tijdens een gegidste wandeling langsheen stoeptegels met inspirerende citaten kan iedereen Linkeroever ontdekken op een bijzondere manier. Een aangename lentewandeling boordevol verrassingen.

Meer dan 50 straatnamen op Linkeroever zijn vernoemd naar een auteur uit de Vlaamse of Europese literatuur. Het boek 'Citaat op Straat' vertelt het verhaal van deze Antwerpse wijk aan de hand van deze straatnamen. “Bewoners zijn zich niet altijd bewust van de culturele of zelfs historische waarde van de persoon naar wie hun straat is vernoemd. Deze wandeling legt literaire wortels bloot en brengt daar zo verandering in”, stelt districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen.

Bekende Antwerpenaars zoals Kristien Hemmerechts, Axel Daeseleire en De Strangers lieten zich inspireren door de citaattegels in deze straten om zelf een tekst te schrijven, al dan niet met een link naar Linkeroever. Ook die verhalen staan in het wandelboek ‘Citaat op straat’ en komen tijdens de uitstap aan bod.

Met het boek als leidraad neemt een ervaren stadsgids de deelnemers mee op pad langsheen tal van charmante plekjes op Linkeroever. Er wordt een rustmoment ingelast voor koffie en zoetigheid. De wandelaars kunnen onderweg ook genieten van het adembenemende uitzicht op de stad vanuit de panoramazaal in de Chicago Building.

Praktisch

 • woensdag 3 en 24 april
 • telkens van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 16.30 uur
 • maximum 20 deelnemers per groep
 • gegidst door gediplomeerde stadsgidsen
 • start aan ingang Sint-Annatunnel (Frederik van Eedenplein, 2050 Antwerpen-Linkeroever)
 • einde aan bibliotheek Elsschot (Willem Elsschotstraat 5, 2050 Antwerpen-Linkeroever)
 • 2 euro (incl. koffie en zoetigheid) te betalen aan de start
 • inschrijven verplicht via tel. 03 338 35 25 of senioren.antwerpen@antwerpen.be
 • Meer info via www.districtantwerpen.be of www.citaatopstraat.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van 30 maart tot 30 april vieren we het festival van de boekhandel.  Een hele maand lang zijn er extra veel activiteiten in de Vlaamse boekhandels. Wij ontvangen op 6 April Elvis Peeters met zijn nieuwste boek ‘de Ommelanden’  en Kristien Hemmerechts met ‘Het verdriet van Vlaanderen’. De eerste 50 klanten van de dag ontvangen ook nog een mooie goodiebag.

Het grote nieuws bij het verschijnen van “De Ommelanden” was dat Elvis Peeters eigenlijk een collectief is van Jos Verlooy en Nicole Van Bael. Jarenlang werd enkel Jos als auteur naar voor geschoven. We zijn dan ook heel blij dat Jos én Nicole bij ons geïnterviewd zullen worden.De boekvoorstelling zal door gaan om 16 uur.  In ‘De Ommelanden’ is een jonge fotografe gefascineerd door de tragiek van uitzichtloosheid. Voor haar nieuwe project is ze neergestreken in het snikhete, vergeten achterland van Europa waar ze de dood portretteert. Wat ze zich niet realiseert, is dat de bewoners op hun beurt gefascineerd zijn door haar aanwezigheid.  (toegang gratis)

‘s Avonds om 20 uur zal Katrien Hemmerechts samen met Hein van den Brempt een voorstelling geven omtrent het boek ‘Het verdriet van Vlaanderen’. De sax en de mondharmonica van Hein, de cello van Toon en enkele welgemikte liederen nemen de toehoorders mee langs brieven, herinneringen en ontdekkingen. Foto’s en tekeningen van Toons hand werpen soms een zacht, dan weer een scherp licht op deze tumultueuze en bij wijlen verscheurende familiegeschiedenis. Een ongetwijfeld interessant portret van twee kinderen van de collaboratie. (toegang 5 euro)

De Groene Waterman | Wolstraat 7 | 2000 Antwerpen | Tel. 03 232 93 94 
Openingsuren: van maandag t.e.m. zaterdag – van 9.30 u. tot 18 u.
www.groenewaterman.be – groenewaterman@groenewaterman.be

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op de eerste rij voor ‘Stukken van Schrijvers’

Stukken van Schrijvers: een gloednieuwe literaire talkshow in het Letterenhuis, met als gastvrouw Cathérine Vandoorne en vier gasten die inspiratie haalden uit de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. Voor de allereerste show op 28 maart hebben wij 10 duotickets klaarliggen.
Een museum vol verhalen
Het Letterenhuis heeft een gigantisch archief: brieven, kladjes, affiches, gebruiksvoorwerpen, foto’s, schilderijen, filmpjes en nog veel meer van schrijvers van vroeger en nu. Paul van Ostaijen, Jef Geeraerts, Hendrik Conscience, Hugo Claus, maar ook Wannes Van de Velde of Tom Naegels: slechts enkele namen uit vele honderden.

Alle stukken vertellen een verhaal en geven inspiratie. Deze verhalen moeten worden verteld en daarom organiseert het Letterenhuis een tentoonstelling, lezingen, festivals, … en nu dus ook een talkshow.
Stukken van Schrijvers
Cathérine Vandoorne – één van De Madammen van Radio 2 – ontvangt tijdens ‘Stukken van Schrijvers’ vier gasten. Schrijvers, acteurs en bijzondere bezoekers die geïnspireerd zijn geraakt door de verhalen die in het Letterenhuis te vinden zijn. De gesprekken worden afgewisseld met muziek en een drankje achteraf.
Er staan alvast vier avonden gepland: 28 maart, 25 april, 23 mei en 27 juni. 
Voor de eerste editie op 28 maart ontvangt Cathérine Vandoorne Tom Naegels, Tom van Bauwel, Els Snick en niemand minder dan Herman Brusselmans. JackoBond zorgt voor de muziek.

Met je A-kaart
Tien punten gespaard? Dan maak je kans op een van de tien duotickets voor de allereerste show op 28 maart.
Hoe deelnemen?
Kijk eerst even na of je zeker vrij bent op 28 maart en je een A-kaartbon van tien punten hebt gespaard.
Zoek het antwoord op de wedstrijdvraag: Gastvrouw voor Stukken van Schrijvers, is Cathérine Vandoorne. Wat doet ze heel graag, maar heeft ze te weinig tijd voor? 
Vul je antwoord in op het wedstrijdformulier.
Je kan slechts eenmaal deelnemen en enkel met je eigen A-kaart.
Deze wedstrijd loop tot en met donderdag 14 maart.
De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht met een mail.
Niet gewonnen? Dan doe je toch nog je voordeel met je A-kaart:
A-kaarthouders die in Antwerpen wonen krijgen sowieso kortingstarief (3 ipv 5 euro)  
A-kaarthouders met kansentarief mogen gratis binnen.

Meer info
Stukken van Schrijvers | Literaire talkshow met Catherine Vandoorne
Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen
donderdag 28 maart, 25 april, 23 mei en 27 juni van 20 tot 21.30 uur
tickets: 5 euro | 3 euro | gratis
www.letterenhuis.be

Foto: Ans Brys / www.antwerpen.be

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nieuwe staantribune voor Ludo Coeckstadion Berchem

Er is een aannemer gevonden die een nieuwe overdekte staantribune zal bouwen in het Ludo Coeckstadion in Berchem. Daarmee gaat de tweede fase van de werken aan het stadion van voetbalclub Koninklijke Berchem Sport van start. De stad zal nu met het district en de club rond de tafel zitten om deze nieuwe tribune samen met de supporters verder uit te werken.

Het college van de stad Antwerpen stelde na een aanbestedingsprocedure aannemer COS aan om de nieuwe overdekte staantribune te bouwen.

De tribune zal 81 meter lang zijn en dus bijna de ganse lengte van het veld benutten. Achteraan zal de tribune helemaal gesloten zijn, waardoor de toeschouwers maximaal beschut zijn tegen de weersomstandigheden en het stadiongevoel maximaal ingevuld zal zijn.

De capaciteit van de nieuwe tribune zal 1250 staanplaatsen bedragen. Het ontwerp staat ook toe de staanplaatsen te kunnen ombouwen naar zitplaatsen.

De bouw van deze tribune start in mei zodat de tribune er tegen de start van het volgende voetbalseizoen staat.

In een latere fase krijgt de jeugd er een nieuwe kantine en een kleedkamergebouw met sanitaire ruimtes bij. Wat de hoofdtribune betreft worden nog verschillende scenario’s onderzocht. Tot zolang blijft de tijdelijke zittribune staan. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4326 inburgeraars ontvangen inburgeringsattest

Meer dan 4300 inburgeraars volgden in 2018 succesvol het inburgeringsprogramma in Antwerpen. Vandaag werden ze in de bloemetjes gezet op een inburgeringsceremonie in het Felix Pakhuis. Schepen voor integratie en inburgering Jinnih Beels reikte de inburgeringsattesten uit.

In 2018 behaalden 4326 Antwerpse inburgeraars hun inburgeringsattest na een geslaagd inburgeringstraject bij Atlas, integratie & inburgering Antwerpen. Tijdens dat traject maken ze kennis met de Belgische en Antwerpse samenleving via lessen maatschappelijke oriëntatie en krijgen ze lessen Nederlands. Ze maken ook een persoonlijk actieplan om zelfstandig te participeren aan de samenleving.

Inburgeraars

In 2018 vestigden zich 7720 nieuwkomers in Antwerpen. 4567 personen tekenden een eerste inburgeringscontract. Zij kwamen uit landen van de Europese Unie (voornamelijk uit Polen, Roemenië, Bulgarije) of uit niet-EU-landen (voornamelijk uit Marokko, Afghanistan, Irak, Syrië en Turkije).

De niet-Europeanen zijn meestal verplicht om het inburgeringsprogramma te volgen. Zij maakten vorig jaar iets meer dan de helft uit van de inburgeraars. De andere helft, de rechthebbenden die de lessen vrijwillig volgden, kwam voornamelijk uit EU-landen.

Speeches

Schepen voor integratie en inburgering Jinnih Beels feliciteerde vandaag de inburgeraars met hun inspanning.

Er kwamen ook twee oud-inburgeraars aan het woord. Bahram Ayubi is een Afghaanse jongen van 19 jaar die opgroeide in Iran. Hij volgde afgelopen zomervakantie een cursus maatschappelijke oriëntatie voor jongeren en studeert nu bij Toekomstonderwijs. Hij deelt zijn woonst met Antwerpse jongeren via het co-housingproject Curant.

Belinda Boateng is 23 jaar en komt uit Ghana. Net als Bahram volgde ze afgelopen zomer de cursus maatschappelijke oriëntatie. Ze volgt nu een opleiding Sociaal Werk en deed stage bij Atlas.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stad zet in op Antwerpen Wandelstad

Het college onderschreef vandaag de principes uit het ‘Handvest voor het Lopen’ van Walk21. Het stadsbestuur wil zo nog meer inzetten op Antwerpen als wandelstad.
Het ‘Handvest voor het Lopen’ werd ontwikkeld tijdens de Walk21-conferentieserie. Het handvest wil steden, organisaties, buurtgroepen en individuen aanmoedigen om elke dag meer te wandelen en een cultuur creëren waarin mensen ervoor kiezen om te lopen. Verder biedt het overheden ook een kader om hen te helpen hun beleid, activiteiten en relaties daarop af te stemmen. Antwerpen heeft al langer aandacht voor voetgangers, op het vlak van mobiliteit en bij de aanleg van de publieke ruimte. Naar aanleiding van het bezoek van Jim Walker, de stichter van Walk21, aan de Scheldestad ondertekent het stadsbestuur het handvest en geeft zo een extra impuls aan Antwerpen als wandelstad. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Ik zie hierin het bewijs dat onze inspanningen om van Antwerpen een wandelstad te maken ook internationaal opgemerkt worden, en een aanmoediging om verder te werken.”

De acht doelstellingen van het handvest zijn:

1. meer inclusieve mobiliteit: Alle burgers hebben recht op toegankelijke straten, pleinen, gebouwen en openbaarvervoerssystemen.
2. goed ontwerp en zorgvuldig beheer van straten en andere openbare ruimte: Het is belangrijk dat de openbare ruimte uitnodigt tot wandelen en daarvoor goed is ingericht, bv. op een manier die sociale interactie ondersteunt, met autovrije gebieden, goedverlichte straten zonder hindernissen, veilige oversteekplaatsen, zitgelegenheden, beschutting tegen neerslag, duidelijke signalisatie…
3. overal een dicht en samenhangend netwerk van looproutes: Het is belangrijk dat het looproutenet bestaat uit onderling verbonden, rechtstreekse en eenvoudige te volgen looproutes die huizen, winkels, scholen, parken, overstapplaatsen voor openbaar vervoer, groene ruimtes enzovoort verbinden.
4. bijpassend grondgebruik en ruimtelijke ordening: De ruimte moet zo ingedeeld zijn dat het voor bewoners mogelijk is naar het overgrote deel van dagelijkse diensten en voorzieningen te lopen.
5. minder hinder en gevaar door rijverkeer: Verkeersveiligheid moet voorop staan. Ook ouderen, kinderen en personen met een handicap moeten veilig kunnen wandelen.
6. minder (angst voor) criminaliteit: De stedelijke omgeving moet zodanig ontworpen en onderhouden worden dat criminaliteit en de angst ervoor worden verminderd.
7. meer ondersteuning vanuit overheden: Het is noodzakelijk dat de overheden het lopen stimuleren en dat overheden daarvoor onderling, met politie, vervoersbedrijven, lokale organisaties… overleggen.
8. ontwikkeling van een loopcultuur: Burgers hebben recht op actuele en toegankelijke informatie over waar er kan worden gelopen en moeten de mogelijkheid hebben plezier te hebben in het lopen en elkaar te ontmoeten in de openbare ruimte.

Claude Marinower, schepen voor openbaar domein: “Ruimte voor wandelen is heel belangrijk voor de Antwerpenaar. Met de inspiratie van Jim Walker zetten we in de stad dan ook graag verder sterk in op de aanleg van een toegankelijk, kwalitatief en aangenaam publiek domein.”
Woensdag 13 maart bezocht Jim Walker, de stichter van Walk21, Antwerpen op uitnodiging van het Infopunt Publieke Ruimte. Hij wandelde van het station Antwerpen-Centraal tot op de Grote Markt, met een ommetje langs de Sint-Andrieswijk. Onderweg kreeg hij daarbij een goed beeld van de grote infrastructuurwerken in het stadscentrum, en de aandacht die daarbij gaat naar de zwakke weggebruikers. “Ondanks het miezerige weer zag ik een levendig centrum, met een uitnodigende wandelas van aan het station Antwerpen-Centraal tot in het historische hart van de stad. Als Antwerpen dit straks kan afwerken zoals gepland, is dit echt iets om trots op te zijn. Zowel de bezoekers, de bewoners als de middenstand in Antwerpen zullen de vruchten plukken van deze investeringen”, aldus Jim Walker.

 

Jeugdzorg Zorgbedrijf Antwerpen: “We doen zo veel meer dan de opvang van vondelingen”

Sinds Zorgbedrijf Antwerpen in 2014 instaat voor de jeugdzorg in Antwerpen, ontfermde het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) Good Engels zich over 11 baby’s die in Antwerpen te vondeling werden gelegd. Good Engels is één van de 5 CKG’s van Zorgbedrijf Antwerpen. Deze ‘stille schakel’ van Zorgbedrijf Antwerpen zette dit jaar voor het eerst ook de deuren open voor de Dag van de Zorg.

De meeste van de drie meisjes en acht jongetjes die sinds 2014 te vondeling werden gelegd in Antwerpen, werden achtergelaten in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders. Vervolgens werd een voogd aangesteld en kregen ze een warme tijdelijke opvang in CKG Good Engels tot duidelijk werd wie de moeder was of in welk pleeg-/adoptiegezin het kindje een nieuwe thuis zou vinden. Dat was ook zo voor Arthur, het pasgeboren jongetje dat op 5 maart 2019 werd gevonden in een appartementsgebouw in Antwerpen-centrum. De jeugdzorg van Zorgbedrijf Antwerpen doet echter veel meer dan de opvang van vondelingen.

Jeugdzorg, de stille schakel van Zorgbedrijf Antwerpen

CKG Good Engels is één van de 5 centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning van Zorgbedrijf Antwerpen. Daarnaast beheert Zorgbedrijf Antwerpen ook 3 Centra voor Bijzondere Jeugdzorg (CBJ). Door de gevoeligheid van jeugdhulpverlening beschouwt Zorgbedrijf Antwerpen haar kinder- en jeugdwerking als een ‘stille schakel’, een schakel die in stilte werkt zodat kinderen, jongeren en ouders in alle rust en privacy de ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben. Zorgbedrijf Antwerpen vindt immers dat iedereen in onze stad, ook de hulpbehoevende, het recht heeft om comfortabel ouder te worden. Dat geldt voor senioren – onze grootste groep klanten van 65 tot en met 105 jaar oud – maar ook voor kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar en hun ouders. Daarom biedt ze aan huis en in de wijk of buurt alle diensten aan, die mensen nodig hebben om zo aangenaam mogelijk te kunnen leven.

Minst ingrijpende hulpverlening is altijd de eerste keuze

Zorgbedrijf Antwerpen werkt in de jeugdzorg (en de seniorenzorg) volgens het subsidiariteitsprincipe: ze past de minst ingrijpende hulpverleningsvorm toe. Zorgbedrijf Antwerpen werkt met een maximale focus op het kind en het integreren van de hulp in de thuissituatie. Bij Zorgbedrijf Antwerpen is daardoor slechts 30% van de kinderen residentieel geplaatst. De andere kinderen/gezinnen worden geholpen via dagopvang, individuele of groepstraining of gezinsbegeleiding aan huis.

280 kinderen/jongeren en 348 ouders ondersteund in 2018

In 2018 verbleven 204 kinderen onder de 12 jaar een tijdlang in een CKG van Zorgbedrijf Antwerpen, omdat ze niet thuis konden wonen. Daarnaast kwamen 99 gezinnen naar een CKG voor begeleiding en ondersteunden jeugdzorgmedewerkers 160 gezinnen bij hen thuis. Nog eens 18 ouders volgden een cursus ‘Triple P’ rond positief opvoeden. Omdat in een gezin doorgaans niet één kind maar ook broers en zussen worden begeleid, ligt het aantal bereikte kinderen eigenlijk drie keer zo hoog.

In de CBJ’s verbleven 70 kinderen en jongeren (waaronder crisisopvang), kregen 71 gezinnen begeleiding aan huis of in de voorziening, en zijn er 6 jongeren die ondersteund worden bij het zelfstandig (gaan) wonen.

Dankzij extra erkenning kan Zorgbedrijf Antwerpen 50 extra gezinnen met hun kinderen ondersteunen vanuit het CKG of CBJ in 2019.

Unieke jeugdpijler met combinatie CKG, CBJ en andere gezinsondersteunende diensten

In het Vlaamse jeugdhulpverleningslandschap is het eerder zeldzaam dat een organisatie zowel de werking van CKG als CBJ aanbiedt als meer algemene gezinsondersteunende diensten. Dat maakt de jeugdpijler van Zorgbedrijf Antwerpen uniek. Zorgbedrijf Antwerpen is in de gecombineerde markt van de Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) en de Centra voor Bijzondere Jeugdzorg (CBJ) één van de drie grote spelers in Vlaanderen. Voor iedere vrijgekomen plaats zijn er momenteel meerdere vragen van kinderen/jongeren/gezinnen.

Dag van de Zorg: workshops in CKG Ukkepuk

Dit jaar kan iedereen op de Dag van de Zorg kennismaken met de stille schakel van Zorgbedrijf Antwerpen. CKG Ukkepuk (Sint-Fredegandusstraat 40, Deurne), dat recent verhuisde van de Luchtbal naar Deurne, zet op zondag 17 maart van 10 tot 17 uur mee de deuren open. Iedereen is welkom voor voorleesmomenten, de boerderijbende en een workshop over Sherborne bewegingspedagogiek.

Jeugdzorg Zorgbedrijf Antwerpen: aanbod voor gezinnen en kinderen/jongeren van 0 tot 25 jaar

 • 5 Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning: Ankertje en Good Engels in Antwerpen, Ukkepuk in Deurne, De Link op Linkeroever, Dennenhuis in Kapellen

De CKG’s bieden zowel rechtstreeks als niet-rechtstreeks toegankelijke hulp aan voor gezinnen met kinderen van 0 tot 12 jaar of nog in het basisonderwijs, en met bijzondere aandacht voor 0- tot 6-jarigen. Gezinnen in al hun diversiteit kunnen bij het CKG terecht als de opvoeding voor ouder en/of kind vastloopt of dreigt vast te lopen en als er met een tijdelijk hulpaanbod voldoende perspectief op verandering is. Daarnaast verleent het CKG hulp aan gezinnen in acute crisissituaties en bij maatregelen van hoogdringendheid. CKG’s zijn 24 uur op 24 bereikbaar, elke dag van het jaar. Zorgbedrijf Antwerpen begeleidt ook een project van tienermoeders tussen 16 en 25 jaar.

 • 3 Centra voor Bijzondere Jeugdzorg: Pennsylvania Foundation en De Wending in Antwerpen, De Zijsprong in Kapellen

De Centra Bijzondere jeugdzorg (CBJ) Pennsylvania Foundation en De Wending zijn gericht op kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar en hun gezinnen. Kinderen, jongeren en ouders die te maken krijgen met situaties die ze niet de baas kunnen, kunnen op verschillende manieren in contact komen met Bijzondere Jeugdzorg. Slechts een deel van het hulpaanbod uit de Bijzondere Jeugdzorg is rechtstreeks toegankelijk, nl de gezinsbegeleiding aan huis. Het grootste deel van het hulpaanbod verloopt na een verwijzing door de Intersectorale Toegangspoort (vroeger via het comité voor bijzondere jeugdzorg) of na verwijzing door de jeugdrechtbank. Het gaat dan om gedwongen hulpverlening wanneer een jongere een ‘als misdrijf omschreven feit’ heeft gepleegd of in een verontrustende thuissituatie leeft.

De Zijsprong is een Centrum voor Bijzondere Jeugdzorg in samenwerking met Fedasil. Er wonen 12 jongens die tot de meest kwetsbare 13 tot 16-jarige niet-begeleide minderjarige vluchtelingen behoren. De Zijsprong werd opgericht naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, in een samenwerking tussen Agentschap Jongerenwelzijn en Fedasil.

Daarnaast biedt Zorgbedrijf Antwerpen ook andere diensten aan, waarop alle gezinnen een beroep kunnen doen. Het gaat onder meer om:

 • kinderdagverblijf Vlindertuin voor 90 kindjes aan de Groenenborgerlaan in Wilrijk
 • kraamzorg, huishoudhulp of poetshulp en strijkateliers
 • oppashulp voor gezinnen met langdurig zieke kinderen

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeugdverenigingen planten eerste bomen toekomstig bos in Park Groot Schijn

In Park Groot Schijn aan de Ruggeveldlaan in Deurne werden vandaag de eerste bomen geplant van het toekomstige bos met open speelplekken.

Park Groot Schijn is de laatste jaren uitgegroeid tot een echt park, een plek voor iedereen in Deurne en omstreken. De afgelopen periode verhuisden een aantal sportvelden van het gebied achter de atletiekpiste naar de zone naast de Ruggeveldlaan. De vrijgekomen ruimte in dat gebied wordt nu ingericht als een bos met heel wat open speelplekken, ideaal voor gezinnen met kinderen en voor jeugdverenigingen. De scouts van de 17e Prins Albert en de 43ste Sint Rumoldus plantten daar vandaag in aanwezigheid van schepenen Ludo Van Campenhout en Jinnih Beels en districtsschepen Elke Brydenbach een tiental bomen.

De aanleg van dit bos is onderdeel van de tweede fase van de parkaanleg. Er wordt, net zoals in de rest van het park, een mengeling van inheemse bomen aangeplant. Die kunnen daarna uitgroeien tot een bos dat mooi aansluit op de reeds bestaande natuur langs het Schijn.

Jeugdverenigingen zetten de natuur in de kijker

Voor de jeugdverenigingen in het park is het groeiende park een heus speelparadijs. Omdat zij het behoud en de verdere groei van de natuur daar belangrijk vinden, staken ze mee de spade in de grond voor het nieuwe bos.

Ludo Van Campenhout, schepen voor sport vertelt: “Met deze actie benadrukken we dat Park Groot Schijn niet enkel bestemd is voor de vele sportclubs en verenigingen die er hun plek hebben. Het is een park waar iedereen uit Deurne en omstreken kan komen wandelen of spelen in het groen en de natuur.”

“Op termijn krijgen de jeugdverenigingen hier in de buurt, rond de historische Master Schmidt-hoeve, hun eigen ‘kamer’ als uitvalsbasis voor hun activiteiten” vult Jinnih Beels, schepen voor jeugd aan. “Het ontwerp en de invulling van de jeugdkamer zijn opgemaakt in nauw overleg met alle betrokken jeugdverenigingen.”

Een park voor iedereen

Het masterplan Park Groot Schijn legt in het hele gebied ‘kamers’ vast waarbinnen een bepaalde activiteit kan plaatsvinden. De kamers worden met elkaar verbonden door ‘groene voegen’ waarin wandelpaden, wadi’s, zit- en ligplaatsen en de natuur een plek vinden. Het hoofdpad, dat zeven meter breed is, ligt in het verlengde van de centrale dreef in het Rivierenhof. Dit pad maakt van oost naar west een fiets- en voetgangersverbinding doorheen het park.

Vandaag zijn het speelbos, de eerste sportkamer, het centrale plein met skatepark, de volkstuinen in het zuidelijke deel en een groot deel van de natuuraanleg en parkpaden in het park al klaar. De jeugdkamer, de tweede sportkamer, de derde fase van de parkaanleg, de hondenkamer en de vernieuwing van het woonwagenterrein staan nog op de planning.

Het plan kreeg vorm door een unieke samenwerking tussen alle betrokkenen binnen het gebied, de ontwerpers, de stad en het district Deurne. Voor dit participatietraject won de stad Antwerpen in 2010 de prestigieuze Vlaamse Ruimtelijke Planningsprijs. De groei van Park Groot Schijn is mede mogelijk door de steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vernieuwd Ontmoetingscentrum Merksemdok zet deuren open

De inkomhal en het café van Ontmoetingscentrum Merksemdok ondergingen de afgelopen maanden een grondige renovatie. Om het einde van de werken te vieren, organiseert het ontmoetingscentrum opendeurdagen van maandag 18 tot en met zaterdag 23 maart.

In Ontmoetingscentrum Merksemdok staan de deuren altijd open. Tijdens de opendeurdagen worden ze nog iets verder opengezet. Een week lang wordt de werking van het ontmoetingscentrum in de kijker gezet, met een brede waaier aan activiteiten: workshops, rondleidingen, een expo van het Kunstenbad, een concert, een after school voor de jongste Merksemnaren en een after work om de werkweek af te sluiten. Alle activiteiten zijn gratis, behalve het concert op zaterdag.

Programma

 • Dinsdag 19 maart: Blinkenloket – van 13 tot 16 uur

Blinken streeft naar toegankelijke en betaalbare vrije tijd voor iedereen. Kom naar het Blinkenloket, ontmoet andere Merskemnaren en laat je informeren over het vrijetijdsaanbod in Merksem.

 • Dinsdag 19 maart: Babylon conversatietafels – van 19 tot 21 uur

Tijdens de conversatietafels van Babylon oefenen anderstaligen Nederlands op een informele manier. Elke week komt er een ander thema aan bod. Zo krijgen ze de taal beter onder de knie én leren de deelnemers nieuwe mensen kennen.

Wil je graag Nederlands oefenen met anderstalige nieuwkomers, maar heb je geen tijd voor een wekelijks engagement? Tijdens de opendeurdagen kan je een keer vrijblijvend komen meedoen. De vaste vrijwilligers helpen je mee op gang.

 • Woensdag 20 maart: Familiedag – van 14 tot 16 uur

Op de familiedagen staan de allerjongste bezoekers en hun ouders centraal. Kinderen kunnen zich uitleven in het knutselatelier van de Jeugddienst of tijdens een sportinitiatie van Buursport. Op woensdag 20 maart kunnen bezoekers rolschaatsen. Buurtsport zorgt voor het nodige materiaal.

 • Vrijdag 22 maart: Discomix after school – 15.30 tot 17 uur

Discomix, dat is een gezonde en sportieve ‘after school’ voor kinderen tot 12 jaar.

Tijdens de Discomix dansen ze de school uit en het weekend in. Een dj zorgt voor dansbare muziekjes en er kan worden gesmuld van een gezond vieruurtje.

 • Vrijdag 22 maart: Dokman after work – vanaf 17 uur

De stress van een drukke werkweek wegfeesten voordat je aan het weekend begint? Dat kan met ‘Dokman after work’ van OC Merksemdok. Een knabbeltje, lekkere drankjes in het vernieuwde café en gezelschap dat even alles wil loslaten zo net voor het weekend.

Voor deze eerste after work trakteert Merksemdok met gratis drank en hapjes tussen 17 en 18 uur.

 • Zaterdag 23 maart: Def Americans – 20.15 uur

‘Johnny Cash at Folsom Prison’ uit 1968 groeide uit tot één van de meest geroemde livealbums uit de muziekgeschiedenis. Def Americans brengt het legendarische gevangenisconcert van The Man in Black naar Merksemdok. De songs worden aangevuld met ‘The American Recording’-reeks en songs van June Carter.

Dit concert is reeds uitverkocht.

Het volledige programma is ook terug te vinden op www.merksemdok.be/opendeur.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In de 32ste editie van ‘Wolstraat 7’ praat Lieven Bax onder meer met rapster Charissa Parassiadis aka Slongs over haar langverwachte tweede album #GOEGAAN en met auteur Erik Vlaminck, die met ‘Een berg mens onder witte lakens’ een nieuwe roman klaar heeft. De muzikale omlijsting gebeurt door Usi ES.

‘Wolstraat 7’ vindt plaats in de cafékelder van boekhandel De Groene Waterman, Wolstraat 7 in Antwerpen. De deuren gaan open om 20 uur. Het programma begint om 20.30 uur. Een ticket kost 8 euro (exclusief servicekosten) in voorverkoop en 12 euro aan de kassa.

Dinsdag 19 maart 2019 van 20:30 tot 22:30.

Www.facebook.com/wolstraat7

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat staat er nog allemaal te gebeuren?

coStA bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd. 

Noteer alvast 27 april in jullie agenda!

Vanaf woensdag 24 april is er meer Bib in Sint-Andries!  In coStA  zal vanaf dan een deel van de collectie van Bib Andries te vinden zijn!  Sprinters, misdaad en andere populaire werken zijn dan 5 dagen per week beschikbaar!  Komt dat zien!

Hou vanaf nu ook je mailbox extra in de gaten!  In onze volgende nieuwsbrief staat de exclusieve ticketlink voor de volgende Naakte Aap op 17 mei.

Www.costa.be

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stad steunt vijf scholen met een proefproject voor betere luchtkwaliteit

Vijf Antwerpse lagere of secundaire scholen gaan in 2019 met het schoolteam, leerlingen, ouders en de buurt aan de slag om de luchtkwaliteit op school te verbeteren. Zij werken daarvoor samen met de stad en krijgen steun van experts luchtkwaliteit en het stedelijke laboratorium Stadslab2050. Samen zetten ze experimenten op om te weten te komen met welke maatregelen de luchtkwaliteit in en rondom scholen verbeterd kan worden.

Een goede luchtkwaliteit op school is erg belangrijk. Stadslab2050 begeleidt het komende jaar vijf scholen die samen met de stad, de Vlaamse Milieumaatschappij en andere stakeholders experimenten willen opzetten om de luchtkwaliteit in en rond de school te verbeteren of de blootstelling aan verontreinigde lucht te verminderen.

Tot en met 11 maart konden scholen zich kandidaat stellen voor een begeleidingstraject, als onderdeel van het Europese ‘Project zuivere lucht’. Uit de 25 scholen die meedongen, koos de jury vijf scholen:

 • Xaveriuscollege (Borgerhout): lagere en secundaire school;
 • De Wereldreiziger en Stedelijk Lyceum Quellin (Antwerpen): lagere en secundaire school;
 • De Spiegel (Antwerpen): lagere school;
 • Koninklijk Lyceum Antwerpen (Antwerpen): secundaire school;
 • Het Pieterke (Deurne): lagere school.

Deze scholen krijgen een uitgebreid project voorgeschoteld. Zo zullen ze zowel de luchtkwaliteit op school moeten meten als maatregelen moeten uitdenken en uittesten om de luchtkwaliteit op school te verbeteren. Zowel directie en leerkrachten, als leerlingen, ouders en buurtbewoners worden daarbij betrokken. Daarbij is het de bedoeling om te experimenteren met een mix aan maatregelen.

Binnen die mix kan het bijvoorbeeld gaan om experimenten rond mobiliteit en inrichting van de schoolomgeving, het inzetten op duurzame woon-schoolverplaatsingen, educatie en bewustwording rond luchtverontreiniging op school en in de buurt, een betere luchtverversing in de schoolgebouwen, of de aanpak van vervuilende stoffen in de binnenlucht. Door het experiment wil Stadslab2050 meer inzicht krijgen in welke maatregelen de luchtkwaliteit in en om de school kunnen verbeteren.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws verduidelijkt: “Met dit project gaan scholen, ouders en kinderen met experts en onderzoekers aan de slag. Ze experimenteren samen en gaan op zoek naar oplossingen om betere lucht te realiseren in en rond de school. Hieruit kunnen we veel leren en zo kunnen we op termijn ook in andere schoolomgevingen oplossingen realiseren. Alle kinderen in Antwerpen moeten kunnen opgroeien en naar school gaan in gezonde lucht.”

Selectie deelnemende scholen

Omdat alle 25 kandidaten een grote motivatie toonden om de luchtkwaliteit op hun school aan te pakken, was het voor de jury niet eenvoudig om te kiezen. Uiteindelijk is er gezocht naar een zo divers mogelijke selectie, met zowel lagere als secundaire scholen, met oudere en nieuwere gebouwen, en met verschillende types schoolomgevingen. De jury koos ook om voorrang te geven aan scholen in een omgeving met mindere luchtkwaliteit, omdat daar de nood het hoogst is: de geselecteerde scholen liggen allemaal langs drukke verbindingswegen, smalle ‘street canyons’ waar de luchtverontreiniging lang blijft hangen, of snelwegen zoals de Antwerpse Ring.

Timing en evaluatie

De proefprojecten lopen tot aan de zomervakantie van 2020. Daarom moeten ze nog dit voorjaar worden voorbereid, zodat de scholen ze kunnen uitvoeren tijdens het schooljaar 2019-2020.

De stad verwacht de definitieve resultaten in het najaar van 2020. Maar ook de tussentijdse resultaten en lessen zullen via een lerend netwerk aan de niet-geselecteerde scholen aangeboden worden. Daarnaast ontwikkelen de deelnemers in dit project tijdens hun experimenten een ondersteunend pakket, dat na de proefprojecten ook gebruikt kan worden om de luchtkwaliteit op andere scholen aan te pakken

Schepen voor onderwijs Jinnih Beels wijst ook op de bredere aanpak van de stad: “De lucht in en rond onze scholen moet gezonder worden. Dat doen we onder meer via deze proefprojecten zuivere lucht. Maar de stad werkt ook samen met de haven en de Vlaamse overheid aan een stedelijk luchtkwaliteitsplan. Zo heeft de stad voor scholen en kinderdagverblijven met (ver)bouw- of verhuisplannen een beoordelingskader luchtkwaliteit en geluidshinder. Samen met de scholen en de Vlaamse overheid wordt ook werk gemaakt van schoolstraten.”

Europees ‘Project zuivere lucht’

De proefprojecten in de scholen maken deel uit van het Europese ‘Project zuivere lucht’, dat de impact van verontreinigde lucht op de gezondheid van kwetsbare groepen wil beperken. Het project komt tot stand dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Interreg Vlaanderen Nederland. De partners die betrokken zijn bij de proefprojecten zijn de Vlaamse MilieumaatschappijGGD Haaglanden en de stad Antwerpen.

Stadslab 2050

Stadslab2050 begeleidt de proefprojecten. Stadslab2050 is een initiatief van de stad Antwerpen en bestaat uit de hele groep van mensen, instellingen, bedrijven en overheidsdiensten die zoeken naar manieren om van Antwerpen een duurzame stad te maken.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------