Eerste oogst van ‘Honing uit Berchem’ te koop

Vanaf dit weekend ligt de nieuwe oogst van ‘Honing uit Berchem’ in de winkelrekken. Deze lokale honing is een oogstproduct uit een twintigtal bijenkasten die in het district staan.

Momenteel staan er 25 bijenkasten verspreid over het grondgebied van Berchem. Hiermee wil het district in de eerste plaats de belangrijke rol van de bij in de kijker zetten. Bijen zijn essentieel voor onze voedselproductie maar hebben het moeilijk, door onder andere het gebrek aan bomen en planten in de omgeving en het gebruik van pesticiden. In een stadsomgeving hebben bijen betere overlevingskansen dan op het platteland, doordat er minder pesticiden gebruikt worden.

“Dankzij onze inspanningen vliegen er intussen heel wat bijen rond in ons district”, vertelt Kris Gysels, districtsschepen voor dierenwelzijn. “Ze produceren vlotjes honing, maar het is uitermate belangrijk dat ze hiervoor voldoende voedsel vinden. Ik richt dan ook een warme oproep aan onze Berchemnaars om zelf bijenvriendelijke bloemen en planten te voorzien in de tuin.”

Vanaf 21 september kan het district de bewoners laten meegenieten van de nieuwe oogst. “We zijn trots om voortaan ook een echte ambachtelijke honing in de winkelrekken te plaatsen”, gaat districtsschepen Kris Gysels verder. “Onze imker gebruikt immers geen enkele machine om de honing te oogsten. Van bijenkast tot honingpotje verloopt alles volgens handmatige ambacht, zeg maar. En daarin verschilt onze ‘Honing uit Berchem’ dus sterk van de industrieel geproduceerde honing.”

Praktisch

De prijs van een potje honing bedraagt 5,50 euro. Berchemnaars kunnen de honing kopen in volgende Berchemse handelszaken:

 • Helios, Statiestraat 13
 • Bakkerij Goeiemorgen, Statiestraat 169
 • Kupuku, Driekoningenstraat 33
 • Bakkerij Lebleu, Schomstraat 14
 • Patisserie Neirynck, Marie-Josélaan 62
 • Slagerij Finebek, Fruithoflaan 83

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stad Antwerpen doet extra inspanningen voor World Cleanup Day

Ter gelegenheid van World Cleanup Day op 21 september geeft de stad Antwerpen een aantal buurten in september een extra grondige opknapbeurt.

World Cleanup Day is een initiatief waarop miljoenen vrijwilligers uit meer dan 150 landen hun krachten bundelen om de planeet schoon te maken. Dit jaar valt de dag op zaterdag 21 september.

De stad Antwerpen doet dagelijks al heel wat voor een propere stad. Naast het ophalen van het huisvuil wordt er ook dagelijks manueel en machinaal geveegd, sluikstort opgehaald, graffiti verwijderd… Verder ondersteunt de stad straatvrijwilligers die zich dagelijks engageren, door rode vuilniszakken voor zwerfvuil ter beschikking te stellen. Recent kregen die een nieuwe opdruk met ‘Antwerpen houdt van propere straten’ en werd er een kleiner handiger formaat van 30 liter gelanceerd .

Daarnaast geeft de stad ter gelegenheid van World Cleanup Day bepaalde buurten in september een extra grondige opknapbeurt. Het gaat om de Bremweide in Deurne, de Distelhoek in Merksem, het Kielpark in Antwerpen-Kiel, de Bist in Wilrijk, het De Coninckplein in Antwerpen-Noord en de Ossenmarkt in Antwerpen-Centrum. Op één dag worden de locaties intensief aangepakt: bladeren en onkruid worden verwijderd, stadsmeubilair zoals banken wordt afgespoten met de hogedrukreiniger, graffiti wordt aangepakt, rioolputten worden geleegd,…

Fons Duchateau, schepen voor stads- en buurtonderhoud : “Naar aanleiding van World Cleanup Day moeten we allemaal nog een extra inspanning doen om onze straat, buurt of stad proper te houden. Ook de medewerkers van stadsreiniging dragen hun steentje bij. De ideale gelegenheid ook om een signaal te sturen naar mensen die sluikstorten en zwerfvuil achterlaten: we vragen respect voor mensen die zich inzetten en respect voor propere straten.”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aftrap nieuw cultuurseizoen cc Deurne met Familiedag

Op zaterdag 21 september trapt cc Deurne haar nieuwe seizoen af met een familiefeest met muziek, clownerie, een artistiek buffet, een kinderkapsalon en een kinderdansfeest.

Big Bang Buurt

Met Big Bang, een avontuurlijk muziekfestival voor een jong publiek, verovert Zonzo Compagnie de wereld. In Deurne spelen ze Big Bang Buurt: de voorstelling Liedjes met Wortels II en muzikaal vuurwerk met Brazzmatazz, een 18-koppige brassband.

Verder werkten Jan Van Outryve en Aline Goffin samen met de kinderen van het 6de jaar van lokale basisschool ’t Speelscholeke rond de liedjes uit de voorstelling; zij presenteren op 21 september samen het resultaat.

Kontrol - Cie Krak!

Een poëtische clownerievoorstelling op hoogte, gekruid met een snuifje kurkuma. Alles moet precies zijn voor Victor. Zo en niet anders. Hij probeert dan ook om controle te krijgen over de wereld om hem heen. Als hij denkt dat dit eindelijk lukt, loopt het toch weer volledig anders. Kontrol gaat over het volkomen aanvaarden van wat is.

Chez Col - Flux

Een artistiek buffet voor jong en oud(er) waar men zelf de handen uit de mouwen steekt.

Theater Savooi - Theatraal kinderkapsalon

Een Savooikapsel is speciaal, stijlvol, apart, hedendaags met een plezant hoekje af. Extreem lang haar, een bob of zelfs een broske. Theater Savooi tovert met haar en zorgt ervoor dat elke jongen of meisje met een fiere glimlach uit de stoel stapt. Elk kapsel wordt zelfs afgewerkt met bijpassende, handgemaakte accessoires.

Party time met Majestro the Hitmaker

Traditiegetrouw vormt een kinderdansfeest de afsluiter. Dit jaar komt Majestro the Hitmaker plaatjes draaien voor de kleine danslustigen.

Praktisch

 • Familiedag cc Deurne, Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne
 • Zaterdag 21 september
 • Van 14 tot 18 uur
 • Inkom 6 euro, kansentarief 2 euro
 • Info en op voorhand tickets reserveren kan via tickets  https://www.ccdeurne.be/familiedag of tel. 03 360 85 50

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Unbreakable, met WK breakdance, op 21 en 22 september voor het eerst op Antwerpse Groenplaats

Op zaterdag 21 en zondag 22 september vindt de 14de editie plaats van de breakdance battle Unbreakable. Voor de eerste keer wordt de wedstrijd georganiseerd in openlucht, op de Antwerpse Groenplaats.

Het belooft een topweekend te worden voor iedereen die van (break)dance, beats en urban sfeer houdt. Tijdens het Unbreakable 1on1 World Championship kunnen bezoekers genieten van de flips en moves van de beste breakdancers uit onder andere Canada, Brazilië, Rusland, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Daarnaast geven nog tientallen dansers het beste van zichzelf tijdens crew en kids battles. Er zijn bovendien een urban market en een chill zone voor de bezoekers. De toegang tot het event is gratis.

Redenen genoeg om te komen kijken naar een spectaculaire sport die vanaf 2024 als nieuwkomer op het programma van de Olympische Spelen staat.

Praktisch

 • zaterdag 21 en zondag 22 september
 • Groenplaats, 2000 Antwerpen
 • Programma:Meer informatie over het programma en de deelnemers vindt u op www.unbreakable.be.
  • zaterdag: 12 tot 23 uur, met onder andere het Unbreakable 1on1 World Championship 
  • zondag: 12 tot 20 uur met crew, kidz crew en footwork battles
 • De teaservideo voor het event kan u hier bekijken.

JBL Unbreakable wordt georganiseerd door Danssport Vlaanderen en Sportizon met de steun van Sporting A.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dienstencentrum De Veldekens viert mee met Wij(k)feest Nieuw Kwartier (Pr)oost

Dienstencentrum De Veldekens in de Frans Beckersstraat 33 in Berchem neemt op zondag 22 september deel aan het lokale wijkfeest, in samenwerking met verenigingen en buren. Het dienstencentrum houdt opendeurdag en er is een grote feestmarkt.

Programma

 • Vanaf 12 uur: doorlopend bezoek met een kijk achter de schermen in dienstencentrum en serviceflats De Veldekens en woonzorgcentrum De Veldekens.
 • Van 12 tot 14 uur: frietjes met stoofvlees in dienstencentrum De Veldekens.
 • Vanaf 13 uur: grote feestmarkt. Met kleding, kunst, bloemstukken, cupcakes, juwelen, sjaals, cosmetica, vintage, handgemaakte kaartjes, keramiek, fotoboot, een barbier, animatie en nog tal van andere leuke dingen.
 • Van 16 tot 18 uur taart met koffie en muziek met dj Bertje in dienstencentrum De Veldekens.

Meer info op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/dienstencentrumdeveldekens

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

District daagt inwoners uit voor eerste Wilrijkse Stormgames

Op zaterdag 5 oktober vinden in het Park van Eden de allereerste Wilrijkse Stormgames plaats. Het district daagt haar inwoners uit om als buren-, familie- of vriendenteam deel te nemen aan deze avontuurlijke namiddag. De inschrijving is gratis.

De Stormgames zijn acht sportieve uitdagingen zoals bumpervoetbal, boogschieten en een hindernissenparcours op luchtkussens. De deelnemers moeten deze wedstrijden afwerken in ploegen van vier tot zes personen. Centraal staan plezier en samenwerking, maar ook een portie geluk is nodig.

Wilrijkenaars die als groep willen deelnemen aan de Stormgames kunnen zich tot en met donderdag 26 september als ploeg inschrijven via de website van het district Wilrijk. Deelname is gratis, maar alle teamleden moeten wel minstens 14 jaar oud zijn.

“De Wilrijkse Stormgames beleven hun eerste editie, maar we willen ze de volgende jaren verder laten uitgroeien”, vertelt Robert Moens, Wilrijks districtsschepen voor sport. “Eigenlijk duren de Wilrijkse Stormgames twee dagen. De eerste dag, op vrijdag 4 oktober, is voorbehouden voor Wilrijkse scholen, die er als de kippen bij waren om hun leerlingen een actieve dag te bezorgen. Op zaterdag 5 oktober richten we ons op lokale sport-, cultuur- en andere verenigingen. Maar we stellen het evenement nu ook graag open voor de Wilrijkse inwoners. Zij kunnen zich inschrijven als een team van buren, familieleden, maar evengoed vrienden of collega’s.”

Meer info

 • 1ste Wilrijkse Stormgames
 • Park van Eden (toegang via Krijgslaan), Wilrijk
 • Zaterdag 5 oktober van 12 tot 18 uur
 • Gratis
 • Tot en met 26 september inschrijven via www.wilrijk.be (klik hier voor de rechtstreekse link)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Straatvrijwilligers vieren 20 jaar met Familiedag op het Krugerplein

Dit jaar bestaan de Antwerpse straatvrijwilligers, die zwerfvuil in hun buurt opruimen, 20 jaar. Om hen te bedanken organiseert de stad een Familiedag op zaterdag 21 september.

Momenteel zijn er al bijna 2400 Antwerpenaars aangemeld als straatvrijwilliger. Zij ruimen samen zwerfvuil op in hun wijk en worden daarbij logistiek ondersteund door de stad. De laatste jaren is er bij de vrijwilligers een opmerkelijke stijging van het aantal gezinnen met kinderen.

Tijdens dit feestjaar wil de stad iedereen bedanken voor hun inzet en nieuwe vrijwilligers aantrekken. Daarom nodigt ze iedereen uit op de Familiedag op het Krugerplein. Daarop kunnen de kinderen zelf muziekinstrumenten maken met Trashbeatz of zich uitleven op het springkasteel. Jong en oud geniet van aangepaste hapjes en drankjes. Iedereen kan deelnemen aan verschillende zwerfvuilroutes in de buurt. Het volledige  programma  is te vinden op www.antwerpen.be/straatvrijwilligers, klik hier voor de rechtstreekse link.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dienstencentra Zorgbedrijf Antwerpen verwachtenmeer dan 700 senioren voor dansnamiddagen met live-optreden

In september, oktober en november staan er weer dansnamiddagen met bekende artiesten op het programma in de dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen. In totaal worden meer dan 700 senioren verwacht op de Radio Minerva dansnamiddagen. Er zijn 8 dansnamiddagen op verschillende locaties, met telkens lekker eten, een live-optreden en veel dansmuziek. Tickets zijn nu te koop in alle dienstencentra.

Dienstencentrum Groen Zuid in Hoboken mag op maandag 23 september de aftrap geven voor de nieuwe reeks dansnamiddagen van Zorgbedrijf Antwerpen in samenwerking met Radio Minerva. Senioren kunnen er genieten van een driegangenmenu, gevolgd door een live-optreden van Rico Zoroh & Nest. Voor en na het optreden van de artiest zorgt dj Danny Van Tichelen voor sfeer en muziek.

Ook Doran, Melando’s, Luc Caals, Eddy Smets, Michael Heaven, Garry Hagger en Lia Linda komen optreden op een van de Radio Minerva dansnamiddagen in de dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen. ’s Middags staat telkens een andere driegangenlunch (soep, hoofdgerecht, dessert) op het menu: stoofvlees, varkensgebraad, coq-au-vin…

Tickets kosten 14 euro voor de maaltijd, het live-optreden en de dansnamiddag. De tickets zijn te koop in alle dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen. De namiddagen starten telkens om 12 uur.

Programma Radio Minerva dansnamiddagen in de dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen

·         maandag 23 september | dienstencentrum Groen Zuid (Hoboken) |  Rico Zoroh & Nest

·         maandag 30 september | dienstencentrum Blankenberg (Ekeren) | Doran

·         maandag 7 oktober | dienstencentrum Huize Berchem (Berchem) | Melando’s

·         maandag 14 oktober | dienstencentrum De Zeelbaan (Merksem) | Luc Caals

·         maandag 21 oktober | dienstencentrum Liberty (Kiel) | Eddy Smets

·         maandag 4 november | dienstencentrum De Vrijgeweide (Borgerhout) | Michael Heaven

·         woensdag 20 november | dienstencentrum Kronenburg (Deurne) | Garry Hagger

·         maandag 25 november | dienstencentrum Oosterveld (Wilrijk) | Lia Linda

Geïnteresseerden vinden meer info op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/radiominerva.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

128 Antwerpse Smaakmeesters pakken uit met culinair lekkers in oktober

Unieke proevertjes en kookworkshops tijdens openingsweekend 5 en 6 oktober

Van zaterdag 5 tot en met vrijdag 18 oktober organiseert de stad Antwerpen in samenwerking met gepassioneerde horecaondernemers de vijfde editie van het culinaire festival ‘Smaakmeesters’. Twee weken lang kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in de deelnemende zaken en er de Smaakmeesterssuggesties ontdekken. Tijdens het openingsweekend serveren de 128 Antwerpse horeca- en speciaalzaken heerlijke proevertjes en is er in de binnenstad heel wat culinair plezier te beleven.

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober, telkens van 12 tot 18 uur, geven de Smaakmeesters het startschot voor 14 dagen culinair genieten in Antwerpen. Ze serveren proevertjes (3, 5 of 8 euro) in hun zaak en een tiental Smaakmeesters geeft een kookworkshop op de Groenplaats. De Groenplaats is ook het infopunt voor het culinaire festival, dat opnieuw plaatsvindt in het historisch centrum, op het Eilandje en op het Zuid.

Een culinair programma en animatie voor jong en oud tijdens het openingsweekend

Naast de proevertjes en de kookworkshops valt er nog heel wat meer te beleven tijdens het openingsweekend.

 • Op zowel zaterdag 5 als zondag 6 oktober leiden enthousiaste gidsen bezoekers op 4 wandelroutes langs verschillende deelnemers.
 • Op beide dagen kan al wie dat wil zijn brein en zintuigen op de Groenplaats laten prikkelen door chocolade of een chocoladetattoo laten zetten, en in de Wilde Zee genieten van een act met levende suikerspinnen. Op zaterdag 5 oktober bedienen twee praatgrage serveuses passanten op het plein vóór het Museum voor Schone Kunsten op het Zuid. Hier staat ook een kinderfoodtruck, waarin kinderen gezonde fastfood kunnen maken. Op zondag 6 oktober verhuizen de serveuses en de kinderfoodtruck naar de Hanzestedenplaats aan het MAS op het Eilandje.
 • Op zaterdag 5 oktober landt het Smaakmuseum aan het MAS, waar bezoekers meer dan 50 bijzondere eetbare planten kunnen proeven en een glaasje kruidenwater kunnen drinken. Op zondag 6 oktober is het Smaakmuseum te vinden op het plein vóór het Museum voor Schone Kunsten.
 • Op zondag 6 oktober vindt op het Zuid de eerste van 4 bijzondere cocktailavonden plaats, waarbij bartenders van horecazaken uit andere steden op uitnodiging bij een Smaakmeester aan het werk zijn en hun creaties laten proeven.
 • Wie wil, kan tijdens ‘Smaakmeesters’ met een bon in de brochure gratis de expo ‘Antwerpen à la carte’ in het MAS bezoeken - dit kan ook nog na het openingsweekend.
 • Tussen de drie zones (het Zuid – historisch centrum – het Eilandje) is in gratis vervoer voorzien met een toeristentram, elektrische tuktuks en fietstaxi’s.

Smaakmeesterssuggesties, cocktailavonden en culinaire wandelingen na het openingsweekend

Ook na het openingsweekend valt er bij de Smaakmeesters te genieten:

 • Twee weken lang kunnen bezoekers in de deelnemende horeca- en speciaalzaken speciaal geselecteerde Smaakmeesterssuggesties kiezen. Deze gerechten en dranken vertellen het verhaal van het vakmanschap van de Antwerpse Smaakmeesters.
 • Op donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober vinden er nog 3 cocktailavonden plaats bij telkens een andere Smaakmeester.
 • In het weekend van 12 en 13 oktober organiseert Culinaire Wandelingen vzw ook wandelingen met gids langs verschillende Smaakmeesters.

Meer dan 120 deelnemende horeca- en speciaalzaken

De 128 horeca- en speciaalzaken die deelnemen aan ‘Smaakmeesters’ zijn zowel brasseries en restaurants, koffiebars, wijn-, cocktail- en jeneverbars als bakkers en patissiers, chocolatiers, ijssalons en tearooms, slagers, traiteurs en andere speciaalzaken (lijst op de ftp-server).

Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme: “Met de vijfde editie vieren we het lustrum van ‘Smaakmeesters’: ondertussen is het festival niet meer weg te denken uit de Antwerpse nazomer. Antwerpen zit dankzij de volgehouden inspanningen van de horecasector en de stad culinair in de lift. Dat merk je niet alleen aan de kwaliteit op je bord, maar ook aan het aantal en de kwaliteit van de evenementen. Ook dit jaar valt het openingsweekend van ‘Smaakmeesters’ samen met de maandelijkse winkelzondag en met het Antwerp Fashion Weekend. 5 en 6 oktober beloven dus supergezellig te worden in de stad.”

Praktische info

Het volledige programma van het culinaire festival, de deelnemers per categorie en hun Smaakmeesterssuggesties zijn te vinden op www.smaakmeesters.be. Tijdens het openingsweekend zijn brochures met alle info beschikbaar op het infopunt op de Groenplaats, bij alle Smaakmeesters zelf en in de bezoekerscentra van Visit Antwerpen (Grote Markt en station Antwerpen-Centraal). In de brochure zijn ook enkele wandelroutes opgenomen, zodat bezoekers op hun parcours geen enkele Smaakmeester moeten missen. Waar van toepassing staat aangegeven of de proevertjes en Smaakmeesterssuggesties vegan of vegetarisch zijn.

De partners van deze vijfde editie van Smaakmeesters zijn ATV, Culinaire Ambiance, Gazet van Antwerpen, Njam en Nostalgie.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

‘20 in 70’ dansfeest gaat voort in dienstencentra Zorgbedrijf Antwerpen

Ook dit najaar staan er vier seventies-dansavonden op het programma in de dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen. Elke maand verzamelen liefhebbers van de jaren ‘70 op een andere locatie in de stad voor een ‘20 in 70’ fuif. Zorgbedrijf Antwerpen zet de succesvolle reeks voort met dansfeesten in Borgerhout, Merksem, Deurne en op een verrassingslocatie. 

‘20 in 70’ wordt telkens een fuif helemaal in seventiesstijl voor al wie 20 was in de jaren ’70 of dat wel had willen zijn. DJ’s Dirk Stoops, Gust De Coster, Schwarzkopf en Danny Van Tichelen zorgen voor sfeer en muziek. De maandelijkse dansavonden van Zorgbedrijf Antwerpen zijn gericht op een publiek van vijftigers en zestigers en iedereen die van de seventies houdt. De voorverkoop is al gestart.

Maandelijkse ‘20 in 70’ dansavonden

·         programma

o   donderdag 19 september

§  in het vernieuwde dienstencentrum De Fontein (Borgerhout)

§  met dj Gust De Coster en dj Danny Van Tichelen

o   donderdag 17 oktober

§  in dienstencentrum De Brem (Merksem)

§  met dj Dirk Stoops en dj Danny Van Tichelen

o   vrijdag 15 november

§  in dienstencentrum Arena (Deurne)

§  met dj Schwarzkopf en dj Danny Van Tichelen

·         Tickets:

o   voorverkoop: 6 euro voor Arena, 11 euro voor De Fontein en De Brem

o   kassa: 8 euro voor Arena, 13 euro voor De Fontein en De Brem

o   in alle dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen

o   in De Schakel aan de Bredabaan in Merksem

o   via de webwinkel www.deschakel.be

Meer info staat op op www.zorgbedrijf.antwerpen.be/20in70.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13de-eeuwse bebouwing teruggevonden achter het stadhuis

In het hart van Antwerpen, achter het stadhuis, voeren archeologen sinds juli 2019 onderzoek uit naar de vroegere bewoning van de stad. Naast de verwachte kelders en bakstenen muren die dateren van na de middeleeuwen stootten de archeologen ook op resten van een gebouw in hout uit de 13de eeuw of vroeger. Deze vondst is verrassend omdat houten structuren normaal vergaan met de tijd. Er wordt voor het eerst meer inzicht gekregen in houtbouw uit de laatmiddeleeuwse stad. De opgravingen vinden plaats in het kader van de aanleg van een nieuwe semipublieke binnentuin met ondergrondse fietsenparking tussen de Suikerrui, Gildekamersstraat, Zilversmidstraat en Kaasstraat. Archeologen onderzoeken de site nog verder tot midden oktober.

Om de fietsenparking en semipublieke binnentuin achter het Antwerpse stadhuis te realiseren, wordt het terrein 5 meter diep afgegraven. Door de ligging in het historisch centrum is een archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouwwerken verplicht. Uit historische kaarten en eerder onderzoek is geweten dat er op deze plek al in de middeleeuwen bewoning was. Hoe deze er precies uitzag, was niet geweten. Tot hiertoe vonden de archeologen zowel restanten van vroege bebouwing terug als vondsten die meer vertellen over het dagelijkse leven.

Bewoning uit 12de – 15de eeuw

In de 15de eeuw stonden op de locatie van de opgraving de historische huizen ‘Valkenborgh’, ‘de Roose’, ‘de Witte Roose’ en ‘Rattenborgh’. Van deze gebouwen groeven de archeologen nu enkele kelders met vloeren op. Bepaalde muren van de kelders vertonen verkleuringen van een brand die mogelijk verband houdt met de Spaanse Furie van 1576. Toen werd de omgeving in lichterlaaie gezet door ontevreden muitende Spaanse soldaten. Archiefbronnen getuigen dat het gehele huizenblok toen moest worden afgebroken en opnieuw opgebouwd; ondergronds bleven de oudere kelders echter bewaard.

Zoals verwacht werden onder deze kelders en bakstenen muren uit de 15de tot 16de eeuw nog oudere grondlagen en structuren aangetroffen. De stadsarcheologen hadden dit niet verwacht, want hout is een broos materiaal dat meestal vergaan is. In dit geval is het hout in redelijk goede staat en is het duidelijk dat het gaat om de resten van een gebouw bestaande uit houten palen, riet en vlechtwerk, een omgevallen wand en een aantal planken. Voorlopig kan dit gebouw gedateerd worden in de 13de eeuw, mogelijk is het zelfs ouder. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid bieden over de datering en de functie van het gebouw.

In nog diepere lagen zijn er houten structuren uit de 12de eeuw aangetroffen. Geweten is dat de opgravingszone zich bevindt op een plek die voor 1200 al geïntegreerd was in de nieuwe omwalling, toen de middeleeuwse burcht aan Het Steen werd vergroot tot een stedelijk gebied van ca. 19 ha. Deze stad werd de ‘Ruienstad’ genoemd en werd begrensd door de straten Suikerrui, Kaasrui, Jezuïetenrui, Minderbroedersrui en de Sint-Paulusstraat. Deze lagergelegen houten structuren geven dus inzicht in hoeverre het gebied al geurbaniseerd was naar middeleeuwse normen en welke activiteiten en ambachten er toen in de omgeving werden uitgevoerd.

Burgemeester Bart De Wever: “De archeologen zetten nog tot midden oktober hun onderzoek verder. De komende weken wordt er nog dieper gegraven. Zo komen ze meer te weten over hoe de Antwerpenaar in de Ruienstad leefde, tussen de 13de en 15de eeuw of vroeger. Mogelijk zouden er Romeinse vondsten uit de 2de tot 3de eeuw aangetroffen kunnen worden. Eerder werden ook Romeinse vondsten aangetroffen in de kelders van het stadhuis en Het Steen. We kijken dus met spanning uit naar wat de opgraving oplevert.”

Vondsten illustreren het leven zoals het was

Verschillende opgegraven voorwerpen illustreren de diversiteit van de middeleeuwse materiële cultuur in Antwerpen. Zo werd een leren zwaardschede met vergulde versieringen uit de 12de eeuw opgegraven. Een andere vondst uit de 14de eeuw leverde een ‘glis’ op, dit is een benen schaats met gladde onderkant. Een kuil uit de 14de 15de eeuw bevatte een aquamanile, een uitzonderlijk object in onze contreien. Deze aquamanile is een kruikje in de vorm van een dier dat gebruikt werd om de handen te wassen. Een zogenaamd ‘wikkelkindje’ in de vorm van een ingebakerd Christusfiguur werd aangetroffen in een beerput. Deze kleipijpen beeldjes werden met religieuze feestdagen op broden gelegd en zijn nog te zien op maaltijdschilderijen uit de 17de eeuw.

Het onderzoek leverde verder al veel andere vondsten op die ons meer vertellen over het dagelijkse leven in het oude Antwerpen. Er werd speelgoed gevonden, zoals een benen dobbelsteen en aardewerken knikkers, maar ook fossiele haaientanden, verschillende munten en gewichten, vele soorten aardewerk, afval van leerbewerking en veel dierlijk slachtafval.

Verder onderzoek

De archeologen graven nog verder en onderzoeken de verschillende structuren om nadien het hele verhaal van de site te reconstrueren. De opgravingen geven zo een doorsnede van het heden tot aan het vroegste begin van Antwerpen (12de eeuw). Hierbij leveren de gebouwen in goed bewaard hout vooral nieuwe informatie over het 12de- tot 14de-eeuwse Antwerpen. Na afronding van het archeologische onderzoek kunnen de werken voor de aanleg van de fietsenkelder en de nieuwe binnentuin starten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Agenda's raadscommissies en dagorde en ontwerpbesluiten gemeenteraad en Raad voor Maatschappelijk Welzijn

De agenda’s van de raadscommissies van volgende week alsook de dagorde en de openbare ontwerpbesluitenbundel van de gemeenteraad en van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van maandag 23 september zijn vanaf nu beschikbaar via https://ebesluit.antwerpen.be. Vanaf volgende week donderdag (late namiddag) vind je hier ook de bijgevoegde dagorde terug.

Om deze te raadplegen, kies je ‘kalender’ bovenaan rechts, waarna je de zitting aanklikt. Vervolgens kan je in de kolom rechts op de documenten klikken. Opgelet, de agenda’s van de raadscommissies kunnen nog wijzigen. De meest actuele versie vind je steeds online.

De raadscommissies vinden volgende week plaats in het Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen.

De gemeenteraad van maandag 23 september start om 19.30 uur in het Bernarduscentrum, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen. Aansluitend vindt de Raad voor Maatschappelijk Welzijn plaats. Tijdens en na de zitting is het audioverslag via deze pagina te herbeluisteren.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Binnenkijken bij Antwerpse kunstenaars dankzij Open Ateliers

Vanaf zaterdag 21 september zetten een 60-tal kunstenaars in Antwerpen 2 weekends de deur van hun atelier open voor nieuwsgierige kunstliefhebbers tijdens Open Ateliers. Bezoekers kunnen de overzichtstentoonstelling (mét livemuziek) bezoeken en van atelier tot atelier wandelen om er een praatje te slaan met de kunstenaars over hun werk.

Tijdens de weekends van 21 & 22 en 28 & 29 september stellen een 60-tal kunstenaars en non-profit-galerieën hun deuren open van 11 tot 18 uur. Open Ateliers geeft hen de kans hun werk te tonen in hun eigen atelier. Het ideale vertrekpunt voor Open Ateliers is de overzichtstentoonstelling in het Zuiderpershuis (Waalsekaai, 2000 Antwerpen). Daar kunnen bezoekers kiezen welke ateliers ze graag willen zien.

De overzichtstentoonstelling wordt opgeluisterd met livemuziek. Op zaterdag 21 september om 14 uur klinken de bluesy klanken van Yip Fola. Op zaterdag 28 september om 14 uur is het de beurt aan 'Wim van Herck Quintet' en om 15 uur aan de klanktapijten van The Eternal Scan. Op 21 en 22 september creëert Soundboatgroep sfeervolle soundscapes. Op 21, 22, 28 en 29 september speelt woordkunstenares Adrianne Waldt met taal.

Femke Meeusen, districtsschepen voor cultuur, raadt iedereen aan om op basis van de overzichtstentoonstelling een programma op maat samen te stellen: "Kunstliefhebbers kunnen van atelier tot atelier wandelen en kennismaken met verschillende kunstvormen en stijlen én met de kunstenaars zelf. Van schilderen, fotografie en beeldhouwkunst tot juweelontwerp en multimedia, er is een heel gevarieerd aanbod. In enkele ateliers kunnen bezoekers zelfs genieten van liveperformances, zowel muzikale hoogstandjes als modeshows passeren de revue."

Praktisch

 • Open Ateliers
 • weekends 21 & 22 en 28 & 29 september
 • telkens van 11 tot 18 uur
 • verschillende locaties
 • gratis
 • www.openateliers.be

Op de website van Open Ateliers kan u een digitaal stadsplan met alle ateliers raadplegen. Wie liever een gedrukt exemplaar heeft, kan de gratis brochure oppikken bij Info Cultuur (Wisselstraat 12, Antwerpen), bij een van de deelnemende kunstenaars of op de overzichtstentoonstelling.

Open Ateliers Antwerpen 2018 is een organisatie van het district Antwerpen, cultuurraad district Antwerpen en Anne Marie Parys.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Antwerpen uitgeroepen tot één van de zes innovatiehoofdsteden van Europa

Met de iCapital Award beloont de Europese Commissie steden voor hun inspanningen rond innovatie. Vandaag werd bekendgemaakt dat Antwerpen tot de zes laureaten behoort.

De Europese Commissie roept Antwerpen uit tot één van de zes innovatiehoofdsteden van Europa. De iCapital Award wil een Europese erkenning bieden voor steden die inzetten op het creëren van een innovatiecultuur. In het bijzonder mikt de prijs op steden die een proeftuin ontwikkelen en aanbieden voor het experimenteren met lokale maatschappelijke uitdagingen.

Aan de Award is ook een geldprijs van 100.000 euro verbonden. Wat er met dat budget gaat gebeuren, wordt momenteel nog intern afgestemd. Bovendien maakt de stad nog kans op de hoofdprijs: de titel van dé Europese innovatiehoofdstad, waaraan ook een geldprijs van 1 miljoen euro verbonden is. Op 25 september wordt in Brussel de eindwinnaar bekendgemaakt. De andere vijf geselecteerden zijn Bristol, Espoo, Glasgow, Nantes en Rotterdam.

Claude Marinower, schepen voor innovatie: “Deze nominatie versterkt onze internationale uitstraling als innovatieve stad. Antwerpen groeide de laatste jaren uit tot een echte hotspot voor innovatie. Dat de Europese Commissie dit ook erkent, bevestigt dat we de ingeslagen weg verder moeten bewandelen en dat we onze ambities hoog moeten houden.”

Grote Verbinding

De Antwerpse kandidatuur beschrijft ‘De Grote Verbinding’, een uniek en innovatief proces dat resulteerde in een gedragen toekomstproject voor de Antwerpse Ring. De afgelopen jaren hebben de stad en haar burgers, de Haven, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding de plannen concreet vormgegeven.

Met De Grote Verbinding bouwen Antwerpen en Vlaanderen aan hun internationale reputatie als een stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding zal de Antwerpse Ring rond maken en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Dat zorgt voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen, en maakt van de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.

De Grote Verbinding is echter meer dan enkel een infrastructuurproject. Het is ook de titel van het bestuursakkoord 2019 – 2024, en de ambitie om voortaan op hetzelfde elan verder te gaan en tot oplossingen te komen via het aanboren van het aanwezige lokaal talent en kennis.

Innovatief ecosysteem

Tijdens de uitvoering van de werken aan de Oosterweelverbinding wordt zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk gezet. Bij de uitwerking van de projecten wil de stad de kwaliteit ook verhogen door haar uitgebreide innovatieve ecosysteem te betrekken. De Universiteit Antwerpen en imec huizen samen met Lantis en de intendant in The Beacon, een project waarbij ook de stad Antwerpen, Port of Antwerp en Agoria structureel betrokken zijn. Dat is de plek waar start-ups, scale-ups, corporates en onderzoekers elkaar vinden om samen onder andere een digitale innovatie-injectie te geven aan de Grote Verbinding. Daarmee wordt verder gebouwd op de huidige inspanningen die Antwerpen tot een van de grootste innovatieproeftuinen van Europa maken: rond Internet of Things en artificiële intelligentie in The Beacon, ehealth in BlueHealth Innovation Center, duurzaamheid in Stadslab2050, smart city projecten in de  Smart Zone, en slimme mobiliteit in Slim naar Antwerpen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Finale Beker van België Freestyle BMX voor tweede jaar op rij in de openlucht op skatepark Park Spoor Noord

Zondag 22 september is het openlucht-skatepark in Park Spoor Noord voor de tweede keer op rij de eindstop van de Beker van België BMX. Die dag kunnen rijders in verschillende categorieën de laatste punten verdienen om de beker te veroveren in de onderdelen Flatland en Park. Bij Flatland gaat het, net zoals de voorbije 8 jaar, ook deze keer tussen Gilles Van de Sompel en Barre Neirynck. Bij Park,voor het eerst een Olympische discipline op de spelen van Tokio 2020, zijn Kenneth Tancré en Gilles Theys de favorieten om de titel binnen te halen in hun onderdeel.

De voorbije maanden hebben de beste Belgische Flatland en Park BMX’ers over 4 wedstrijden punten kunnen verzamelen, maar het is op zondag 22 september in Antwerpen dat de beslissing valt over wie de beker van België Freestyle BMX 2019 in de lucht mag steken.

“Het is een unieke kans om onze toppers aan het werk te zien”, zegt schepen voor sport Ludo Van Campenhout, “Want dit tornooi is dit jaar meer dan de bekerfinale. Deze wedstrijd vormt meteen de laatste grote ontmoeting voor het wereldkampioenschap in China, waar onze BMX’ers zich kunnen plaatsen voor de Olympische spelen. Het spreekt vanzelf dat ze op 22 september dus alles uit de kast zullen halen en hun beste tricks tonen. Ik roep iedereen dan ook op om deze topatleten aan te komen moedigen.”

Niet enkel de professionele rijders zullen aan het werk te zien zijn. De wedstrijd is open voor iedereen die aan freestyle BMX doet. Er wordt gestreden in 4 verschillende categorieën: junior (jongens -15 jaar), open amateur (heren boven 15 jaar), dames (alle leeftijden) en de Pro klasse.

Twee disciplines : Freestyle Park en Flatland

Bij freestyle BMX zijn er 2 onderdelen: Park en Flatland. Park BMX’ers doen hun fietstricks in een skatepark. Flatland BMX kan zowat overal beoefend worden. Hier doen de rijders zoveel mogelijk originele tricks op een vlak van 12 bij 12 meter. Momenteel zijn er zo’n 10.000 freestyle BMX’ers in België.

Bij Flatland gaat het tussen de Antwerpse BMX’er Gilles Van de Sompel en de West-Vlaamse Barre Neirynck. De afgelopen 8 jaar werd de titel telkens door één van hen gewonnen. Gilles Van de Sompel kroonde zich een week geleden al tot Belgisch kampioen.

In de Park discipline zijn Kenneth Tancré (24 jaar) en Gilles Theys (amper 15 jaar en de nieuwe Belgisch kampioen Park) absolute top. Kenneth werd 5 jaar geleden wereldkampioen in de amateurklasse en hoopt het in november van dit jaar goed te doen op het WK in China, zodat hij België kan vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2020. Beide rijders zullen aanwezig zijn op de finalewedstrijd van het BK in Antwerpen.

Het publiek is van harte welkom om van deze spectaculaire sport te komen genieten. Toegang tot het evenement is volledig gratis.

Praktische info

 • finales Beker van België BMX
 • openlucht-skatepark Park Spoor Noord, Damplein 36, 2060 Antwerpen
 • 10 tot 18 uur
 • meer info via www.bemxfreestyle.com

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vanaf vandaag online stemmen op recordaantal projecten van de Burgerbegroting

Voor het zesde jaar op rij organiseert het district Antwerpen de Burgerbegroting. De inwoners van het district beslissen hierbij zelf over 1,4 miljoen euro, oftewel 10% van de totale begroting van district Antwerpen. De verdeling van het budget gebeurt in 4 grote stappen. Vandaag start de vierde stap, het kiezen uit een recordaantal van meer dan 220 ingediende projecten.

Dit jaar kan er voor de tweede keer ook online gestemd worden op alle projecten via https://doemee.burgerbegroting.be/. De onlinestemming loopt vanaf nu tot en met zaterdag 12 oktober 17 uur. Deze stemmen tellen voor 20 procent van de totaalscore.

Daarnaast kunnen de inwoners van district Antwerpen ook stemmen tijdens het Burgerbegrotingsfestival op zondag 13 oktober in Grand Café Horta (Hopland 2, Antwerpen-Centrum). De stemmen van het festival tellen voor 80 procent van het eindresultaat.

Nieuw dit jaar is dat de stemmen voor kleine projecten (max. 5000 euro) dubbel tellen. Zo krijgen de kleinschaligere projecten van burgers meer kans om verkozen te worden.

Femke Meeusen, districtsschepen voor participatie & Burgerbegroting, blikt alvast vooruit naar het festival: “Alle bewoners van ons district kunnen deelnemen aan een of meerdere themarondes naar keuze tijdens het Burgerbegrotingsfestival. Dit jaar werd een recordaantal projecten ingediend. Ik kijk alvast uit naar de boeiende discussies aan de tafels.”

Meer informatie en inschrijven voor het Burgerbegrotingsfestival kan hier.

Ontdek de 12 thema’s die eerder dit jaar gekozen werden door de inwoners van district Antwerpen. Of bekijk alle ingediende projecten binnen deze thema’s.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beleef Slim naar Antwerpen tijdens Antwerpen Autovrij

Tijdens de zeventiende editie van Antwerpen Autovrij kunnen bezoekers zondag 15 september niet alleen genieten van een autoluwe stad maar ook ontdekken wat de nieuwste vervoerstrends zijn.

Tussen 11 en 17 uur is het gebied tussen de Leien en de Schelde op zondag 15 september tijdens Antwerpen Autovrij voorbehouden voor fietsers en voetgangers. In het zuiden behoren alleen de Gedempte Zuiderdokken (Waalse- en Vlaamsekaai) niet tot de autovrije zone. In het noorden is de zone begrensd door de Londenstraat.

Beleef ‘Slim naar Antwerpen’

Elke reiziger heeft eigen reisbehoeften. Sommigen houden van comfort, anderen blijven graag in beweging. Er zijn mensen die enkel binnen de stad reizen en anderen die het hele land doorkruisen. Voor elk van hen beantwoorden andere vervoersmiddelen het best aan hun behoeften. Op www.sna.be/test kunnen nieuwsgierigen nu al ontdekken wat hun profiel is én krijgen ze meteen enkele suggesties voor vervoersmiddelen die ze op Antwerpen Autovrij kunnen ontdekken.

Op vier pleinen kunnen bezoekers op zondag 15 september immers alles te weten komen over de allernieuwste vervoerstrends en worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

 • Trappersplein – Operaplein
  Het Operaplein is het startpunt voor een wandeling en fietstocht langs Instagramwaardige plekjes. Daarnaast kunnen bezoekers hier een elektrische fiets of bakfiets testen en hun fiets laten labelen. Verder kunnen ze genieten van een zelfgetrapte smoothie of drankje terwijl hun fiets nagekeken wordt in het repaircafé. Daarnaast staan ook fietsaanbieders de bezoekers met raad en daad bij.
 • Ontdekplein – Groenplaats
  Op de Groenplaats beantwoorden mobiliteitsaanbieders en -deskundigen vragen over vervoersmogelijkheden, slimme verplaatsingen, wegenwerken en de lage-emissiezone. Verder is er een testparcours om nieuwe vervoersmogelijkheden zoals monowheels en pocketbikes uit te testen en kunnen bezoekers een draai geven aan het mobiliteitsrad van fortuin.
 • Straffetoerenplein – Nieuwpoortkaai
  Bij het MAS kunnen bezoekers om 11, 14 en 16 uur genieten van een wervelende show met BMX-tricks, inlineskaten, trampolinespringen en breakdance. Het eigen adrenalinepeil de hoogte in laten schieten, kan doorlopend tijdens workshops op het plein. DJ Droppa en MC Scale zorgen voor de beats.
 • Genietplein – Scheldekaaien
  De nieuw aangelegde Scheldekaaien zijn ideaal om even te ontspannen. Bezoekers kunnen hier tot rust komen met een drankje en een hapje terwijl ze genieten van een wervelende show. Ook voor kinderen zijn er allerlei activiteiten. Een fotofiets legt de herinneringen vast.

Wandel- en fietstocht

Ook dit jaar is er een wandel- en fietsroute uitgestippeld om de stad eens vanuit een ander oogpunt te bekijken. De wandeling InstAntwerpen (6,7 km) neemt de deelnemers mee naar de mooiste instagrambare plekjes in Antwerpen. De fietstocht Pleinplezier (16 km) neemt deelnemers mee langs verschillende pleinen. Beide routes starten op het Operaplein.

Andere activiteiten

Bovenop dit programma zijn er extra activiteiten over de hele stad. Op de Grote Markt staat de Langste Veggietafel en op de Leopold de Waelplaats vindt het gratis stadsfestival Zuiderburen plaats. Op de Paardenmarkt en in de Lange Koepoortstraat zijn er ook activiteiten gepland in het kader van Ramblas. In Borgerhout is het Krugerkross.

Op de Droogdokkensite op het Eilandje vindt Part of Antwerp plaats. Kunstenfestival ‘Bruist’ is een uniek theaterfestival van theater FroeFroe, hetpaleis, Stormkop, Tuning People, frieda ea., voor iedereen vanaf 3 jaar en ouder.  

Op het Sint-Andriesplein brengt straattheaterfestival Sinjor Circo vanaf 13 uur spektakel in de lucht met luchtacrobatiek van Duo Musa in de 8 meter hoge Lollyfabriek. Noah Chorney zorgt om 14 en 17 uur voor een onvergetelijke trip op zijn wankele lantaarnpaal. Daarnaast kan u zich doorlopend laten betoveren door de Maharadja, kan u uw kinderen voor een tochtje door de wijk meegeven met de Sterke Man en ze nadien een totale make-over geven in de Super 3000.

De markten die elke zondag in Antwerpen staan, onder andere de biomarkt op het Falconplein, de antiekmarkt op de Sint-Jansvliet en de vogelenmarkt op het Theaterplein, zijn tijdens Antwerpen Autovrij nog aangenamer om te bezoeken. Bewoners van de autovrije zone mogen een rommelmarkt houden voor hun eigen deur. De Fietsharmonie zorgt voor de muzikale omlijsting.

Kom slim naar de stad

Helemaal in het teken van Antwerpen Autovrij roept de stad bezoekers op om slim naar de stad te komen: te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer, met de auto naar een P+R en vervolgens op de tram of door over te stappen van de trein op een Velo. Alle informatie over het evenement en de bereikbaarheid vindt u op www.antwerpenautovrij.be.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------