Data 2022 The Tall Ships Races gekend

In 2022 verwelkomen stad en haven opnieuw The Tall Ships Races. Dat besliste organisator Sail Training International eerder dit jaar. Nu zijn ook de data gekend. De kathedralen van de zee zullen Antwerpen aandoen van vrijdag 22 tot maandag 25 juli 2022.

Het zal de zevende keer zijn dat de zeilwedstrijd The Tall Ships Races Antwerpen aandoet. Na zes jaar mag Antwerpen, in 2022, weer de mooiste en grootste zeilschepen ter wereld verwelkomen. The Tall Ships Races zullen opnieuw honderdduizenden bezoekers van binnen en buiten de stad naar de Scheldekaaien brengen om de schepen te bewonderen. De vorige editie in 2016 lokte meer dan 500.000 bezoekers naar de stad.

Naast Antwerpen zullen de schepen in 2022 ook Esbjerg, Harlingen en Aalborg bezoeken. The Tall Ships Races bestaan uit een kortere en een langere race en een route langs schilderachtige kustlijnen. Tijdens de eerste race van Esbjerg in Denemarken naar Harlingen in Nederland zullen de schepen vaak in elkaars gezichtsveld varen. Daarna volgt de Cruise in Company, waarbij de schepen op eigen tempo van Harlingen naar Antwerpen varen en onderweg aanmeren waar ze wensen. De tweede langere race gaat van Antwerpen in België naar Aalborg in Denemarken. Hieronder vindt u het volledige programma.

Haven              
 

 Dagen/Race-afstand/Race-dagen 
         

Esbjerg, Denemarken
 

 donderdag 7- zondag  10 juli
 

Race 1
 

 180 zeemijlen / 4 dagen
 

Harlingen, Nederland
 

 donderdag 14- zondag 17 juli
 

Cruise-in-Company
 

 180 zeemijlen /5 dagen
 

Antwerpen, België
 

 vrijdag 22 - maandag 25 juli
 

Race 2
 

 625 zeemijlen / 10 dagen
 

Aalborg, Denemarken

 donderdag 4 - zondag 7 augustus

Burgemeester Bart De Wever: “The Tall Ships Races belooft een prachtig evenement te worden voor honderdduizenden Antwerpenaren en bezoekers. Het zicht van op de vernieuwde Scheldekaaien gaat ongelofelijk zijn en zal geen enkele sinjoor onberoerd laten.”

Annick De Ridder, schepen voor haven: “De komst van The Tall Ships Races illustreert de atypische link tussen de traditionele scheepvaart en een innovatieve wereldhaven. Jong en oud ontdekken daarbij dat het net die traditie en nautische kennis zijn, die de haven van de toekomst voortdurend vormgeven. Port of Antwerp zet daarom alle zeilen bij voor dit evenement van wereldformaat. ”

De keuze voor Antwerpen wordt bepaald door verschillende factoren. De succesvolle eerdere edities, de vele kilometers kaaien, de ervaring van de eventteams bij stad en haven… hebben zeker een rol gespeeld.

Koen Kennis, schepen voor toerisme: “In 2016 hebben we de Tall Ships uitgezwaaid met een ‘Tot ziens!’. Ik weet zeker dat honderdduizenden mensen nu al uitkijken naar hun terugkomst naar Antwerpen.”

Tijdens The Tall Ships Races zeilen 3500 trainees, tussen 15 en 25 jaar, van over heel de wereld mee op de verschillende schepen. Iedereen kan zich opgeven. Sommige trainees hebben al zeilervaring. Anderen hebben nog nooit een voet aan boord gezet of hebben geen eerdere link met zeilen of schepen. Vele nieuwe trainees blijven, na deze eenmalige unieke belevenis, gepassioneerd door het zeilen. Naast de ervaringen aan boord krijgen de trainees in elke stad waar ze aanmeren een uitgebreid en gevarieerd programma voorgeschoteld. Zo kunnen ze zich als team uitleven tijdens de sportcompetities, de culturele hotspots van de gaststad ontdekken, genieten van de plaatselijke cultuur en gebruiken of samen nieuwe dingen ontdekken.  

Geïnteresseerde trainees kunnen voor meer informatie al contact opnemen via evenementen@antwerpen.be.

Meer info staat op www.sailtraininginternational.org.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ophaling huisvuil start vroeger tijdens voorspelde hitteperiode

Volgende week worden er zeer warme dagtemperaturen voorspeld. Op basis hiervan vervroegt de stad uitzonderlijk de uren waarop huisvuil wordt opgehaald. In plaats van om 7 uur starten de ophaaldiensten al om 6.30 uur.

De dagophaling voor huisvuil start in heel de stad normaal gezien om 7 uur, zo staat dit ook op de ophaalkalender. Om de grootste hitte voor haar ophalers te vermijden, besliste de stad om de huisvuilophaling volgende week vroeger op te starten.

“Van maandag 22 juli tot en met vrijdag 26 juli wordt het huisvuil al vanaf 6.30 uur opgehaald. Zo kunnen onze huisvuilophalers het heetste moment van de dag meer vermijden en blijft hun werk op die dagen haalbaar”, aldus schepen voor stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau. “We willen daarom alle bewoners vragen om hun huisvuil ten laatste om 6.30 uur buiten te plaatsen.”

Na vrijdag 26 juli wijzigen de uren terug naar de gewone ophaaluren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stad steunt Voka-project ‘Grenzeloos talent’ om nieuwkomers richting arbeidsmarkt te activeren

Het project ‘Grenzeloos talent’ motiveert en ondersteunt werkgevers om anderstalige nieuwkomers in dienst te nemen voor vacatures die ze niet ingevuld krijgen. Voka wil via dit project voor minstens 20 Antwerpse werkzoekenden uit deze doelgroep een job vinden. Het project is een van de initiatieven die de stad Antwerpen financieel steunt om anderstalige nieuwkomers versneld op de arbeidsmarkt te krijgen.

In het kader van het project ‘Grenzeloos talent’ zal Voka Antwerpen-Waasland de komende maanden Antwerpse bedrijven via de website www.grenzeloostalent.be en andere onlinekanalen informeren over het rekruteren en opleiden van anderstalige nieuwkomers. Zo staan onder meer webinars voor bedrijven gepland over Nederlandse taalbegeleiding en omgaan met culturele verschillen op de werkvloer. Daarnaast kunnen geïnteresseerde werkgevers ook enkele bedrijven bezoeken die aan de vorige editie van ‘Grenzeloos talent’ deelnamen. Hieruit kunnen ze inspiratie halen wat betreft diversiteitsbeleid en de tewerkstellingsaanpak van anderstalige nieuwkomers.

Naast informeren, is het bovendien de bedoeling om zoveel mogelijk anderstalige werkzoekenden effectief naar bedrijven toe te leiden. Dit zal in eerste instantie gebeuren via een onlineplatform, waarop arbeidsbemiddelaars kandidaten op basis van hun talenten en vaardigheden kunnen matchen aan een vacature, en werkgevers en werkzoekenden alvast digitaal met elkaar kunnen kennismaken. In het najaar vindt er ten slotte een talentenmarkt plaats waarop werkgevers, arbeidsbemiddelaars en anderstalige werkzoekenden elkaar fysiek kunnen ontmoeten in functie van een mogelijke tewerkstelling. Hierbij wordt zowel ingezet op matchmaking tussen werkgevers en kandidaten als op het ontwikkelen van langetermijnrelaties tussen werkgevers en arbeidsbemiddelaars.

‘Grenzeloos talent’ bouwt voort op de resultaten van een eerste editie van het project in 2018, waarbij Voka Antwerpen-Waasland samenwerkte met het Federale Agentschap voor de

Opvang van Asielzoekers (Fedasil). Hieraan namen meer dan 30 grote en kleine bedrijven uit de regio deel. Met deze tweede editie van ‘Grenzeloos talent’ wil Voka minstens 20 anderstalige werkzoekenden die in de stad Antwerpen wonen, aan een job helpen tegen het einde van het jaar.

Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland: “‘De werkloosheidsgraad bereikte vorige maand een historisch laag peil, terwijl het aantal openstaande vacatures onrustwekkend hoog blijft. Dat vormt een serieuze bedreiging voor de ontwikkeling van onze economie. Tegelijkertijd krijgt de stad Antwerpen een grote instroom aan vluchtelingen en andere nieuwkomers te verwerken. Met ‘Grenzeloos talent’ nemen we maatschappelijk engagement op, en helpen en coachen we werkgevers om potentiële werkkrachten te rekruteren.”

Claude Marinower, schepen voor werk en economie: “Ik ben zeer blij met dit soort initiatieven die zich via een werkgeversorganisatie als Voka middenin de bedrijfswereld ontwikkelen. De acties waarin ‘Grenzeloos talent’ voorziet, nemen een belangrijke drempel weg, zowel aan nieuwkomers- als aan werkgeverszijde. Met dit initiatief toont Voka dat zij een belangrijke partner voor de stad is.”

Anderstalige nieuwkomers versneld op de arbeidsmarkt

De stad Antwerpen, VDAB en Atlas (Inburgering en Integratie vzw) werken met Europese steun samen om vluchtelingen met een professioneel perspectief, versneld op de arbeidsmarkt te krijgen. De stad Antwerpen heeft in dit kader in een budget voorzien om specifieke projecten met partners zoals werkgeversorganisaties en sectorfondsen, te ondersteunen.

Meer informatie en verhalen van andere ondernemers zijn te vinden op www.ondernemeninantwerpen.be/werkenmetvluchtelingen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bereikbaarheid stadsdiensten op zondag 21 juli

Op feestdag zondag 21 juli (Nationale feestdag) geldt een aangepaste regeling voor de bereikbaarheid van de stadsdiensten. Op feestdagen zijn de meeste diensten van de stad Antwerpen gesloten. Een aantal diensten zijn toch geopend.

Zo zijn openluchtzwembad De Molen en zwemvijver Boekenberg open op 21 juli. Ook de stedelijke musea zijn open. Het Maagdenhuismuseum is echter gesloten. De bezoekerscentra van Visit Antwerpen openen wel de deuren op 21 juli. De bibliotheken, overdekte zwembaden en sporthallen zijn gesloten.

Op www.antwerpen.be staan de openingsuren vermeld per dienst op de webpagina van de dienst zelf. Burgers zoeken het best van tevoren op de website op of de locatie die ze willen bezoeken al dan niet geopend is of dat er aangepaste openingsuren gelden.

Op zondag vindt er sowieso geen afvalophaling plaats en zijn de containerparken gesloten. De nachtophaling in de nacht van zondag op maandag gaat wel gewoon door. Alle info staat op de ophaalkalender. U vindt de kalender ook op www.antwerpen.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

Wie twijfelt, kan op weekdagen, van 9 tot 17 uur het stedelijk contactcenter bellen voor meer informatie op het telefoonnummer 03 22 11 333. Op 21 juli is het stedelijk contactcenter gesloten.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Waarschuwingssysteem biedt info op maat bij hittegolven

Het stedelijke innovatielaboratorium Stadslab2050 lanceert een experimenteel waarschuwingssysteem voor warme dagen en hittegolven op maat van jonge kinderen, ouderen, zorgverleners en mantelzorgers: de ‘Hitteverklikker’. De test loopt deze zomer in de wijk Sint-Andries, in de Antwerp Smart Zone.

De stad is een hitte-eiland. Door de beperkte open groene ruimte en de dichte bebouwing kan de temperatuur op warme dagen tot 9°C hoger oplopen dan buiten de stad en koelt het vooral ’s nachts onvoldoende af. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, in het bijzonder voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een aandoening aan het hart of de luchtwegen. Door de klimaatverandering zullen hittegolven en hoge temperaturen bovendien steeds vaker voorkomen.

Hitteverklikker

De Hitteverklikker is een website die zowel waarschuwt voor periodes van warme dagen en hittegolven als een overzicht biedt van tips om zich te wapenen tegen de hitte. Op basis van actuele klimaatvoorspellingen van de Vlaamse Instelling voor Technologische Ontwikkeling (VITO) en metingen door slimme sensoren van imec in de Antwerp Smart Zone (in de Sint-Andrieswijk), biedt de Hitteverklikker volgende informatie aan:

 • De actueel gemeten temperatuur in de Antwerp Smart Zone en een lokale temperatuurvoorspelling voor de komende 5 dagen.
 • Het hittestress-niveau. Dat niveau hangt af van de gevoelstemperatuur (de gemeten temperatuur plus directe zonnestraling, luchtvochtigheid, wind, …). Die bepaalt hoe men de warmte ervaart.
 • Een hittewaarschuwing wanneer één van de officiële drempelwaarden voor hitte wordt overschreden. Dan krijgt het testpubliek tips, toegespitst op het moment van de dag.

Verder heeft de Hitteverklikker een interactieve kaart waarop alle plekken staan aangeduid die belangrijk zijn tijdens warme periodes: drinkwaterkraantjes, medische posten, huisdokters, ziekenhuizen en apothekers, maar ook koele buiten- en binnenplekken op wandelafstand. Koele buitenplekken zijn schaduwrijke groene plaatsen die overdag publiek toegankelijk zijn, en meestal voorzien van een bank. In de koele binnenplekken, een initiatief van bewoners en organisaties in de wijk, kunnen jongeren, ouders met (jonge) kinderen en ouderen tussen bepaalde tijdstippen verkoeling komen opzoeken. Deze plekken zijn gratis toegankelijk en herkenbaar door een logo.

Sinds 2016 wordt de hitte in de stad in kaart gebracht. Deze zomer gaan bewoners uit Sint-Andries – in kader van een citizen science-project van Stadslab2050 – verder metingen uitvoeren om de hittekaart te verbeteren, en meer inzicht te krijgen in wat er kan gedaan worden om plekken in de wijk te verkoelen.

Experiment      

De Hitteverklikker is een experiment. De proefperiode loopt tijdens de zomer van 2019, tot en met 30 september. De informatie over de temperatuur en de interactieve kaart beslaan voorlopig enkel de wijk Sint-Andries. Tijdens deze proefperiode zal uitsluitend een gebruikersgroep, voornamelijk samengesteld uit zorgpersoneel, experimenteren met de Hitteverklikker. Zij zullen de hittewaarschuwingen ook ontvangen via andere kanalen, zoals dagelijkse e-mailberichten of frequente sms-berichten. Dankzij de samenwerking met Monkeyshot, Geosolutions, imec, VITO en Digipolis Antwerpen wordt de Hitteverklikker een experiment waar iedereen uit kan leren.

Klimaatplan

De toename aan periodes met warme dagen en hittegolven is een gevolg van de klimaatverandering. Dit project kadert dan ook binnen het Klimaatplan 2015 -2020, waarmee de stad Antwerpen zich wil voorbereiden op deze verandering. “In de eerste plaats zet de stad in op verkoeling en vergroening. Daarnaast willen we ook werk maken van een beter preventiebeleid. Met de Hitteverklikker kunnen we gericht communiceren op het juiste moment en zo bewoners beter informeren en bewust maken van de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan hitte”, zegt Tom Meeuws, schepen voor leefmilieu.

Antwerp Smart Zone

De wijk Sint-Andries werd vorig jaar uitgeroepen tot de Antwerp Smart Zone. De stad en onderzoeksinstelling imec testen er met camera’s en sensoren de verschillende mogelijkheden om de stad slimmer te maken. Deze bestaande infrastructuur in de Antwerp Smart Zone doet ook zeer accurate temperatuurmetingen. “Bewoners en bezoekers verwachten dat steden optimaal gebruik maken van de meest recente technologische mogelijkheden”, stelt Jan Adriaenssens, directeur City of Things bij imec. “Met de Antwerp Smart Zone creëren we een open innovatie-omgeving, waar we heel praktisch kunnen testen welke rol technologie kan spelen in vaak complexe stedelijke uitdagingen.”

“De Antwerp Smart Zone is een voorproefje van de stad van morgen”, zegt Claude Marinower, schepen voor innovatie en digitalisering. “Met slimme sensoren worden nu al oplossingen gezocht om veiliger de straat te kunnen oversteken, of om efficiënter om te springen met verlichting. Vandaag komt er nog een slimme toepassing bij: de Hitteverklikker. Met deze digitale technologie kunnen we het leven in de stad verkoelen en tegelijk Antwerpen verder laten uitgroeien tot een ‘hotspot’ voor innovatie.“

De Hitteverklikker staat op https://hitteverklikker.antwerpen.be. Meer info over de hittemetingen binnen het citizen science-project en over de Antwerp Smart Zone staat op http://stadslab2050.be, klik hier voor de rechtstreekse link.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deelfietssysteem Velo Antwerpen breidt uit: 171 extra plaatsen

Velo Antwerpen gaat deze zomer het aantal fietsstations uitbreiden.Vorige week werd bovendien het bestaande station aan de voormalige Nationale Bank vergroot. Zo komen er in totaal 171 extra plaatsen bij. De nieuwe Velo-stations komen op het Koningin Astridplein, de Italiëlei, de Schoenmarkt, de Paardenmarkt en in de Ellermanstraat. Bovendien is de wachtlijst voor de jaarkaarten inmiddels volledig verwerkt.

Uit een analyse blijkt dat de meest gebruikte Velo-stations langs de as van het station Antwerpen-Centraal naar de Groenplaats liggen. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Daarom gaan we die as versterken, zowel aan het Koningin Astridplein met twee nieuwe stations als aan de Schoenmarkt met een nieuw station. Het gebruiksgemak van het Velo-systeem wordt hiermee aanzienlijk versterkt.”

Verder toont de analyse aan dat de stations in de zone ‘Centrum-Noord’, met name in de studentenbuurt, vaker leeg staan én dat studenten vaak een jaarkaart kopen. Er komen daarom ook nieuwe Velo-stations op de Paardenmarkt, aan de Italiëlei en aan de AP Hogeschool Campus Spoor Noord.

Ten slotte werd vorige week het drukke Velo-station aan de voormalige Nationale Bank uitgebreid.

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “Het doel is om de beschikbaarheid van de Velo’s te verbeteren. Omdat de stations in het centrum van de stad intensiever gebruikt worden, hebben we ons gericht op het gebied binnen de Singel. Het belang van de fietser staat voorop.”

Alle uitbreidingen op een rij

In de zomer van 2019 verschijnen er op deze locaties nieuwe fietsstations:

 • 2 stations op het Koningin Astridplein - deze week operationeel;
 • 1 station op de Italiëlei ter hoogte van FOD Financiën - deze week operationeel;
 • 1 station op de Schoenmarkt – start werken in de week van 19 augustus – in de loop van september operationeel;
 • 1 station in de Ellermanstraat, bij de AP Hogeschool en aan Park Spoor Noord – begin augustus operationeel;
 • 1 station op de Paardenmarkt – De exacte timing wordt nog bepaald.

Het station aan de voormalige Nationale Bank werd vorige week vergroot met 12 plaatsen.

171 nieuwe plaatsen

Deze uitbreiding zorgt voor 171 nieuwe plaatsen. Schepen Koen Kennis: “Iedere Antwerpenaar of bezoeker van de stad moet een Velo kunnen gebruiken op het moment dat hij of zij dat wil. Antwerpen is een echte fietsstad. De Velo-rijders zijn onze ambassadeurs. Bij mooi weer maken ze dagelijks meer dan 20.000 ritjes. En daarom blijven we investeren in de kwaliteit én de kwantiteit van Velo.”

Ondertussen is bovendien de wachtlijst voor jaarkaarten weggewerkt. Jaarkaarten - en een dag- of weekpas - kunnen aangeschaft worden op www.velo-antwerpen.be.

Velo in cijfers

De eerste 6 maanden van dit jaar maakten 95.000 mensen gebruik van Velo. Zij reden samen 3,4 miljoen ritten. Velo heeft 60.000 jaarabonnees, 4200 fietsen en 304 stations (inclusief de 6 nieuwe). Het dagrecord staat op 26.850 ritten. Dat was op vrijdag 21 juni. Op die dag hebben maar liefst 13.000 mensen een Velo gebruikt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nachtegalenpark sleept prestigieuze Green Flag Award in de wacht

Het Antwerpse Nachtegalenpark heeft de internationale Green Flag Award binnengehaald. Dat label wordt elk jaar uitgereikt aan parken en groene openbare ruimtes die voldoen aan zeer strenge kwaliteitsnormen. Vorig jaar won een Belgisch park voor de eerste keer de prijs.

Al 22 jaar lang erkent en beloont de Green Flag Award jaarlijks het kwalitatieve beheer van parken en groene ruimtes. Dit jaar wordt het Nachtegalenpark hiervoor beloond. Om te beslissen welk park of welke groene openbare ruimte de award krijgt, evalueert de jury alle deelnemende parken aan de hand van 27 kwaliteitscriteria. Zo moet onder andere de toegang goed en veilig zijn, moeten de apparatuur en faciliteiten in orde zijn en moeten wilde fauna en flora er behouden worden.

“We zijn ontzettend trots dat het Nachtegalenpark voldoet aan de strenge kwaliteitsvoorwaarden”, zegt districtsschepen voor groenvoorziening en parken Tom Van den Borne. “Deze prijs is een teken dat we goed bezig zijn en motiveert ons vooral om verder te blijven investeren in het Nachtegalenpark. Enkele jaren terug wonnen we al een prijs voor de heraanleg van het Harmoniepark. En we werken nu een ambitieus meerjarenplan uit voor het Stadspark, binnen enkele jaren moet ook dat klaar zijn voor een Green Flag Award.”

Nachtegalenpark

Het 90 hectaren grote Nachtegalenpark bevindt zich ten zuiden van het Antwerpse stadscentrum en is de verzamelnaam voor de drie deelparken Vogelzang, Den Brandt en het Middelheimpark. Het is een van de eerste Belgische parken die de Green Flag Award in ontvangst mag nemen. Vorig jaar won het Rivierenhof in Deurne die prestigieuze prijs.

Wereldwijde award

De award ontstond in het Verenigd Koninkrijk, waar dit jaar meer dan 2000 parken zich voor de prijs inschreven, maar wordt over heel de wereld uitgereikt. België is een van de zes Europese landen die een of meerdere parken met het kwaliteitslabel bezitten. Naast het Verenigd Koninkrijk en België hebben ook Ierland, Duitsland, Nederland en Spanje er.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AG VESPA zoekt kandidaat voor ontwikkeling en concessie van Waagnatiesite

De Waagnatieloods is één van de bekendste bakens van Antwerpen. De loods en de omliggende kaaivlakte zullen de komende jaren sterk veranderen. Om een kwalitatieve ontwikkeling van deze historische plek te verzekeren en te sturen, lanceert AG VESPA vandaag een oproep voor een domeinconcessie met lasten voor een periode van 50 jaar. Dit houdt in dat wie het domein in concessie neemt, de site in gebruik neemt, er een visie voor ontwikkelt en in investeringen voorziet. Geïnteresseerden kunnen tot vrijdag 18 oktober 2019 om 16 uur een aanvraag tot deelname indienen.

De Waagnatiesite heeft een oppervlakte van meer dan 18.000 m² en vormt een waardevolle plek op de Scheldekaaien. Het gebied bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje, op de Rijnkaai. Kenmerkend voor de Rijnkaai zijn de historische en beschermde havenkranen en markante havenloodsen. AG VESPA wil met de gebiedsontwikkeling de ruimtelijke kwaliteit van de Waagnatiesite verbeteren en de relatie tussen de Schelde(kaaien) en het achterliggende stadsweefsel opnieuw versterken.

Ontwikkeling en herbestemming

AG VESPA gaat met deze oproep op zoek naar een partner die voor een periode van 50 jaar de site in gebruik neemt, er een visie voor ontwikkelt en in de nodige investeringen voorziet.

De opdracht van deze concessie gaat dus breder dan louter de herbestemming van de Waagnatieloods, maar beoogt de volledige gebiedsontwikkeling. Zo zal de concessionaris instaan voor de renovatie van de Waagnatieloods, de heraanleg van de kaaivlakte, de integratie van de Sigmawaterkering, de aanleg van een bestemmingsparking en mogelijk de ontwikkeling van een nieuwbouwvolume.

Masterplan Scheldekaaien en RUP Rijnkaai

De ontwikkeling van de Waagnatiesite kadert binnen een bredere visie die is opgenomen in het masterplan Scheldekaaien en het RUP Rijnkaai. Het masterplan Scheldekaaien telt zeven deelgebieden. Kattendijksluis en Rijnkaai is daar één van. In elk van die kaaizones wordt een oplossing op maat gemaakt om de historische kaaimuur te stabiliseren, de waterkering hoger én aantrekkelijker te maken en de publieke ruimte een nieuw gezicht te geven. De Vlaamse Waterweg nv, de stad Antwerpen en AG VESPA werken hiervoor nauw samen.

Gefaseerde procedure

De Waagnatiesite wordt aangeboden via een mededingingsprocedure met onderhandeling. Deze procedure verloopt in 2 fases: een selectie- en een gunningsfase. Een aanvraag tot deelname kan ingediend worden tot vrijdag 18 oktober 2019 om 16 uur. De uiteindelijke selectiebeslissing volgt eind 2019. Meer informatie over de gunningfase volgt in een latere fase.

Meer informatie over de site en over het deelgebied Kattendijksluis en Rijnkaai lees je opwww.agvespa.be. Een rechtstreekse link naar de oproep vind je hier

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haal uw gratis regenboogpin

Misschien zag u het al. Op veel plaatsen in de stad is de 'stralende A' veranderd in een regenboog-A. Zo toont Antwerpen dat het achter holebi's en transgenders staat. Ook u kan die boodschap mee uitdragen. Haal vanaf 8 juli een gratis regenboogpin en speld ze op of deel de boodschap online met #AntwerpenStraalt.

Antwerpen = regenboogstad

Op 8 juli ontwaakte Antwerpen in een regenboogstad. Op heel wat stadslocaties is het stadslogo 'de stralende A' vervangen door een stralende regenboog-A. Zowel online als in het straatbeeld is de regenboog-A tot en met 4 augustus te zien. De blikvanger is de luifel boven het Theaterplein. Die werd bestickerd met regenboogfolie, waardoor er een vrolijk lichtspel ontstaat als de zon erop schijnt. Verder zijn de regenboogzebrapaden aan het kruispunt van de Suikerrui met de Ernest Van Dijckkaai en op het kruispunt van de Lange Koepoortstraat met de Minderbroedersrui en de Sint-Paulusstraat opnieuw ingekleurd. Ook het regenboogzebrapad aan de Draakplaats kreeg een opfrisbeurt. De kubus aan bibliotheek Permeke en 18 basketborden in de stad kregen een regenboogjasje.

Laat Antwerpen mee stralen

Wil u graag de boodschap 'In Antwerpen kan iedereen stralen' mee uitdragen? Steek dan een pin met een stralende regenboog-A op. Zo toont u op een eenvoudige maar krachtige manier dat u achter holebi's en transgenders staat. En dat u gelooft in diversiteit en respect. Niet door te focussen op wat ons zogezegd onderscheidt, zoals seksuele geaardheid, maar door wat ons bindt: het verlangen naar respect, liefde en waardering.

Haal de pin vanaf 8 juli gratis op in de stadslokettenpolitiekantoren, de stadswinkel en info toerisme (zolang de voorraad strekt). Ook andere locaties bieden de pin aan.

#AntwerpenStraalt

Op social media loopt de campagne met #AntwerpenStraalt. U kan ook daar de boodschap uitdragen, samen met influencers en bekende personen. Onder hen: styliste Farah El Bastani, zanger Jaouad Alloul,  tv-persoonlijkheid Lesley-Ann Poppe, hockeyspeler Loïck Luypaert, comedian William Boeva, blogster Yentl Keuppens, illustratrice Fatinha Ramos, presentatrice Cath Luyten, Mister Gay Belgium 2019 Matthias De Roover, BeroepsBelg Tanguy Ottomer en tv-gezicht Danira Boukhriss Terkessidis. 

Lees meer over de campagne op Antwerpen Straalt.

Antwerp Pride

Tot slot vindt van 7 tot en met 11 augustus de Antwerp Pride plaats. Meer info en het programma vindt u op de website van de Antwerp Pride.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cultuurraad zoekt Merksemnaren met een hart voor cultuur

Het district Merksem vernieuwt de werking van haar cultuurraad en is op zoek naar Merksemnaren met interesse in en vernieuwende ideeën over cultuur. Inwoners die zich enkele avonden per jaar vrij willen maken om hun ideeën te delen binnen een adviesraad, krijgen alle nodige info tijdens een infomoment op dinsdag 10 september in het districtshuis van Merksem.

De vernieuwde cultuurraad wordt onderverdeeld in een kerngroep ‘advies cultuur’ en werkgroepen. De kerngroep adviseert over belangrijke beslissingen van de cultuurwerking, bijvoorbeeld over de planning van alle activiteiten van een heel jaar. Maar dit kan bijvoorbeeld ook zijn over de geplande kosten of de communicatie per evenement.  

De werkgroepen organiseren voornamelijk activiteiten met als doel het culturele leven in Merksem te promoten of samen te brengen. Merksemnaren kunnen lid zijn van meerdere groepen, maar dat hoeft niet. Iedereen met interesse én goesting kan zich aanmelden.

Lid zijn van de cultuurraad biedt heel wat voordelen. De leden zijn op de hoogte van wat er op vlak van cultuur reilt en zeilt in het district en bouwen een cultureel netwerk uit.  Maar boven alles kunnen ze er mee voor zorgen dat elke Merksemnaar cultuur beleeft.

Om iedereen goed te informeren over de werking van de cultuurraad organiseert het district een infomoment op dinsdag 10 september om 20 uur. Tijdens dit infomoment krijgen geïnteresseerden te horen wat er wordt verwacht van deelname aan de raad en is er tijd om vragen te stellen.

Op dinsdag 24 september om 20 uur gaat de vernieuwde raad officieel van start.

Infomoment praktisch

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Speel-O-Rama: zomers kinderfestival boordevol creatief speelplezier

Ook dit jaar organiseert het district Antwerpen een editie van kinderfestival Speel-O-Rama, een creatief en actief kinderevenement met bijzondere workshops. Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen tussen 7 en 13 jaar 4 weken lang knutselen en ravotten in het Zuiderpershuis. Ook kinderen jonger dan 7 jaar zijn welkom, mits begeleiding door een volwassene.

Speel-O-Rama vindt dit jaar plaats van maandag 15 juli tot vrijdag 9 augustus en biedt kinderen de keuze uit een heleboel workshops en knutselateliers. Daarnaast zijn er verschillende springkastelen waarop alle bengels kunnen klimmen en springen.                         

Districtsschepen voor jeugd Tom Van den Borne blikt alvast vooruit: “Speel-O-Rama heeft weer heel wat in petto voor de kinderen die deze zomer een bezoekje brengen aan dit speelse en creatieve kinderfestival. Kom dus zeker op ontdekkingstocht in het Zuiderpershuis en laat je verrassen.”

Leuke activiteitenmix

Tijdens knutselateliers gaan kinderen aan de slag met schaar, papier, touw en lijm en maken ze marionetten en dansende dieren. Tijdens theaterworkshops leren ze toneelspelen en geven ze het beste van zichzelf op het podium. Het drukatelier toont de deelnemers hoe ze met zinken platen en rijstpapier zelf een tof aandenken kunnen drukken.  

Tijdens Speel-O-Rama ligt Hollywood bovendien even langs de Schelde. Het ‘Special FX’-lab geeft kinderen de kans om een spectaculair filmpje met special effects te maken. Kinderen leren tijdens dit labo hoe een film wordt gemaakt: ze bedenken zelf een scenario, gaan aan de slag met special effects, verkleden zich en bouwen een eigen miniatuurdecor.

Ten slotte zijn er ook verkwikkende waterspelletjes die voor de nodige afkoeling zorgen.

De animatoren helpen de kinderen op weg om alles te ontdekken. Voor de ouders is er een zomerbar met terras waar het aangenaam vertoeven is.

Speel-O-Rama - Praktisch

 • op weekdagen van 15 juli tot 9 augustus, telkens van 10 tot 16.30 uur
 • Zuiderpershuis, Leuvenstraat, 2000 Antwerpen
 • 2 euro per dag (baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar mogen gratis binnen), ter plaatse te betalen met Bancontact of cash
 • voor kinderen tussen 7 en 13 jaar - Kinderen jonger dan 7 jaar zijn welkom, mits begeleiding door een volwassene.
 • Vooraf inschrijven is niet nodig.
 • meer informatie en afspraken via www.speelorama.be

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boeken en terrasjes tijdens Lillo Boekendorp

Op 2 zondagen in juli en augustus verandert het pittoreske Lillo in een boekenparadijs. Ook niet-boekenwurmen kunnen er heel wat beleven: een wandeling maken met gids, naar het marionettentheater gaan, het Poldermuseum bezoeken of een terrasje doen.

Tijdens Lillo Boekendorp kan u snuisteren tussen duizenden boeken in alle soorten en vormen: stripboeken, fictie en non-fictie, kinderboeken, en antieke boeken. Ook kan u deelnemen aan historische wandelingen met een gids of een voorstelling van het marionettentheater in het Kruitmagazijn bekijken.

Cavabar

Wil u meer te weten komen over de geschiedenis van de verloren polderdorpen? Breng dan een bezoek aan het Poldermuseum. Verder is er muziek en een cavabar met versnaperingen. Of zoek een terrasje uit in de straten van Lillo.

DeWaterbus

Sinds kort vaart ook DeWaterbus naar Lillo. Zo raakt u er gemakkelijk en kan u ook nog een bezoekje brengen aan Fort Liefkenshoek aan de overkant van het water.

Meer info

Lillo Boekendorp
zondag 14 juli en 11 augustus, 10-17 uur
gratis

​Lees er alles over op www.lilloboekendorp.be.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DIT GEBEURT ER TIJDENS HET BOUWVERLOF

Op 15 juli start het bouwverlof. Tijdens deze periode is er minder activi­teit op de werf, maar op sommige stukken werkt de aannemer door. Hier vindt u een overzicht van waar we werken.

Bovengronds
 • Tijdens het bouwverlof werkt de aannemer verder op de Italiëlei tussen de Cassierstraat en de Ellermanstraat.
 • Op verschillende kruispunten wordt ook de definitieve verkeerslichteninstallatie ingericht.
 • Op de Leien vinden werken aan de trambaan en de bovenleiding plaats
 • De aannemer werkt ook de bestrating rond de lichtput verder af.
 • De heropbouw van de Kipdorpsite gaat eveneens verder
Ondergronds

Ondergronds werkt de aannemer verder aan de tunnels, de parking en het premetro­sta­tion.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sporting A zet verder in op openstellen van schoolsportinfrastructuur

Negen Antwerpse scholen, waaronder twee nieuwe, zullen vanaf september hun sportinfrastructuur openstellen na de schooluren. Met deze samenwerking wil Sporting A tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar sportinfrastructuur.

Sporting A wil zo veel mogelijk Antwerpenaars aan het bewegen krijgen. Daarom investeert de stad in een kwalitatieve, goed uitgeruste en toegankelijke sportinfrastructuur.

Twee nieuwe, zeven verlengingen

Elk jaar stijgt het aantal aanvragen voor het gebruik van de stedelijke sporthallen. Veel ervan zijn dan ook volgeboekt op de traditionele piekmomenten (avonden en weekends). Om aan deze stijgende vraag te voldoen, is de stad constant op zoek naar nieuwe en creatieve oplossingen, bovenop nieuwbouw en renovaties. Een daarvan is een samenwerking met scholen om na de schooluren hun sporthallen open te stellen voor Antwerpse sportclubs. Bij de opmaak van de meerjarenbegroting voorziet de stad jaarlijks een budget om die locaties te kunnen huren. Vandaag keurde het college de nieuwe naschoolse samenwerkingsovereenkomsten met 9 scholen van verschillende onderwijsnetten goed. Voor 7 ervan gaat het om de verlenging van een bestaande overeenkomst. Voor 2 scholen gaat het om een gloednieuwe samenwerking.

Nieuw:

 • Onze-Lieve-Vrouw Pulhof in Berchem 
 • GO! Basisschool Plantijntje i.s.m. GO! Spectrumschool – campus Plantijn in Borgerhout

Verlenging:

 • BGSO! Het Laerhof in Merksem
 • Koninklijk Atheneum in Berchem
 • H.Pius X – Instituut op het Kiel
 • Spectrumschool – campus Ruggeveld in Deurne
 • Sint-Ludgardis in Antwerpen
 • Campus KVO in Merksem
 • Groenendaalcollege in Merksem

De overeenkomsten lopen van 1 september 2019 tot en met 31 augustus 2022, waarbij clubs al vanaf begin september welkom zijn. Sporting A zorgt voor de praktische invulling van de uren en de volledige administratieve verwerking voor de sportclubs.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stuk Gloriantlaan wordt groene toegangspoort tot Sint-Anneke Plage

De stad wil van Sint-Anneke Plage terug de hotspot van weleer maken. Om dit te realiseren, stelde de gemeenteraad in juni het ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vast. Bijkomend willen de stad en het district de komende jaren de publieke ruimte herinrichten. De eerste stap daarbij is de heraanleg van een stuk van het einde van de Gloriantlaan en de westelijke parking. Die wordt omgevormd tot een groene toegangspoort tot Sint-Anneke Plage.

Net zoals op de rechteroever zal Vlaanderen de komende jaren de dijk op Linkeroever verhogen om het gebied te beschermen tegen het stijgende waterpeil. De stad grijpt de dijkwerken ter hoogte van Sint-Anneke Plage aan om de plek te herwaarderen. Daarbij vormt de Gloriantlaan een knooppunt tussen de Plage, de Schelde, de omliggende woonwijken en natuur. Ze biedt dus tal van mogelijkheden om op korte termijn een volwaardige toegangspoort tot Sint-Anneke te zijn. Daarom zal de stad een deel van de onderbenutte zone aan het einde van deze baan en de westelijke parking ontharden en omvormen tot een aantrekkelijke, groene en recreatieve entree tot de Plage en tot het Esmoreitpark.

Ontharden en vergroenen

Op de plek wordt zoveel mogelijk beton weggehaald en zoveel mogelijk groen toegevoegd. De realisatie zal een aantrekkelijke toegang voor de Plage creëren. De bestaande parkings zullen een nieuwe, duidelijke in- en uitrit krijgen. Het ijssalon wordt geïntegreerd in de nieuwe heraanleg. De werken houden rekening met de bereikbaarheid van de horeca voor toeleveringen en de aanliggende functies.

De werken aan de Gloriantlaan kunnen starten in het najaar van 2020, waarna de vernieuwde toegang in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen wordt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------